StoryEditorOCM
Svijetcyber ratovanje

Ruski hakeri, redom povezani s Putinom, i do sada su radili veliku štetu drugim državama i samom Pentagonu, a nova grupa Turla na još je višoj razini

Piše PSD
6. travnja 2022. - 15:32
Za razliku od već poznatih grupa Fancy Bear, Tsar, Iron Claw i APT28, koje su sve na neki način povezane s Kremljom, nova grupa je na višem nivou – i po sofisticiranosti, i po odabiru svojih metaAFP

Iako Rusija ima na raspolaganju veliki broj obavještajnih službi, kako civilnih, tako i vojnih, te "neformalne" hakerske grupe, jedna od njih je do sada uspijevala izbjeći pažnju javnosti.

Grupa Turla je sastavljena od najboljih ruskih hakera, koji su godinama "trenirali" na više od tisuću hakerskih napada u najmanje 45 zemalja širom svijeta.

Američka agencija za obranu i sigurnost (DIA) prvi put je 2014. godine upozorila na postojanje "ekspertne grupe za cyber-sigurnost" unutar ruskog obavještajnog sistema. Za razliku od već poznatih grupa Fancy Bear (Razigrani medvjed), Tsar, Iron Claw i APT28, a koje su sve na neki način povezane s Kremljom, nova grupa je na višem nivou – i po sofisticiranosti, i po odabiru svojih meta, piše Ivan Trajković za Al Jazeeru.

...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 02:30