StoryEditorOCM
Svijetkome se prikloniti?

Potpuni kaos među ruskim generalima: jedni su smijenjeni, drugi zatvoreni, treći ubijeni, a četvrti ne znaju što bi...

14. srpnja 2023. - 13:15

Velika neizvjesnost vlada među ruskim oficirima: ili ginu na bojišnici u Ukrajini ili završavaju s lisicama na rukama u Moskvi. Jedan je visoki zapovjednik ‘nestao‘ odmah nakon Prigožinove pobune i dalje je misterij gdje se nalazi, drugi general je ovaj tjedan poginuo u napadu u Ukrajini, treći je smijenjen nakon što je optužio vojni vrh za nesposobnost, četvrti, bivši zapovjednik ruske podmornice, ubijen je dok je ležerno trčao u Krasnodaru, a svi ostali ne znaju kojoj bi se struji priklonili jer je teško procijeniti u kojem će se smjeru odviti konačni rasplet u Kremlju. Neki vojni blogeri poput Igora Girkina, spekuliraju kako bi neki članovi najužeg Putinova kruga mogli natjerati predsjednika da prekine rat u Ukrajini kako bi ga svrgnuli. On također tvrdi da je kremaljska vojna osovina koja je bila protiv Prigožina - bitno oslabljena.

S druge strane prema informacijama do kojih je došao The Wall Street Journal najmanje 13 visokih ruskih vojnih časnika privedeno je nakon neuspjelog pokušaja vojnog puča osnivača Wagnera Jevgenija Prigožina.

image

Putin i Surovikin 

Alexei Nikolsky/Tass/Profimedia/Alexei Nikolsky/Tass/Profimedia

FSB je počeo s uhićenjima nekoliko sati nakon što se Prigožin pobunio, a neki su zapovjednici smijenjeni nakon izrečene brutalne kritike kao general bojnik Ivan Popov. On je jedan od najviših oficira koji je sudjelovao u ratu u Ukrajini. Zapovijedao je 58. armijom kombiniranog naoružanja koja ratuje na području Zaporižja. Popov je rekao da je Kremlju postavio niz pitanja o nedostatku opreme na bojištu, posebice protutopničkih baterija te drugih manjkavosti topničko-izvidničkih mjesta zbog čega ruski vojnici masovno pogibaju u neprijateljskoj paljbi. Audio snimku s njegovom porukom je na aplikaciji Telegram objavio ruski zastupnik Andrej Guruljov koji je prije bio i zamjenik zapovjednika Južnog vojnog okruga.

“Iznio sam i niz drugih problema i sve to izrazio na najvišoj razini otvoreno i krajnje oštro”, rekao je Popov u audio poruci. „Nisam imao pravo lagati, stoga sam iznio svu problematiku koja danas postoji u vojsci po pitanju borbenog rada i potpore. Ministar obrane Sergej Šojgu potpisao je naredbu i riješio me se”, naveo je general.

I dalje misterij gdje je Surovikin 

Tjednima se nagađa i što se događa sa zapovjednikom zračnih snaga Ruske Federacije, generalom Sergejem Surovikinom, a izvori The Wall Street Journal potvrđuju da je, sa još 13 ruskih časnika, uhićen. Surovikin je, kako tvrde izvori WSJ-a, znao za planove Jevgenija Prigožina, no navodno nije u njih bio uključen. Surovikin nije viđen od jutra 24. lipnja, kad je snimio apel plaćenicima PMC-a Wagner, pozivajući ih da se povuku. Protiv njega još nije podignuta kaznena prijava.

image

Sergej Surovikin 

Gavriil Grigorov/Afp

"Pritvaranja su neophodna kako bi se očistili redovi od onih kojima se više ne može vjerovati", rekao je izvor za WSJ.

Ranije je službeno objavljeno da se Surovikin koji je nazvan "general Armagedon" zbog svoje nemilosrdne taktike, ne nalazi u zatvorima Matroskaja Tišina i Kremlj Central. Zastupnik Državne dume Kartapolov rekao je da se Surovikin "odmara i da još nije dostupan". Prema Bloombergu, vojno tužiteljstvo je nekoliko dana ispitivalo Surovikina o njegovim vezama s Prigožinom. General je navodno u pritvoru u Moskvi, ali ne u istražnom zatvoru.

Nakon Prigožinove pobune, priveden je i Surovikinov zamjenik, general-pukovnik Andrej Judin i zamjenik načelnika vojne obavještajne službe, general-pukovnik Vladimir Aleksejev. Potom su pušteni, ali im je kretanje ograničeno i pod stalnim su nadzorom. Obojica su suspendirani s dužnosti. Uhićen je i bivši general-pukovnik Mihail Mizincev, koji je prethodno bio zamjenik ministra obrane Ruske Federacije. On je predvodio napad na Mariupolj na početku rata, a od travnja 2023., je radio za Wagner.

image

Jevgenij Prigožin

/Slobodna Dalmacija

Dok je dio časnika po ruskim zatvorima i kućnim pritvorima u Ukrajini im je poginuo general Oleg Tsokov, zamjenik zapovjednika ruskog Južnog vojnog okruga. On je ubijen u tijekom ukrajinskog raketnog napada u ponedjeljak navečer na okupirani grad Berdjansk. Ruski zastupnik i umirovljeni general, Andrej Guruljov, potvrdio je smrt Tsokova u nastupu na državnoj televiziji u srijedu. Na društvenim mrežama je objavljen video uništenog hotela Dune u okupiranom Berdjansku, gdje su rakete dugog dometa Storm Shadow, ubile generala Tsokova i više desetaka nižih časnika ruske vojske. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 19:59