StoryEditorOCM
Svijet'Operacija sloboda'

Pokušaj puča u Venezueli: lider oporbe objavio da narod i vojska kreću u rušenje Madura, uz njega su stajale osobe u vojnim uniformama; Ministar obrane: Vojska je lojalna Maduru

Piše Hina, JL
30. travnja 2019. - 16:28

Juan Guaidó, lider oporbe i samoproglašeni predsjednik Venezuele, objavio je jutros po lokalnom vremenu da je počeo "kraj uzurpacije vlasti koju provodi Nicholas Maduro" i da kreće zadnja faza "Operacije sloboda".

Guaidó je potencijalno sudbonosne riječi izrekao u pratnji nekoliko naoružanih osoba u vojnim odorama, a pritom je pozvao i građane Venezuele i vojsku da ga podrže kako bi okončali Madurovu "uzurpaciju".

Guaidó se, u videu koji je objavio na svom Twitter profilu, nalazio u društvu muškaraca u vojnim odorama i oporbenog političara Leopolda Lopeza, koji je u kućnom pritvoru. Rekao je kako se nalazi u zračnoj bazi La Carlota u Caracasu.

- Nacionalne oružane snage donijele su pravu odluku i računamo na podršku naroda Venezuele - poručio je Guaidó.

No, već iz samog pozivanja naroda da izađe na ulice i pruži podršku "puču" daje se naslutiti da oporbeni lider zapravo i nema podršku oružanih snaga, barem ne u opsegu koji bi mou omogućio da Madura sruši s vlasti.

Naravno, i sama vlast je vrlo brzo, i derogativno, reagirala na Guaidóovu objavu pa je tako ministar informiranja Jorge Rodríguez na Twitteru poručio da vlast rješava "malu grupicu vojnih izdajica" koja bi željela započeti puč.

 - Ovo je ubilačka ekstremna desnica koja poziva na vojni puč - rekao je Rodríguez i pozvao narod da stane uz "slavne Oružane snage Venezuele".

Puno značajnija je objava ministra obrane Venezuele Vladimira Padrina koji je preko Twittera poručio da su oružane snage vjerne Maduru, a ljude koji žele svrgnuti Madura nazvao je "kukavicama i izdajicama".

Guaidó, čelnik venezuelske Nacionalne skupštine koju nadzire oporba, u siječnju se pozvao na ustav kako bi preuzeo dužnost privremenog predsjednika nakon što je ponovni izbor predsjednika Nicolasa Madura 2018. proglasio nelegitimnim.

Posljednjih je tjedana sve više i više putovao izvan glavnog grada Caracasa kako bi pokušao izvršiti pritisak na Madura da odstupi. Za srijedu su planirani prosvjedi među kojima, po najavama Guaidóa, "najveći mimohod u povijesti Venezuele".

Maduro naziva Guaidóa marionetom SAD-a koji ga pokušava svrgnuti državnim udarom. Vlada je uhitila njegovog glavnog pomoćnika, ukinula Guaidóov parlamentarni imunitet te je otvoreno nekoliko istraga protiv njega. Također su mu zabranili odlazak iz zemlje, što je Guaidó otvoreno prekršio ranije ove godine.

Prošlog je tjedna Guaidó rekao kako je njegov kongresni saveznik, oporbeni zastupnik Gilber Caro, pritvoren te je 11 članova njegovog tima pozvano na razgovor u obavještajnu agenciju Sebin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. ožujak 2023 08:04