StoryEditorOCM
SvijetOPASNE IGRE

Procurili tajni dokumenti: Rusija radikalno snizila prag za korištenje nuklearnog oružja!

Piše Vijesti SD
28. veljače 2024. - 23:53

Ruske snage vježbale su korištenje taktičkog nuklearnog oružja u ranoj fazi sukoba s velikom svjetskom silom, prema procurjelim ruskim vojnim dokumentima koji uključuju i scenarije odgovora na potencijalnu kinesku invaziju.

Financial Times je imao uvid u tajne dokumente koji opisuju prag za korištenje taktičkog nuklearnog oružja. Analitičari koji su pregledali dokumente kažu kako je taj prag zapravo niži nego što je Rusija ikada javno priznala.

Radi se o ukupno 29 tajnih ruskih vojnih dosjea sastavljenih između 2008. i 2014., u kojima se raspravlja o operativnim principima za korištenje nuklearnog oružja. Kriteriji za potencijalni nuklearni odgovor kreću se od neprijateljskog upada na ruski teritorij do specifičnijih okidača, kao što je uništenje 20 posto ruskih strateških podmornica s balističkim raketama.

"Ovo je prvi put da smo vidjeli dokumente poput ovog objavljene u javnoj domeni. Oni pokazuju da je operativni prag za korištenje nuklearnog oružja prilično nizak ako se željeni rezultat ne može postići konvencionalnim sredstvima", kazao je Aleksandar Gabuev, direktor Carnegiejevog centra za Rusiju i Euroaziju. 

Rusko taktičko nuklearno oružje, koje se može lansirati projektilima s kopna ili mora ili iz zrakoplova, dizajnirano je za ograničenu upotrebu na bojnom polju u Europi i Aziji, za razliku od većeg "strateškog" oružja namijenjenog gađanju SAD-a.

image

 

 

Alexander Kazakov/Afp

Moderne taktičke bojeve glave mogu osloboditi znatno više energije od oružja bačenog na Nagasaki i Hirošimu 1945. Iako dosjei datiraju prije 10 i više godina, analitičari tvrde da su i dalje relevantni za trenutnu rusku vojnu doktrinu. 

Dokumente su Financial Timesu pokazali zapadni izvori. Obrambeni planovi razotkrivaju duboko ukorijenjene sumnje u Kinu među moskovskom sigurnosnom elitom čak i u trenutku kad je Putin počeo stvarati savez s Pekingom, koji je još 2001. uključivao sporazum kojim su se obje zemlje obvezale da neće prve pokrenuti nuklearni udar. 

U godinama koje su uslijedile, Rusija i Kina produbile su svoje partnerstvo, osobito otkako je Xi Jinping preuzeo vlast u Pekingu 2012. Rat u Ukrajini zacementirao je status Rusije kao mlađeg partnera u njihovim odnosima, a Kina je Moskvi dala vitalnu gospodarsku pomoć u suočavanju sa zapadnim sankcijama. 

Ipak, čak i kad su se zemlje zbližile, dokumenti pokazuju da je ruski istočni vojni okrug uvježbavao više scenarija koji podrazumijevaju kinesku invaziju. Vježbe nude rijedak uvid u to kako Rusija na svoj nuklearni arsenal gleda kao na kamen temeljac svoje obrambene politike i da obučava snage kako bi mogle izvesti prvi nuklearni napad u nekim uvjetima na bojnom polju. Scenarij koji opisuje hipotetski napad Kine navodi da bi Rusija, nazvana "Sjeverna Federacija", mogla odgovoriti taktičkim nuklearnim udarom kako bi zaustavila "Jug" u napredovanju s drugim valom invazijskih snaga.

"Zapovijed je izdao vrhovni zapovjednik. Koristite nuklearno oružje u slučaju da neprijatelj rasporedi postrojbe drugog ešalona i prijeti daljnjim napadom u smjeru glavnog udara", stoji u dokumentu. Kinesko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je kako nema nikakve osnove za sumnje Moskve. 

image

 

 

-/Afp

"Ugovor o dobrosusjedstvu, prijateljstvu i suradnji između Kine i Rusije pravno je uspostavio koncept vječnog prijateljstva između dviju zemalja", rekao je glasnogovornik. Zasebna vježba za mornaričke časnike, koja nije povezana sa scenarijem rata s Kinom, ocrtava šire kriterije za potencijalni nuklearni napad, uključujući iskrcavanje neprijatelja na ruski teritorij, poraz jedinica odgovornih za osiguranje graničnih područja ili neposredni neprijateljski napad konvencionalnim oružjem.

Prag se zapravo definira kao kombinacija čimbenika gdje bi gubici koje su pretrpjele ruske snage "neopozivo doveli do njihovog neuspjeha da zaustave veliku neprijateljsku agresiju", što je "kritična situacija za državnu sigurnost Rusije".

Drugi potencijalni uvjeti uključuju uništenje 20 posto ruskih strateških podmornica s balističkim projektilima, 30 posto njenih jurišnih podmornica na nuklearni pogon, tri ili više krstarica, tri aerodroma ili istovremeni pogodak na glavne i rezervne obalne zapovjedne centre.

Također se očekuje da će ruska vojska moći koristiti taktičko nuklearno oružje za široki niz ciljeva, uključujući "obuzdavanje država od upotrebe agresije ili eskalacije vojnih sukoba", "zaustavljanje agresije", sprječavanje ruskih snaga da izgube bitke ili teritorij. Putin je prošlog lipnja izjavio kako nije sklon korištenju taktičkih nuklearnih napada, ali se zatim pohvalio da Rusija ima veći nestrateški arsenal od zemalja NATO-a. Sjedinjene Države procjenjuju da Rusija ima najmanje 2000 komada takvog oružja.

Putin je prošle godine rekao da ruska nuklearna doktrina podrazumijeva dva moguća praga za korištenje nuklearnog oružja: odmazda na prvi neprijateljski nuklearni udar i slučaj kada samo postojanje Rusije kao države dođe u opasnost. Dodao je da nijedan od kriterija vjerojatno neće biti ispunjen te je odbacio javne pozive tvrdolinijaša da se snizi prag. Materijali su usmjereni na obuku ruskih jedinica za situacije u kojima bi zemlja mogla htjeti sposobnost korištenja nuklearnog oružja, umjesto postavljanja pravilnika za njihovu upotrebu, rekao je Jack Watling, viši znanstveni suradnik za kopneno ratovanje na Kraljevskom institutu ujedinjenih službi za obrambene i sigurnosne studije.

image
Danil Semyonov/Afp

Moskva je posljednjih godina poboljšala odnose s Pekingom i premjestila snage s istoka u Ukrajinu, ali je nastavila graditi svoju istočnu obranu.

"Rusija nastavlja pojačavati i testirati svoje rakete koje mogu nositi nuklearno oružje na Dalekom istoku u blizini svoje granice s Kinom", naveo je William Alberque, direktor strategije, tehnologije i kontrole naoružanja na Međunarodnom institutu za strateške studije. 

"Mnogi od ovih sustava imaju domet samo za napad na Kinu", nastavio je. Tvrdi da se Rusija i dalje ponaša s "teorijom uporabe" nuklearnog oružja iznesenom u dokumentima. 

"Nismo vidjeli temeljno preispitivanje", naglasio je, dodajući kako je Rusija vjerojatno zabrinuta da bi Kina mogla pokušati iskoristiti zaokupljenost Moskve "kako bi izgurala Ruse iz središnje Azije". Dokumenti odražavaju obrasce viđene u vježbama koje je ruska vojska redovito održavala prije i nakon Putinove invazije na Ukrajinu 2022. Alberque, koji je prethodno radio za NATO i američko ministarstvo obrane na kontroli naoružanja, ukazao je na primjere ruskih vježbi održanih u lipnju i studenom prošle godine kada su u dvije regije na granici s Kinom korištene rakete Iskander koje mogu nositi nuklearno oružje. 

Dok ruski predsjednik ima isključivu ovlast za pokretanje prvog nuklearnog napada, niski prag za taktičku nuklearnu uporabu naveden u dokumentima u skladu je s doktrinom koju neki zapadni promatrači nazivaju "eskalacijom do deeskalacije".

Koristeći ono što naziva "poticanjem straha", Moskva bi nastojala okončati sukob pod vlastitim uvjetima šokiranjem neprijateljske zemlje iznenadnom uporabom slabijeg nuklearnog oružja ili osigurati navedeni ishod prijetnjom da će uporabiti oružje. 

image

 

 

/Shutterstock

"Oni govore o ‘otrježnjenju‘ svojih protivnika... Najbolji način na koji misle da to mogu učiniti jest korištenje onoga što nazivaju manjom ‘dozom‘ nuklearnog oružja na puno nižoj razini borbe kako bi spriječili eskalaciju", uvjeren je Alberque.

Ukrajinski dužnosnici tvrdili su da su Putinove nuklearne prijetnje uvjerile SAD i druge saveznike da ne naoružaju Kijev odlučnije u ranoj fazi sukoba, kada je napredno naoružanje NATO-a moglo preokrenuti tijek rata u korist Ukrajine. Alberque je rekao da bi Rusija vjerojatno imala viši prag za korištenje taktičkog nuklearnog oružja protiv Ukrajine, koja nema vlastitu nuklearnu sposobnost ili kapacitet da pokrene kopnenu invaziju istog razmjera, nego protiv Kine ili SAD-a.

Ruski čelnici vjeruju da bi, dok bi nuklearni napad na Kinu ili SAD mogao biti "otrežnjujući", nuklearni napad na Ukrajinu vjerojatno eskalirao sukob i doveo do izravne intervencije Amerikanaca ili Britanaca, smatra Alberque.

"To je apsolutno posljednja stvar koju Putin želi", zaključio je. 

image

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin

Alexander Kazakov/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 10:20