StoryEditorOCM
Svijetpametan potez

Poljaci ništa ne prepuštaju slučaju: građanima dijele tablete joda za slučaj da dođe do nuklearne katastrofe

Piše PSD
21. rujna 2022. - 11:22

Poljska je vlada vatrogasnim zajednicama diljem zemlje podijelila tablete joda kako bi se u slučaju potrebe odmah mogle distribuirati. Odluka je donesena zbog straha za sigurnost nuklearnih elektrana u Ukrajini, piše N1.

“Ovo je standardna procedura koju propisuje zakon i koja se primjenjuje u slučaju moguće opasnosti od radijacije. Istovremeno, želimo vas obavijestiti da u ovom trenutku ne postoji takva opasnost i Nacionalna agencija za nuklearnu energiju konstantno prati situaciju”, priopćeno je iz ministarstva unutarnjih poslova.

Naglasili su da su sve službe u stanju pripravnosti i da je osigurano dovoljno doza joda za sve poljske građane.

U slučaju potvrđene kontaminacije plan je distribuirati tablete joda koje pomažu u apsorpciji radioaktivnih tvari. Nakon katastrofe u ukrajinskom Černobilu 1986. poljske su vlasti također podijelile jod milijunima građana, posebno djeci.

U ožujku ove godine ruske su snage zauzele ukrajinsku nuklearnu elektranu Zaporižje, najveću u Europi. Odonda postoji zabrinutost za sigurnost. Energoatom koji upravlja nuklearnim elektranama u Ukrajini, rekao je da je Rusija u nedjelju ispalila projektile i prema drugoj najvećoj nuklearki u Ukrajini, piše Notes from Poland.

U ponedjeljak je poljska nacionalna agencija objavila da nisu oštećeni sustavi važni za sigurnost nuklearke.

Podsjetimo, još u ožujku, vrlo brzo nakon ruske invazije na Ukrajinu, u Poljskoj se broj ljekarni koje prodaju jod više nego udvostručio, a interes za jod povećao oko 50 puta u tjedan dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. studeni 2022 21:56