StoryEditorOCM
SvijetNAKON 7 TJEDANA

Ovo je 13 izraelskih talaca koje je Hamas danas oslobodio: Najmlađe dijete ima samo dvije godine!

Piše vijesti sd
24. studenog 2023. - 19:46

Trinaest Izraelaca, žena i djece, koje su pripadnici Hamasa na slobodu pustili nakon gotovo sedam tjedana u zatočeništvu nalazi se u Egiptu, piše Times of Israel. Izraelske obrambene snage objavile su imena 13 talaca koji su danas oslobođeni iz Gaze.

Oni se sada nalaze na izraelskom teritoriju, a prate ih specijalne snage i sigurnosna služba Shin Bet.

Izraelske obrambene snage (IDF) potvrdile su da su izraelskih zarobljenici koji su se nalazili u zatočeništvu u Gazi, a koji su danas pušteni na slobodu, stigli u Izrael te da su ih pregledali liječnici, piše The Guardian.

IDF će ih otpratiti u bolnice gdje će se susresti sa svojim obiteljima.

Vojni dopisnik Times of Israela, Emanuel Fabian, na Twitteru je objavio imena 13 oslobođenih talaca: Margalit Moses, Adina Moshe, Danielle Aloni i njezina kći Emilia, Doron Asher i njezine kćeri Raz i Aviv, Hanna Katzir, Keren Munder i njezin sin Ohad, Ruti Munder, Yaffa Adar i Hannah Perry, prenosi Jutarnji list.

Fabian je objavio i video ulaska zarobljenika u Izrael.

Hamas je 13 talaca držao u zatočeništvu gotovo sedam tjedana. Među njima je četvero djece i nekoliko starijih žena. Primopredaja talaca se dogodila istovremeno s oslobađanjem 33 zatvorenika od strane Izraela nakon što je postignut dogovor.

Adina Moshe (72) oteta je 7. listopada iz svoje kuće u kibucu Nir Oz nakon što su militanti Hamasa ubili njezinog supruga Sa‘ida Moshea. Ima četvero djece: Mayu, Yaela, Sassona i Amosa, te nekoliko unučadi. Bavi se kuhanjem, uzgojem biljaka i čitanjem knjiga, piše Sky News.

Margalit Berta Mozes (78) preživjela je rak. Boluje od dijabetesa i fibromialgije te uzima lijekove za krvni tlak i štitnjaču. Za nju kažu da je ljubiteljica prirode, posebice ptica. Unatoč narušenom zdravlju, voli planinariti. Prošlog je ljeta otišla na jedrenje u Norvešku, dok je ove zime planirala putovanje u Mozambik. Hobi joj je i pletenje, a prsluke i veste koje isplete, daruje svojim unucima.

Danielle Aloni i njezina petogodišnja kći Emilia otete su u kibucu Nir Oz tijekom posjeta Danielinoj sestri Sharon Aloni-Cunio, koja je također oteta sa svojim trogodišnjim blizankama Emmom i Yuli te njihovim ocem Davidom Cuniom.

Danielle je 7. listopada u 11 sati svojoj obitelji poslala poruku u kojoj je pisalo da su u kući teroristi i da se boji da neće preživjeti.

Keren Munder (54) i njezin sin Ohad Munder (9) oteti su za vrijeme posjeta baki Ruthy Munder (78), koja je i sama oteta. Ohad je u zatočeništvu napunio 9 godina. Majka mu je učiteljica i odbojkaška trenerica djece. Njezina majka voli pletenje, slikanje i šivanje, piše Sky News.

Doron Katz Asher (34) i njezine kćeri Aviv (2) i Raz Katz Asher (4) oteti su tijekom posjeta rođacima, a s njima je oteta i baka djevojčica.

Hanna Peri (79) majka je troje djece koja je u Izrael emigrirala iz Južne Afrike 1960-ih. Radila je u trgovini. Peri boluje od dijabetesa, a na jednom oku gubi vid. Bavi se vrtlarstvom i brine za svoju mačku.

Yaffa Adar (85) ima troje djece, osmero unučadi i sedmero praunučadi. Jedan od njezinih unuka, Tamir Adar (38) otet je zajedno s njom i smatra se da ga Hamas još uvijek drži.

Među 13 puštenih izraelskih državljana i 76-godišnja Hana Katzir, osoba za koju je Palestinski islamski džihad (PIJ) tvrdio da je poginula u izraelskom zračnom napadu, prenosi Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 08:44