stdClass Object ( [id] => 1298130 [title] => Prof. Kamenjecki: Ukrajinska protuofenziva još nije ni počela, ali završit će na Krimu, Rusima važnom i zbog Jadrana [alias] => prof-kamenjecki-ukrajinska-protuofenziva-jos-nije-ni-pocela-ali-zavrsit-ce-na-krimu-rusima-vaznom-i-zbog-jadrana [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Maksim Kamenjecki, profesor s Instituta za međunarodne odnose na kijevskom Sveučilištu "Taras Ševčenko", od početka rata nije napuštao Ukrajinu. S njim smo telefonski razgovarali u utorak, a povod su nam bile sve intenzivnije borbe koje se vode, ali i ruski udari na civilne ciljeve. Prije našeg razgovora profesor Kamenjecki imao je pet sati duge online ispite sa svojim studentima, koje su često prekidale zračne uzbune.

Svjedočimo li ovih dana toliko očekivanoj ukrajinskoj protuofenzivi na istoku i jugu zemlje?

- S vojne točke gledišta, ovo nije protuofenziva. Ona podrazumijeva sasvim određen način vođenja borbi prema protivniku koji je bio u ofenzivi. Ovo što sada gledamo jest ukrajinska ofenziva, odnosno isprobavanje nekih pravaca na kojima bi se u dogledno vrijeme moglo krenuti s većim naporima i snagama.

Ide li ukrajinskim snagama po planu?

- Ide teže jer su Rusi napravili višestruke obrambene linije s brojnim minskim poljima, utvrdama i preprekama. Najveći je problem naći točke na kojima su oni slabiji. Kada ste već pitali za ukrajinsku protuofenzivu, jedino mjesto može biti Bahmut, jer je protivnik tamo prethodno bio u ofenzivi i nije stigao napraviti obrambene linije.

---

image

Ukrajinski vojnici 10. brdsko-jurišne brigade "Edelweiss" u rovu u blizini Bakhmuta 13. lipnja 2023.

Anatolii Stepanov/Afp
---

Je li Bahmut do kraja okupiran? Pitam jer je predsjednik Volodimir Zelenski u utorak ujutro objavio vijest da su tamo linije pomaknute.

- Predsjednik je izjavio da se borbe vode oko Bahmuta. Prema informacijama kojima ja raspolažem - kompletan grad, odnosno ono što je od njega ostalo nakon višemjesečnih razaranja, pod ruskom je kontrolom. Naše snage sada sa sjevera i juga nastoje opkoliti grad, staviti ga u okruženje ili barem izaći do rijeke koja prolazi kroz grad, što bi Rusima stvorilo nemale logističke probleme. Svakako, ako se nađu u potpunom okruženju, bit će ih lakše pobijediti.

Prema nama dostupnim podacima, glavnina ukrajinskih operacija ovih dana usmjerena je na potez između Zaporožje i Azovskog mora. Je li glavni razlog, kako navode neki analitičari, to što se želi presjeći ruska kopnena veza s Krimom?

- Vjerojatno da, jer i moji izvori informacija navode otprilike to isto. Razlog možemo tražiti i u tome da, iako su utvrdili linije, Rusi na tom području imaju najmalobrojnije vojno ljudstvo. Uspjeli su postaviti golema minska polja, a sam je teren svojom ravnom konfiguracijom prilično nepovoljan za skrivanje jer nema šuma i drugih prirodnih zaklona. Ruskim snagama tu prilično pomaže njihova superiornost u zrakoplovstvu, što im također omogućuje i praćenje dijela terena na kojemu se naše snage pripremaju za ofenzivu. Sada je glavno pitanje, i to za obje strane, gdje će se angažirati glavne snage. I mi i oni držimo ih u rezervi. Radi se o svojevrsnoj partiji šaha, tko će koga prevariti, nadmudriti. To vam je i razlog što pomaci na liniji bojišta još nisu veliki.

Reklo bi se - taktičko ispitivanje snaga.

- Pa, da. Ja sam taktiku učio prije 40 godina na razini grupa-tenk-vod i ništa više od toga, pripremajući se za poručnika u pričuvi. Priznajem da ne poznajem detalje taktike iznad te razine, a ovdje se radi o čitavim brigadama, armijama. Bolje je pitati vojne stručnjake, ali i njima nedostaju podaci. Problem je kod brojnih komentatora u tome da nisu vidjeli ni jedan strateški udžbenik i pravilnik o načinu djelovanja kopnenih snaga nekadašnje sovjetske, danas ruske vojske. To je vojna tajna.

Je li glavni ukrajinski cilj odsjeći Krim, jer se računa da bi tako rat došao najbliže svom kraju?

- Ja bih rekao da je Krim, njegovo odsijecanje, jedan od ukrajinskih ciljeva. Krim, odakle je i počela okupacija, strateški jest bitan za Ruse i provedbu različitih operacija, uključujući i Jadran. Otamo vode morski putevi prema Sredozemlju i najvažniji radarski sustavi tamo su stacionirani. Krim prema ruskom teritoriju ima mostovnu i kopnenu vezu, koja ide preko privremenog okupiranog teritorija. Ako bi ih se kopneno odsjeklo od Rusije, napravili bi se brojni problemi u opskrbi, uključujući i pitku vodu. Nakon toga bi na red došao i Krimski most.

---

image

Ako bi se Krim kopneno odsjeklo od Rusije, napravili bi se brojni problemi u opskrbi, uključujući i pitku vodu. Nakon toga bi na red došao i Krimski most (na slici) - kaže Kamenjecki

Handout/Afp
---

Računa li Kijev na pad morala u ruskim redovima i domino-efekt koji bi uslijedio s odsijecanjem Krima? Nešto slično dogodilo se i u Hersonu.

- Ne može se uspoređivati situacije Krima i Hersona. Na Krimu je puno više ljudi koji su mentalno vezani uz Rusiju, govore ruski jezik, gledaju njihovu televiziju i prate medije. Herson ima posve drugačiju strukturu stanovništva i njegovo raspoloženje je oduvijek bilo drugačije. Mislim da će se s Krimom završiti vraćanje svih naših teritorija koje je anektirala Rusija. Moje je predviđanje da će se naši prvo usmjeriti na one teritorije koji su naknadno okupirani, hersonske i zaporoške oblasti, kao i Donjecka i Luganska. Izgube li tu Rusi veći teritorij koji drže pod kontrolom, pad morala u njihovim redovima je onda neizbježan i na to se sigurno računa. Kažem, s Krimom će se sve završiti.

Zašto je došlo do ovako brutalnog napada na Krivi Rih? Je li samo zbog toga što je tamo rođen Volodimir Zelenski ili postoje i neki drugi razlozi?

- Radi se o jednom od gradova u bližoj pozadini naših snaga. Rusi pretpostavljau da se tamo okupljaju naše rezervne snage i pripremamju za bojišnicu. "Sofisticiranost" ruskog oružja već je ušla u legendu i kako ciljajući vojne objekte pogađaju civilne zgrade. Taj napad uzeo je šest ljudskih života u jednoj šesterokatnici do sada, a 19 je ozlijeđenih. Rusko čelništvo doista ne voli Zelenskog, ali ne bih rekao da je on razlog za ovaj napad.

---

image

Maksim Kamenjecki: Borbe trenutačno nisu baš niskog intenziteta, ali zaoštravanje se može očekivati kada se otkrije slaba točka u ruskoj obrani

PRIVATNI ALBUM
---

Je li razaranje brane Kahovka na reci Dnjepar bio pokušaj da se zaustavi ukrajinska ofenziva?

- Brana je od prvih dana rata pod ruskom kontrolom i oni snose svu odgovornost za ono što se dogodilo. Mislim da se radi o tome da zbog nestručnosti nisu mogli održavati branu. Ona je naprosto pukla i voda je prodrla. Isključujem mogućnost diverzije ukrajinskih snaga ili da su je pogodili nekom raketom. Rusi naprosto nisu u obzir uzeli da se tijekom sezone kiša ovog proljeća sakupila velika kločina vode u umjetnim jezerima. Ovdje se radi o šestoj, posljednoj brani na Dnjepru, koja je bila donekle oštećena u borbama, ali nisu znali da treba otvoriti dodatne prolaze za vodu. Prije samog pucanja otvoren je bio samo jedan ili dva propusta od njih šest ili devet, koliko ih je napravljeno, i naravno da brana nije izdržala. Ne bih isključio do kraja ni njezino razaranje da bi se oslobodile vojne snage koje višu nisu potrebne na tom dijelu i prebacilo ih se drugdje u Hersonskoj oblasti. Teško je sada reći i bit će nužno stručno vještačenje da bi se otkrila prava istina.

Kada možemo očekivati vrhunac ukrajinske ofenzive i uvođenje glavnine snaga, istreniranih pod kapom NATO instruktora?

- Na takvo pitanje vrlo je teško dati odgovor. Sve drugo što bih ja rekao ili netko drugi bilo bi obično navijanje za ovu ili onu stranu. Borbe koje se trenutačno odvijaju nisu baš niskog intenziteta, ali zaoštravanje se može očekivati onog trenutka kada se otkrije ta slaba točka u ruskoj obrani.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => STRUČNI POGLED [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => STRUČNI POGLED 2 0 6976 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-06-13 14:40:25 [created_by] => 3234 [created_by_alias] => Zoran Šagolj [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-06-13 20:11:59 [modified_by] => 3234 [publish_up] => 2023-06-13 20:11:59 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1522 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Prof. Kamenjecki: Ukrajinska protuofenziva još nije ni počela, ali završit će na Krimu, Rusima važnom i zbog Jadrana [metakey] => Maksim Kamenjecki, rat u Ukrajini , Krim, bahmut [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/06\/13\/25086328.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/13\/25085942.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/13\/24898684.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/13\/24898686.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/13\/24594974.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/13\/23486341.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/13\/25085729.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/13\/25017180.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["PRIVATNI ALBUM i AFP","PRIVATNI ALBUM ","-\/Afp","Handout\/Afp","Vera Katkova\/Anadolu Agency Via Afp","Stringer\/Afp","Anatolii Stepanov\/Afp","Virginie Nguyen Hoang\/Hans Lucas Via Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Maksim Kamenjecki (lijevo) o aktualnim borbama kod Bahmuta (desno - paljba s ukrajinskih polo\u017eaja):\u00a0Na\u0161e snage sada sa sjevera i juga nastoje opkoliti grad ili barem iza\u0107i do rijeke koja prolazi kroz Bahmut<\/p>","

Maksim Kamenjecki:\u00a0Borbe\u00a0trenuta\u010dno nisu ba\u0161 niskog intenziteta, ali zao\u0161travanje se mo\u017ee o\u010dekivati kada se otkrije slaba to\u010dka u ruskoj obrani<\/p>","

(FILES) In this file photo taken on October 08, 2022 black smoke billows from a fire on the Kerch bridge that links Crimea to Russia, after a truck exploded, near Kerch. The Russian-built Crimean bridge linking mainland Russia and Moscow-annexed Crimea was personally inaugurated by Russian President Vladimir Putin five years ago on May 15, 2018. In October 2022, it was partially destroyed by a truck bomb in an attack Moscow blamed on Ukraine, an accusation Kyiv denies. The bridge serves as a vital link for transporting supplies to Russian soldiers in Ukraine. Built at a cost of 228 billion rubles ($3.7 billion), the structure connects the southern Krasnodar region with the Crimean city of Kerch, spanning a strait between the Black and Azov seas. (Photo by AFP)<\/p>","

Ako bi se Krim kopneno odsjeklo od Rusije, napravili bi se brojni problemi u opskrbi, uklju\u010duju\u0107i i pitku vodu. Nakon toga bi na red do\u0161ao i Krimski most (na slici) - ka\u017ee Kamenjecki<\/p>","

Anadolu Agency\u2018s Best Pictures of 2022: Explosion causes fire at the Kerch bridge in the Kerch Strait, Crimea on October 08, 2022. A fire broke out early Saturday morning on the Kerch Bridge -- preceded by an explosion -- causing suspension of traffic and bringing bus and train services to a halt. Three people were killed on Saturday in a \u201dtruck bombing\u201d at a strategic bridge in Crimea, Russian investigators said. Vera Katkova\/Anadolu Agency (Photo by Vera Katkova\/ANADOLU AGENCY\/Anadolu Agency via AFP)<\/p>","

Reservists drafted during the partial mobilisation attend a departure ceremony in Sevastopol, Crimea, on September 27, 2022. - Russian President Vladimir Putin announced on September 21 a mobilisation of hundreds of thousands of Russian men to bolster Moscow\u2018s army in Ukraine, sparking demonstrations and an exodus of men abroad. (Photo by STRINGER\/AFP)<\/p>","

Ukrajinski vojnici 10. brdsko-juri\u0161ne brigade \u201dEdelweiss\u201d u rovu u blizini Bakhmuta 13. lipnja 2023.<\/p>","

UKRAINE, Donbass region, 2023\/05\/15: Ukrainian soldiers of the 28 Separate Guards Mechanized Brigade are preparing the 57mm ammunitions to shoot with the Soviet S-60 anti-aircraft gun toward Russian positions in direction of Bakhmut. Photography by Virginie Nguyen Hoang\/Hans Lucas.
\nUKRAINE, region du Donbass, 2023\/05\/15: Les soldats ukrainiens de la 28 Brigade mecanisee des gardes separes preparent les munitions de 57 mm pour tirer avec le canon anti-aerien sovietique S-60 vers les positions russes en direction de Bakhmut. Photographie de Virginie Nguyen Hoang\/Hans Lucas. (Photo by Virginie Nguyen Hoang\/Hans Lucas\/Hans Lucas via AFP)<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1299","hd_25086328_1920.jpg":"1920x1080","k_25086328_1280.jpg":"1280x1280","k_25086328_1024.jpg":"1024x1024","k_25086328_640.jpg":"640x640","k_25086328_480.jpg":"480x480","k_25086328_340.jpg":"340x340","k_25086328_220.jpg":"220x220","o_25086328_1280.jpg":"1280x866","o_25086328_1024.jpg":"1024x692","o_25086328_640.jpg":"640x433","o_25086328_480.jpg":"480x324","o_25086328_340.jpg":"340x230","o_25086328_220.jpg":"220x148","h_25086328_1280.jpg":"1280x854","h_25086328_1024.jpg":"1024x683","h_25086328_640.jpg":"640x427","h_25086328_480.jpg":"480x320","h_25086328_340.jpg":"340x227","h_25086328_220.jpg":"220x147","pp_25086328_1280.jpg":"1280x1628","pp_25086328_1024.jpg":"1024x1303","pp_25086328_640.jpg":"640x814","pp_25086328_480.jpg":"480x611","pp_25086328_340.jpg":"340x432","pp_25086328_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1200x1600","hd_25085942_1920.jpg":"1920x1080","k_25085942_1280.jpg":"1280x1280","k_25085942_1024.jpg":"1024x1024","k_25085942_640.jpg":"640x640","k_25085942_480.jpg":"480x480","k_25085942_340.jpg":"340x340","k_25085942_220.jpg":"220x220","o_25085942_1280.jpg":"1280x1706","o_25085942_1024.jpg":"1024x1365","o_25085942_640.jpg":"640x853","o_25085942_480.jpg":"480x640","o_25085942_340.jpg":"340x453","o_25085942_220.jpg":"220x293","h_25085942_1280.jpg":"1280x854","h_25085942_1024.jpg":"1024x683","h_25085942_640.jpg":"640x427","h_25085942_480.jpg":"480x320","h_25085942_340.jpg":"340x227","h_25085942_220.jpg":"220x147","pp_25085942_1280.jpg":"1280x1628","pp_25085942_1024.jpg":"1024x1303","pp_25085942_640.jpg":"640x814","pp_25085942_480.jpg":"480x611","pp_25085942_340.jpg":"340x432","pp_25085942_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1800x1200","hd_24898684_1920.jpg":"1920x1080","k_24898684_1280.jpg":"1280x1280","k_24898684_1024.jpg":"1024x1024","k_24898684_640.jpg":"640x640","k_24898684_480.jpg":"480x480","k_24898684_340.jpg":"340x340","k_24898684_220.jpg":"220x220","o_24898684_1280.jpg":"1280x853","o_24898684_1024.jpg":"1024x682","o_24898684_640.jpg":"640x426","o_24898684_480.jpg":"480x320","o_24898684_340.jpg":"340x226","o_24898684_220.jpg":"220x146","h_24898684_1280.jpg":"1280x854","h_24898684_1024.jpg":"1024x683","h_24898684_640.jpg":"640x427","h_24898684_480.jpg":"480x320","h_24898684_340.jpg":"340x227","h_24898684_220.jpg":"220x147","pp_24898684_1280.jpg":"1280x1628","pp_24898684_1024.jpg":"1024x1303","pp_24898684_640.jpg":"640x814","pp_24898684_480.jpg":"480x611","pp_24898684_340.jpg":"340x432","pp_24898684_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_24898686_1920.jpg":"1920x1080","k_24898686_1280.jpg":"1280x1280","k_24898686_1024.jpg":"1024x1024","k_24898686_640.jpg":"640x640","k_24898686_480.jpg":"480x480","k_24898686_340.jpg":"340x340","k_24898686_220.jpg":"220x220","o_24898686_1280.jpg":"1280x960","o_24898686_1024.jpg":"1024x768","o_24898686_640.jpg":"640x480","o_24898686_480.jpg":"480x360","o_24898686_340.jpg":"340x255","o_24898686_220.jpg":"220x165","h_24898686_1280.jpg":"1280x854","h_24898686_1024.jpg":"1024x683","h_24898686_640.jpg":"640x427","h_24898686_480.jpg":"480x320","h_24898686_340.jpg":"340x227","h_24898686_220.jpg":"220x147","pp_24898686_1280.jpg":"1280x1628","pp_24898686_1024.jpg":"1024x1303","pp_24898686_640.jpg":"640x814","pp_24898686_480.jpg":"480x611","pp_24898686_340.jpg":"340x432","pp_24898686_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_24594974_1920.jpg":"1920x1080","k_24594974_1280.jpg":"1280x1280","k_24594974_1024.jpg":"1024x1024","k_24594974_640.jpg":"640x640","k_24594974_480.jpg":"480x480","k_24594974_340.jpg":"340x340","k_24594974_220.jpg":"220x220","o_24594974_1280.jpg":"1280x852","o_24594974_1024.jpg":"1024x682","o_24594974_640.jpg":"640x426","o_24594974_480.jpg":"480x319","o_24594974_340.jpg":"340x226","o_24594974_220.jpg":"220x146","h_24594974_1280.jpg":"1280x854","h_24594974_1024.jpg":"1024x683","h_24594974_640.jpg":"640x427","h_24594974_480.jpg":"480x320","h_24594974_340.jpg":"340x227","h_24594974_220.jpg":"220x147","pp_24594974_1280.jpg":"1280x1628","pp_24594974_1024.jpg":"1024x1303","pp_24594974_640.jpg":"640x814","pp_24594974_480.jpg":"480x611","pp_24594974_340.jpg":"340x432","pp_24594974_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23486341_1920.jpg":"1920x1080","k_23486341_1280.jpg":"1280x1280","k_23486341_1024.jpg":"1024x1024","k_23486341_640.jpg":"640x640","k_23486341_480.jpg":"480x480","k_23486341_340.jpg":"340x340","k_23486341_220.jpg":"220x220","o_23486341_1280.jpg":"1280x853","o_23486341_1024.jpg":"1024x682","o_23486341_640.jpg":"640x426","o_23486341_480.jpg":"480x320","o_23486341_340.jpg":"340x226","o_23486341_220.jpg":"220x146","h_23486341_1280.jpg":"1280x854","h_23486341_1024.jpg":"1024x683","h_23486341_640.jpg":"640x427","h_23486341_480.jpg":"480x320","h_23486341_340.jpg":"340x227","h_23486341_220.jpg":"220x147","pp_23486341_1280.jpg":"1280x1628","pp_23486341_1024.jpg":"1024x1303","pp_23486341_640.jpg":"640x814","pp_23486341_480.jpg":"480x611","pp_23486341_340.jpg":"340x432","pp_23486341_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1289","hd_25085729_1920.jpg":"1920x1080","k_25085729_1280.jpg":"1280x1280","k_25085729_1024.jpg":"1024x1024","k_25085729_640.jpg":"640x640","k_25085729_480.jpg":"480x480","k_25085729_340.jpg":"340x340","k_25085729_220.jpg":"220x220","o_25085729_1280.jpg":"1280x859","o_25085729_1024.jpg":"1024x687","o_25085729_640.jpg":"640x429","o_25085729_480.jpg":"480x322","o_25085729_340.jpg":"340x228","o_25085729_220.jpg":"220x147","h_25085729_1280.jpg":"1280x854","h_25085729_1024.jpg":"1024x683","h_25085729_640.jpg":"640x427","h_25085729_480.jpg":"480x320","h_25085729_340.jpg":"340x227","h_25085729_220.jpg":"220x147","pp_25085729_1280.jpg":"1280x1628","pp_25085729_1024.jpg":"1024x1303","pp_25085729_640.jpg":"640x814","pp_25085729_480.jpg":"480x611","pp_25085729_340.jpg":"340x432","pp_25085729_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_25017180_1920.jpg":"1920x1080","k_25017180_1280.jpg":"1280x1280","k_25017180_1024.jpg":"1024x1024","k_25017180_640.jpg":"640x640","k_25017180_480.jpg":"480x480","k_25017180_340.jpg":"340x340","k_25017180_220.jpg":"220x220","o_25017180_1280.jpg":"1280x852","o_25017180_1024.jpg":"1024x682","o_25017180_640.jpg":"640x426","o_25017180_480.jpg":"480x319","o_25017180_340.jpg":"340x226","o_25017180_220.jpg":"220x146","h_25017180_1280.jpg":"1280x854","h_25017180_1024.jpg":"1024x683","h_25017180_640.jpg":"640x427","h_25017180_480.jpg":"480x320","h_25017180_340.jpg":"340x227","h_25017180_220.jpg":"220x147","pp_25017180_1280.jpg":"1280x1628","pp_25017180_1024.jpg":"1024x1303","pp_25017180_640.jpg":"640x814","pp_25017180_480.jpg":"480x611","pp_25017180_340.jpg":"340x432","pp_25017180_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7719894 Threads: 2 Questions: 1629001056 Slow queries: 4839488 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111217799 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/prof-kamenjecki-ukrajinska-protuofenziva-jos-nije-ni-pocela-ali-zavrsit-ce-na-krimu-rusima-vaznom-i-zbog-jadrana-1298130 [printLink] => /vijesti/svijet/prof-kamenjecki-ukrajinska-protuofenziva-jos-nije-ni-pocela-ali-zavrsit-ce-na-krimu-rusima-vaznom-i-zbog-jadrana-1298130?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 669918 [name] => Maksim Kamenjecki [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-09 17:29:47 [main_article_id] => 0 [alias] => maksim-kamenjecki [link] => /tag/maksim-kamenjecki ) [1] => stdClass Object ( [id] => 668435 [name] => rat u Ukrajini [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-24 08:39:02 [main_article_id] => 0 [alias] => rat-u-ukrajini [link] => /tag/rat-u-ukrajini ) [2] => stdClass Object ( [id] => 213549 [name] => krim [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => krim [link] => /tag/krim ) [3] => stdClass Object ( [id] => 693404 [name] => bahmut [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-10-09 08:25:24 [main_article_id] => 0 [alias] => bahmut [link] => /tag/bahmut ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => STRUČNI POGLED [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Prof. Kamenjecki: Ukrajinska protuofenziva još nije ni počela, ali završit će na Krimu, Rusima važnom i zbog Jadrana [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3234 [name] => Zoran Šagolj [username] => zoran-agolj [email] => zoran-agolj@sd.hr [password] => $2y$10$tIfZayMMEQBtDnjPtu1K6uwW0tR6aJ9YVMB9PK6eFFOzAczYbw98a [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/zoran-sagolj-3234 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1752 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/de7d173dbb6f36fbc651af48772e1806?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/13/25086328.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => PRIVATNI ALBUM i AFP [mainImageDesc] =>

Maksim Kamenjecki (lijevo) o aktualnim borbama kod Bahmuta (desno - paljba s ukrajinskih položaja): Naše snage sada sa sjevera i juga nastoje opkoliti grad ili barem izaći do rijeke koja prolazi kroz Bahmut

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/13/25086328.jpg [title] => PRIVATNI ALBUM i AFP

Maksim Kamenjecki (lijevo) o aktualnim borbama kod Bahmuta (desno - paljba s ukrajinskih položaja): Naše snage sada sa sjevera i juga nastoje opkoliti grad ili barem izaći do rijeke koja prolazi kroz Bahmut

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/13/25085942.jpg [title] => PRIVATNI ALBUM

Maksim Kamenjecki: Borbe trenutačno nisu baš niskog intenziteta, ali zaoštravanje se može očekivati kada se otkrije slaba točka u ruskoj obrani

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/13/24898684.jpg [title] => -/Afp

(FILES) In this file photo taken on October 08, 2022 black smoke billows from a fire on the Kerch bridge that links Crimea to Russia, after a truck exploded, near Kerch. The Russian-built Crimean bridge linking mainland Russia and Moscow-annexed Crimea was personally inaugurated by Russian President Vladimir Putin five years ago on May 15, 2018. In October 2022, it was partially destroyed by a truck bomb in an attack Moscow blamed on Ukraine, an accusation Kyiv denies. The bridge serves as a vital link for transporting supplies to Russian soldiers in Ukraine. Built at a cost of 228 billion rubles ($3.7 billion), the structure connects the southern Krasnodar region with the Crimean city of Kerch, spanning a strait between the Black and Azov seas. (Photo by AFP)

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/13/24898686.jpg [title] => Handout/Afp

Ako bi se Krim kopneno odsjeklo od Rusije, napravili bi se brojni problemi u opskrbi, uključujući i pitku vodu. Nakon toga bi na red došao i Krimski most (na slici) - kaže Kamenjecki

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/13/24594974.jpg [title] => Vera Katkova/Anadolu Agency Via Afp

Anadolu Agency‘s Best Pictures of 2022: Explosion causes fire at the Kerch bridge in the Kerch Strait, Crimea on October 08, 2022. A fire broke out early Saturday morning on the Kerch Bridge -- preceded by an explosion -- causing suspension of traffic and bringing bus and train services to a halt. Three people were killed on Saturday in a ”truck bombing” at a strategic bridge in Crimea, Russian investigators said. Vera Katkova/Anadolu Agency (Photo by Vera Katkova/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP)

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/13/23486341.jpg [title] => Stringer/Afp

Reservists drafted during the partial mobilisation attend a departure ceremony in Sevastopol, Crimea, on September 27, 2022. - Russian President Vladimir Putin announced on September 21 a mobilisation of hundreds of thousands of Russian men to bolster Moscow‘s army in Ukraine, sparking demonstrations and an exodus of men abroad. (Photo by STRINGER/AFP)

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/13/25085729.jpg [title] => Anatolii Stepanov/Afp

Ukrajinski vojnici 10. brdsko-jurišne brigade ”Edelweiss” u rovu u blizini Bakhmuta 13. lipnja 2023.

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/13/25017180.jpg [title] => Virginie Nguyen Hoang/Hans Lucas Via Afp

UKRAINE, Donbass region, 2023/05/15: Ukrainian soldiers of the 28 Separate Guards Mechanized Brigade are preparing the 57mm ammunitions to shoot with the Soviet S-60 anti-aircraft gun toward Russian positions in direction of Bakhmut. Photography by Virginie Nguyen Hoang/Hans Lucas.
UKRAINE, region du Donbass, 2023/05/15: Les soldats ukrainiens de la 28 Brigade mecanisee des gardes separes preparent les munitions de 57 mm pour tirer avec le canon anti-aerien sovietique S-60 vers les positions russes en direction de Bakhmut. Photographie de Virginie Nguyen Hoang/Hans Lucas. (Photo by Virginie Nguyen Hoang/Hans Lucas/Hans Lucas via AFP)

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Maksim Kamenjecki, profesor s Instituta za međunarodne odnose na kijevskom Sveučilištu "Taras Ševčenko", od početka rata nije napuštao Ukrajinu. S njim smo telefonski razgovarali u utorak, a povod su nam bile sve intenzivnije borbe koje se vode, ali i ruski udari na civilne ciljeve. Prije našeg razgovora profesor Kamenjecki imao je pet sati duge online ispite sa svojim studentima, koje su često prekidale zračne uzbune.

Svjedočimo li ovih dana toliko očekivanoj ukrajinskoj protuofenzivi na istoku i jugu zemlje?

- S vojne točke gledišta, ovo nije protuofenziva. Ona podrazumijeva sasvim određen način vođenja borbi prema protivniku koji je bio u ofenzivi. Ovo što sada gledamo jest ukrajinska ofenziva, odnosno isprobavanje nekih pravaca na kojima bi se u dogledno vrijeme moglo krenuti s većim naporima i snagama.

Ide li ukrajinskim snagama po planu?

- Ide teže jer su Rusi napravili višestruke obrambene linije s brojnim minskim poljima, utvrdama i preprekama. Najveći je problem naći točke na kojima su oni slabiji. Kada ste već pitali za ukrajinsku protuofenzivu, jedino mjesto može biti Bahmut, jer je protivnik tamo prethodno bio u ofenzivi i nije stigao napraviti obrambene linije.

---

image

Ukrajinski vojnici 10. brdsko-jurišne brigade "Edelweiss" u rovu u blizini Bakhmuta 13. lipnja 2023.

Anatolii Stepanov/Afp
---

Je li Bahmut do kraja okupiran? Pitam jer je predsjednik Volodimir Zelenski u utorak ujutro objavio vijest da su tamo linije pomaknute.

- Predsjednik je izjavio da se borbe vode oko Bahmuta. Prema informacijama kojima ja raspolažem - kompletan grad, odnosno ono što je od njega ostalo nakon višemjesečnih razaranja, pod ruskom je kontrolom. Naše snage sada sa sjevera i juga nastoje opkoliti grad, staviti ga u okruženje ili barem izaći do rijeke koja prolazi kroz grad, što bi Rusima stvorilo nemale logističke probleme. Svakako, ako se nađu u potpunom okruženju, bit će ih lakše pobijediti.

Prema nama dostupnim podacima, glavnina ukrajinskih operacija ovih dana usmjerena je na potez između Zaporožje i Azovskog mora. Je li glavni razlog, kako navode neki analitičari, to što se želi presjeći ruska kopnena veza s Krimom?

- Vjerojatno da, jer i moji izvori informacija navode otprilike to isto. Razlog možemo tražiti i u tome da, iako su utvrdili linije, Rusi na tom području imaju najmalobrojnije vojno ljudstvo. Uspjeli su postaviti golema minska polja, a sam je teren svojom ravnom konfiguracijom prilično nepovoljan za skrivanje jer nema šuma i drugih prirodnih zaklona. Ruskim snagama tu prilično pomaže njihova superiornost u zrakoplovstvu, što im također omogućuje i praćenje dijela terena na kojemu se naše snage pripremaju za ofenzivu. Sada je glavno pitanje, i to za obje strane, gdje će se angažirati glavne snage. I mi i oni držimo ih u rezervi. Radi se o svojevrsnoj partiji šaha, tko će koga prevariti, nadmudriti. To vam je i razlog što pomaci na liniji bojišta još nisu veliki.

Reklo bi se - taktičko ispitivanje snaga.

- Pa, da. Ja sam taktiku učio prije 40 godina na razini grupa-tenk-vod i ništa više od toga, pripremajući se za poručnika u pričuvi. Priznajem da ne poznajem detalje taktike iznad te razine, a ovdje se radi o čitavim brigadama, armijama. Bolje je pitati vojne stručnjake, ali i njima nedostaju podaci. Problem je kod brojnih komentatora u tome da nisu vidjeli ni jedan strateški udžbenik i pravilnik o načinu djelovanja kopnenih snaga nekadašnje sovjetske, danas ruske vojske. To je vojna tajna.

Je li glavni ukrajinski cilj odsjeći Krim, jer se računa da bi tako rat došao najbliže svom kraju?

- Ja bih rekao da je Krim, njegovo odsijecanje, jedan od ukrajinskih ciljeva. Krim, odakle je i počela okupacija, strateški jest bitan za Ruse i provedbu različitih operacija, uključujući i Jadran. Otamo vode morski putevi prema Sredozemlju i najvažniji radarski sustavi tamo su stacionirani. Krim prema ruskom teritoriju ima mostovnu i kopnenu vezu, koja ide preko privremenog okupiranog teritorija. Ako bi ih se kopneno odsjeklo od Rusije, napravili bi se brojni problemi u opskrbi, uključujući i pitku vodu. Nakon toga bi na red došao i Krimski most.

---

image

Ako bi se Krim kopneno odsjeklo od Rusije, napravili bi se brojni problemi u opskrbi, uključujući i pitku vodu. Nakon toga bi na red došao i Krimski most (na slici) - kaže Kamenjecki

Handout/Afp
---

Računa li Kijev na pad morala u ruskim redovima i domino-efekt koji bi uslijedio s odsijecanjem Krima? Nešto slično dogodilo se i u Hersonu.

- Ne može se uspoređivati situacije Krima i Hersona. Na Krimu je puno više ljudi koji su mentalno vezani uz Rusiju, govore ruski jezik, gledaju njihovu televiziju i prate medije. Herson ima posve drugačiju strukturu stanovništva i njegovo raspoloženje je oduvijek bilo drugačije. Mislim da će se s Krimom završiti vraćanje svih naših teritorija koje je anektirala Rusija. Moje je predviđanje da će se naši prvo usmjeriti na one teritorije koji su naknadno okupirani, hersonske i zaporoške oblasti, kao i Donjecka i Luganska. Izgube li tu Rusi veći teritorij koji drže pod kontrolom, pad morala u njihovim redovima je onda neizbježan i na to se sigurno računa. Kažem, s Krimom će se sve završiti.

Zašto je došlo do ovako brutalnog napada na Krivi Rih? Je li samo zbog toga što je tamo rođen Volodimir Zelenski ili postoje i neki drugi razlozi?

- Radi se o jednom od gradova u bližoj pozadini naših snaga. Rusi pretpostavljau da se tamo okupljaju naše rezervne snage i pripremamju za bojišnicu. "Sofisticiranost" ruskog oružja već je ušla u legendu i kako ciljajući vojne objekte pogađaju civilne zgrade. Taj napad uzeo je šest ljudskih života u jednoj šesterokatnici do sada, a 19 je ozlijeđenih. Rusko čelništvo doista ne voli Zelenskog, ali ne bih rekao da je on razlog za ovaj napad.

---

image

Maksim Kamenjecki: Borbe trenutačno nisu baš niskog intenziteta, ali zaoštravanje se može očekivati kada se otkrije slaba točka u ruskoj obrani

PRIVATNI ALBUM
---

Je li razaranje brane Kahovka na reci Dnjepar bio pokušaj da se zaustavi ukrajinska ofenziva?

- Brana je od prvih dana rata pod ruskom kontrolom i oni snose svu odgovornost za ono što se dogodilo. Mislim da se radi o tome da zbog nestručnosti nisu mogli održavati branu. Ona je naprosto pukla i voda je prodrla. Isključujem mogućnost diverzije ukrajinskih snaga ili da su je pogodili nekom raketom. Rusi naprosto nisu u obzir uzeli da se tijekom sezone kiša ovog proljeća sakupila velika kločina vode u umjetnim jezerima. Ovdje se radi o šestoj, posljednoj brani na Dnjepru, koja je bila donekle oštećena u borbama, ali nisu znali da treba otvoriti dodatne prolaze za vodu. Prije samog pucanja otvoren je bio samo jedan ili dva propusta od njih šest ili devet, koliko ih je napravljeno, i naravno da brana nije izdržala. Ne bih isključio do kraja ni njezino razaranje da bi se oslobodile vojne snage koje višu nisu potrebne na tom dijelu i prebacilo ih se drugdje u Hersonskoj oblasti. Teško je sada reći i bit će nužno stručno vještačenje da bi se otkrila prava istina.

Kada možemo očekivati vrhunac ukrajinske ofenzive i uvođenje glavnine snaga, istreniranih pod kapom NATO instruktora?

- Na takvo pitanje vrlo je teško dati odgovor. Sve drugo što bih ja rekao ili netko drugi bilo bi obično navijanje za ovu ili onu stranu. Borbe koje se trenutačno odvijaju nisu baš niskog intenziteta, ali zaoštravanje se može očekivati onog trenutka kada se otkrije ta slaba točka u ruskoj obrani.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
PRIVATNI ALBUM i AFP PRIVATNI ALBUM -/Afp Handout/Afp Vera Katkova/Anadolu Agency Via Afp Stringer/Afp Anatolii Stepanov/Afp Virginie Nguyen Hoang/Hans Lucas Via Afp
PRIVATNI ALBUM i AFP

Maksim Kamenjecki (lijevo) o aktualnim borbama kod Bahmuta (desno - paljba s ukrajinskih položaja): Naše snage sada sa sjevera i juga nastoje opkoliti grad ili barem izaći do rijeke koja prolazi kroz Bahmut

PRIVATNI ALBUM

Maksim Kamenjecki: Borbe trenutačno nisu baš niskog intenziteta, ali zaoštravanje se može očekivati kada se otkrije slaba točka u ruskoj obrani

-/Afp

(FILES) In this file photo taken on October 08, 2022 black smoke billows from a fire on the Kerch bridge that links Crimea to Russia, after a truck exploded, near Kerch. The Russian-built Crimean bridge linking mainland Russia and Moscow-annexed Crimea was personally inaugurated by Russian President Vladimir Putin five years ago on May 15, 2018. In October 2022, it was partially destroyed by a truck bomb in an attack Moscow blamed on Ukraine, an accusation Kyiv denies. The bridge serves as a vital link for transporting supplies to Russian soldiers in Ukraine. Built at a cost of 228 billion rubles ($3.7 billion), the structure connects the southern Krasnodar region with the Crimean city of Kerch, spanning a strait between the Black and Azov seas. (Photo by AFP)

Handout/Afp

Ako bi se Krim kopneno odsjeklo od Rusije, napravili bi se brojni problemi u opskrbi, uključujući i pitku vodu. Nakon toga bi na red došao i Krimski most (na slici) - kaže Kamenjecki

Vera Katkova/Anadolu Agency Via Afp

Anadolu Agency‘s Best Pictures of 2022: Explosion causes fire at the Kerch bridge in the Kerch Strait, Crimea on October 08, 2022. A fire broke out early Saturday morning on the Kerch Bridge -- preceded by an explosion -- causing suspension of traffic and bringing bus and train services to a halt. Three people were killed on Saturday in a ”truck bombing” at a strategic bridge in Crimea, Russian investigators said. Vera Katkova/Anadolu Agency (Photo by Vera Katkova/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP)

Stringer/Afp

Reservists drafted during the partial mobilisation attend a departure ceremony in Sevastopol, Crimea, on September 27, 2022. - Russian President Vladimir Putin announced on September 21 a mobilisation of hundreds of thousands of Russian men to bolster Moscow‘s army in Ukraine, sparking demonstrations and an exodus of men abroad. (Photo by STRINGER/AFP)

Anatolii Stepanov/Afp

Ukrajinski vojnici 10. brdsko-jurišne brigade ”Edelweiss” u rovu u blizini Bakhmuta 13. lipnja 2023.

Virginie Nguyen Hoang/Hans Lucas Via Afp

UKRAINE, Donbass region, 2023/05/15: Ukrainian soldiers of the 28 Separate Guards Mechanized Brigade are preparing the 57mm ammunitions to shoot with the Soviet S-60 anti-aircraft gun toward Russian positions in direction of Bakhmut. Photography by Virginie Nguyen Hoang/Hans Lucas.
UKRAINE, region du Donbass, 2023/05/15: Les soldats ukrainiens de la 28 Brigade mecanisee des gardes separes preparent les munitions de 57 mm pour tirer avec le canon anti-aerien sovietique S-60 vers les positions russes en direction de Bakhmut. Photographie de Virginie Nguyen Hoang/Hans Lucas. (Photo by Virginie Nguyen Hoang/Hans Lucas/Hans Lucas via AFP)

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/prof-kamenjecki-ukrajinska-protuofenziva-jos-nije-ni-pocela-ali-zavrsit-ce-na-krimu-rusima-vaznom-i-zbog-jadrana-1298130 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e03ec0bfe38c0cbe5b838b8825b5740737cfb6c7 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Prof.+Kamenjecki%3A+Ukrajinska+protuofenziva+jo%C5%A1+nije+ni+po%C4%8Dela%2C+ali+zavr%C5%A1it+%C4%87e+na+Krimu%2C+Rusima+va%C5%BEnom+i+zbog+Jadrana&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fprof-kamenjecki-ukrajinska-protuofenziva-jos-nije-ni-pocela-ali-zavrsit-ce-na-krimu-rusima-vaznom-i-zbog-jadrana-1298130 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fprof-kamenjecki-ukrajinska-protuofenziva-jos-nije-ni-pocela-ali-zavrsit-ce-na-krimu-rusima-vaznom-i-zbog-jadrana-1298130 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => STRUČNI POGLED [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
SvijetSTRUČNI POGLED

Prof. Kamenjecki: Ukrajinska protuofenziva još nije ni počela, ali završit će na Krimu, Rusima važnom i zbog Jadrana

Piše Zoran Šagolj
13. lipnja 2023. - 22:11
Maksim Kamenjecki (lijevo) o aktualnim borbama kod Bahmuta (desno - paljba s ukrajinskih položaja): Naše snage sada sa sjevera i juga nastoje opkoliti grad ili barem izaći do rijeke koja prolazi kroz BahmutPRIVATNI ALBUM i AFP

Maksim Kamenjecki, profesor s Instituta za međunarodne odnose na kijevskom Sveučilištu "Taras Ševčenko", od početka rata nije napuštao Ukrajinu. S njim smo telefonski razgovarali u utorak, a povod su nam bile sve intenzivnije borbe koje se vode, ali i ruski udari na civilne ciljeve. Prije našeg razgovora profesor Kamenjecki imao je pet sati duge online ispite sa svojim studentima, koje su često prekidale zračne uzbune.

Svjedočimo li ovih dana toliko očekivanoj ukrajinskoj protuofenzivi na istoku i jugu zemlje?

- S vojne točke gledišta, ovo nije protuofenziva. Ona podrazumijeva sasvim određen način vođenja borbi prema protivniku koji je bio u ofenzivi. Ovo što sada gledamo jest ukrajinska ofenziva, odnosno isprobavanje nekih pravaca na kojima bi se u dogledno vrijeme...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 18:15