stdClass Object ( [id] => 1085930 [title] => Prof. Štagljar i dr. Yao iz Wuhana zajedno razvili revolucionarni test na antitijela: ‘SATiN će preokrenuti borbu protiv pandemije, 6 puta je brži i 12 puta jeftiniji od ostalih testova‘ [alias] => prof-stagljar-i-dr-yao-iz-wuhana-zajedno-razvili-revolucionarni-test-na-antitijela-satin-ce-preokrenuti-borbu-protiv-pandemije-6-puta-je-brzi-i-12-puta-jeftiniji-od-ostalih-testova [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U ponedjeljak je u prestižnom znanstvenom časopisu Nature Communications objavljen članak o uspjehu znanstvene skupine akademika Igora Štagljara, profesora i direktora na Odjelu za biokemiju i medicinsku genetiku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Torontu i Mediteranskog instituta za istraživanje života u Splitu, koji su otkrili i razvili novi inovativni serološki test za COVID-19, koji su nazvali SATiN, a za koji se vjeruje da će imati presudnu ulogu u sljedećem stadiju pandemije izazvane virusom SARS-CoV-2.

---

image
Prof. Igor Štagljar i dr. Zhong Yao razvili su novi serološki test na koronavirus
---

Kao i uvijek do sada, akademik Štagljar rado se odazvao zamolbi da o najnovijem uspjehu svoje znanstvene skupine detaljnije govori za čitatelje "Slobodne".

U dosadašnjoj uspješnoj karijeri predmet vašeg znanstvenog interesa bio je proučavanje karcinoma, pogotovo karcinoma pluća. Ovim otkrićem uključili ste se u globalnu bitku protiv pandemije izazvane novim koronavirusom?

– Prvi autor danas objavljenog rada u Nature Communications je dr. Zhong Yao, viši znanstveni suradnik iz najužeg tima u mojem laboratoriju, rodom iz Wuhana u Kini. Poslije jednomjesečnog posjeta roditeljima, on se polovinom siječnja prošle godine vratio u Toronto. Dr. Yao mi je prvi govorio o vrlo infektivnom virusu koji uzrokuje respiratorne simptome kod pacijenata, a koji su izolirali njegovi kolege liječnici iz Wuhana. Nakon što je nedugo potom publicirana genomska sekvencija novog virusa, dr. Yao i ja osmislili smo modificiranje jedne od metoda koju smo prethodno razvili za proučavanje signalnih putova u stanicama raka, ali ovaj put za dokazivanje antitijela direktno iz krvi osoba koje su se zarazile koronavirusom SARS-CoV-2. Za taj pothvat, razvoj i primjenu novog inovativnog serološkog testa SATiN, za koji moji kolege širom svijeta kažu da je epohalan, trebalo nam je samo sedam mjeseci.

---

image
Skupina znanstvenika iz Štagljareva laboratorija u Torontu koji su razvili jeftini i brzi test na antitijela na koronavirus
---

Dakle, vidjevši prvi prasak pandemije, bez ikakvih dvojbi prihvatio sam pametnu ideju dr. Yaoa o prenamjeni prethodno opisane metode koja je proučavala interakcije između proteina i njegova preoblikovanja kao novu metodu za mjerenje imuniteta protiv koronavirusa SARS-CoV-2, i to kod osoba koje su preboljele COVID-19. Uspješno smo okončali jedan od najinteresantnijih projekata na kojima smo do sada radili, a uključivao je suradnju s biokemičarima, kliničarima, epidemiolozima, virolozima, imonolozima i stručnjacima za globalno zdravlje iz Kanade i SAD-a. Radili smo danonoćno, ponekad i više od 16 sati dnevno. Danas sam izuzetno ponosan na sve studente, doktore i laborante iz mojega laboratorija jer smo razvojem i publiciranjem serološkog testa SATiN izravno pridonijeli globalnoj borbi protiv pandemije COVID-a 19.

Zlatni standard

Po čemu se SATiN razlikuje od drugih seroloških testova?

– SATiN je osjetljiviji, brži i jeftiniji od bilo kojeg drugog trenutno dostupnog testa za otkrivanje antitijela u krvi osoba koje su bile zaražene koronavirusom SARS-CoV-2. U ovom trenutku dostupno je 20-ak različitih seroloških testova odobrenih od nacionalnih udruga za lijekove, temeljenih na metodi ELISA, koja je zlatni standard za otkrivanje antitijela i njihove količine u krvi kod osoba koje su bile zaražene COVID-om 19. Glavni nedostatak tih testova ELISA jest što se odvijaju postupno, traju oko šest sati, i koštaju oko 25 dolara po testiranom uzorku. Postoje i brzi antigenski testovi koji daju rezultat za 15 minuta, ali bez kvantitativnih podataka, s njima dobijemo samo odgovor "da" ili "ne", i to ne baš potpuno pouzdan.

---

image
Split, 171020.
Znanstvenik, molekularni biolog Igor Stagljar.
Foto: Jakov Prkic/CROPIX
Jakov Prkic/Cropix
---

Koje su u tom kontekstu karakteristike SATiN-a?

– Za provedbu testa SATiN potrebna je jedna kapljica krvi testirane osobe koja se pomiješa s tri unaprijed pripremljena reagensa specifična upravo za test SATiN. Mješavinu inkubiramo 45-60 minuta i odmah luminometrom mjerimo količinu antitijela u krvi. Cijela procedura traje najviše jedan sat, a troškovi po jednom testu manji su od dva dolara, što je za 12,5 puta jeftinije u odnosu na bilo koji drugi dostupni serološki test.

Kad će početi primjena SATiN-a i koju će populaciju obuhvatiti?

– Test SATiN, koji smo u ulozi vlasnika patentno zaštitili Sveučilište u Torontu, kolega dr. Yao i ja, već primjenjujemo u suradnji s vodećim kanadskim epidemiolozima na velikom uzorku kanadske populacije. Ispitivanja se provode na više od 10.000 pažljivo odabranih stanovnika provincije Ontario kako bismo dobili reprezentativnu sliku koliko je stanovnika Ontarija bilo zaraženo koronavirusom i trenutno su imuni na SARS-CoV-2. Također smo uključeni u veliku epidemiološku studiju u kojoj testom SATiN mjerimo količinu antitijela koje su testirane osobe stekle poslije cijepljenja jednim od trenutno tri odobrena cjepiva u Kanadi (Pfizer/BioNTech, Moderna i AstraZeneca). Sudjelujemo i u posebno zanimljivoj studiji jednog od vodećih kanadskih epidemiologa, sa Sveučilišta u Ottawi, u kojoj testom SATiN pokušavamo dokazati prisutnost antitijela protiv koronavirusa SARS-CoV-2 u mlijeku dojilja koje su prethodno bile cijepljene jednim od cjepiva protiv COVID-a 19.

Masovno cijepljenje

Što očekujete da bi test SATiN mogao promijeniti u borbi protiv pandemije COVID-a 19?

– SATiN će kao brz, mjerljiv i precizan serološki test u najkraćem vremenu davati odgovor koji je dio populacije u pojedinoj državi bio zaražen novim koronavirusom. Takvi brzi odgovori omogućavat će relaksaciju ekonomskih mjera i držanje pod kontrolom sadašnjeg stadija pandemije. Sada kada je počelo masovno cijepljenje, primjena našeg testa SATiN imat će presudnu ulogu u idućoj fazi pandemije jer će vrlo brzo i točno, uz minimalne troškove, osigurati razinu praćenja antitijela u krvi cijepljenih osoba kako bismo pandemiju držali pod kontrolom sve dok se procjepljivanjem stanovništva u cijelom svijetu ne stekne kolektivni imunitet.

---

image
Split, 171020.
Znanstvenik, molekularni biolog Igor Stagljar.
Foto: Jakov Prkic/CROPIX
Jakov Prkic/Cropix
---

Hoće li se test SATiN uskoro koristiti i u Hrvatskoj?

– Naš test od danas je dostupan cijelom svijetu, pa tako i Hrvatskoj, a hoće li ga i kada primijeniti u Hrvatskoj, ne ovisi o meni, nego o nadležnim hrvatskim institucijama.

Profesore Štagljare, na početku pandemije aktivno ste se uključili u rasprave o novom koronavirusu i njegovu širenju u Hrvatskoj. Posljednja tri mjeseca nije vas se čulo, šutjeli ste kao riba. Zašto?

– Zašutio sam namjerno i s razlogom. Odustao sam od valjanja u "hrvatskom pandemijskom blatu" jer sam shvatio da prepirati se s neistomišljenicima uzima jako puno vremena, a ne donosi nikakvu korist. Borba s onima koji ne znaju, ili znaju kudikamo manje, nije ravnopravna. Diskurs ubrzo prestaje biti znanstveni i prebacuje se u kaljužu u koju vas takvi neistomišljenici žele dovesti pod svaku cijenu. Zato sam se u potpunosti okrenuo znanosti vezanoj uz moj laboratorij na Sveučilištu u Torontu, u kojemu rade znanstvenici različitih nacionalnosti iz 10 zemalja: Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Kanade, Šri Lanke, Irana, Kine, Rusije, Rumunjske i Južne Koreje. Zašto sam prestao komentirati kretanje pandemije u Hrvatskoj, detaljnije ću ovih dana objasniti na mojem Facebook profilu.

---

image
Split, 171020.
Znanstvenik, molekularni biolog Igor Stagljar.
Foto: Jakov Prkic/CROPIX
Jakov Prkic/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => veliko otkriće [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) ) [extra_fields_search] => veliko otkriće 1 1 1 1 1 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-03-22 09:10:11 [created_by] => 3221 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-03-22 18:47:44 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-03-22 18:47:44 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4135 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/03\/22\/17258354.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/22\/17258352.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/22\/17258356.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/22\/15004266.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/22\/15004268.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/22\/15004264.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","Jakov Prkic\/Cropix","Jakov Prkic\/Cropix","Jakov Prkic\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Prof. Igor \u0160tagljar i dr. Zhong Yao razvili su novi serolo\u0161ki test na koronavirus","Skupina znanstvenika iz \u0160tagljareva laboratorija u Torontu koji su razvili jeftini i brzi test na antitijela na koronavirus","Prof. Igor \u0160tagljar i dr. Zhong Yao razvili su novi serolo\u0161ki test na koronavirus","Split, 171020.
\nZnanstvenik, molekularni biolog Igor Stagljar.
","Split, 171020.
\nZnanstvenik, molekularni biolog Igor Stagljar.
","Split, 171020.
\nZnanstvenik, molekularni biolog Igor Stagljar.
"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1211","hd_17258354_1920.jpg":"1920x1080","k_17258354_1280.jpg":"1280x1280","k_17258354_1024.jpg":"1024x1024","k_17258354_640.jpg":"640x640","k_17258354_480.jpg":"480x480","k_17258354_340.jpg":"340x340","k_17258354_220.jpg":"220x220","o_17258354_1280.jpg":"1280x807","o_17258354_1024.jpg":"1024x645","o_17258354_640.jpg":"640x403","o_17258354_480.jpg":"480x302","o_17258354_340.jpg":"340x214","o_17258354_220.jpg":"220x138","h_17258354_1280.jpg":"1280x854","h_17258354_1024.jpg":"1024x683","h_17258354_640.jpg":"640x427","h_17258354_480.jpg":"480x320","h_17258354_340.jpg":"340x227","h_17258354_220.jpg":"220x147","pp_17258354_1280.jpg":"1006x1280","pp_17258354_1024.jpg":"805x1024","pp_17258354_640.jpg":"503x640","pp_17258354_480.jpg":"377x480","pp_17258354_340.jpg":"267x340","pp_17258354_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1127","hd_17258352_1920.jpg":"1920x1080","k_17258352_1280.jpg":"1280x1280","k_17258352_1024.jpg":"1024x1024","k_17258352_640.jpg":"640x640","k_17258352_480.jpg":"480x480","k_17258352_340.jpg":"340x340","k_17258352_220.jpg":"220x220","o_17258352_1280.jpg":"1280x751","o_17258352_1024.jpg":"1024x601","o_17258352_640.jpg":"640x375","o_17258352_480.jpg":"480x281","o_17258352_340.jpg":"340x199","o_17258352_220.jpg":"220x129","h_17258352_1280.jpg":"1280x854","h_17258352_1024.jpg":"1024x683","h_17258352_640.jpg":"640x427","h_17258352_480.jpg":"480x320","h_17258352_340.jpg":"340x227","h_17258352_220.jpg":"220x147","pp_17258352_1280.jpg":"1006x1280","pp_17258352_1024.jpg":"805x1024","pp_17258352_640.jpg":"503x640","pp_17258352_480.jpg":"377x480","pp_17258352_340.jpg":"267x340","pp_17258352_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1230","hd_17258356_1920.jpg":"1920x1080","k_17258356_1280.jpg":"1280x1280","k_17258356_1024.jpg":"1024x1024","k_17258356_640.jpg":"640x640","k_17258356_480.jpg":"480x480","k_17258356_340.jpg":"340x340","k_17258356_220.jpg":"220x220","o_17258356_1280.jpg":"1280x820","o_17258356_1024.jpg":"1024x656","o_17258356_640.jpg":"640x410","o_17258356_480.jpg":"480x307","o_17258356_340.jpg":"340x217","o_17258356_220.jpg":"220x140","h_17258356_1280.jpg":"1280x854","h_17258356_1024.jpg":"1024x683","h_17258356_640.jpg":"640x427","h_17258356_480.jpg":"480x320","h_17258356_340.jpg":"340x227","h_17258356_220.jpg":"220x147","pp_17258356_1280.jpg":"1006x1280","pp_17258356_1024.jpg":"805x1024","pp_17258356_640.jpg":"503x640","pp_17258356_480.jpg":"377x480","pp_17258356_340.jpg":"267x340","pp_17258356_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x3065","hd_15004266_1920.jpg":"1920x1080","k_15004266_1280.jpg":"1280x1280","k_15004266_1024.jpg":"1024x1024","k_15004266_640.jpg":"640x640","k_15004266_480.jpg":"480x480","k_15004266_340.jpg":"340x340","k_15004266_220.jpg":"220x220","o_15004266_1280.jpg":"1280x2043","o_15004266_1024.jpg":"1024x1634","o_15004266_640.jpg":"640x1021","o_15004266_480.jpg":"480x766","o_15004266_340.jpg":"340x542","o_15004266_220.jpg":"220x351","h_15004266_1280.jpg":"1280x854","h_15004266_1024.jpg":"1024x683","h_15004266_640.jpg":"640x427","h_15004266_480.jpg":"480x320","h_15004266_340.jpg":"340x227","h_15004266_220.jpg":"220x147","pp_15004266_1280.jpg":"1006x1280","pp_15004266_1024.jpg":"805x1024","pp_15004266_640.jpg":"503x640","pp_15004266_480.jpg":"377x480","pp_15004266_340.jpg":"267x340","pp_15004266_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1249","hd_15004268_1920.jpg":"1920x1080","k_15004268_1280.jpg":"1280x1280","k_15004268_1024.jpg":"1024x1024","k_15004268_640.jpg":"640x640","k_15004268_480.jpg":"480x480","k_15004268_340.jpg":"340x340","k_15004268_220.jpg":"220x220","o_15004268_1280.jpg":"1280x832","o_15004268_1024.jpg":"1024x666","o_15004268_640.jpg":"640x416","o_15004268_480.jpg":"480x312","o_15004268_340.jpg":"340x221","o_15004268_220.jpg":"220x143","h_15004268_1280.jpg":"1280x854","h_15004268_1024.jpg":"1024x683","h_15004268_640.jpg":"640x427","h_15004268_480.jpg":"480x320","h_15004268_340.jpg":"340x227","h_15004268_220.jpg":"220x147","pp_15004268_1280.jpg":"1006x1280","pp_15004268_1024.jpg":"805x1024","pp_15004268_640.jpg":"503x640","pp_15004268_480.jpg":"377x480","pp_15004268_340.jpg":"267x340","pp_15004268_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x3020","hd_15004264_1920.jpg":"1920x1080","k_15004264_1280.jpg":"1280x1280","k_15004264_1024.jpg":"1024x1024","k_15004264_640.jpg":"640x640","k_15004264_480.jpg":"480x480","k_15004264_340.jpg":"340x340","k_15004264_220.jpg":"220x220","o_15004264_1280.jpg":"1280x2013","o_15004264_1024.jpg":"1024x1610","o_15004264_640.jpg":"640x1006","o_15004264_480.jpg":"480x755","o_15004264_340.jpg":"340x534","o_15004264_220.jpg":"220x346","h_15004264_1280.jpg":"1280x854","h_15004264_1024.jpg":"1024x683","h_15004264_640.jpg":"640x427","h_15004264_480.jpg":"480x320","h_15004264_340.jpg":"340x227","h_15004264_220.jpg":"220x147","pp_15004264_1280.jpg":"1006x1280","pp_15004264_1024.jpg":"805x1024","pp_15004264_640.jpg":"503x640","pp_15004264_480.jpg":"377x480","pp_15004264_340.jpg":"267x340","pp_15004264_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7670606 Threads: 1 Questions: 1623530143 Slow queries: 4822715 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111086348 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/prof-stagljar-i-dr-yao-iz-wuhana-zajedno-razvili-revolucionarni-test-na-antitijela-satin-ce-preokrenuti-borbu-protiv-pandemije-6-puta-je-brzi-i-12-puta-jeftiniji-od-ostalih-testova-1085930 [printLink] => /vijesti/svijet/prof-stagljar-i-dr-yao-iz-wuhana-zajedno-razvili-revolucionarni-test-na-antitijela-satin-ce-preokrenuti-borbu-protiv-pandemije-6-puta-je-brzi-i-12-puta-jeftiniji-od-ostalih-testova-1085930?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 362556 [name] => Igor Štagljar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => igor-stagljar [link] => /tag/igor-stagljar ) [1] => stdClass Object ( [id] => 634145 [name] => Zhong Yao [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-22 19:48:03 [main_article_id] => 0 [alias] => zhong-yao [link] => /tag/zhong-yao ) [2] => stdClass Object ( [id] => 611037 [name] => antitijela na covid-19 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-22 17:12:38 [main_article_id] => 0 [alias] => antitijela-na-covid-19 [link] => /tag/antitijela-na-covid-19 ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => veliko otkriće [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Prof. Štagljar i dr. Yao iz Wuhana zajedno razvili revolucionarni test na antitijela: ‘SATiN će preokrenuti borbu protiv pandemije, 6 puta je brži i 12 puta jeftiniji od ostalih testova‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3221 [name] => Toni Paštar [username] => toni-pa-tar [email] => toni-pa-tar@sd.hr [password] => $2y$10$fnIsitcCtERHQO9iLG7wKepiKljq83Z5/T8x2eWKQXRVy5Xs2GB2K [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/toni-pastar-3221 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1739 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/553f6f1a5809e40cf66c83fb1533812b?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/22/17258354.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => Prof. Igor Štagljar i dr. Zhong Yao razvili su novi serološki test na koronavirus [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/22/17258354.jpg [title] => Prof. Igor Štagljar i dr. Zhong Yao razvili su novi serološki test na koronavirus ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/22/17258352.jpg [title] => Skupina znanstvenika iz Štagljareva laboratorija u Torontu koji su razvili jeftini i brzi test na antitijela na koronavirus ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/22/17258356.jpg [title] => Prof. Igor Štagljar i dr. Zhong Yao razvili su novi serološki test na koronavirus ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/22/15004266.jpg [title] => Jakov Prkic/CropixSplit, 171020.
Znanstvenik, molekularni biolog Igor Stagljar.
) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/22/15004268.jpg [title] => Jakov Prkic/CropixSplit, 171020.
Znanstvenik, molekularni biolog Igor Stagljar.
) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/22/15004264.jpg [title] => Jakov Prkic/CropixSplit, 171020.
Znanstvenik, molekularni biolog Igor Stagljar.
) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

U ponedjeljak je u prestižnom znanstvenom časopisu Nature Communications objavljen članak o uspjehu znanstvene skupine akademika Igora Štagljara, profesora i direktora na Odjelu za biokemiju i medicinsku genetiku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Torontu i Mediteranskog instituta za istraživanje života u Splitu, koji su otkrili i razvili novi inovativni serološki test za COVID-19, koji su nazvali SATiN, a za koji se vjeruje da će imati presudnu ulogu u sljedećem stadiju pandemije izazvane virusom SARS-CoV-2.

---

image
Prof. Igor Štagljar i dr. Zhong Yao razvili su novi serološki test na koronavirus
---

Kao i uvijek do sada, akademik Štagljar rado se odazvao zamolbi da o najnovijem uspjehu svoje znanstvene skupine detaljnije govori za čitatelje "Slobodne".

U dosadašnjoj uspješnoj karijeri predmet vašeg znanstvenog interesa bio je proučavanje karcinoma, pogotovo karcinoma pluća. Ovim otkrićem uključili ste se u globalnu bitku protiv pandemije izazvane novim koronavirusom?

– Prvi autor danas objavljenog rada u Nature Communications je dr. Zhong Yao, viši znanstveni suradnik iz najužeg tima u mojem laboratoriju, rodom iz Wuhana u Kini. Poslije jednomjesečnog posjeta roditeljima, on se polovinom siječnja prošle godine vratio u Toronto. Dr. Yao mi je prvi govorio o vrlo infektivnom virusu koji uzrokuje respiratorne simptome kod pacijenata, a koji su izolirali njegovi kolege liječnici iz Wuhana. Nakon što je nedugo potom publicirana genomska sekvencija novog virusa, dr. Yao i ja osmislili smo modificiranje jedne od metoda koju smo prethodno razvili za proučavanje signalnih putova u stanicama raka, ali ovaj put za dokazivanje antitijela direktno iz krvi osoba koje su se zarazile koronavirusom SARS-CoV-2. Za taj pothvat, razvoj i primjenu novog inovativnog serološkog testa SATiN, za koji moji kolege širom svijeta kažu da je epohalan, trebalo nam je samo sedam mjeseci.

---

image
Skupina znanstvenika iz Štagljareva laboratorija u Torontu koji su razvili jeftini i brzi test na antitijela na koronavirus
---

Dakle, vidjevši prvi prasak pandemije, bez ikakvih dvojbi prihvatio sam pametnu ideju dr. Yaoa o prenamjeni prethodno opisane metode koja je proučavala interakcije između proteina i njegova preoblikovanja kao novu metodu za mjerenje imuniteta protiv koronavirusa SARS-CoV-2, i to kod osoba koje su preboljele COVID-19. Uspješno smo okončali jedan od najinteresantnijih projekata na kojima smo do sada radili, a uključivao je suradnju s biokemičarima, kliničarima, epidemiolozima, virolozima, imonolozima i stručnjacima za globalno zdravlje iz Kanade i SAD-a. Radili smo danonoćno, ponekad i više od 16 sati dnevno. Danas sam izuzetno ponosan na sve studente, doktore i laborante iz mojega laboratorija jer smo razvojem i publiciranjem serološkog testa SATiN izravno pridonijeli globalnoj borbi protiv pandemije COVID-a 19.

Zlatni standard

Po čemu se SATiN razlikuje od drugih seroloških testova?

– SATiN je osjetljiviji, brži i jeftiniji od bilo kojeg drugog trenutno dostupnog testa za otkrivanje antitijela u krvi osoba koje su bile zaražene koronavirusom SARS-CoV-2. U ovom trenutku dostupno je 20-ak različitih seroloških testova odobrenih od nacionalnih udruga za lijekove, temeljenih na metodi ELISA, koja je zlatni standard za otkrivanje antitijela i njihove količine u krvi kod osoba koje su bile zaražene COVID-om 19. Glavni nedostatak tih testova ELISA jest što se odvijaju postupno, traju oko šest sati, i koštaju oko 25 dolara po testiranom uzorku. Postoje i brzi antigenski testovi koji daju rezultat za 15 minuta, ali bez kvantitativnih podataka, s njima dobijemo samo odgovor "da" ili "ne", i to ne baš potpuno pouzdan.

---

image
Split, 171020.
Znanstvenik, molekularni biolog Igor Stagljar.
Foto: Jakov Prkic/CROPIX
Jakov Prkic/Cropix
---

Koje su u tom kontekstu karakteristike SATiN-a?

– Za provedbu testa SATiN potrebna je jedna kapljica krvi testirane osobe koja se pomiješa s tri unaprijed pripremljena reagensa specifična upravo za test SATiN. Mješavinu inkubiramo 45-60 minuta i odmah luminometrom mjerimo količinu antitijela u krvi. Cijela procedura traje najviše jedan sat, a troškovi po jednom testu manji su od dva dolara, što je za 12,5 puta jeftinije u odnosu na bilo koji drugi dostupni serološki test.

Kad će početi primjena SATiN-a i koju će populaciju obuhvatiti?

– Test SATiN, koji smo u ulozi vlasnika patentno zaštitili Sveučilište u Torontu, kolega dr. Yao i ja, već primjenjujemo u suradnji s vodećim kanadskim epidemiolozima na velikom uzorku kanadske populacije. Ispitivanja se provode na više od 10.000 pažljivo odabranih stanovnika provincije Ontario kako bismo dobili reprezentativnu sliku koliko je stanovnika Ontarija bilo zaraženo koronavirusom i trenutno su imuni na SARS-CoV-2. Također smo uključeni u veliku epidemiološku studiju u kojoj testom SATiN mjerimo količinu antitijela koje su testirane osobe stekle poslije cijepljenja jednim od trenutno tri odobrena cjepiva u Kanadi (Pfizer/BioNTech, Moderna i AstraZeneca). Sudjelujemo i u posebno zanimljivoj studiji jednog od vodećih kanadskih epidemiologa, sa Sveučilišta u Ottawi, u kojoj testom SATiN pokušavamo dokazati prisutnost antitijela protiv koronavirusa SARS-CoV-2 u mlijeku dojilja koje su prethodno bile cijepljene jednim od cjepiva protiv COVID-a 19.

Masovno cijepljenje

Što očekujete da bi test SATiN mogao promijeniti u borbi protiv pandemije COVID-a 19?

– SATiN će kao brz, mjerljiv i precizan serološki test u najkraćem vremenu davati odgovor koji je dio populacije u pojedinoj državi bio zaražen novim koronavirusom. Takvi brzi odgovori omogućavat će relaksaciju ekonomskih mjera i držanje pod kontrolom sadašnjeg stadija pandemije. Sada kada je počelo masovno cijepljenje, primjena našeg testa SATiN imat će presudnu ulogu u idućoj fazi pandemije jer će vrlo brzo i točno, uz minimalne troškove, osigurati razinu praćenja antitijela u krvi cijepljenih osoba kako bismo pandemiju držali pod kontrolom sve dok se procjepljivanjem stanovništva u cijelom svijetu ne stekne kolektivni imunitet.

---

image
Split, 171020.
Znanstvenik, molekularni biolog Igor Stagljar.
Foto: Jakov Prkic/CROPIX
Jakov Prkic/Cropix
---

Hoće li se test SATiN uskoro koristiti i u Hrvatskoj?

– Naš test od danas je dostupan cijelom svijetu, pa tako i Hrvatskoj, a hoće li ga i kada primijeniti u Hrvatskoj, ne ovisi o meni, nego o nadležnim hrvatskim institucijama.

Profesore Štagljare, na početku pandemije aktivno ste se uključili u rasprave o novom koronavirusu i njegovu širenju u Hrvatskoj. Posljednja tri mjeseca nije vas se čulo, šutjeli ste kao riba. Zašto?

– Zašutio sam namjerno i s razlogom. Odustao sam od valjanja u "hrvatskom pandemijskom blatu" jer sam shvatio da prepirati se s neistomišljenicima uzima jako puno vremena, a ne donosi nikakvu korist. Borba s onima koji ne znaju, ili znaju kudikamo manje, nije ravnopravna. Diskurs ubrzo prestaje biti znanstveni i prebacuje se u kaljužu u koju vas takvi neistomišljenici žele dovesti pod svaku cijenu. Zato sam se u potpunosti okrenuo znanosti vezanoj uz moj laboratorij na Sveučilištu u Torontu, u kojemu rade znanstvenici različitih nacionalnosti iz 10 zemalja: Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Kanade, Šri Lanke, Irana, Kine, Rusije, Rumunjske i Južne Koreje. Zašto sam prestao komentirati kretanje pandemije u Hrvatskoj, detaljnije ću ovih dana objasniti na mojem Facebook profilu.

---

image
Split, 171020.
Znanstvenik, molekularni biolog Igor Stagljar.
Foto: Jakov Prkic/CROPIX
Jakov Prkic/Cropix
---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Jakov Prkic/Cropix Jakov Prkic/Cropix Jakov Prkic/Cropix

Prof. Igor Štagljar i dr. Zhong Yao razvili su novi serološki test na koronavirus

Skupina znanstvenika iz Štagljareva laboratorija u Torontu koji su razvili jeftini i brzi test na antitijela na koronavirus

Prof. Igor Štagljar i dr. Zhong Yao razvili su novi serološki test na koronavirus
Jakov Prkic/Cropix
Split, 171020.
Znanstvenik, molekularni biolog Igor Stagljar.
Jakov Prkic/Cropix
Split, 171020.
Znanstvenik, molekularni biolog Igor Stagljar.
Jakov Prkic/Cropix
Split, 171020.
Znanstvenik, molekularni biolog Igor Stagljar.
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/prof-stagljar-i-dr-yao-iz-wuhana-zajedno-razvili-revolucionarni-test-na-antitijela-satin-ce-preokrenuti-borbu-protiv-pandemije-6-puta-je-brzi-i-12-puta-jeftiniji-od-ostalih-testova-1085930 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=7b6e03b2a262a3da4e166b01a6ff2dd44a86e217 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Prof.+%C5%A0tagljar+i+dr.+Yao+iz+Wuhana+zajedno+razvili+revolucionarni+test+na+antitijela%3A+%E2%80%98SATiN+%C4%87e+preokrenuti+borbu+protiv+pandemije%2C+6+puta+je+br%C5%BEi+i+12+puta+jeftiniji+od+ostalih+testova%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fprof-stagljar-i-dr-yao-iz-wuhana-zajedno-razvili-revolucionarni-test-na-antitijela-satin-ce-preokrenuti-borbu-protiv-pandemije-6-puta-je-brzi-i-12-puta-jeftiniji-od-ostalih-testova-1085930 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fprof-stagljar-i-dr-yao-iz-wuhana-zajedno-razvili-revolucionarni-test-na-antitijela-satin-ce-preokrenuti-borbu-protiv-pandemije-6-puta-je-brzi-i-12-puta-jeftiniji-od-ostalih-testova-1085930 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => veliko otkriće [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) )
StoryEditorOCM
Svijetveliko otkriće

Prof. Štagljar i dr. Yao iz Wuhana zajedno razvili revolucionarni test na antitijela: ‘SATiN će preokrenuti borbu protiv pandemije, 6 puta je brži i 12 puta jeftiniji od ostalih testova‘

22. ožujka 2021. - 19:47

U ponedjeljak je u prestižnom znanstvenom časopisu Nature Communications objavljen članak o uspjehu znanstvene skupine akademika Igora Štagljara, profesora i direktora na Odjelu za biokemiju i medicinsku genetiku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Torontu i Mediteranskog instituta za istraživanje života u Splitu, koji su otkrili i razvili novi inovativni serološki test za COVID-19, koji su nazvali SATiN, a za koji se vjeruje da će imati presudnu ulogu u sljedećem stadiju pandemije izazvane virusom SARS-CoV-2.

Kao i uvijek do sada, akademik Štagljar rado se odazvao zamolbi da o najnovijem uspjehu svoje znanstvene skupine detaljnije govori za čitatelje "Slobodne".

U dosadašnjoj uspješnoj karijeri predmet vašeg znanstvenog interesa bio je...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 04:34