StoryEditorOCM
Svijetsporna rezolucija

Ruski diplomat tvrdi da Balkanu prijeti kaos: ‘Otvorili ste Pandorinu kutiju! I gle tko nam to govori o genocidu...‘

Piše L.G./JL
24. svibnja 2024. - 06:38

Predstavnik Rusije u Ujedinjenim narodima Vasilij Nebenzja rekao je u četvrtak da ‘svjedočimo tužnom poglavlju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (UN), jer je cilj bio sotonizirati jedan narod bivše Jugoslavije i potkopati Daytonski sporazum‘, piše N1.

Nakon usvajanja Rezolucije o Srebrenici rekao je da ona nije usvojena s onim brojem glasova kojima su se sponzori nadali, jer je više zemalja bilo protiv ili suzdržano nego za.

Istaknuo je kako je potpuno neumjesno povlačiti paralelu između Nacrta rezolucije o genocidu u Ruandi i Nacrta rezolucije o Srebrenici, jer je prvi nacrt prije razmatranja u UN-u imao suglasnost Afričke unije, prenosi Jutarnji list.

Naveo je da je u slučaju rezolucije o Srebrenici "grupa prijatelja" predala nacrt kao finalni proizvod, na "uzmi ili ostavi", bez rasprave konstitutivnih naroda u BiH.

Ocijenio je da su sponzori namjerno ostavili BiH bez ikakvih konzultacija te istaknuo da Rusija Rezoluciju vidi kao prijetnju miru u regiji te da je posebno cinično što je Njemačka predložila rezoluciju.

“Njemačka nema moralni autoritet spominjati genocid, može samo spominjati svoje strašne zločine”, rekao je Nebenzja.

Ocijenio je da je usvajanje Rezolucije "Pirova pobjeda" s ciljem podjele članica UN-a, piše N1.

- Upozorili smo koautore prije glasanja da bi stvari mogle završiti loše po njih, da usvajanje neće proći glatko, već da će se otvoriti rane genocida koji nije kao takav spominjan u mnogim zemljama gdje su se takvo što dogodilo i da će to otvoriti pandorinu kutiju - kazao je nakon usvojene rezolucije.

Podsjetimo, ruski veleposlanik u UN-u Vasilij Nebenzja nedavno je inzistirao na tvrdnji da se Daytonski sporazum grubo krši pa stoga BiH nema status neovisne i suverene države. Krivnju za to prebacio je na Zapad i na visokog predstavnika Schmidta kojega je nazvao "samoproglašenim bosanskim autokratom".

Ponavljajući teze koje već mjesecima promiču političari iz Banje Luke i Beograda, Nebenzja je zaključio kako bi se zbog Schmidta, ali i rezolucije o Srebrenici, stanje u BiH moglo izmaknuti kontroli što bi se onda moglo preliti preko njenih granica i destabilizirati cijeli Balkan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. lipanj 2024 16:38