stdClass Object ( [id] => 1320648 [title] => Priča o crvenom telefonu na kojem je prva poruka bila: Brza smeđa lisica skočila je preko leđa lijenog psa 1234567890 [alias] => prica-o-crvenom-telefonu-na-kojem-je-prva-poruka-bila-brza-smeda-lisica-skocila-je-preko-leda-lijenog-psa-1234567890 [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Skoro svake godine, pa i ove, svijet se prisjeti crvenog telefona preko kojeg su američki i sovjetski lideri navodno krojili sudbinu svijeta te tobože održavali ravnotežu straha od nuklearne katastrofe koju su sami kreirali.

Prije 60 godina, naime, kad je uspostavljena komunikacijska linija između Washingtona i Moskve, nitko osim Amerikanaca i Rusa nije ni imao atomsku bombu, pa je i sama ideja da te dvije zemlje tobože preko crvenog telefona sprječavaju uništenje čovječanstva u sebi sadrži ozbiljnu dozu ironije.

Tu je ironiju, gledano u kontekstu popularne kulture, prvi shvatio Stanley Kubrick. Upravo je on, snimivši 1964. crno-bijeli film "Dr. Strangelove ili: Kako sam naučio ne brinuti i zavolio bombu" po knjizi "Crvena uzbuna" Petera Georgea najveći zaslužnik mita o crvenom telefonu. Naime, crveni telefon nikad nije postojao jer komunikacijska vruća linija između SAD-a i SSSR-a nikad nije bila telefon niti je bila crvena.

No crno-bijeli film "Dr. Strangelove" u povijest je – a i to je ironično, zar ne? – uveo i trajno zadržao ideju crvenog telefona kojim je nenadmašni Peter Sellers obavio prvi razgovor s pijanim sovjetskim premijerom i priopćio mu da je neki "pomaknuti" general Buck Turgidson, kojega glumi George C. Scott, na Moskvu poslao atomsku bombu koja će eksplodirati za oko sat vremena.

Tko taj film nije gledao, ne može shvatiti ni Kubrickovu veličinu, ni veličinu Petera Sellersa, koji je odglumio ne samo ulogu američkog predsjednika nego i ulogu ludog, bivšeg nacističkog znanstvenika dr. Strangelovea i ulogu kapetana Mandrakea, ali ni veličinu humora kao obrane od smrtno ozbiljnih, a zapravo smiješnih političara i generala spremnih na rat. Stanley Kubrick mrtav je 24 godine, Peter Sellers preminuo je još prije 43 godine, ali zahvaljujući njima mit o crvenom telefonu još živi.

O čemu je uopće riječ? Nakon neuspješnog pokušaja invazije u Zaljevu svinja 1961. godine, te nakon što je SAD počeo širiti nuklearne projektile u Turskoj i Italiji, kubanski vođa Fidel Castro i predsjednik SSSR-a, Nikita Hruščov, dogovorili su se da na Kubu instaliraju nuklearne projektile kako bi spriječili daljnje pokušaje invazije Kube od strane SAD-a.

---

image

Snimka iz listopada 1962. s bazom punom ruskih projektila na kubanskom teritoriju.

Afp
---

CIA je za to saznala preko sovjetskog špijuna, pukovnika Olega Penkovskog. Sredinom listopada 1962. godine američki špijunski zrakoplov preletio je iznad Kube i potvrdio da se ondje zaista nalaze sovjetske rakete, te su SAD i Sovjetski Savez ušli u krizu koja je nuklearno uništenje učinila izglednim. Bijela kuća naredila je "karantenu" Kube jer je, govoreći strateški, "blokada" bila ratni čin.

Nakon tjedan dana vaganja što i koliko reći naciji, predsjednik John Kennedy obavijestio je javnost o tome što se događa i stavio američku vojsku u stanje pripravnosti. Histerija je počela...

U sporoj i iscrpljujućoj komunikaciji između Washingtona i Moskve, tek 27. listopada SSSR i SAD postižu dogovor, a 28. listopada Sovjeti javno obznanjuju da će maknuti projektile u zamjenu za obećanje da SAD nikad neće napasti Kubu. Projektili su ukrcani i vraćeni u SSSR početkom studenog 1962. godine, a krajem istog mjeseca završio je i američki embargo Kubi.

Sovjetski bombarderi napustili su zemlju krajem godine i tada je rođena ideja izravne komunikacije između Bijele kuće i Kremlja. No uređaj za komunikaciju bio je u Pentagonu, a ne u Bijeloj kući, no John Kennedy se njime nije nikada poslužio. Ubijen je u Dallasu 22. studenoga 1963. godine, tri mjeseca nakon što su Amerikanci i Rusi razmijenili prve poruke preko "vruće linije".

Tijekom kubanske epizode obje su strane bile frustrirane činjenicom da poruke između dviju supersila putuju i po 12 sati te su zaključili da im je potreban brži i sigurniji način komunikacije. U memorandumu iz lipnja 1963., dvije su se sile složile da "za korištenje u vrijeme nužde vlada Sjedinjenih Američkih Država i vlada Saveza Sovjetskih Socijalističkih Republika" trebaju "uspostaviti izravnu komunikaciju čim to bude tehnički izvedivo".

Istina, korištenje riječi "izravno" u dopisu bilo je pomalo pogrešno – poruke poslane Sovjetskom Savezu žičanim telegrafom usmjeravane su preko više od 20 tisuća kilometara dugog transatlantskog kabela od Washingtona preko Londona, Kopenhagena, Stockholma te Helsinkija do Moskve.

---

image

John Fitzgerald Kennedy i Nikita Hruščov za njihova prvog susreta u lipnju 1961. u Beču, Samo godinu kasnije dogodit će se Kubanska kriza.

Afp
---

Ubrzo nakon sporazuma, četiri američka teletipa prebačena su u Moskvu i instalirana u Kremlju, a jednak broj strojeva proizvedenih u Istočnoj Njemačkoj isporučen je sovjetskom veleposlanstvu u Washingtonu. Oni nisu isporučeni Bijeloj kući, nego Pentagonu, koji je postao dom "vruće linije".

Dvije su strane također razmijenile uređaje za kodiranje kako bi Amerikanci mogli prevesti primljene poruke na engleski, a Sovjeti američke poruke na ruski. Ipak, prve poruke bile su takve da ih zbilja, marketinški govoreći, nije bilo mudro podijeliti s javnošću te u tome vjerojatno i leži spremnost svijeta da se "zalijepi" za mit o crvenom telefonu.

Amerikanci su u Moskvu, naime, poslali prvu poruku posve idiotskog sadržaja. "Brza smeđa lisica skočila je preko leđa lijenog psa 1234567890", glasila je poruka, a objašnjenje sadržaja koji ni s čime veze nema ležalo je u tome što su u poruci sadržana sva slova engleske abecede i svi arapski brojevi.

Jesu li je Rusi tako i shvatili, ne zna se, ali su u Washington poslali uzvratnu poruku koju nitko u Pentagonu nije uspio dešifrirati. Konkretno, prema izvješću New York Timesa objavljenom sljedećeg dana, "iz Moskve je stigla slična testna poruka na ruskom jeziku, koja je operaterima iz Sjedinjenih Država bila potpuno nerazumljiva".

Dva su filma odmah prigrlila ideju o izravnoj komunikaciji američkog i sovjetskog predsjednika, jedan neuspješno, a drugi više nego uspješno. Prvi je film bio "Kritična točka" iz 1964., triler-drama hladnoratovske tematike redatelja Sidneyja Lumeta temeljena na istoimenom romanu Eugenea Burdicka i Harveyja Wheelera.

Roman koji je objavljen nakon kubanske krize doživio je veliki uspjeh, a njegova ekranizacija predstavljala je jedan od najambicioznijih projekata studija Columbia Pictures. Prepoznavši u romanu izuzetan dramski potencijal, Lumet je u filmu, u kojem je glavna uloga povjerena Henryju Fondi, dramatičnost dodatno podcrtao asketskim stilom režije, crno-bijelom fotografijom, velikim brojem krupnih planova, potpunim nedostatkom glazbe te mračnim interijerima podzemnih bunkera.

---

image

Crveni telefon nije telefon, ali nije ni bitno

Afp
---

Međutim, film nije imao sreće – već je i samo snimanje poremetio sudski spor koji je s autorima romana poveo britanski pisac Peter George, tvrdeći da su Burdick i Wheeler plagirali njegov roman "Crvena uzbuna". Da bruka bude veća, Georgeov roman iste je godine u Velikoj Britaniji adaptirao Stanley Kubrick, pod naslovom "Dr. Strangelove ili: Kako sam naučio ne brinuti i zavolio bombu."

Zbog antologijskog Kubrickova filma Lumetovo je ostvarenje, koje se drži jednim od njegovih najuspjelijih djela, doživjelo neuspjeh na kinoblagajnama, iako je distribuirano u jeku kampanje za predsjedničke izbore na kojima su politika prema SSSR-u i pitanje nuklearnog razoružanja bile središnje teme.

Kubrick je također mislio napraviti "ozbiljan" film, no počeo je uviđati urnebes u romanu Petera Georgea ponajviše u ideji "uzajamno zajamčenog uništenja".

– Moja ideja da to napravim kao komediju iz noćne more došla je u prvim tjednima rada na scenariju – objasnio je Kubrick, a Columbia Pictures prihvatila je producirati komediju uz uvjet da Peter Sellers tumači čak četiri uloge.

Uspjeli su ga svesti na "samo" tri. Kompleksne i profinjene, Sellerove izvedbe pokazale su puni opseg njegova komičnog genija, pri čemu je svaki lik zahtijevao drugačiju osobu i ponašanje. Predsjednik Muffley bio je blagi intelektualac, Mandrake je bio miran, gotovo nezainteresiran Englez, a dr. Strangelove je pravi ekscentrik, ludi manijak u invalidskim kolicima. Svaki je lik uključivao mukotrpnu, pedantnu pripremu, vježbanje glasa, manire i pokrete kako bi bio jedinstven.

– Počinjem s glasom. Prvo razmišljam kako lik zvuči. Sve ostalo o njemu saznajemo po načinu na koji govori – kazao je svojedobno Peter Sellers. – Nakon toga utvrđujem kako lik hoda. Hodanje je jako važno... Tada se odjednom dogodi nešto čudno, čovjek kojeg glumite počinje postojati.

---

image

Sada su ruske rakete tek muzejski eksponat u Morro Cabana complexu u Havani

Afp
---

Glumeći likove koji uopće nisu svjesni koliko su apsurdni, Sellers je improvizirao većinu svojih dijaloga, pa i onaj kad tobože razgovara s pijanim sovjetskim liderom, unoseći u taj razgovor urnebesne note toliko nalik bračnim svađama. No ni ovaj film nije prošao bez problema.

Kubrick je 22. studenoga 1963. trebao film premijerno pokazati novinarima, no malo prije projekcije stigla je vijest da je ubijen predsjednik Kennedy. Projekcija je otkazana i, budući da film tretira lik američkog predsjednika "s manje od najvećeg poštovanja", film je prerađen. Recimo, lik bojnika T. J. "King" Konga, kojeg je glumio Slim Pickens, imao je rečenicu kako bi "momak mogao provesti prilično dobar vikend u Dallasu", ali budući da je predsjednik ubijen u Dallasu, provod je "premješten" u Vegas, a sekvenca gađanja tortama također je prerađena jer je uključivala rečenicu: "Naš voljeni predsjednik svrgnut je na svom vrhuncu."

Planirana londonska premijera filma, zakazana za 12. prosinca te godine, otkazana je te je "Dr. Strangelove" konačno u SAD-u prikazan 29. siječnja 1964. godine i doživio je munjeviti uspjeh te četiri nominacije za Oscara.

– Kako god okrenete, neka verzija Petera Sellersa koji drži sudbinu svijeta u svojim rukama uvijek je tu – rekao je mračno i proročanski Stanley Kubrick. Čini se, naime, da se i danas ludi dr. Strangelove, ili više njih, igra s nuklearnim botunima od kojih čovječanstvo opravdano strepi i šezdeset godina kasnije. A crveni telefon, kao što rekosmo – ne postoji!

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SAD - RUSIJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => SAD - RUSIJA 2 0 9757 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-09-05 11:45:43 [created_by] => 3118 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-09-06 09:31:17 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-09-06 09:31:17 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Priča o crvenom telefonu na kojem je prva poruka bila: Brza smeđa lisica skočila je preko leđa lijenog psa 1234567890 [metakey] => Kubanska kriza, hladni rat, Kennedy - Hruščov, nuklearni rat, crveni telefon [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/09\/05\/25571802.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/05\/25571809.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/05\/25571807.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/05\/25571800.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/05\/25571798.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":[" Afp","Afp","Afp"," Afp","Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Leti bomba - nezaboravni prizor iz Kubrickovog filma \u201dDr. Strangelove ili: Kako sam nau\u010dio ne brinuti i zavolio bombu.\u201d<\/p>","

Snimka iz listopada 1962. s bazom punom ruskih projektila na kubanskom teritoriju.<\/p>","

John Fitzgerald Kennedy i Nikita Hru\u0161\u010dov za njihova prvog susreta u lipnju 1961. u Be\u010du, Samo godinu kasnije dogodit \u0107e se Kubanska kriza.<\/p>","

Crveni telefon nije telefon, ali nije ni bitno<\/p>","

Sada su ruske rakete tek muzejski eksponat u Morro Cabana complexu u Havani<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1456","hd_25571802_1920.jpg":"1920x1080","k_25571802_1280.jpg":"1280x1280","k_25571802_1024.jpg":"1024x1024","k_25571802_640.jpg":"640x640","k_25571802_480.jpg":"480x480","k_25571802_340.jpg":"340x340","k_25571802_220.jpg":"220x220","o_25571802_1280.jpg":"1280x970","o_25571802_1024.jpg":"1024x776","o_25571802_640.jpg":"640x485","o_25571802_480.jpg":"480x364","o_25571802_340.jpg":"340x257","o_25571802_220.jpg":"220x166","h_25571802_1280.jpg":"1280x854","h_25571802_1024.jpg":"1024x683","h_25571802_640.jpg":"640x427","h_25571802_480.jpg":"480x320","h_25571802_340.jpg":"340x227","h_25571802_220.jpg":"220x147","pp_25571802_1280.jpg":"1280x1628","pp_25571802_1024.jpg":"1024x1303","pp_25571802_640.jpg":"640x814","pp_25571802_480.jpg":"480x611","pp_25571802_340.jpg":"340x432","pp_25571802_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1918","hd_25571809_1920.jpg":"1920x1080","k_25571809_1280.jpg":"1280x1280","k_25571809_1024.jpg":"1024x1024","k_25571809_640.jpg":"640x640","k_25571809_480.jpg":"480x480","k_25571809_340.jpg":"340x340","k_25571809_220.jpg":"220x220","o_25571809_1280.jpg":"1280x1278","o_25571809_1024.jpg":"1024x1022","o_25571809_640.jpg":"640x639","o_25571809_480.jpg":"480x479","o_25571809_340.jpg":"340x339","o_25571809_220.jpg":"220x219","h_25571809_1280.jpg":"1280x854","h_25571809_1024.jpg":"1024x683","h_25571809_640.jpg":"640x427","h_25571809_480.jpg":"480x320","h_25571809_340.jpg":"340x227","h_25571809_220.jpg":"220x147","pp_25571809_1280.jpg":"1280x1628","pp_25571809_1024.jpg":"1024x1303","pp_25571809_640.jpg":"640x814","pp_25571809_480.jpg":"480x611","pp_25571809_340.jpg":"340x432","pp_25571809_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2594","hd_25571807_1920.jpg":"1920x1080","k_25571807_1280.jpg":"1280x1280","k_25571807_1024.jpg":"1024x1024","k_25571807_640.jpg":"640x640","k_25571807_480.jpg":"480x480","k_25571807_340.jpg":"340x340","k_25571807_220.jpg":"220x220","o_25571807_1280.jpg":"1280x1729","o_25571807_1024.jpg":"1024x1383","o_25571807_640.jpg":"640x864","o_25571807_480.jpg":"480x648","o_25571807_340.jpg":"340x459","o_25571807_220.jpg":"220x297","h_25571807_1280.jpg":"1280x854","h_25571807_1024.jpg":"1024x683","h_25571807_640.jpg":"640x427","h_25571807_480.jpg":"480x320","h_25571807_340.jpg":"340x227","h_25571807_220.jpg":"220x147","pp_25571807_1280.jpg":"1280x1628","pp_25571807_1024.jpg":"1024x1303","pp_25571807_640.jpg":"640x814","pp_25571807_480.jpg":"480x611","pp_25571807_340.jpg":"340x432","pp_25571807_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25571800_1920.jpg":"1920x1080","k_25571800_1280.jpg":"1280x1280","k_25571800_1024.jpg":"1024x1024","k_25571800_640.jpg":"640x640","k_25571800_480.jpg":"480x480","k_25571800_340.jpg":"340x340","k_25571800_220.jpg":"220x220","o_25571800_1280.jpg":"1280x853","o_25571800_1024.jpg":"1024x682","o_25571800_640.jpg":"640x426","o_25571800_480.jpg":"480x320","o_25571800_340.jpg":"340x226","o_25571800_220.jpg":"220x146","h_25571800_1280.jpg":"1280x854","h_25571800_1024.jpg":"1024x683","h_25571800_640.jpg":"640x427","h_25571800_480.jpg":"480x320","h_25571800_340.jpg":"340x227","h_25571800_220.jpg":"220x147","pp_25571800_1280.jpg":"1280x1628","pp_25571800_1024.jpg":"1024x1303","pp_25571800_640.jpg":"640x814","pp_25571800_480.jpg":"480x611","pp_25571800_340.jpg":"340x432","pp_25571800_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25571798_1920.jpg":"1920x1080","k_25571798_1280.jpg":"1280x1280","k_25571798_1024.jpg":"1024x1024","k_25571798_640.jpg":"640x640","k_25571798_480.jpg":"480x480","k_25571798_340.jpg":"340x340","k_25571798_220.jpg":"220x220","o_25571798_1280.jpg":"1280x853","o_25571798_1024.jpg":"1024x682","o_25571798_640.jpg":"640x426","o_25571798_480.jpg":"480x320","o_25571798_340.jpg":"340x226","o_25571798_220.jpg":"220x146","h_25571798_1280.jpg":"1280x854","h_25571798_1024.jpg":"1024x683","h_25571798_640.jpg":"640x427","h_25571798_480.jpg":"480x320","h_25571798_340.jpg":"340x227","h_25571798_220.jpg":"220x147","pp_25571798_1280.jpg":"1280x1628","pp_25571798_1024.jpg":"1024x1303","pp_25571798_640.jpg":"640x814","pp_25571798_480.jpg":"480x611","pp_25571798_340.jpg":"340x432","pp_25571798_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7503179 Threads: 1 Questions: 1605769558 Slow queries: 4766216 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110652671 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/svijet/prica-o-crvenom-telefonu-na-kojem-je-prva-poruka-bila-brza-smeda-lisica-skocila-je-preko-leda-lijenog-psa-1234567890-1320648 [printLink] => /vijesti/svijet/prica-o-crvenom-telefonu-na-kojem-je-prva-poruka-bila-brza-smeda-lisica-skocila-je-preko-leda-lijenog-psa-1234567890-1320648?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 663594 [name] => Kubanska kriza [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-18 14:23:57 [main_article_id] => 0 [alias] => kubanska-kriza [link] => /tag/kubanska-kriza ) [1] => stdClass Object ( [id] => 307212 [name] => hladni rat [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hladni-rat [link] => /tag/hladni-rat ) [2] => stdClass Object ( [id] => 728921 [name] => Kennedy - Hruščov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-06 11:31:44 [main_article_id] => 0 [alias] => kennedy-hruscov [link] => /tag/kennedy-hruscov ) [3] => stdClass Object ( [id] => 620451 [name] => Nuklearni rat [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-10-15 15:43:23 [main_article_id] => 0 [alias] => nuklearni-rat [link] => /tag/nuklearni-rat ) [4] => stdClass Object ( [id] => 728155 [name] => crveni telefon [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-30 10:34:15 [main_article_id] => 0 [alias] => crveni-telefon-0 [link] => /tag/crveni-telefon-0 ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SAD - RUSIJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Priča o crvenom telefonu na kojem je prva poruka bila: Brza smeđa lisica skočila je preko leđa lijenog psa 1234567890 [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3118 [name] => Eda Vujević [username] => eda.vujevic [email] => eda.vujevic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$fqFkFA4bWh0UxKvTp8AlaewNrIgF32memX1V0YZbOBaPoPk52RrGG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/eda-vujevic-3118 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1636 [gender] => m [description] => [image] => 1636.jpeg [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1636.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/05/25571802.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Afp [mainImageDesc] =>

Leti bomba - nezaboravni prizor iz Kubrickovog filma ”Dr. Strangelove ili: Kako sam naučio ne brinuti i zavolio bombu.”

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/05/25571802.jpg [title] => Afp

Leti bomba - nezaboravni prizor iz Kubrickovog filma ”Dr. Strangelove ili: Kako sam naučio ne brinuti i zavolio bombu.”

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/05/25571809.jpg [title] => Afp

Snimka iz listopada 1962. s bazom punom ruskih projektila na kubanskom teritoriju.

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/05/25571807.jpg [title] => Afp

John Fitzgerald Kennedy i Nikita Hruščov za njihova prvog susreta u lipnju 1961. u Beču, Samo godinu kasnije dogodit će se Kubanska kriza.

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/05/25571800.jpg [title] => Afp

Crveni telefon nije telefon, ali nije ni bitno

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/05/25571798.jpg [title] => Afp

Sada su ruske rakete tek muzejski eksponat u Morro Cabana complexu u Havani

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Skoro svake godine, pa i ove, svijet se prisjeti crvenog telefona preko kojeg su američki i sovjetski lideri navodno krojili sudbinu svijeta te tobože održavali ravnotežu straha od nuklearne katastrofe koju su sami kreirali.

Prije 60 godina, naime, kad je uspostavljena komunikacijska linija između Washingtona i Moskve, nitko osim Amerikanaca i Rusa nije ni imao atomsku bombu, pa je i sama ideja da te dvije zemlje tobože preko crvenog telefona sprječavaju uništenje čovječanstva u sebi sadrži ozbiljnu dozu ironije.

Tu je ironiju, gledano u kontekstu popularne kulture, prvi shvatio Stanley Kubrick. Upravo je on, snimivši 1964. crno-bijeli film "Dr. Strangelove ili: Kako sam naučio ne brinuti i zavolio bombu" po knjizi "Crvena uzbuna" Petera Georgea najveći zaslužnik mita o crvenom telefonu. Naime, crveni telefon nikad nije postojao jer komunikacijska vruća linija između SAD-a i SSSR-a nikad nije bila telefon niti je bila crvena.

No crno-bijeli film "Dr. Strangelove" u povijest je – a i to je ironično, zar ne? – uveo i trajno zadržao ideju crvenog telefona kojim je nenadmašni Peter Sellers obavio prvi razgovor s pijanim sovjetskim premijerom i priopćio mu da je neki "pomaknuti" general Buck Turgidson, kojega glumi George C. Scott, na Moskvu poslao atomsku bombu koja će eksplodirati za oko sat vremena.

Tko taj film nije gledao, ne može shvatiti ni Kubrickovu veličinu, ni veličinu Petera Sellersa, koji je odglumio ne samo ulogu američkog predsjednika nego i ulogu ludog, bivšeg nacističkog znanstvenika dr. Strangelovea i ulogu kapetana Mandrakea, ali ni veličinu humora kao obrane od smrtno ozbiljnih, a zapravo smiješnih političara i generala spremnih na rat. Stanley Kubrick mrtav je 24 godine, Peter Sellers preminuo je još prije 43 godine, ali zahvaljujući njima mit o crvenom telefonu još živi.

O čemu je uopće riječ? Nakon neuspješnog pokušaja invazije u Zaljevu svinja 1961. godine, te nakon što je SAD počeo širiti nuklearne projektile u Turskoj i Italiji, kubanski vođa Fidel Castro i predsjednik SSSR-a, Nikita Hruščov, dogovorili su se da na Kubu instaliraju nuklearne projektile kako bi spriječili daljnje pokušaje invazije Kube od strane SAD-a.

---

image

Snimka iz listopada 1962. s bazom punom ruskih projektila na kubanskom teritoriju.

Afp
---

CIA je za to saznala preko sovjetskog špijuna, pukovnika Olega Penkovskog. Sredinom listopada 1962. godine američki špijunski zrakoplov preletio je iznad Kube i potvrdio da se ondje zaista nalaze sovjetske rakete, te su SAD i Sovjetski Savez ušli u krizu koja je nuklearno uništenje učinila izglednim. Bijela kuća naredila je "karantenu" Kube jer je, govoreći strateški, "blokada" bila ratni čin.

Nakon tjedan dana vaganja što i koliko reći naciji, predsjednik John Kennedy obavijestio je javnost o tome što se događa i stavio američku vojsku u stanje pripravnosti. Histerija je počela...

U sporoj i iscrpljujućoj komunikaciji između Washingtona i Moskve, tek 27. listopada SSSR i SAD postižu dogovor, a 28. listopada Sovjeti javno obznanjuju da će maknuti projektile u zamjenu za obećanje da SAD nikad neće napasti Kubu. Projektili su ukrcani i vraćeni u SSSR početkom studenog 1962. godine, a krajem istog mjeseca završio je i američki embargo Kubi.

Sovjetski bombarderi napustili su zemlju krajem godine i tada je rođena ideja izravne komunikacije između Bijele kuće i Kremlja. No uređaj za komunikaciju bio je u Pentagonu, a ne u Bijeloj kući, no John Kennedy se njime nije nikada poslužio. Ubijen je u Dallasu 22. studenoga 1963. godine, tri mjeseca nakon što su Amerikanci i Rusi razmijenili prve poruke preko "vruće linije".

Tijekom kubanske epizode obje su strane bile frustrirane činjenicom da poruke između dviju supersila putuju i po 12 sati te su zaključili da im je potreban brži i sigurniji način komunikacije. U memorandumu iz lipnja 1963., dvije su se sile složile da "za korištenje u vrijeme nužde vlada Sjedinjenih Američkih Država i vlada Saveza Sovjetskih Socijalističkih Republika" trebaju "uspostaviti izravnu komunikaciju čim to bude tehnički izvedivo".

Istina, korištenje riječi "izravno" u dopisu bilo je pomalo pogrešno – poruke poslane Sovjetskom Savezu žičanim telegrafom usmjeravane su preko više od 20 tisuća kilometara dugog transatlantskog kabela od Washingtona preko Londona, Kopenhagena, Stockholma te Helsinkija do Moskve.

---

image

John Fitzgerald Kennedy i Nikita Hruščov za njihova prvog susreta u lipnju 1961. u Beču, Samo godinu kasnije dogodit će se Kubanska kriza.

Afp
---

Ubrzo nakon sporazuma, četiri američka teletipa prebačena su u Moskvu i instalirana u Kremlju, a jednak broj strojeva proizvedenih u Istočnoj Njemačkoj isporučen je sovjetskom veleposlanstvu u Washingtonu. Oni nisu isporučeni Bijeloj kući, nego Pentagonu, koji je postao dom "vruće linije".

Dvije su strane također razmijenile uređaje za kodiranje kako bi Amerikanci mogli prevesti primljene poruke na engleski, a Sovjeti američke poruke na ruski. Ipak, prve poruke bile su takve da ih zbilja, marketinški govoreći, nije bilo mudro podijeliti s javnošću te u tome vjerojatno i leži spremnost svijeta da se "zalijepi" za mit o crvenom telefonu.

Amerikanci su u Moskvu, naime, poslali prvu poruku posve idiotskog sadržaja. "Brza smeđa lisica skočila je preko leđa lijenog psa 1234567890", glasila je poruka, a objašnjenje sadržaja koji ni s čime veze nema ležalo je u tome što su u poruci sadržana sva slova engleske abecede i svi arapski brojevi.

Jesu li je Rusi tako i shvatili, ne zna se, ali su u Washington poslali uzvratnu poruku koju nitko u Pentagonu nije uspio dešifrirati. Konkretno, prema izvješću New York Timesa objavljenom sljedećeg dana, "iz Moskve je stigla slična testna poruka na ruskom jeziku, koja je operaterima iz Sjedinjenih Država bila potpuno nerazumljiva".

Dva su filma odmah prigrlila ideju o izravnoj komunikaciji američkog i sovjetskog predsjednika, jedan neuspješno, a drugi više nego uspješno. Prvi je film bio "Kritična točka" iz 1964., triler-drama hladnoratovske tematike redatelja Sidneyja Lumeta temeljena na istoimenom romanu Eugenea Burdicka i Harveyja Wheelera.

Roman koji je objavljen nakon kubanske krize doživio je veliki uspjeh, a njegova ekranizacija predstavljala je jedan od najambicioznijih projekata studija Columbia Pictures. Prepoznavši u romanu izuzetan dramski potencijal, Lumet je u filmu, u kojem je glavna uloga povjerena Henryju Fondi, dramatičnost dodatno podcrtao asketskim stilom režije, crno-bijelom fotografijom, velikim brojem krupnih planova, potpunim nedostatkom glazbe te mračnim interijerima podzemnih bunkera.

---

image

Crveni telefon nije telefon, ali nije ni bitno

Afp
---

Međutim, film nije imao sreće – već je i samo snimanje poremetio sudski spor koji je s autorima romana poveo britanski pisac Peter George, tvrdeći da su Burdick i Wheeler plagirali njegov roman "Crvena uzbuna". Da bruka bude veća, Georgeov roman iste je godine u Velikoj Britaniji adaptirao Stanley Kubrick, pod naslovom "Dr. Strangelove ili: Kako sam naučio ne brinuti i zavolio bombu."

Zbog antologijskog Kubrickova filma Lumetovo je ostvarenje, koje se drži jednim od njegovih najuspjelijih djela, doživjelo neuspjeh na kinoblagajnama, iako je distribuirano u jeku kampanje za predsjedničke izbore na kojima su politika prema SSSR-u i pitanje nuklearnog razoružanja bile središnje teme.

Kubrick je također mislio napraviti "ozbiljan" film, no počeo je uviđati urnebes u romanu Petera Georgea ponajviše u ideji "uzajamno zajamčenog uništenja".

– Moja ideja da to napravim kao komediju iz noćne more došla je u prvim tjednima rada na scenariju – objasnio je Kubrick, a Columbia Pictures prihvatila je producirati komediju uz uvjet da Peter Sellers tumači čak četiri uloge.

Uspjeli su ga svesti na "samo" tri. Kompleksne i profinjene, Sellerove izvedbe pokazale su puni opseg njegova komičnog genija, pri čemu je svaki lik zahtijevao drugačiju osobu i ponašanje. Predsjednik Muffley bio je blagi intelektualac, Mandrake je bio miran, gotovo nezainteresiran Englez, a dr. Strangelove je pravi ekscentrik, ludi manijak u invalidskim kolicima. Svaki je lik uključivao mukotrpnu, pedantnu pripremu, vježbanje glasa, manire i pokrete kako bi bio jedinstven.

– Počinjem s glasom. Prvo razmišljam kako lik zvuči. Sve ostalo o njemu saznajemo po načinu na koji govori – kazao je svojedobno Peter Sellers. – Nakon toga utvrđujem kako lik hoda. Hodanje je jako važno... Tada se odjednom dogodi nešto čudno, čovjek kojeg glumite počinje postojati.

---

image

Sada su ruske rakete tek muzejski eksponat u Morro Cabana complexu u Havani

Afp
---

Glumeći likove koji uopće nisu svjesni koliko su apsurdni, Sellers je improvizirao većinu svojih dijaloga, pa i onaj kad tobože razgovara s pijanim sovjetskim liderom, unoseći u taj razgovor urnebesne note toliko nalik bračnim svađama. No ni ovaj film nije prošao bez problema.

Kubrick je 22. studenoga 1963. trebao film premijerno pokazati novinarima, no malo prije projekcije stigla je vijest da je ubijen predsjednik Kennedy. Projekcija je otkazana i, budući da film tretira lik američkog predsjednika "s manje od najvećeg poštovanja", film je prerađen. Recimo, lik bojnika T. J. "King" Konga, kojeg je glumio Slim Pickens, imao je rečenicu kako bi "momak mogao provesti prilično dobar vikend u Dallasu", ali budući da je predsjednik ubijen u Dallasu, provod je "premješten" u Vegas, a sekvenca gađanja tortama također je prerađena jer je uključivala rečenicu: "Naš voljeni predsjednik svrgnut je na svom vrhuncu."

Planirana londonska premijera filma, zakazana za 12. prosinca te godine, otkazana je te je "Dr. Strangelove" konačno u SAD-u prikazan 29. siječnja 1964. godine i doživio je munjeviti uspjeh te četiri nominacije za Oscara.

– Kako god okrenete, neka verzija Petera Sellersa koji drži sudbinu svijeta u svojim rukama uvijek je tu – rekao je mračno i proročanski Stanley Kubrick. Čini se, naime, da se i danas ludi dr. Strangelove, ili više njih, igra s nuklearnim botunima od kojih čovječanstvo opravdano strepi i šezdeset godina kasnije. A crveni telefon, kao što rekosmo – ne postoji!

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
 Afp Afp Afp  Afp Afp
Afp

Leti bomba - nezaboravni prizor iz Kubrickovog filma ”Dr. Strangelove ili: Kako sam naučio ne brinuti i zavolio bombu.”

Afp

Snimka iz listopada 1962. s bazom punom ruskih projektila na kubanskom teritoriju.

Afp

John Fitzgerald Kennedy i Nikita Hruščov za njihova prvog susreta u lipnju 1961. u Beču, Samo godinu kasnije dogodit će se Kubanska kriza.

Afp

Crveni telefon nije telefon, ali nije ni bitno

Afp

Sada su ruske rakete tek muzejski eksponat u Morro Cabana complexu u Havani

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/prica-o-crvenom-telefonu-na-kojem-je-prva-poruka-bila-brza-smeda-lisica-skocila-je-preko-leda-lijenog-psa-1234567890-1320648 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f0ae7046fcedec5881bb03c094fcdfb1bbeb1c5b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pri%C4%8Da+o+crvenom+telefonu+na+kojem+je+prva+poruka+bila%3A+Brza+sme%C4%91a+lisica+sko%C4%8Dila+je+preko+le%C4%91a+lijenog+psa+1234567890&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fprica-o-crvenom-telefonu-na-kojem-je-prva-poruka-bila-brza-smeda-lisica-skocila-je-preko-leda-lijenog-psa-1234567890-1320648 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fprica-o-crvenom-telefonu-na-kojem-je-prva-poruka-bila-brza-smeda-lisica-skocila-je-preko-leda-lijenog-psa-1234567890-1320648 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SAD - RUSIJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
SvijetSAD - RUSIJA

Priča o crvenom telefonu na kojem je prva poruka bila: Brza smeđa lisica skočila je preko leđa lijenog psa 1234567890

6. rujna 2023. - 11:31
Leti bomba - nezaboravni prizor iz Kubrickovog filma ”Dr. Strangelove ili: Kako sam naučio ne brinuti i zavolio bombu.”Afp

Skoro svake godine, pa i ove, svijet se prisjeti crvenog telefona preko kojeg su američki i sovjetski lideri navodno krojili sudbinu svijeta te tobože održavali ravnotežu straha od nuklearne katastrofe koju su sami kreirali.

Prije 60 godina, naime, kad je uspostavljena komunikacijska linija između Washingtona i Moskve, nitko osim Amerikanaca i Rusa nije ni imao atomsku bombu, pa je i sama ideja da te dvije zemlje tobože preko crvenog telefona sprječavaju uništenje čovječanstva u sebi sadrži ozbiljnu dozu ironije.

Tu je ironiju, gledano u kontekstu popularne kulture, prvi shvatio Stanley Kubrick. Upravo je on, snimivši 1964. crno-bijeli film "Dr. Strangelove ili: Kako sam naučio ne brinuti i zavolio bombu" po knjizi "Crvena uzbuna" Petera Georgea najveći zaslužnik mita o...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 06:03