StoryEditorOCM
Svijetbrzo i besplatno

Odzvonilo čekanjima od par dana za prebacivanje novaca s računa na račun? EU ima novi plan koji će se svima svidjeti

Piše vijesti sd
12. studenog 2023. - 09:57

Prijenos novca na drugi račun, koji obično traje nekoliko dana, može se ubrzati putem prijenosa u stvarnom vremenu, no mnoge banke naplaćuju dodatne naknade za tu uslugu. Nova pravila EU-a, iako još nisu konačno usvojena, imaju cilj omogućiti brze prijenose novca u roku od nekoliko sekundi bez dodatnih naknada.

Uobičajeni prijenosi novca traju najmanje jedan dan, ponekad i dulje, zbog državnih praznika ili vikenda. Banke nude brže prijenose u stvarnom vremenu, ali često uz zahtjev za dodatnom naknadom, koja može varirati između banaka i vrsta računa, piše N1.

EU-in Parlament i Vijeće podržavaju promjene kako bi se okončala praksa naplaćivanja dodatnih naknada za brze prijenose novca. Iako konačna odluka još nije donesena, privremeno dogovorena pravila ukazuju na to da će banke koje nude standardne transfere u eurima morati također nuditi i transfere u stvarnom vremenu, a naknade za te brze transfere ne smiju biti veće od uobičajenih transfera, koji su obično besplatni.

Prema izvješću Europske komisije, samo oko 11 posto svih transfera u EU-u trenutačno se obrađuje u stvarnom vremenu, što je vjerojatno posljedica visokih naknada. Ako se predložene promjene usvoje, prijenosi novca u stvarnom vremenu mogli bi postati novi standard. Europska komisija već je 2022. predstavila prijedlog uredbe kako bi povećala prihvaćanje brzih prijenosa i olakšala pristup potrošačima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 15:55