stdClass Object ( [id] => 1344683 [title] => Počela revizija presude Hrvatskoj šestorci u Australiji iz 1981. Odležali 15 godina, a sada će ih proglasiti nevinima? [alias] => pocela-revizija-presude-hrvatskoj-sestorci-u-australiji-iz-1981-odlezali-15-godina-a-sada-ce-ih-proglasiti-nevinima [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Hoće li Hrvatska šestorka, koja je u veljači 1981. godine u Sydneyu u Australiji proglašena krivom za navodno planiranje nekoliko terorističkih napada u okolici Sydneya tijekom 1979. godine, uključujući i onaj na gradski vodovod, ipak doživjeti satisfakciju i dokazati, kako su od početka tvrdili, svoju nevinost za optužbe izrežirane ‘u kuhinji‘ jugoslavenske Udbe?

Na Vrhovnom sudu australskog Novog Južnog Walesa upravo je počela sudska istraga, odnosno revizija presude iz 1981. godine, a nakon što je lani u kolovozu tu istragu naredio sudac Robertson Wright. Podsjetimo, o reviziji postupka pisali su i domaći mediji, a on je uslijedio nakon niza neuspješnih žalbi kojima su od početka suđenja i godinama iza toga šestorica pokušala dokazati svoju nevinost i osporiti osuđujuće presude. U grupi koja se naziva Hrvatskom šestorkom (Croatian Six) bili su Maksimilian Bebić, Mile Nekić, Vjekoslav Brajković, Anton Zvirotić te braća Ilija i Josip Kokotović, a zbog "bombaške urote" u Australiji osuđeni su svaki na 15 godina zatvora.

Otkucao ih je navodni suradnik Vico Virkez, koji se tobože predomislio prije izvođenja terorističkog napada za koji je optužio šestorku. Policiji je prijavio kako su ti hrvatski nacionalisti i ekstremisti planirali podmetnuti bombe u glavnu razvodnu stanicu vodovoda u Sydneyu, na glavni kolodvor, u Elizabetanski teatar u kojemu je tih dana trebao gostovati jugoslavenski glazbeni ansambl te u lokalni jugoslavenski klub. Virkez je kao svjedok optužbe dobio 15 mjeseci zatvora, pušten je nakon ‘odsluženih‘ deset te se vratio u tadašnju Jugoslaviju.

Reporter australske televizije ABC Chris Masters pronašao je Vicu Virkeza 1991. godine u srpskim dobrovoljačkim jedinicama iz BiH koje su ratovale na hrvatskim ratištima oko Nove Gradiške i Okučana. Pokazalo se da mu je pravo ime Vitomir Misimović i da je bio Srbin iz Bosanske Gradiške.

---

---

Hrvatska šestorka prije isteka kazne puštena je iz zatvora "zbog dobrog vladanja", neki su se, poput Osječanina Mile Nekića, uključili kao dragovoljci u obranu Hrvatske. Mile Nekić umro je krajem prošle godine i nije za života doživio sudsku rehabilitaciju, iako je, kao i ostali iz Croatian Six pisao žalbe i nadao se iskupljenju.

Početak revizije presude lani je sudac Wright obrazložio time što "postoji realna mogućnost da je jugoslavenska tajna služba koristila gospodina Virkeza kao agenta provokatora ili doušnika kako bi policija Novog Južnog Walesa, a moguće je i ASIO (australska tajna služba), dobila lažnu informaciju o bombaškoj zavjeri s Hrvatskom šestorkom s ciljem diskreditacije Hrvata u Australiji".

Također je kazao kako "postoji niz sumnji ili pitanja u vezi s dijelovima dokaza u slučaju i krivnjom Hrvatske šestorke" te da je Virkez možda dao "namjerno lažne" podatke. Iako su zahtjevi za revizijom podneseni u ime Bebića, Nekića i Brajkovića, sud će istražiti presude svim osuđenima. Što revizija procesa znači za Hrvatsku šestorku, postoje li novi dokazi koji im idu u prilog i koji dokazuju da im je počinjena sudska nepravda zbog zavjere u čijem je središtu bila jugoslavenska tajna policija i njen agent provokator u Australiji, te kakav može biti ishod istrage presude, u ponedjeljak je za australski Radio SBS na hrvatskom jeziku komentirala Ivana Damjanović, predavačica na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Canberri. Odgovarajući na pitanja novinarke Marijane Buljan, Ivana Damjanović je objasnila kako se ovdje radi o izvanrednom pravnom lijeku koji se razlikuje od redovitog pravnog lijeka (žalbe).

Novi dokazi

- Taj izvanredni pravni lijek se dosta rijetko primjenjuje, ali kao što smo vidjeli, nakon osuđujuće presude šestorci u veljači 1981. godine na Vrhovnom sudu Novog Južnog Walesa, iscrpljeni su svi redovni pravni lijekovi. Ono što je lani u kolovozu istaknuto u odluci suda kojim je odobrena revizija, odnosno istraga presude, jest da su se u međuvremenu pojavili novi dokazi koji rasvjetljavaju ili daju novo svjetlo na okolnosti slučaja.

Znači, sud je rekao da postoji sumnja ili se barem postavlja pitanje u vezi vjerodostojnosti dokaza koje je dao Vice Virkez, koji je bio ključni svjedok tužiteljstva, a naročito u vezi njegovog svjedočenja gdje je poricao da je špijunirao Hrvate i da je surađivao s jugoslavenskom tajnom službom – ističe Ivana Damjanović.

- U međuvremenu su dokumenti australske tajne službe ASIO (Australska obavještajna agencija), koji su tek deklasificirani, pokazali da je australska služba znala da Virkez surađuje s Udbom, ali o tome nije obavijestila obranu. Navode se i drugi izvori koji ukazuju na to da je Virkez surađivao s Udbom.

---

---

Sud je, u kontekstu tih novih dokaza, rekao kako se postavlja i sumnja glede priznanja koja su šestorica dala a koja su moguće iznuđena, kao i u vezi eksploziva koje je policija navodno pronašla kod njih. I ono što je zanimljivo jest da sud u odluci ističe kako novi dokazi potvrđuju da je u stvari Virkezova uloga bila puno značajnija od pukog prikupljanja obavještajnih podataka za jugoslavensku vladu i da je moguće da je on bio agent provokator – objasnila je sugovornica Radija SBS.

- Ponovno se postavlja pitanje zašto obrana nije znala za to tko je bio Virkez i zašto ta informacija nije bila poznata obrani optuženika, što je dovelo do toga da ni porota koja je osudila šestoricu nije imala tu informaciju. Zanimljivo je da sud ističe kako postoji sumnja u vezi toga je li osuđujuća presuda šestorici bila rezultat napora Udbe da se u stvari diskreditiraju Hrvati u Australiji – ističe Ivana Damjanović.

Sudac koji će voditi postupak revizije je Robert Allan Hulme, za kojega I. Damjanović kaže kako je bio sudac Vrhovnog suda Novoh Južnog Walesa (NJW), a kako se čini ima prilično iskustva u vođenju ovakvih postupaka te je sudjelovao u nekim kraljevskim istragama, naročito u istrazi vezanoj za rad policije Novog Južnog Walesa devedesetih godina prošlog stoljeća.

Inkvizitorni postupak

- Ovdje se radi o takozvanom inkvizitornom postupku, koji se razlikuje od uobičajenog kaznenog postupka (akuzatornog) u kojem imamo tužiteljstvo koje dokazuje krivnju optuženika. Dakle, ovdje se ne radi o klasičnom sudskom postupku, ali sud će pozivati različite svjedoke kako bi utvrdio postoji li sumnja glede krivnje okrivljenika te će nakon toga donijeti preporuke – objašnjava I. Damjanović tijek postupka revizije presude.

Ono što je važno naglasiti, napominje, jest da sudac koji vodi postupak nema ovlasti za poništenje presude ili donošenje izvorne oslobađajuće presude.

---

image

Vrhovni sud u Sidneyu

William West/Afp
---

- Sudac će samo donijeti izvješće u kojemu će dati preporuke. Međutim, jedna od tih preporuka može biti da se predmet proslijedi višoj kaznenoj instanciji na razmatranje treba li presudu poništiti. Dakle, ako sudac utvrdi da postoji razvidna sumnja u pogledu krivnje šestorice, on može predložiti da se razmotri poništenje – objašnjava Ivana Damjanović.

Veliku težinu onoga što će se dogoditi u ovoj sudskoj istrazi ona vidi i u sljedećem:

- Sud je u donošenju odluke o otvaranju istrage presude napomenuo kako je ona nužna jer cjelokupan dostavljeni materijal sugerira da je možda učinjena značajna nepravda te da pravni postupak i redovni pravni lijekovi nisu bili dostatni da spriječe, isprave, nepravdu u ovom slučaju. Istraga je naravno važna i u svezi pitanja zašto pravda nije zadovoljena u ovom slučaju.

Znači, radi se o mogućim povredama osnovnih principa kaznenog postupka, uključivo da optuženici nisu imali sve informacije koje su relevantne za ono što im se stavlja na teret, što u konačnici postavlja pitanje presumpcije nevinosti, to jest u ovom slučaju presumpcije krivnje.

Kreće sudska istraga

Međutim, isto tako postavlja se važno pitanje zašto je australska vlada bila na neki način suučesnik u osudi šestorici kad je bilo jasno, i kad je vlada jasno znala, da je ključni svjedok bio suradnik Udbe – poručuje Ivana Damjanović.

Novinarka SBS Hrvatski Ana Solomon istaknula je kako će se u idućih pet dana provesti prvi tjedan sudske istrage, a proces će se nastaviti iduće godine u ožujku. Tijekom prvog tjedna pred sudom bi trebali svjedočiti osuđenici Vjekoslav Brajković i Maksimilijan Bebić, te Josip Stipić, koji je bio uhićen zajedno s ostalima ali kojemu se nije sudilo.

Sudac Hulme bi trebao čuti i iskaze trojice australskih novinara koji su izvještavali o ovom slučaju.

---

Grlić Radman: Hrvatska pozorno sve prati

 

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, koji se nalazi u posjetu Australiji, prema priopćenju Ministarstva, izjavio je kako Hrvatska pozorno prati slučaj Hrvatske šestorke.

- Hrvati još uvijek nose ožiljke koji su nam naneseni pod komunističkom Jugoslavijom zbog naše težnje za slobodom, povijesnim hrvatskim identitetom ili prakticiranjem vjere, čak i izvan granica. To je dio razloga zašto pozorno pratimo slučaj hrvatske šestorke ovdje u Sydneyu – izjavio je ministar Grlić Radman.

Navodi se i kako su trojica iz ove grupe zatražila reviziju presude, među ostalim, i jer je istraga Sydney Morning Heralda otkrila materijale koji upućuju na istinitost njihovih tvrdnji da im je to podmetnula UDBA.

- Hrvatska ima puno pouzdanje u pravosudni proces prijateljske države Australije, s kojom dijelimo zajedničke vrijednosti i u čiji pravosudni sustav vjerujemo - naglasio je Grlić Radman, izražavajući spremnost potpore Vlade RH u nastavku sudske istrage radi rasvjetljavanja svih činjenica.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SMJESTILA IM UDBA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => SMJESTILA IM UDBA 0 8339 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-12-04 15:03:26 [created_by] => 3165 [created_by_alias] => Marijana Cvrtila [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-12-04 16:08:19 [modified_by] => 3165 [publish_up] => 2023-12-04 16:04:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Počela revizija presude Hrvatskoj šestorci u Australiji iz 1981. Odležali 15 godina, a sada će ih proglasiti nevinima? page_title=Počela revizija presude Hrvatskoj šestorci u Australiji iz 1981. Odležali 15 godina, a sada će ih proglasiti nevinima? [metakey] => croatian six, Udba, hrvatska šestorka, vice virkez [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/12\/04\/26163329.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/04\/26163331.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["ilustracija\/William West\/Afp","William West\/Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Sud je, u kontekst unovih dokaza, rekao kako se postavlja i sumnja glede priznanja koja su \u0161estorica dala a koja su mogu\u0107e iznu\u0111ena<\/p>","

Vrhovni sud u Sidneyu<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"812x609","hd_26163329_1920.jpg":"1920x1080","k_26163329_1280.jpg":"1280x1280","k_26163329_1024.jpg":"1024x1024","k_26163329_640.jpg":"640x640","k_26163329_480.jpg":"480x480","k_26163329_340.jpg":"340x340","k_26163329_220.jpg":"220x220","o_26163329_1280.jpg":"1280x960","o_26163329_1024.jpg":"1024x768","o_26163329_640.jpg":"640x480","o_26163329_480.jpg":"480x360","o_26163329_340.jpg":"340x255","o_26163329_220.jpg":"220x165","h_26163329_1280.jpg":"1280x854","h_26163329_1024.jpg":"1024x683","h_26163329_640.jpg":"640x427","h_26163329_480.jpg":"480x320","h_26163329_340.jpg":"340x227","h_26163329_220.jpg":"220x147","pp_26163329_1280.jpg":"1280x1628","pp_26163329_1024.jpg":"1024x1303","pp_26163329_640.jpg":"640x814","pp_26163329_480.jpg":"480x611","pp_26163329_340.jpg":"340x432","pp_26163329_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1117","hd_26163331_1920.jpg":"1920x1080","k_26163331_1280.jpg":"1280x1280","k_26163331_1024.jpg":"1024x1024","k_26163331_640.jpg":"640x640","k_26163331_480.jpg":"480x480","k_26163331_340.jpg":"340x340","k_26163331_220.jpg":"220x220","o_26163331_1280.jpg":"1280x744","o_26163331_1024.jpg":"1024x595","o_26163331_640.jpg":"640x372","o_26163331_480.jpg":"480x279","o_26163331_340.jpg":"340x197","o_26163331_220.jpg":"220x127","h_26163331_1280.jpg":"1280x854","h_26163331_1024.jpg":"1024x683","h_26163331_640.jpg":"640x427","h_26163331_480.jpg":"480x320","h_26163331_340.jpg":"340x227","h_26163331_220.jpg":"220x147","pp_26163331_1280.jpg":"1280x1628","pp_26163331_1024.jpg":"1024x1303","pp_26163331_640.jpg":"640x814","pp_26163331_480.jpg":"480x611","pp_26163331_340.jpg":"340x432","pp_26163331_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7992502 Threads: 3 Questions: 1660110741 Slow queries: 4936714 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112010933 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/pocela-revizija-presude-hrvatskoj-sestorci-u-australiji-iz-1981-odlezali-15-godina-a-sada-ce-ih-proglasiti-nevinima-1344683 [printLink] => /vijesti/svijet/pocela-revizija-presude-hrvatskoj-sestorci-u-australiji-iz-1981-odlezali-15-godina-a-sada-ce-ih-proglasiti-nevinima-1344683?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 739255 [name] => croatian six [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-04 17:05:54 [main_article_id] => 0 [alias] => croatian-six [link] => /tag/croatian-six ) [1] => stdClass Object ( [id] => 457084 [name] => Udba [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => udba [link] => /tag/udba ) [2] => stdClass Object ( [id] => 356542 [name] => hrvatska šestorka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hrvatska-sestorka [link] => /tag/hrvatska-sestorka ) [3] => stdClass Object ( [id] => 739256 [name] => vice virkez [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-04 17:05:54 [main_article_id] => 0 [alias] => vice-virkez [link] => /tag/vice-virkez ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SMJESTILA IM UDBA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Počela revizija presude Hrvatskoj šestorci u Australiji iz 1981. Odležali 15 godina, a sada će ih proglasiti nevinima? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3165 [name] => Marijana Cvrtila [username] => marijana-cvrtila [email] => marijana-cvrtila@sd.hr [password] => $2y$10$Q/zOznnTGnBEbzhN.HEtxuUUh4okiHdqF1cEZLD1TpeexwgVpMIsK [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marijana-cvrtila-3165 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1683 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c8cca5d798092afd8c343e0adf592180?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/04/26163329.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => ilustracija/William West/Afp [mainImageDesc] =>

Sud je, u kontekst unovih dokaza, rekao kako se postavlja i sumnja glede priznanja koja su šestorica dala a koja su moguće iznuđena

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/04/26163329.jpg [title] =>

Sud je, u kontekst unovih dokaza, rekao kako se postavlja i sumnja glede priznanja koja su šestorica dala a koja su moguće iznuđena

ilustracija/William West/Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/04/26163331.jpg [title] =>

Vrhovni sud u Sidneyu

William West/Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Hoće li Hrvatska šestorka, koja je u veljači 1981. godine u Sydneyu u Australiji proglašena krivom za navodno planiranje nekoliko terorističkih napada u okolici Sydneya tijekom 1979. godine, uključujući i onaj na gradski vodovod, ipak doživjeti satisfakciju i dokazati, kako su od početka tvrdili, svoju nevinost za optužbe izrežirane ‘u kuhinji‘ jugoslavenske Udbe?

Na Vrhovnom sudu australskog Novog Južnog Walesa upravo je počela sudska istraga, odnosno revizija presude iz 1981. godine, a nakon što je lani u kolovozu tu istragu naredio sudac Robertson Wright. Podsjetimo, o reviziji postupka pisali su i domaći mediji, a on je uslijedio nakon niza neuspješnih žalbi kojima su od početka suđenja i godinama iza toga šestorica pokušala dokazati svoju nevinost i osporiti osuđujuće presude. U grupi koja se naziva Hrvatskom šestorkom (Croatian Six) bili su Maksimilian Bebić, Mile Nekić, Vjekoslav Brajković, Anton Zvirotić te braća Ilija i Josip Kokotović, a zbog "bombaške urote" u Australiji osuđeni su svaki na 15 godina zatvora.

Otkucao ih je navodni suradnik Vico Virkez, koji se tobože predomislio prije izvođenja terorističkog napada za koji je optužio šestorku. Policiji je prijavio kako su ti hrvatski nacionalisti i ekstremisti planirali podmetnuti bombe u glavnu razvodnu stanicu vodovoda u Sydneyu, na glavni kolodvor, u Elizabetanski teatar u kojemu je tih dana trebao gostovati jugoslavenski glazbeni ansambl te u lokalni jugoslavenski klub. Virkez je kao svjedok optužbe dobio 15 mjeseci zatvora, pušten je nakon ‘odsluženih‘ deset te se vratio u tadašnju Jugoslaviju.

Reporter australske televizije ABC Chris Masters pronašao je Vicu Virkeza 1991. godine u srpskim dobrovoljačkim jedinicama iz BiH koje su ratovale na hrvatskim ratištima oko Nove Gradiške i Okučana. Pokazalo se da mu je pravo ime Vitomir Misimović i da je bio Srbin iz Bosanske Gradiške.

---

---

Hrvatska šestorka prije isteka kazne puštena je iz zatvora "zbog dobrog vladanja", neki su se, poput Osječanina Mile Nekića, uključili kao dragovoljci u obranu Hrvatske. Mile Nekić umro je krajem prošle godine i nije za života doživio sudsku rehabilitaciju, iako je, kao i ostali iz Croatian Six pisao žalbe i nadao se iskupljenju.

Početak revizije presude lani je sudac Wright obrazložio time što "postoji realna mogućnost da je jugoslavenska tajna služba koristila gospodina Virkeza kao agenta provokatora ili doušnika kako bi policija Novog Južnog Walesa, a moguće je i ASIO (australska tajna služba), dobila lažnu informaciju o bombaškoj zavjeri s Hrvatskom šestorkom s ciljem diskreditacije Hrvata u Australiji".

Također je kazao kako "postoji niz sumnji ili pitanja u vezi s dijelovima dokaza u slučaju i krivnjom Hrvatske šestorke" te da je Virkez možda dao "namjerno lažne" podatke. Iako su zahtjevi za revizijom podneseni u ime Bebića, Nekića i Brajkovića, sud će istražiti presude svim osuđenima. Što revizija procesa znači za Hrvatsku šestorku, postoje li novi dokazi koji im idu u prilog i koji dokazuju da im je počinjena sudska nepravda zbog zavjere u čijem je središtu bila jugoslavenska tajna policija i njen agent provokator u Australiji, te kakav može biti ishod istrage presude, u ponedjeljak je za australski Radio SBS na hrvatskom jeziku komentirala Ivana Damjanović, predavačica na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Canberri. Odgovarajući na pitanja novinarke Marijane Buljan, Ivana Damjanović je objasnila kako se ovdje radi o izvanrednom pravnom lijeku koji se razlikuje od redovitog pravnog lijeka (žalbe).

Novi dokazi

- Taj izvanredni pravni lijek se dosta rijetko primjenjuje, ali kao što smo vidjeli, nakon osuđujuće presude šestorci u veljači 1981. godine na Vrhovnom sudu Novog Južnog Walesa, iscrpljeni su svi redovni pravni lijekovi. Ono što je lani u kolovozu istaknuto u odluci suda kojim je odobrena revizija, odnosno istraga presude, jest da su se u međuvremenu pojavili novi dokazi koji rasvjetljavaju ili daju novo svjetlo na okolnosti slučaja.

Znači, sud je rekao da postoji sumnja ili se barem postavlja pitanje u vezi vjerodostojnosti dokaza koje je dao Vice Virkez, koji je bio ključni svjedok tužiteljstva, a naročito u vezi njegovog svjedočenja gdje je poricao da je špijunirao Hrvate i da je surađivao s jugoslavenskom tajnom službom – ističe Ivana Damjanović.

- U međuvremenu su dokumenti australske tajne službe ASIO (Australska obavještajna agencija), koji su tek deklasificirani, pokazali da je australska služba znala da Virkez surađuje s Udbom, ali o tome nije obavijestila obranu. Navode se i drugi izvori koji ukazuju na to da je Virkez surađivao s Udbom.

---

---

Sud je, u kontekstu tih novih dokaza, rekao kako se postavlja i sumnja glede priznanja koja su šestorica dala a koja su moguće iznuđena, kao i u vezi eksploziva koje je policija navodno pronašla kod njih. I ono što je zanimljivo jest da sud u odluci ističe kako novi dokazi potvrđuju da je u stvari Virkezova uloga bila puno značajnija od pukog prikupljanja obavještajnih podataka za jugoslavensku vladu i da je moguće da je on bio agent provokator – objasnila je sugovornica Radija SBS.

- Ponovno se postavlja pitanje zašto obrana nije znala za to tko je bio Virkez i zašto ta informacija nije bila poznata obrani optuženika, što je dovelo do toga da ni porota koja je osudila šestoricu nije imala tu informaciju. Zanimljivo je da sud ističe kako postoji sumnja u vezi toga je li osuđujuća presuda šestorici bila rezultat napora Udbe da se u stvari diskreditiraju Hrvati u Australiji – ističe Ivana Damjanović.

Sudac koji će voditi postupak revizije je Robert Allan Hulme, za kojega I. Damjanović kaže kako je bio sudac Vrhovnog suda Novoh Južnog Walesa (NJW), a kako se čini ima prilično iskustva u vođenju ovakvih postupaka te je sudjelovao u nekim kraljevskim istragama, naročito u istrazi vezanoj za rad policije Novog Južnog Walesa devedesetih godina prošlog stoljeća.

Inkvizitorni postupak

- Ovdje se radi o takozvanom inkvizitornom postupku, koji se razlikuje od uobičajenog kaznenog postupka (akuzatornog) u kojem imamo tužiteljstvo koje dokazuje krivnju optuženika. Dakle, ovdje se ne radi o klasičnom sudskom postupku, ali sud će pozivati različite svjedoke kako bi utvrdio postoji li sumnja glede krivnje okrivljenika te će nakon toga donijeti preporuke – objašnjava I. Damjanović tijek postupka revizije presude.

Ono što je važno naglasiti, napominje, jest da sudac koji vodi postupak nema ovlasti za poništenje presude ili donošenje izvorne oslobađajuće presude.

---

image

Vrhovni sud u Sidneyu

William West/Afp
---

- Sudac će samo donijeti izvješće u kojemu će dati preporuke. Međutim, jedna od tih preporuka može biti da se predmet proslijedi višoj kaznenoj instanciji na razmatranje treba li presudu poništiti. Dakle, ako sudac utvrdi da postoji razvidna sumnja u pogledu krivnje šestorice, on može predložiti da se razmotri poništenje – objašnjava Ivana Damjanović.

Veliku težinu onoga što će se dogoditi u ovoj sudskoj istrazi ona vidi i u sljedećem:

- Sud je u donošenju odluke o otvaranju istrage presude napomenuo kako je ona nužna jer cjelokupan dostavljeni materijal sugerira da je možda učinjena značajna nepravda te da pravni postupak i redovni pravni lijekovi nisu bili dostatni da spriječe, isprave, nepravdu u ovom slučaju. Istraga je naravno važna i u svezi pitanja zašto pravda nije zadovoljena u ovom slučaju.

Znači, radi se o mogućim povredama osnovnih principa kaznenog postupka, uključivo da optuženici nisu imali sve informacije koje su relevantne za ono što im se stavlja na teret, što u konačnici postavlja pitanje presumpcije nevinosti, to jest u ovom slučaju presumpcije krivnje.

Kreće sudska istraga

Međutim, isto tako postavlja se važno pitanje zašto je australska vlada bila na neki način suučesnik u osudi šestorici kad je bilo jasno, i kad je vlada jasno znala, da je ključni svjedok bio suradnik Udbe – poručuje Ivana Damjanović.

Novinarka SBS Hrvatski Ana Solomon istaknula je kako će se u idućih pet dana provesti prvi tjedan sudske istrage, a proces će se nastaviti iduće godine u ožujku. Tijekom prvog tjedna pred sudom bi trebali svjedočiti osuđenici Vjekoslav Brajković i Maksimilijan Bebić, te Josip Stipić, koji je bio uhićen zajedno s ostalima ali kojemu se nije sudilo.

Sudac Hulme bi trebao čuti i iskaze trojice australskih novinara koji su izvještavali o ovom slučaju.

---

Grlić Radman: Hrvatska pozorno sve prati

 

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, koji se nalazi u posjetu Australiji, prema priopćenju Ministarstva, izjavio je kako Hrvatska pozorno prati slučaj Hrvatske šestorke.

- Hrvati još uvijek nose ožiljke koji su nam naneseni pod komunističkom Jugoslavijom zbog naše težnje za slobodom, povijesnim hrvatskim identitetom ili prakticiranjem vjere, čak i izvan granica. To je dio razloga zašto pozorno pratimo slučaj hrvatske šestorke ovdje u Sydneyu – izjavio je ministar Grlić Radman.

Navodi se i kako su trojica iz ove grupe zatražila reviziju presude, među ostalim, i jer je istraga Sydney Morning Heralda otkrila materijale koji upućuju na istinitost njihovih tvrdnji da im je to podmetnula UDBA.

- Hrvatska ima puno pouzdanje u pravosudni proces prijateljske države Australije, s kojom dijelimo zajedničke vrijednosti i u čiji pravosudni sustav vjerujemo - naglasio je Grlić Radman, izražavajući spremnost potpore Vlade RH u nastavku sudske istrage radi rasvjetljavanja svih činjenica.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
ilustracija/William West/Afp William West/Afp
ilustracija/William West/Afp

Sud je, u kontekst unovih dokaza, rekao kako se postavlja i sumnja glede priznanja koja su šestorica dala a koja su moguće iznuđena

William West/Afp

Vrhovni sud u Sidneyu

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/pocela-revizija-presude-hrvatskoj-sestorci-u-australiji-iz-1981-odlezali-15-godina-a-sada-ce-ih-proglasiti-nevinima-1344683 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=4c03f2e6ffe5af8df9046e5dd3c79be5391950fe [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Po%C4%8Dela+revizija+presude+Hrvatskoj+%C5%A1estorci+u+Australiji+iz+1981.+Odle%C5%BEali+15+godina%2C+a+sada+%C4%87e+ih+proglasiti+nevinima%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fpocela-revizija-presude-hrvatskoj-sestorci-u-australiji-iz-1981-odlezali-15-godina-a-sada-ce-ih-proglasiti-nevinima-1344683 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fpocela-revizija-presude-hrvatskoj-sestorci-u-australiji-iz-1981-odlezali-15-godina-a-sada-ce-ih-proglasiti-nevinima-1344683 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SMJESTILA IM UDBA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
SvijetSMJESTILA IM UDBA

Počela revizija presude Hrvatskoj šestorci u Australiji iz 1981. Odležali 15 godina, a sada će ih proglasiti nevinima?

Piše Marijana Cvrtila
4. prosinca 2023. - 17:04
Sud je, u kontekst unovih dokaza, rekao kako se postavlja i sumnja glede priznanja koja su šestorica dala a koja su moguće iznuđenailustracija/William West/Afp

Hoće li Hrvatska šestorka, koja je u veljači 1981. godine u Sydneyu u Australiji proglašena krivom za navodno planiranje nekoliko terorističkih napada u okolici Sydneya tijekom 1979. godine, uključujući i onaj na gradski vodovod, ipak doživjeti satisfakciju i dokazati, kako su od početka tvrdili, svoju nevinost za optužbe izrežirane ‘u kuhinji‘ jugoslavenske Udbe?

Na Vrhovnom sudu australskog Novog Južnog Walesa upravo je počela sudska istraga, odnosno revizija presude iz 1981. godine, a nakon što je lani u kolovozu tu istragu naredio sudac Robertson Wright. Podsjetimo, o reviziji postupka pisali su i domaći mediji, a on je uslijedio nakon niza neuspješnih žalbi kojima su od početka suđenja i godinama iza toga šestorica pokušala dokazati svoju nevinost i osporiti osuđuj...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 21:58