StoryEditorOCM
Svijethoće li se povući?

Raste ljutnja među demokratima, je li Jill Biden kriva što joj suprug ostaje u utrci?‘Ima još 48 sati...‘

Piše Antonija Handabaka/ JL
4. srpnja 2024. - 17:41

Iako je američki predsjednik u srijedu odrješito izjavio da ostaje u utrci i ide po novi mandat, kaos i panika u njegovoj demokratskoj stranci nisu se smirili. Politički insajderi govore o golemoj zabrinutosti i nervozi među demokratima, koji su zasad, barem u javnosti, velikom većinom podržali Joea Bidena. Međutim, jasno je da će im Biden morati dokazati da je sposoban odraditi utrku, i to uskoro. Bidenov izborni stožer svjestan je da se bura ovaj put neće stišati i da ovu oluju neće moći prebroditi "čekajući u bunkeru da prođe". Zato je dogovoreno da predsjednik u petak da intervju ABC Newsu i odgovori na sva pitanja koja muče zabrinute birače i samu stranku, prenosi Jutarnji list.

U međuvremenu, još jedan demokratski dužnosnik istupio je s pozivom Bidenu da se povuče. Zastupnik Raúl Grijalva iz Arizone za The New York Times je rekao da će "podržati Bidena ako ostane", ali i da je "ovo trenutak da pogledamo koje su nam druge mogućnosti". Teksaški zastupnik Lloyd Doggett prvi je istupio sa sličnom porukom, u utorak.

Drugi demokrati zasad su stali iza Bidena. Predsjednik je u srijedu održao sastanak s 20 demokratskih guvernera da bi "odgovorio na sve dvojbe koje imaju". Dio ga je posjetio u Bijeloj kući, a dio se uključio videovezom. Nekolicina je nakon sastanka stala pred kamere i biranim riječima podržala nastavak njegove kandidature.

Na sastanku je bila i njegova potpredsjednica Kamala Harris. Portal Politico prenosi izjave insajdera o tome da je Biden guvernerima priznao da je imao liječnički pregled te da je "sve u redu". Demokrati su nakon toga podržali Bidena, ali iza zatvorenih vrata atmosfera je puno neizvjesnija.

Osim toga, bilo je jasno da se svi trude izbjeći bilo kakve komentare o tome što sami misle o predsjednikovu stanju.

Agencija Associated Press piše da je 20 osoba privatno bliskih predsjedniku potvrdilo da je Biden "često oštrouman i usredotočen". Međutim, ima trenutaka, posebice kasnije navečer, kada predsjednik počne gubiti misao i koncentracija mu puca usred rečenice.

Ono što je sigurno je da se Biden suočava s najtežim danima svoje karijere. Sve kamere i oči bile su uprte u njega dok je u srijedu popodne vodio jednu dodjelu medalja. Pozornost kojom su praćeni njegovi pokreti upućuje na to da će, ostane li u utrci, svaki njegov korak do studenog biti pod povećalom.

Bijes dijela komentatora zbog Bidenove odluke da nastavi s kampanjom usmjeren je dobrim dijelom na prvu damu Jill Biden. Naširoko se raspravlja o tome da je ona kriva što Biden ostaje u utrci.

CNN je u četvrtak pisao o "48 presudnih sati" za budućnost Bidenove kandidature. Prema pisanju Politica, nevodni neslužbeni rok za odluku trebao bi biti već ponedjeljak.

Nije prvi put da se u Sjedinjenim Državama raspravlja o dobi i sposobnosti za obnašanje dužnosti jednog predsjedničkog kandidata. Prije 40 godina s istim se pitanjem susreo Ronald Reagan. Na novinarsko pitanje 1984. godine o tome je li sa 73 godine prestar da bude predsjednik Reagan je odgovorio: "Ne želim da se ova utrka svede na godine. Ne želim političke bodove iskorištavajući činjenicu da je moj protivnik mlad i neiskusan." Legendarna replika začepila je usta svim kritičarima. Nasmijala je čak i Waltera Mondalea, potpredsjednika njegova demokratskog protivnika. Reagan je javno obećao da će odstupiti ako mu zdravlje bude narušeno. Uspjelom šalom vratio je svoju poljuljanu kampanju na prave tračnice i te jeseni premoćno pobijedio u 49 saveznih država. Joe Biden daleko je od takvog scenarija, piše Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. srpanj 2024 18:00