StoryEditorOCM
Svijetiz katedrale

Putin iz groba u Hersonu ukrao kosti nacionalne ikone i svog uzora Potemkina, Ukrajinci se zgražaju: ‘On bi ga prezirao!‘

Piše PSD
28. listopada 2022. - 20:48
Russian President Vladimir Putin attends a meeting with Defence Minister at the Novo-Ogaryovo state residence, outside Moscow, on October 28, 2022. - Russia mobilised 300,000 reservists to join Moscow‘s offensive in Ukraine in just over a month, Defence Minister Sergei Shoigu said in a televised meeting with President Vladimir Putin. ”The task of recruiting 300,000 people has been completed,” Shoigu told Putin, adding that 41,000 have been deployed to military units in Ukraine. Putin asked Shoigu to thank the mobilised troops for their ”patriotism”. (Photo by Mikhail Metzel/SPUTNIK/AFP)Mikhail Metzel/Afp

Ruske snage odnijele su kosti Grigorija Potemkina, princa iz 18. stoljeća, iz groba u Hersonu, piše Telegraph. Učinili su to, kako tvrde, da bi "zaštitili ostatke jednog od svojih nacionalnih heroja".

Za taj zadatak odabran je poseban tim, te zatim poslan u veličanstvenu katedralu Svete Katarine gdje su bile pohranjene kosti Potemkina, dugogodišnjeg ljubavnika Katarine Velike, koji ju je i nagovorio da pripoji Krim 1783. godine. 

Vladimir Putin još u veljači, nakon napada na Ukrajinu, spomenuo je Potemkina. - On je bio taj koji je vodio kolonizaciju južne Ukrajine, utemeljio je Herson i Odesu dok je pomicao granice ruskog carstva na zapad sve do Crnog mora - kazao je tada ruski predsjednik.

Vladimir Saldo, šef regije Herson kojeg je imenovala Rusija, rekao je da su kosti...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. lipanj 2024 17:59