StoryEditor
SvijetCOVID nacionalizam

Prepucavanje britanskih i svjetskih političara vezano za odobrenje cjepiva: ‘Ovo nije nogometno natjecanje, govorimo o životu i zdravlju ljudi‘

Piše M. M.
3. prosinca 2020. - 17:52

Upravo iz Pfizerove tvornice u Belgiji voze kamioni koji prenose prve pošiljke cjepiva prema Velikoj Britaniji. Ona je u rekordnom roku odobrila njegovu upotrebu, čak i prije SAD-a, gdje se nalazi sjedište kompanije, što je izazvalo zabrinute reakcije u međunarodnoj zajednici. Gavin Wilson, član britanske vlade, dao je vrlo jednostavan odgovor na takve kritike: Britanija je naprosto "puno bolja država", prenosi Daily Mail. Za one kojima to "logično" objašnjenje ipak nije dostatno, pokušavamo vidjeti kako im je to pošlo za rukom.

image
AFP

Nakon što je britanska Agencija za regulaciju lijekova i zdravstvenih proizvoda (MHRA) odobrila Pfizerovo cjepivo, mnoge organizacije i istaknuti pojedinci izrazili su svoju brigu vezano za sigurnost donošenja tako brze odluke. Prvo cijepljenje trebalo bi se početi provoditi već u rano jutro u ponedjeljak u londonskoj bolnici. 

Među kritičarima se našao i glavni imunolog iz Sjedinjenih Američkih Država Anthony Fauci, koji je upozorio da bi površnim i brzim kretanjem u smjeru cijepljenja moglo doći do skepse i otpora među građanima. Europska komisija je također rekla da prije primjene u zemljama članicama Europska agencija za lijekove (EMA) očekuje više dokaza od odobrenja za privremenu upotrebu. 

Britansku vladu to nije pokolebalo ni časak, i dok je Wilson zaključio da Britanija ima bolje stručnjake od američkih, francuskih ili belgijskih, zamjenik ministra zdravstva Jonathan Van-Tam je kritike pripisao ljubomori drugih zemalja na britanskoj izvrsnosti. Što drugo da kažu oni koji su korak iza, zapitao se.

image
AFP

Ministar zdravstva Matt Hancock rekao je da je razdvajanje od EU-a i smanjenje birokracije zaslužno za brzo odobrenje kojim je Velika Britanija pobijedila ostatak svijeta. Da ova izjava nije posve točna, potvrdili su i iz MHRA i rekli da je dozvola dana u skladu sa zakonima Europske unije. Ipak, samostalno djelovanje jest ubrzalo njezino djelovanje jer je Bruxelles donio političku odluku da svih 27 zemalja djeluje ujednačeno, bez da se donose pojedinačne, potencijalno ishitrene odluke.

image
AFP

Znanstvenika i direktora dobrotvornog istraživačkog centra Welcome trusta Jeremy Farrara užasnuo je nacionalistički ton u kojem su dane izjave britanskih političara. Na Twitteru je napisao da nacionalizmu nema mjesta u potrazi za cjepivom.

- Izlaz iz ove stravične pandemije uvijek je bila znanost, ona je od starta bila globalna i trebala joj je međunarodna suradnja i financiranje bez presedana. Nijedna zemlja to nije mogla postići sama - napisao je.

Njemački ambasador u Londonu Andreas Michaelis u sličnom tonu je komentirao izjave i istaknuo da bez obzira na to što je BioNTech, jedan od dva partnera koji su radili na cjepivu, njemačka kompanija, ovaj uspjeh ne pripada nijednom narodu već je europski i transatlantski. Glasnogovornik Europske komisije Eric Mamer poručio je da se ne treba ponašati kao da je riječ o nogometnom natjecanju u pitanjima koja se tiču života i zdravlja ljudi.

Svjetska zdravstvena organizacija u međuvremenu je priopćila da priznaje odluku Velike Britanije da odobri cjepivo protiv COVID-a 19 koje su razvili Pfizer i BioNTech. Njihov europski regionalni savjetnik dr. Siddhartha Sankar Data rekao je da se ondje, kao i u drugim zemljama, već desetljećima odobravaju cjepiva za djecu i odrasle i nikada nije došlo do propusta. 

Možemo zaključiti da buru komentara nije izazvalo isključivo brzo odobrenje već diskurs koji su potom koristili političari. Njime se pokušavaju promovirati koristi koje Britanija ima zahvaljujući Brexitu s obzirom na to da je za sada donio uglavnom komplikacije.

image
AFP

Međutim, zakomplicirali su se i planovi vezani za prva cijepljenja, koja su se trebala provesti nad štićenicima domova za starije. Cjepivo dolazi u pakiranjima od 975 doza, koje se moraju čuvati na vrlo niskim temperaturama od -70 stupnjeva. Nakon što se odlede moraju se vrlo brzo koristiti, a period između dva cijepljenja je tri tjedna. Broj ljudi koji žive u domovima je puno manji, pa bi dostavom u svaki propao prevelik broj doza. S druge strane, za štićenike je jako opasno napuštati dom i odlaziti se cijepiti u bolnicu pa će tako izgubiti pravo prvenstva dok MHRA ne donese odluku da se paketi mogu rasporediti u manje serije. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2022 10:12