StoryEditorOCM
Svijetrezultati pobune

Prigožin je jučer na Moskvu krenuo s četiri kolone plaćenika, evo s kakvom je sve tehnikom raspolagao

Piše Vijesti SD
25. lipnja 2023. - 14:25

Iako na koncu nije došlo do velikog krvoprolića, jednodnevni pohod šefa Wagnera, Jevgenija Prigožina i njegovih plaćenika platilo je glavom dvadesetak ruskih vojnika, uglavnom pilota.

Tu brojku iznosi Telegram kanal Rybar, blizak ruskom Ministarstvu obrane. Navode kako su poginuli bili u zrakoplovima i helikopterima koje su oborili wagnerovci u subotu. Kako naglašava kanal, riječ je o sedam srušenih helikoptera i aviona.

„Tijekom dana, od akcija pobunjeničke Wagner grupe izgubili smo sedam letjelica, od kojih pet nije nosilo nikakvo oružje. Među njima su i tri Mi-8 MTPR - specijalizirana deficitarna helikoptera za elektroničko ratovanje, piše Rybar. Također, srušen je i Il-18 s cijelom posadom. Zapalilo se i skladište nafte u blizini Voronježa, a to se vjerojatno dogodilo zbog greške posade helikoptera Ka-52 kojeg su wagnerovci gađali protuzračnim sustavom ‘Strela 10‘.

„U zraku visi pitanje tko će i kako odgovarati za smrt ruskih vojnika tijekom "Marša pravde"? - ljutito pita Raybar.

Fightbomber navodi da je poginulo 13 vojnika, a službeno nema izvještaja o oborenim helikopterima i zrakoplovima, kao ni o mrtvima.

image
screenshot twitter

Dopisnica Prvog kanala Irina Kuksenkova tvrdi da su wagnerovci oborili Il-18 u blizini Voronježa u kojem je bilo desetero ljudi. Prema njezinim riječima, u stožeru Južnog vojnog okruga, Prigožina su pitali zašto je to učinjeno, jer se ne radi o zrakoplovu koji napada, a Prigožin je navodno odgovorio da je "budala iz kolone rušila sve što je letjelo". Kuksenkova je također navela da je Prigožin pristao platiti 50 milijuna rubalja odštete rođacima poginulih pilota. Nema neovisne potvrde ove informacije.

Prema analizi kanala Baza šef Wagnera je jučer poslao oko tisuću komada opreme u Moskvu preko regije Voronjež. U plaćeničkim kolonama su se kretali tenkovi, raketni bacači, kamioni i laka vozila.

image
Roman Romokhov/Afp

Baza piše da je u prvoj koloni Prigožinovih plaćenika bilo devet tenkova, raketni sustav MLRS Grad, jedan top, četiri oklopna vozila Tigar, nekoliko desetaka kamiona i stotine automobila. Prva kolona je probila barijeru na 590 kilometru ceste M-4 Don, u kojoj su se nalazili teški kamioni i građevinska oprema.

Jučer oko oko 5 sati ujutro, drugi veliki Prigožinov konvoj, koji je brojao 357 komada opreme, dovezao se u regiju Voronježa. Oni su otišli u grad Buturlinovka, gdje se nalazi vojni aerodrom.

Treća kolona sa 100 komada razne tehnike ušla je na područje iste regije u 7 sati ujutro. U njoj su bila tri tenka, dva protuavionska topa, autobusi, kamioni i automobili. U četvrtoj koloni bilo je 212 komada razne vojne tehnike, a oni su u Voronješkoj oblasti stigli u 9 sati ujutro.

Nakon što je kasno u subotu viđen kako napušta okružni vojni stožer u Rostovu, stotinama kilometara južno od Moskve, u nedjelju se ne zna gdje je nestao Jevgenij Prigožin. 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. lipanj 2024 14:25