StoryEditorOCM
Svijetsučeljavanje

Osobni napadi obilježili debatu Trump vs. Harris, Kamala: ‘Putin bi te pojeo za ručak!‘; Trump: ‘Uništila si državu!‘

Piše Vijesti sd
10. rujna 2024. - 00:18

Održano je prvo, a možda i jedino, televizijsko sučeljavanje između Donalda Trumpa i Kamale Harris. Sučeljavanje republikanskog kandidata i demokratske kandidatkinje odvilo se u zgradi Nacionalnog ustavnog centra u Philadelphiji.

Moderatori su bili voditelji ABC-ja David Muir i Linsey Davis, a i prijenos je išao na navedenoj televiziji. Sučeljavanje je trajalo malo više od 90 minuta, nije bilo publike. Sučeljavanje bi moglo važan utjecaj na ishod predsjedničkih izbora koji se održavaju 5. studenog, s obzirom na to da najnovija istraživanja javnog mnijenja pokazuju da Trump i Harris vode mrtvu trku. 

image
Jim Watson/Afp

Trump u završnom obraćanju: Mi smo nacija koja propada

Donald Trump u svom završnom obraćanju kazao je kako Kamalina lista politika ne znači ništa, jer je ona već skoro četiri godine na vlasti i nije ih sve ostvarila. "Zašto to nije učinila?", kaže da je to pitanje koje glasači moraju postaviti. 

"Tamo je već tri i pol godine. Imali su tri i pol godine da poprave granicu. Imali su tri i pol godine da otvore radna mjesta i sve ono o čemu smo razgovarali", napomenuo je. 

"Mi smo nacija koja propada. Mi smo nacija koja je u ozbiljnom padu. Smiju nam se u cijelom svijetu", nastavio je. Predviđa da je treći svjetski rat vjerojatan ako Harris kao "najgora potpredsjednica u povijesti SAD-a" pobijedi na izborima u studenom. 

Harris u završnom obraćanju: Namjeravam biti predsjednica svih Amerikanaca

Harris svoje završno obraćanje počela govoreći da ona i Trump imaju dvije vrlo različite vizije za Ameriku. Kaže kako je ona usredotočena na budućnost, a Trump na prošlost.

"Ne vraćamo se. Možemo zacrtati novi put naprijed", daje obećanje. 

"Bit ću predsjednica koja će štititi naša temeljna prava i slobode, uključujući pravo žene da odlučuje o vlastitom tijelu, a ne da joj vlada govori što da radi. Reći ću vam, karijeru sam započela kao tužiteljica. Bila sam okružna tužiteljica, bila sam senatorica Sjedinjenih Država, a sada i potpredsjednica. Imam samo jednog klijenta: ljude", rekla je. 

"I reći ću vam, kao tužiteljica, nikada nisam pitala žrtvu ili svjedoka jeste li republikanac ili demokrat? Jedino što sam ih ikada pitala je jesu li dobro? I to je vrsta predsjednika koju trenutno trebamo, netko tko brine o vama i ne stavlja sebe na prvo mjesto", dodala je. 

"Namjeravam biti predsjednica svih Amerikanaca i usredotočiti se na ono što možemo učiniti u sljedećih 10 do 20 godina kako bismo ojačali našu zemlju ulažući upravo sada u vas, američki narod", zaključila je. 

image
Matthew Hatcher/Afp

TRUMP: Što je dosad radila? 

"Ona će učiniti ovo, ona će učiniti ono... Na vlasti je već 3 i pol godine. Zašto ništa nije učinila?", počeo je Trump.

"Mi smo nacija koja propada. Mi smo nacija koja je u ozbiljnom padu. Smiju nam se u cijelom svijetu", rekao je.

Trump dodaje da je vjerojatan treći svjetski rat ako Harris - "najgora potpredsjednica u povijesti naše zemlje" - pobijedi na izborima u studenom. "Ne možemo žrtvovati našu zemlju", zaključuje bivši američki predsjednik.

Moderatori su pitali Trumpa o jednoj od njegovih najkontroverznijih izjava u izbornom ciklusu: njegovoj tvrdnji u srpnju da se Harris tek nedavno počela identificirati kao crnkinja.

Zašto ste smatrali da je prikladno procijenjivati rasni identitet Kamale Harris? - pita moderator.

Trump odgovara: "Nije me briga što je ona".

"Mislim da je tragedija da imamo nekoga tko želi biti predsjednik, a koji je tijekom svoje karijere neprestano pokušavao iskoristiti rasu za podjelu američkog naroda", odgovara Harris.

image
Jim Watson/Afp

Bivši američki predsjednik Donald Trump je tijekom debate s kandidatkinjom Demokratske stranke za američku predsjednicu Kamalom Harris, ponovio neobičnu i lažnu tvrdnju da su migranti u Springfieldu oteli i pojeli kućne ljubimce svojih susjeda.

Trump je to rekao nedugo nakon što je Harris ismijala njegove skupove rekavši da su puni izmišljotina i marginalnih teorija. On se u svom odgovoru pokušao vratiti na imigraciju.

Povlačenje iz Afganistana 

Tema skreće na američko povlačenje iz Afganistana. Trump tvrdi da je riječ o jednom od najsramotnijih događaja u američkoj povijesti. Harris tvrdi da se "upetljao s talibanima" i doveo ih u Camp David na pregovore. Kamala Harris kaže da je Camp David povijesno mjesto američke diplomacije i da taj Trumpov poziv samo demonstrira koliko cijeni i američku povijest i to mjesto.

"Upetljao sam se s talibanima jer su talibani ubijali američke vojnike.", kaže Trump.

Vraćajući se na pitanje Ukrajine, Kamala kaže da ima jak odnos s ukrajinskim predsjednikom.

"Naši NATO saveznici su tako zahvalni što Trump više nije predsjednik", kaže.

"Inače bi Putin sjedio u Kijevu s pogledom uprtim u ostatak Europe", kaže ona.

Harris ocjenjuje da je Putin "diktator koji bi Trumpa pojeo za ručak." Trump tvrdi da je Harris "uništila SAD" te da je "najgora potpredsjednica u povijesti SAD-a. Tvrdi da nije uspjela spriječiti rusku invaziju na Ukrajinu.

image
Matthew Hatcher/Afp

Trump: Želim da rat u Ukrajini prestane. Harris: Da je Trump predsjednik, Putin bi sjedio u Kijevu

"Želim da rat prestane", odgovara Trump na pitanje želi li da Ukrajina dobije rat. Dalje govori o visokoj cijeni rata u Ukrajini za SAD, tvrdeći da Europa plaća mnogo manje u odnosu na SAD. Kaže da "vrlo dobro" poznaje i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Trump je rekao da ruski predsjednik Vladimir Putin podržava Harris i da ju Biden mrzi.

"Mrzi je. Ne može je podnijeti", naglasio je. 

Harris je ponovila da će snažno podupirati Ukrajinu. 

"Vjerujem da je razlog zašto Donald Trump kaže da će ovaj rat biti gotov u roku od 24 sata taj što bi jednostavno odustao od njega. Kroz rad koji smo ja i drugi obavili, okupili smo 50 zemalja da podrže Ukrajinu u njezinoj obrani, i zbog naše podrške, zbog protuzračne obrane, streljiva, topništva, tenkova Abrams Ukrajina stoji kao neovisna i slobodna država", navela je. 

"Da je Donald Trump predsjednik, Putin bi upravo sada sjedio u Kijevu. Putinova agenda nije samo Ukrajina. Shvatite zašto su europski saveznici i naši saveznici u NATO-u toliko zahvalni što više niste predsjednik", nastavila je. 

Tvrdi da je Putin "diktator koji će pojesti Trumpa za ručak". Trump tada Harris naziva "najgorom potpredsjednicom u povijesti" i tvrdi da nije uspjela spriječiti.

Harris: Trump ima kriminalnu prošlost. Trump: To su lažni slučajevi

Harris napada Trumpa zbog kriminalne prošlosti kao odgovor na njegove tvrdnje o "migrantskim zločinima". "Mislim da je zanimljivo što ovo govori netko tko je procesuiran za zločine protiv nacionalne sigurnosti, gospodarske zločine, miješanje u izbore", kaže ona.

"To su lažni slučajevi", istaknuo je Trump.

Harris su upravo pitali o frakiranju nafte. Kritičari tvrde da je Harris tijekom vremena promijenila mišljenje o tom pitanju. Potpredsjednica, pak, kaže da se njezine "vrijednosti nisu promijenile".

"Moj stav je da moramo ulagati u različite izvore energije kako bismo smanjili naše oslanjanje na stranu naftu. Imali smo najveći porast domaće proizvodnje nafte u povijesti zbog pristupa koji prepoznaje da se ne možemo pretjerano oslanjati na stranu naftu", pohvalila se. 

Trump je sa svoje strane inzistirao da će Harris zabraniti frakiranje "prvog dana" ako bude izabrana u Bijelu kuću. 

"Frakiranje? Ona je protiv toga 12 godina", rekao je. Gospođa Harris se smije i odmahuje glavom, prije nego što Trump poručuje: "Čekaj malo, sada govorim"

"Sada želi raditi transrodne operacije na ilegalnim migrantima koji su u zatvoru. Ona je radikalni lijevi liberal koji bi to učinio", tvrdi Trump.

image
Matthew Hatcher/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. rujan 2024 06:44