StoryEditor
Svijetprecizan pogodak ili ćorak

Rusi se pohvalili da su dronovima uništili nekoliko moćnih američkih haubica. Ugledni general: ‘Nisam impresioniran, nema izravnog pogotka ni štete. M777 je vraški dobar top!‘

19. svibnja 2022. - 09:14

Rusko Ministarstvo obrane tvrdi kako su uspjeli oštetiti nekoliko slavnih haubica 155 mm M777 A2 Howitzer, koje su Amerikanci poslali ukrajinskoj vojsci. 

Moćni topovi prošli su tjedan žestoko zatutnjali i 'zaorali' ukrajinske livade, a vojni časnici Volodimira Zelenskoga objavili kako su iznimno zahvalni SAD-u na ovom daru koji se na terenu pokazao vrlo preciznim i ubojitim oružjem.

Ruska novinska agencija TASS pak objavila je kako su ruski napadački dronovi uz potporu topničkih postrojbi eliminirali ukrajinski vatreni položaj američkih haubica 155 mm M777 u blizini naselja Podgornoje.

„Operateri bespilotnih letjelica ispalili su projektil koji je udario na vatreni položaj baterije američkih haubica, oštetivši nekoliko topova", navode Rusi te objašnjavaju kako su se nakon raketnih udara ruskih bespilotnih letjelica, ukrajinske snage pokušale skriti u šumi i tamo skloniti tegljene haubice.

U tome, tvrdi rusko Ministarstvo obrane, nisu uspjeli te je baterija uništena.

Hodarjonok okrenuo ploču 

Zanimljivo je kako je o 'odličnom ruskom pogotku' na bateriju američkih haubica jučer na državnoj televiziji Rusije govorio i umirovljeni oficir i ruski analitičar Mihail Hodarjonok koji je samo dan ranije na istom mjestu dao iznenađujuće iskren pogled na rusku invaziju na Ukrajinu i šokirao ruske gledatelje stavom da Rusiji ne ide dobro.  

- Koliko god to Rusima bilo teško priznati, gotovo cijeli svijet je protiv nas - rekao je tada Hodarjonok i svojom izjavom paralizirao Kremlj.

Između ostaloga, kazao je i kako ruska izvješća o demoraliziranim ukrajinskim vojnicima ne svjedoče o pravom stanju jer se radi tek o rijetkim iznimkama. U prvom je obraćanju poručio također da je situacija drugačija i da su Ukrajinci visoko motivirani i spremni umrijeti za svoju zemlju.

Sad je potpuno promijenio priču pa govori da je svaki razgovor o tome da je Ukrajina sposobna za protunapad veliko pretjerivanje te da ukrajinsko topništvo nema snage kontrirati ruskom.

- Nema sumnje da je s njim netko od Putinovih agenata 'malo popričao' pa je promijenio ploču, navode zapadni analitičari, a Mark Philip Hertling, poznati umirovljeni general pukovnik i CNN-ov vojni analitičar tvrdi kako se na osnovu objavljene snimke ne može reći da su Rusi uništili američke haubice.

„Ova me snimka koju je komentirao umirovljeni ruski oficir Hodarjonok nije nimalo impresionirala, ocjenjuje general Mark Hertling.

Objašnjava kako ispaljeni projektil nije pao izravno na haubicu nego u blizinu, te da je ne može uništiti na taj način.    

„Haubica je možda oštećena, a možda i nije. Vidi se pogodak u blizini te potom kako vojnici odvlače haubice u šumu što je dobar i očekivan potez. Zatim video isječak prikazuje baražnu paljbu, neki meci udaraju u šumu, a većina u zemljano polje. Nema nikakvih naznaka da je pogođena haubica, pa čak ni da je neko od vojnika ranjen - navodi Hertling. 

Nimalo se ne slaže s tvrdnjama da Ukrajina ne može kontrirati Rusima u topničkoj borbi. Objašnjava kako je ruska topnička doktrina žestoko gađanje i izazivanje velike civilne štete, ali manjka modernih komponenti za precizno navođenje, što je presudno u modernom ratovanju.

„Haubica M777 bila je dio Stryker brigade kojom sam zapovijedao i divizije koju sam vodio u borbi i mogu samo reći da je to jedan 'vraški sjajan top'. I da, Ukrajina može pobjediti u topničkoj borbi! – zaključio je Hertling.

Sjedinjene Američke Države donirale su Ukrajini 90 haubica M777 te 180.000 granata. Kanada i Australija također su podale dodatno streljivo za haubice te su proveli intenzivnu obuku ukrajinskih topnika.

 

image

Haubica M777

Sergey Stepanov/Sputnik Via Afp

Haubice od 155 mm najdalekometnije su oružje među topovima za neizravnu paljbu, sposobne su gađati ciljeve udaljene i do 45 kilometara. To je, za razliku od sovjetskih topova približno istog kalibra (152 mm), gotovo trostruko veći domet. Haubice su u dobro uvježbanom artiljerijskom timu u stanju rigati vatru do pet puta u minuti, a mogu lansirati nenavođena, precizno vođena, visokoeksplozivna i osvjetljavajuća zrna.

Proizvodi ih britanska vojna industrija BAE Systems Land and Armaments dok se završna integracija i testiranje radi u BAE-ovoj tvornici u američkom Hattiesburgu u Mississippiju.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. svibanj 2022 07:15