StoryEditorOCM
Svijetpovijesna presuda

Osuđen otac 15-godišnjaka koji je izvršio pokolj u školi: ‘Žalio se da mu je loše, a otac je to ignorirao...‘

Piše vijesti sd
15. ožujka 2024. - 09:02

Otac tinejdžera koji je ubio četvero kolega iz razreda proglašen je krivim za ubojstvo iz nehaja. Njegov sin Ethan Crumbley služi doživotnu zatvorsku kaznu nakon što je u studenom 2021., kada je imao 15 godina, ubio tri učenice i još jednog kolegu iz razreda u srednjoj školi Oxford, blizu Detroita u Michiganu.

Njegova majka, 45-godišnja Jennifer Crumbley već je prošlog mjeseca proglašena krivom po četiri točke optužnice za ubojstvo iz nehaja. Sad je osuđen i njegov otac, 47-godišnji James Crumbley. Radi se o prvom slučaju u kojem su roditelji optuženi zbog zločina koje je počinilo njihovo dijete.

Sky News podsjeća kako su pucnjave u školama u SAD-u relativno česte. Stručnjaci se nadaju da će ovaj slučaj poslužiti kao upozorenje roditeljima da oružje u svojim domovima stave na sigurno mjesto, izvan dohvata djece. Prema vladinom istraživanju, 75 posto  školskih napadača koristi oružje koje pronađe u vlastitom domu.

image

Kuća obitelji Crumbley 

Jeff Kowalsky/Afp

Tužiteljica Karen McDonald ispričala je poroti kako je James Crumbley više puta ignorirao znakove upozorenja o tome da je njegov sin jako napet te da čuje glasove. Optužila ga je da nije tražio pomoć za sina i da nije učinio dovoljno kako bi sigurno pohranio vatreno oružje u obiteljskoj kući. Karen McDonald je također predstavila poruke koje je Ethan slao prijatelju i zapise u dnevniku mjesecima prije pucnjave. Kazala je kako je Ethan jasno govorio da želi liječničku pomoć i da čuje glasove, ali se brinuo da će njegov otac biti ljut zbog toga.

U poruci jednom od prijatelja, mladić prepričava kako je zamolio oca da ga odvede liječniku, ali da mu je on dao neke tablete i rekao mu da ih popije. Optuženikova odvjetnica je tvrdila kako otac nije mogao predvidjeti da će njegov sin izvršiti masovnu pucnjavu.

image

Otac i majka ubojice 

Handout/Afp

"James nije imao pojma da je njegovom sinu bilo teško", kazala je Lehman porotnicima. Istaknula je kako nisu predstavljeni nikakvi dokazi da je James znao za sadržaj SMS-ova ili dnevnika svog sina. Prema tužiteljima, James Crumbley kupio je pištolj samo četiri dana prije pucnjave. Na dan pucnjave, učitelj je pronašao Ethanove crteže koji prikazuju pištolj, metak i krvavu figuru. Uz crtež su bile poruke: "krv posvuda", "moj život je beskoristan" i "misli neće stati - pomozi mi". Roditelji su odmah pozvani u školu te im je rečeno kako Ethan treba pomoć i da ga odvedu kući. No, James i Jennifer su prema tužiteljima, odbili su povesti sina sa sobom. Roditelji su to osporili na suđenju, rekavši da su se učitelji na sastanku složili da Ethan može ostati u školi taj dan i ni u jednom trenutku nisu mislili da predstavlja opasnost.

Ethan je vraćen u razred te je kasnije izašao i WC-a s pištoljem i počeo pucati. Ubio je 14-godišnju Hanu St. Julian, 16-godišnju Tate Myre, 17-godišnju Madisyn Baldwin te 17-godišnjeg Justina Shillinga. Ranio je još sedam osoba. Presuda Jennifer Crumbley trebala bi biti izrečena 9. travnja, dok datum iznošenja presude Jamesu još uvijek nije poznat.

image
Handout/Afp
image

Majka Jennifer Crumbley

Jeff Kowalsky/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 16:30