stdClass Object ( [id] => 1174951 [title] => Ostavljaju svoj život u New Yorku i odlaze braniti staru domovinu: konobar, taksist, informatičar, gay aktivist... američki su borci za Ukrajinu koji riskiraju život da bi je branili [alias] => ostavljaju-svoj-zivot-u-new-yorku-i-odlaze-braniti-staru-domovinu-konobar-taksist-informaticar-gay-aktivist-americki-su-borci-za-ukrajinu-koji-riskiraju-zivot-da-bi-je-branili [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Prošlog tjedna, Yuriy Blazhkevych (63), taksist koji živi u Brighton Beachu u Brooklynu, stajao je u svojoj garaži, gledajući nove slike iz Ukrajine na svom telefonu koje su prikazivale uništene zgrade, tenkove koji prevrću automobile i ljude koji trče pokušavajući spasiti svoje živote. Tu su i fotografije mrtve djece. "Plakao sam gledajući sve to", rekao je u svom domu manje od 24 sata prije nego što se ukrcao na let za Varšavu. “Svakih pet minuta bilo je nešto novo. Tada sam sebi rekao: ‘Ili ću gledati rat na Facebooku i pisati komentare i plakati, ili idem pomoći!'", ispričao je reporterki New York Timesa.

Gospodin Blazhkevych preselio se u New York iz Lavova u zapadnoj Ukrajini nedugo nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine. Jedva je dočekao da počne nositi traperice — dugo nedostupne tamo odakle je došao — i slušati originalne albume Pink Floyda, umjesto ilegalnih bootleg izdanja.

Trideset i kusur godina kasnije, ima troje djece, uključujući 11-godišnjaka, sadašnju i bivšu suprugu, s kojom je i dalje u dobrim odnosima. Život mu je bio dobar. Pa ipak, on je među sve većim brojem Ukrajinaca u New Yorku i SAD-a, od kojih mnogi nikada nisu pucali iz oružja, ali su se odazvali pozivu predsjednika Volodimira Zelenskog da se pridruže borbi protiv Rusije.

Tu je i Ana Bogdanova (37), znanstvenica koja se bavi bazama podataka, a  kafiće i butike u East Villageau na Manhattanu zamjenila je obukom u rukovanju oružjem u svom rodnom gradu Ternopilu. Ivan Danyliuk (18) iz Queensa konobari u "Veselki", popularnom ukrajinskom restoranu koji je postao okupljalište Njujorčana koji žele izraziti solidarnost s Ukrajinom. A tu je i Yuriy Nikolaevich (55), šumarski inženjer koji živi u Somersetu već 20 godina.

Među onima koji su već otišli su Bogdan Globa (33), aktivist za prava homoseksualaca koji živi na Manhattanu, na Upper East Sideu, a sad se pridružio humanitarcima duž poljske granice, i Andrey Liscovich (37), tehnološki poduzetnik školovan na Harvardu koji je napustio svoj posao u Silicijskoj dolini, rodom iz Zaporižja, lokacije najveće europske nuklearne elektrane, koju su nedavno granatirale i potom preuzele ruske snage.

“Jako sam uplašena, ali to ništa ne mijenja”, rekla je Bogdanova, koja je zatražila da joj u članku prezime zamijene ekvivalentom srednjeg imena, jer njezini roditelji, koji se nalaze u Ukrajini, nisu upoznati s njezinom odlukom. "Mogu vam reći da ja mrave, kada ih zateknem u svojoj kuhinji, pokupim i iznesem vani. Ne mogu podnijeti da povrijedim drugo živo biće. Ali, u ovom slučaju, oni uništavaju, bombardiraju svaki dan. Učinit ću ono što trebam učiniti. Uzet ću oružje – neću oklijevati.”

Ne oklijeva, čini se, ni Blazhkevych, koji je nedavno svoj taksi oslikao opscenostima vezanima uz Putina, i vozio ga polako po Brighton Beachu, domu mnogih Rusa. Zoryana Blazhkevych i Yan Bocharov, njegova kćerka i zet, znaju da je tvrdoglav. Time objašnjavaju njegovu odluku i to ih čini još zabrinutijima za njega, jednom kad se nađe u ratnoj zoni.

“Nikad ne nosi čarape. Čak i kad pada snijeg, nosi japanke”, rekla je Zoryana rezignirano, dok je sjedila s ocem i njegovom najmlađom kćerkom Oksanom (11) u dnevnom boravku, dan prije nego što je trebao otići u Poljsku. Zet je dodao: "Čovjek mrzi čarape – što će učiniti kad bude trebao obući čizme?!" Oboje su se na trenutak nasmijali, a zatim su pokrili oči i tiho zaplakali. Oksana je šutjela.

Taksist koji ne nosi čarape odrastao je pod sovjetskom čizmom. Bio je u ranim dvadesetima kad je konačno otkrio, "malo po malo", da je Ukrajina stotinama godina imala svoje jezike i kulturu prije nego što ju je progutao SSSR. “Oni su uništili ukrajinsku povijest i kulturu za stoljeća", kaže. Do danas odbija piti votku proizvedenu u Rusiji.

“Učinit ću sve što traže od mene”, rekao je kad su ga upitali o planovima nakon što se prijavi u svom rodnom gradu, Lavovu. "Mogu voziti kamion", rekao je. "Ali, tražio bih da pucam." Blazhkevych je potrošio više od 3000 dolara na kupnju vojne opreme u New Jerseyju, uključujući odoru, čizme, noćne naočale i kacigu. Nakon što sleti u Varšavu, koristit će WhatsApp za komunikaciju s onima koji će ga prevesti preko granice.

Ivan Danyliuk, vrlo mladi konobar iz "Veselke", planira uskoro otići u svoj rodni grad u Ternopil, u zapadnoj Ukrajini, s vrlo malo stvari, osim s nešto novca zarađenog na poslu. "Ne znam kako da to kažem, ali Ukrajina mi nikad nije nedostajala sve dok nije počeo rat", objašnjava Danyliuk, koji je imao 14 godina kada je došao u New York. Njegov život ovdje se uglavnom sastoji od posla, igranja nogometa i druženja s prijateljima. "Tinejdžerskih stvari", rekao je. "Tako da se nekako sramim što sam ovdje na sigurnom, dok se moji prijatelji u Ukrajni bore." Sada će se prvi put vratiti u domovinu nakon što ju je napustio.

Nakon što je počeo rat, njegova majka je u tri sata noću ušla u njegovu sobu. "Jesi li vidio vijesti?", upitala ga je. "Ideš li u Ukrajinu?" Kad je rekao "da", nasmijala se, nije mu vjerovala. Sutra je shvatila da je ozbiljan. “Naljutila se. I tata se naljutio. Prestali smo razgovarati o tome”, rekao je. “Ne želim da se moji roditelji ljute. Tako da ću im samo poslati poruku na WhatsApp kad budem u Poljskoj.”

Yuriy Nikolaevich, šumarski inženjer, rijetkost je među intervjuiranima: prošao je vojnu obuku. Kao mladić u Sovjetskom Savezu naučio je upravljati protupodmorničkim projektilima u St. Petersburgu. "Mogu se snaći s kalašnjikovom, treba mi samo nekoliko dana da se ponovno upoznam s oružjem", rekao je.

Ovog tjedna odlazi u Ivano-Frankivsk, grad na zapadu Ukrajine u kojem je odrastao, a zatim namjerava prebaciti na bojišnici u Kijevu ili negdje drugdje. Ukrajinski konzulat u New Yorku savjetovao je dragovoljce što da spakiraju. “Traže od nas da ponesemo vrlo malo osobnih stvari, samo torbu po osobi, i dali su nam popis vojne opreme.” Budući da zaliha ponestaje, on će također uzeti desetak vrećica punih lijekova, kao i termo čarape za druge vojnike.

Oleksij Holubov, generalni konzul Ukrajine u New Yorku, odmah je naglasio da njegov ured nije "regrutacijski centar", ali je potvrdio da postoji lista stvari za pakiranje za ljude s američkim putovnicama koji žele otići. Uključuje "dobre čizme, zaštitu za oči i uši, puder za stopala", te kajiše i držače kompatibilne s AK47.

Nikolaevich ima dvije kćerke, od kojih će mu se mlađa, 21-godišnja Sofia, pridružiti kao dragovoljka među medicinarima. Njegova supruga i starija kćerka također razmišljaju o volontiranju. “Svaka ukrajinska obitelj pomaže, bilo prikupljanjem donacija ili borbom”, rekao je.

Andrey Liscovich, tehnološki poduzetnik, otišao je iz San Francisca prije nekoliko dana u Zaporižje, svoj rodni grad, noseći dvije presvlake, solarnu pločicu za punjenje telefona i prijenosnog računala, sustav za filtriranje vode, pribor za prvu pomoć, 4000 dolara u gotovini i kreditne kartice za svaki slučaj.

Doletio je u Poljsku, a zatim vlakom otišao u Ukrajinu. Odatle su ga odvezli neki vatrogasci, a zatim još jedan od stranaca. “Nikad nisam držao pištolj, osim možda vodenog”, rekao je Liscovich, kojem su suborci dali nadimak "Amerikanac". Zbog svog tehnološkog znanja, brzo je postavljen za šefa logistike i nabave lokalne vojne postrojbe. Već je potrošio 20.000 dolara na zalihe, koristeći donacije koje su mu poslane na digitalni novčanik Venmo. Odsjeo je u hotelu preko puta zgrade gradske uprave, slične onoj što su je Rusi bombardirali u Harkivu, i zabrinut je da je previše izložen.

“Zasad mogu vidjeti ukrajinsku zastavu sa svog prozora, ali to je prva stvar koju će skinuti ako zauzmu grad”, rekao je. Zračni napadi tijekom noći oteli su mu san, psihički je i fizički iscrpljen. Svake noći trči niz osam katova i skriva se u podrumu hotela, starom skloništu koje su Sovjeti izgradili 1970-ih i koje sada pruža zaštitu Ukrajincima.

"To je točno kao ono što vidite u onoj HBO-ovoj seriji 'Černobil'", rekao je. “Noću nema svjetla. Tamno je i sablasno, vrlo jezivo. Nikada nisam vidio svoj rodni grad ovakav.”

Inače svira klavir, kaže da mu je jedno od omiljenih glazbenih djela Beethovenova "Sedma simfonija". Sada ju je uključio i u oporuku, koju je napisao na svom laptopu dok je letio za Europu. “Pogrebna je”, rekao je. "Ali to i jest komad koji se svira kad vas zauvijek ispraćaju, zar ne?", rekao je, spreman i na to.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZOV RODNE GRUDE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ZOV RODNE GRUDE 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-03-11 14:31:46 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Sandro Pogutz [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-03-12 11:51:06 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-03-12 11:51:06 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/03\/11\/21227172.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Louisa Gouliamaki\/AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":[""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_21227172_1920.jpg":"1920x1080","k_21227172_1280.jpg":"1280x1280","k_21227172_1024.jpg":"1024x1024","k_21227172_640.jpg":"640x640","k_21227172_480.jpg":"480x480","k_21227172_340.jpg":"340x340","k_21227172_220.jpg":"220x220","o_21227172_1280.jpg":"1280x853","o_21227172_1024.jpg":"1024x682","o_21227172_640.jpg":"640x426","o_21227172_480.jpg":"480x320","o_21227172_340.jpg":"340x226","o_21227172_220.jpg":"220x146","h_21227172_1280.jpg":"1280x854","h_21227172_1024.jpg":"1024x683","h_21227172_640.jpg":"640x427","h_21227172_480.jpg":"480x320","h_21227172_340.jpg":"340x227","h_21227172_220.jpg":"220x147","pp_21227172_1280.jpg":"1006x1280","pp_21227172_1024.jpg":"805x1024","pp_21227172_640.jpg":"503x640","pp_21227172_480.jpg":"377x480","pp_21227172_340.jpg":"267x340","pp_21227172_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7654876 Threads: 2 Questions: 1622105065 Slow queries: 4818776 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111051213 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/ostavljaju-svoj-zivot-u-new-yorku-i-odlaze-braniti-staru-domovinu-konobar-taksist-informaticar-gay-aktivist-americki-su-borci-za-ukrajinu-koji-riskiraju-zivot-da-bi-je-branili-1174951 [printLink] => /vijesti/svijet/ostavljaju-svoj-zivot-u-new-yorku-i-odlaze-braniti-staru-domovinu-konobar-taksist-informaticar-gay-aktivist-americki-su-borci-za-ukrajinu-koji-riskiraju-zivot-da-bi-je-branili-1174951?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 668429 [name] => invazija na ukrajinu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-24 07:58:08 [main_article_id] => 0 [alias] => invazija-na-ukrajinu [link] => /tag/invazija-na-ukrajinu ) [1] => stdClass Object ( [id] => 670270 [name] => Ukrajinci iz Amerike [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-12 12:51:21 [main_article_id] => 0 [alias] => ukrajinci-iz-amerike [link] => /tag/ukrajinci-iz-amerike ) [2] => stdClass Object ( [id] => 290327 [name] => New York [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => new-york [link] => /tag/new-york ) [3] => stdClass Object ( [id] => 329384 [name] => New York Times [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => new-york-times [link] => /tag/new-york-times ) [4] => stdClass Object ( [id] => 668435 [name] => rat u Ukrajini [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-24 08:39:02 [main_article_id] => 0 [alias] => rat-u-ukrajini [link] => /tag/rat-u-ukrajini ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZOV RODNE GRUDE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ostavljaju svoj život u New Yorku i odlaze braniti staru domovinu: konobar, taksist, informatičar, gay aktivist... američki su borci za Ukrajinu koji riskiraju život da bi je branili [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-13-22-11-53-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/11/21227172.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Louisa Gouliamaki/AFP [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/11/21227172.jpg [title] => Louisa Gouliamaki/AFP ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Prošlog tjedna, Yuriy Blazhkevych (63), taksist koji živi u Brighton Beachu u Brooklynu, stajao je u svojoj garaži, gledajući nove slike iz Ukrajine na svom telefonu koje su prikazivale uništene zgrade, tenkove koji prevrću automobile i ljude koji trče pokušavajući spasiti svoje živote. Tu su i fotografije mrtve djece. "Plakao sam gledajući sve to", rekao je u svom domu manje od 24 sata prije nego što se ukrcao na let za Varšavu. “Svakih pet minuta bilo je nešto novo. Tada sam sebi rekao: ‘Ili ću gledati rat na Facebooku i pisati komentare i plakati, ili idem pomoći!'", ispričao je reporterki New York Timesa.

Gospodin Blazhkevych preselio se u New York iz Lavova u zapadnoj Ukrajini nedugo nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine. Jedva je dočekao da počne nositi traperice — dugo nedostupne tamo odakle je došao — i slušati originalne albume Pink Floyda, umjesto ilegalnih bootleg izdanja.

Trideset i kusur godina kasnije, ima troje djece, uključujući 11-godišnjaka, sadašnju i bivšu suprugu, s kojom je i dalje u dobrim odnosima. Život mu je bio dobar. Pa ipak, on je među sve većim brojem Ukrajinaca u New Yorku i SAD-a, od kojih mnogi nikada nisu pucali iz oružja, ali su se odazvali pozivu predsjednika Volodimira Zelenskog da se pridruže borbi protiv Rusije.

Tu je i Ana Bogdanova (37), znanstvenica koja se bavi bazama podataka, a  kafiće i butike u East Villageau na Manhattanu zamjenila je obukom u rukovanju oružjem u svom rodnom gradu Ternopilu. Ivan Danyliuk (18) iz Queensa konobari u "Veselki", popularnom ukrajinskom restoranu koji je postao okupljalište Njujorčana koji žele izraziti solidarnost s Ukrajinom. A tu je i Yuriy Nikolaevich (55), šumarski inženjer koji živi u Somersetu već 20 godina.

Među onima koji su već otišli su Bogdan Globa (33), aktivist za prava homoseksualaca koji živi na Manhattanu, na Upper East Sideu, a sad se pridružio humanitarcima duž poljske granice, i Andrey Liscovich (37), tehnološki poduzetnik školovan na Harvardu koji je napustio svoj posao u Silicijskoj dolini, rodom iz Zaporižja, lokacije najveće europske nuklearne elektrane, koju su nedavno granatirale i potom preuzele ruske snage.

“Jako sam uplašena, ali to ništa ne mijenja”, rekla je Bogdanova, koja je zatražila da joj u članku prezime zamijene ekvivalentom srednjeg imena, jer njezini roditelji, koji se nalaze u Ukrajini, nisu upoznati s njezinom odlukom. "Mogu vam reći da ja mrave, kada ih zateknem u svojoj kuhinji, pokupim i iznesem vani. Ne mogu podnijeti da povrijedim drugo živo biće. Ali, u ovom slučaju, oni uništavaju, bombardiraju svaki dan. Učinit ću ono što trebam učiniti. Uzet ću oružje – neću oklijevati.”

Ne oklijeva, čini se, ni Blazhkevych, koji je nedavno svoj taksi oslikao opscenostima vezanima uz Putina, i vozio ga polako po Brighton Beachu, domu mnogih Rusa. Zoryana Blazhkevych i Yan Bocharov, njegova kćerka i zet, znaju da je tvrdoglav. Time objašnjavaju njegovu odluku i to ih čini još zabrinutijima za njega, jednom kad se nađe u ratnoj zoni.

“Nikad ne nosi čarape. Čak i kad pada snijeg, nosi japanke”, rekla je Zoryana rezignirano, dok je sjedila s ocem i njegovom najmlađom kćerkom Oksanom (11) u dnevnom boravku, dan prije nego što je trebao otići u Poljsku. Zet je dodao: "Čovjek mrzi čarape – što će učiniti kad bude trebao obući čizme?!" Oboje su se na trenutak nasmijali, a zatim su pokrili oči i tiho zaplakali. Oksana je šutjela.

Taksist koji ne nosi čarape odrastao je pod sovjetskom čizmom. Bio je u ranim dvadesetima kad je konačno otkrio, "malo po malo", da je Ukrajina stotinama godina imala svoje jezike i kulturu prije nego što ju je progutao SSSR. “Oni su uništili ukrajinsku povijest i kulturu za stoljeća", kaže. Do danas odbija piti votku proizvedenu u Rusiji.

“Učinit ću sve što traže od mene”, rekao je kad su ga upitali o planovima nakon što se prijavi u svom rodnom gradu, Lavovu. "Mogu voziti kamion", rekao je. "Ali, tražio bih da pucam." Blazhkevych je potrošio više od 3000 dolara na kupnju vojne opreme u New Jerseyju, uključujući odoru, čizme, noćne naočale i kacigu. Nakon što sleti u Varšavu, koristit će WhatsApp za komunikaciju s onima koji će ga prevesti preko granice.

Ivan Danyliuk, vrlo mladi konobar iz "Veselke", planira uskoro otići u svoj rodni grad u Ternopil, u zapadnoj Ukrajini, s vrlo malo stvari, osim s nešto novca zarađenog na poslu. "Ne znam kako da to kažem, ali Ukrajina mi nikad nije nedostajala sve dok nije počeo rat", objašnjava Danyliuk, koji je imao 14 godina kada je došao u New York. Njegov život ovdje se uglavnom sastoji od posla, igranja nogometa i druženja s prijateljima. "Tinejdžerskih stvari", rekao je. "Tako da se nekako sramim što sam ovdje na sigurnom, dok se moji prijatelji u Ukrajni bore." Sada će se prvi put vratiti u domovinu nakon što ju je napustio.

Nakon što je počeo rat, njegova majka je u tri sata noću ušla u njegovu sobu. "Jesi li vidio vijesti?", upitala ga je. "Ideš li u Ukrajinu?" Kad je rekao "da", nasmijala se, nije mu vjerovala. Sutra je shvatila da je ozbiljan. “Naljutila se. I tata se naljutio. Prestali smo razgovarati o tome”, rekao je. “Ne želim da se moji roditelji ljute. Tako da ću im samo poslati poruku na WhatsApp kad budem u Poljskoj.”

Yuriy Nikolaevich, šumarski inženjer, rijetkost je među intervjuiranima: prošao je vojnu obuku. Kao mladić u Sovjetskom Savezu naučio je upravljati protupodmorničkim projektilima u St. Petersburgu. "Mogu se snaći s kalašnjikovom, treba mi samo nekoliko dana da se ponovno upoznam s oružjem", rekao je.

Ovog tjedna odlazi u Ivano-Frankivsk, grad na zapadu Ukrajine u kojem je odrastao, a zatim namjerava prebaciti na bojišnici u Kijevu ili negdje drugdje. Ukrajinski konzulat u New Yorku savjetovao je dragovoljce što da spakiraju. “Traže od nas da ponesemo vrlo malo osobnih stvari, samo torbu po osobi, i dali su nam popis vojne opreme.” Budući da zaliha ponestaje, on će također uzeti desetak vrećica punih lijekova, kao i termo čarape za druge vojnike.

Oleksij Holubov, generalni konzul Ukrajine u New Yorku, odmah je naglasio da njegov ured nije "regrutacijski centar", ali je potvrdio da postoji lista stvari za pakiranje za ljude s američkim putovnicama koji žele otići. Uključuje "dobre čizme, zaštitu za oči i uši, puder za stopala", te kajiše i držače kompatibilne s AK47.

Nikolaevich ima dvije kćerke, od kojih će mu se mlađa, 21-godišnja Sofia, pridružiti kao dragovoljka među medicinarima. Njegova supruga i starija kćerka također razmišljaju o volontiranju. “Svaka ukrajinska obitelj pomaže, bilo prikupljanjem donacija ili borbom”, rekao je.

Andrey Liscovich, tehnološki poduzetnik, otišao je iz San Francisca prije nekoliko dana u Zaporižje, svoj rodni grad, noseći dvije presvlake, solarnu pločicu za punjenje telefona i prijenosnog računala, sustav za filtriranje vode, pribor za prvu pomoć, 4000 dolara u gotovini i kreditne kartice za svaki slučaj.

Doletio je u Poljsku, a zatim vlakom otišao u Ukrajinu. Odatle su ga odvezli neki vatrogasci, a zatim još jedan od stranaca. “Nikad nisam držao pištolj, osim možda vodenog”, rekao je Liscovich, kojem su suborci dali nadimak "Amerikanac". Zbog svog tehnološkog znanja, brzo je postavljen za šefa logistike i nabave lokalne vojne postrojbe. Već je potrošio 20.000 dolara na zalihe, koristeći donacije koje su mu poslane na digitalni novčanik Venmo. Odsjeo je u hotelu preko puta zgrade gradske uprave, slične onoj što su je Rusi bombardirali u Harkivu, i zabrinut je da je previše izložen.

“Zasad mogu vidjeti ukrajinsku zastavu sa svog prozora, ali to je prva stvar koju će skinuti ako zauzmu grad”, rekao je. Zračni napadi tijekom noći oteli su mu san, psihički je i fizički iscrpljen. Svake noći trči niz osam katova i skriva se u podrumu hotela, starom skloništu koje su Sovjeti izgradili 1970-ih i koje sada pruža zaštitu Ukrajincima.

"To je točno kao ono što vidite u onoj HBO-ovoj seriji 'Černobil'", rekao je. “Noću nema svjetla. Tamno je i sablasno, vrlo jezivo. Nikada nisam vidio svoj rodni grad ovakav.”

Inače svira klavir, kaže da mu je jedno od omiljenih glazbenih djela Beethovenova "Sedma simfonija". Sada ju je uključio i u oporuku, koju je napisao na svom laptopu dok je letio za Europu. “Pogrebna je”, rekao je. "Ali to i jest komad koji se svira kad vas zauvijek ispraćaju, zar ne?", rekao je, spreman i na to.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Louisa Gouliamaki/AFP
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/ostavljaju-svoj-zivot-u-new-yorku-i-odlaze-braniti-staru-domovinu-konobar-taksist-informaticar-gay-aktivist-americki-su-borci-za-ukrajinu-koji-riskiraju-zivot-da-bi-je-branili-1174951 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=6d0099c3608fa60be206996a2d37681a52ea029a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ostavljaju+svoj+%C5%BEivot+u+New+Yorku+i+odlaze+braniti+staru+domovinu%3A+konobar%2C+taksist%2C+informati%C4%8Dar%2C+gay+aktivist...+ameri%C4%8Dki+su+borci+za+Ukrajinu+koji+riskiraju+%C5%BEivot+da+bi+je+branili&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fostavljaju-svoj-zivot-u-new-yorku-i-odlaze-braniti-staru-domovinu-konobar-taksist-informaticar-gay-aktivist-americki-su-borci-za-ukrajinu-koji-riskiraju-zivot-da-bi-je-branili-1174951 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fostavljaju-svoj-zivot-u-new-yorku-i-odlaze-braniti-staru-domovinu-konobar-taksist-informaticar-gay-aktivist-americki-su-borci-za-ukrajinu-koji-riskiraju-zivot-da-bi-je-branili-1174951 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZOV RODNE GRUDE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SvijetZOV RODNE GRUDE

Ostavljaju svoj život u New Yorku i odlaze braniti staru domovinu: konobar, taksist, informatičar, gay aktivist... američki su borci za Ukrajinu koji riskiraju život da bi je branili

Piše Sandro Pogutz
12. ožujka 2022. - 12:51

Prošlog tjedna, Yuriy Blazhkevych (63), taksist koji živi u Brighton Beachu u Brooklynu, stajao je u svojoj garaži, gledajući nove slike iz Ukrajine na svom telefonu koje su prikazivale uništene zgrade, tenkove koji prevrću automobile i ljude koji trče pokušavajući spasiti svoje živote. Tu su i fotografije mrtve djece. "Plakao sam gledajući sve to", rekao je u svom domu manje od 24 sata prije nego što se ukrcao na let za Varšavu. “Svakih pet minuta bilo je nešto novo. Tada sam sebi rekao: ‘Ili ću gledati rat na Facebooku i pisati komentare i plakati, ili idem pomoći!'", ispričao je reporterki New York Timesa.

Gospodin Blazhkevych preselio se u New York iz Lavova u zapadnoj Ukrajini nedugo nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine. Jedva je dočekao da počne...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 00:11