StoryEditorOCM
Svijetužas i veći troškovi

Putin znatno podigao vojni proračun za rat u Ukrajini, veliki dio ide za njegu ranjenih i obitelji poginulih

Piše vijesti sd
23. listopada 2023. - 10:25
Režim Vladimira Putina u proračun za 2024. predvidio je povećanje od približno 68 posto u planiranoj potrošnji za obranuAfp

Svaki rat košta, a napad Rusije na Ukrajinu košta jako puno. I dok Ukrajinu pomažu i kreditiraju zapadni saveznici, Rusija svoju agresiju financira sama, najviše prodajom energenata.

Povećanu potrošnju za vojnu namjenu pokazuje i novi proračun koji je donio režim Vladimira Putina.

"Predloženi proračun za 2024. predviđa povećanje od približno 68 posto u planiranoj potrošnji za obranu u usporedbi s onom za 2023. godinu, što stavlja potrošnju za obranu za 2024. na oko šest posto BDP-a. Konzistentno povećana vojna potrošnja vrlo će vjerojatno pridonijeti inflatornim pritiscima unutar Rusije", navodi se u dnevnom izvještaju britanskoga ministarstva obrane, prenosi Klix.ba.

U izvještaju se navodi i da je dio troškova predviđen za plaćanja i troškova zdravstvene zaštite za sve veći broj ranjenih vojnika i obitelji poginulih u Ukrajini.

"Više od polovine vojnika koji su teže ranjeni i zahtijevaju duži medicinski tretman izgubili su udove", izjavio je ruski zamjenik ministra rada Aleksej Vovčenko 17. listopada.

Nastavak povećanja vojne potrošnje natjerao bi ruske vlasti da donose teške odluke o tome kako financirati rat, što bi vjerojatno povećalo pritisak na ruske kompanije, kaže se u izvještaju.

image

Rusija ima veliki broj poginulih i ranjenih pa značajan dio vojnog proračuna ide za njih i njihove obitelji

Anatolii Stepanov/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. svibanj 2024 23:58