StoryEditor
Svijetafera prisluškivanja

Prvi put od II. svjetskog rata: francuski predsjednik Nicolas Sarkozy danas će se naći pred sudom zbog korupcije

23. studenog 2020. - 08:46
Franck Fife/AFP

Prvi puta u poslijeratnoj povijesti, u ponedjeljak će se jedan bivši francuski predsjednik naći pred sudom zbog korupcije: Nicolas Sarkozy, kojem se uz korupciju sudi i za zlouporabu položaja.

Prije njega, samo je jednom bivšem predsjedniku suđeno - Jacquesu Chiracu, i osuđen je 2011. na dvije godine uvjetno zbog pronevjere javnog novca, ali Sarkozy je prvi bivši šef države kojem se sudi za korupciju.

Nicolas Sarkozy (65) rekao je da se osjeća  "borbeno" uoči procesa na kojem će se suditi i odvjetniku Thierryju Herzogu i sucu u mirovini Gilbertu Azibertu.

Bivši predsjednik tvrdi da je nevin, a ovaj slučaj je svakako "skandal koji će ući u anale", ocjenjuje agencije France presse.

Sarkozy se povukao iz politike nakon poraza na predizborima desnice 2016., a suočava se s mogućih deset godina zavora i milijun eura kazne za korupciju i zlouporabu položaja, kao i njegovi suoptuženici kojima se među ostalim sudi i za kršenje profesionalne tajne.

Proces koji bi trebao trajati tri tjedna ovisit će i o razvoju situacije s pandemijom covida-19.

Ovo je prvi slučaj od nekoliko istraga koje se vode protiv desničarskog političara koji je predvodio Francusku između 2007. i 2012. On će se pojaviti pred sucem nakon višegodišnjih pokušaja da se optužbe povuku ili ponište.

U slučaju poznatom kao "afera prisluškivanja", tužiteljstvo navodi da su Sarkozy i njegov odvjetnik  Herzog pokušali podmititi suca Aziberta da im preda tajne podatke iz odvojene istrage protiv bivšeg francuskog lidera.

Zauzvrat, Sarkozy je ponudio Azibertu da mu osigura ugodan posao na Azurnoj obali.

Sarkozy je na meti niza pravnih istraga - od navoda da mu je pokojni libijski čelnik Moamer Gadafi nedopušteno financirao predsjedničku kampanju 2007. do primanja navodnog mita od prodaje oružja u Pakistanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2021 09:28