stdClass Object ( [id] => 1349556 [title] => Odluke Francuske i EU bez presedana - je li novim pravilima za imigrante Europa izgubila svoju dušu i europejstvo? [alias] => odluke-francuske-i-eu-bez-presedana-je-li-novim-pravilima-za-imigrante-europa-izgubila-svoju-dusu-i-europejstvo [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ovaj tjedan donio je tužne vijesti za sve nevoljnike koji bježe u Europu. U utorak je francuski parlament usvojio Macronov prijedlog Zakona o migrantima, a u srijedu je Europska unija postigla dogovor o "Paktu o migracijama i azilu".

Oba sporazuma, i onaj u Parizu i onaj u Bruxellesu, donose oštriju politiku prema migrantima i strože kriterije za azilante. Prema sporazumu u Bruxellesu – koji još treba amenovati Europski parlament i Vijeće – mediteranske zemlje, kao prve na udaru migranata, uvest će prema tražiteljima azila stroži postupak te će imati šire ovlasti za njihovo odbijanje i deportaciju. A zemlje kontinentalne Europe imaju izbor hoće li prihvatiti određene kvote migranata ili će uplaćivati dogovoreni iznos u zajednički fond EU-a, u visini od 20.000 eura za svaku osobu koju bi trebale primiti prema kvoti određenoj s obzirom na broj stanovnika zemlje.

Jedna od spornih točaka reforme predviđa "filtriranje" migranata koji dolaze i ubrzanu proceduru za one koji imaju statistički slabije šanse dobiti azil – kako bi ih se što brže vratilo u njihovu zemlju podrijetla ili tranzita – a to su državljani onih zemalja za koje je prosječna stopa priznanja statusa izbjeglice u zemljama EU-a manja od 20 posto.

Eurozastupnici Zelenih kritizirali su tu stavku dogovora, ukazujući na to da je takav "probir po nacionalnosti protivan Ženevskoj konvenciji, koja predviđa pojedinačno razmatranje" migrantskih slučajeva, dok je ljevica u EU parlamentu kritizirala čitav sporazum kao nedovoljno human.

Izbijanje desnici aduta iz ruku

Međutim, većina EU dužnosnika i parlamentaraca pozdravila je dogovor, a predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola čak je proglasila srijedu "povijesnim danom" za Europu:

– Pitanje migracija bilo je glavni motiv zbog kojeg su birači izašli na europarlamentarne izbore 2019. godine. Baš zato današnji kompromis smatram velikim uspjehom proeuropskog konstruktivnog centra uoči predstojeće izborne godine – rekla je Metsola, sugerirajući da je pitanje migracija ojačalo krajnje desne stranke u Europi, te da sporazum koji pooštrava migrantsku politiku izbija radikalnoj desnici iz ruku glavni predizborni adut.

---

image
Afp
---

Drugim riječima, ako smo dobro razumjeli šeficu EU parlamenta, radikalnu desnicu pobijedit ćemo tako što ćemo političke ideje radikalne desnice provesti mi sami, dovodeći te ideje u politički mainstream. Istom se interesantnom logikom vodio i centristički predsjednik Francuske Emmanuel Macron: kako bi zaustavio zamah svoje glavne oponentice, ikone francuske i europske radikalne desnice Marine Le Pen – kojoj antimigrantska retorika posljednjih mjeseci donosi ubrzani rast rejtinga – Macron je ksenofobne stavke iz njezina programa jednostavno uvrstio u svoj zakonski prijedlog.

Tako Macronov zakon znatno pooštrava kriterije za traženje azila u Francuskoj, te olakšava protjerivanje ilegalnih migranata. Osobito je sporno odgađanje pristupa migranata socijalnim beneficijama poput naknada ili smještaja – koje će odsad biti dostupne samo strancima koji u Francuskoj žive dulje od pet godina – kao i otežavanje djeci imigranata da postanu francuski državljani.

Kako navode analitičari, upravo te stavke već godinama stoje u programu stranke Nacionalno okupljanje (bivša Nacionalna fronta), koju vodi Marine Le Pen. Ideje radikalne francuske desničarke sada izlaze kroz usta predsjednika Francuske. Ne čudi stoga što je Le Pen bila vidno zadovoljna izglasanim zakonom.

– Ovo je ogromna ideološka pobjeda našeg pokreta – rekla je na konferenciji za novinare nakon glasanja.

Macronovo klizanje udesno

Sada se mnogo piše o tome kako je iniciranjem ovog zakona Macron pogazio svoje glavno predizborno obećanje francuskim građanima, a to je da glasanjem za njega biraju umjerenu i proeuropsku Francusku, jer on "nikad neće dopustiti da njegova zemlja otklizi udesno". Ispostavilo se da je upravo obrnuto: glas za Macrona iskazuje se kao glas za ideje Marine Le Pen.

Odnosno, ako ste francuski građanin koji želi da mu zemlja otklizi udesno, više nije nužno da glasate za Le Pen; dovoljno je da glas date Macronu. Ovim potezom francuski je predsjednik šokirao i zastupnike vlastite stranke, kao i vladajuće koalicije, od kojih su mnogi odbili glasati za njegov ksenofobni zakon. Stoga je Macronova inicijativa usvojena zahvaljujući glasovima konzervativaca i krajnje desnice, dok je dobar dio Macronovih zastupnika bio suzdržan ili se pridružio ljevici, koja je jedina glasala protiv ovakvog zakona.

---

image

Emmanuel Macron i Roberta Metsola - oboje su zauzeli stroži odnos spram imigranata

Afp
---

"Odurna pobjeda daje naslutiti da se stvara nova osovina političke suradnje", napisao je na društvenim mrežama vođa krajnje francuske ljevice Jean-Luc Mélenchon, aludirajući na Macronovo približavanje krajnjoj desnici. Slično kao u Parizu, i u Bruxellesu je krajnja ljevica bila jedina – uz Zelene – koja se usprotivila sporazumu o migracijama. Dok su visoki EU dužnosnici slavili "povijesni dan za EU", ljevica u Europskom parlamentu objavila je da je ovo "mračan dan za EU".

"Upravo dogovoreni pakt o migraciji i azilu označava smrt individualnog prava na azil u Europi. Ovo je najveći napad na prava azila i migracija od osnutka EU-a", poručili su europski ljevičari.

Tko je razorio Libiju?

Macron nije iznimka od trenda koji prijeti da će Europu pretvoriti u ksenofobnu tvrđavu za sve došljake. Radi se o tome da se europske partije centra ili desnog centra, kako bi se othrvale naletu radikalne desnice, sve više i same pomiču udesno – osobito u odnosu prema migrantima – čime se razlike između umjerene i radikalne desnice gube u korist ove potonje. Takve političke silnice gledamo i u najvažnijim europskim zemljama poput Francuske, Britanije i Njemačke, a udesno otklizavaju čak i višedesetljetni bastioni socijaldemokracije u Skandinaviji, poput Švedske i Finske.

Pritom se malo i neznatno piše o uzrocima i korijenima migrantskog problema, što je i razumljivo, jer bi i najpovršnija istraga vrlo brzo neke od glavnih krivaca našla upravo u europskim vladama koje su prije desetak godina, koristeći zaklon "arapskog proljeća", sudjelovale u američkom i NATO-ovu uništavanju zemalja sjeverne Afrike i Bliskog istoka, iz kojih su potom milijuni izbjeglica krenuli za Europu.

---

image

Angela Merkel (u društvu prijatelja Putina) - njezina politika otvorenih vrata dovela je do ovoga što se danas događa, zbog nespremnosti Zapada da integrira imigrante u svoje društvo

Afp
---

Recimo, kada danas Macron postrožava zakone o migrantima, slabo se spominje da je upravo Francuska, za vrijeme predsjednika Nicolasa Sarkozyja, sudjelovala u bombardiranju Libije i ubojstvu libijskog vođe Muammara Gaddafija, nakon čega se Libija raspala po plemenskim linijama, izgubivši dotadašnju moć da bude brana za afričke migrante koji žele u Europu. Kada je ta brana Gaddafijevim ubojstvom nestala, više nije bilo ničega između milijunskog vala afričkih izbjeglica i Europe. A sličnu krivnju europske vlade nose i za razaranje Sirije, što je dovelo do migrantskog vala i s Bliskog istoka.

Govoreći o sudbini današnjih i budućih afričkih, bliskoistočnih i drugih azijskih migranata koji žele na Stari kontinent, moramo podsjetiti i na notornu činjenicu kako migranti koji su u Europu banuli u velikom valu tijekom 2015. i 2016. godine nisu banuli s neba, nego su došli na poziv njemačke kancelarke Angele Merkel, u sklopu tadašnje politike "otvorenih vrata".

Pritom valja reći da Njemačka i druge europske zemlje nisu tada te migrante primile iz altruizma i humanizma, nego iz gole kapitalističke potrebe za novom i jeftinom radnom snagom. S obzirom na tu početnu sebičnost, jasno je da se Europa nije ni pobrinula da te migrante valjano integrira u svoja društva, što je rezultiralo problemima koji se sada rješavaju bešćutnim zakonima i dogovorima, čime Europa gubi svoje humanističke vrijednosti koje su je činile najprogresivnijim kontinentom. Ukratko, naš kontinent gubi svoju ključnu supstancu – europejstvo.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NOVA POLITIKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => NOVA POLITIKA 2 0 7734 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-12-22 11:20:03 [created_by] => 3107 [created_by_alias] => Damir Pilić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-12-22 11:48:24 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-12-22 11:48:04 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Odluke Francuske i EU bez presedana - je li novim pravilima za imigrante Europa izgubila svoju dušu i europejstvo? page_title=Odluke Francuske i EU bez presedana - je li novim pravilima za imigrante Europa izgubila svoju dušu i europejstvo? [metakey] => Imigranti, roberta metsola, Europski parlament, Macron [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/12\/22\/26233482.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/22\/26233429.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/22\/26233396.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/22\/26207951.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/22\/25963837.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/22\/25766494.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Afp","Afp","Afp","Afp","Afp","Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Palestinac poma\u017ee djevojci koja je bila u zgradi pogo\u0111enoj tijekom napada izraelske vojske<\/p>","","

Armenci napu\u0161taju Nagorno Karabah. Koliko \u0107e njih ostati u Armeniji? Koliko \u0107e ih produ\u017eiti dalje, na Zapad?<\/p>","

Podjela pomo\u0107i Palestincima u Rafahu. Nema sumnje da \u0107e nakon sukoba u Gazi mnogi krenuti preko mora, u Europu<\/p>","

Emmanuel Macron i Roberta Metsola - oboje su zauzeli stro\u017ei odnos spram imigranata<\/p>","

Angela Merkel (u dru\u0161tvu prijatelja Putina) - njezina politika otvorenih vrata dovela je do ovoga \u0161to se danas doga\u0111a, zbog nespremnosti Zapada da integrira imigrante u svoje dru\u0161tvo<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26233482_1920.jpg":"1920x1080","k_26233482_1280.jpg":"1280x1280","k_26233482_1024.jpg":"1024x1024","k_26233482_640.jpg":"640x640","k_26233482_480.jpg":"480x480","k_26233482_340.jpg":"340x340","k_26233482_220.jpg":"220x220","o_26233482_1280.jpg":"1280x853","o_26233482_1024.jpg":"1024x682","o_26233482_640.jpg":"640x426","o_26233482_480.jpg":"480x320","o_26233482_340.jpg":"340x226","o_26233482_220.jpg":"220x146","h_26233482_1280.jpg":"1280x854","h_26233482_1024.jpg":"1024x683","h_26233482_640.jpg":"640x427","h_26233482_480.jpg":"480x320","h_26233482_340.jpg":"340x227","h_26233482_220.jpg":"220x147","pp_26233482_1280.jpg":"1280x1628","pp_26233482_1024.jpg":"1024x1303","pp_26233482_640.jpg":"640x814","pp_26233482_480.jpg":"480x611","pp_26233482_340.jpg":"340x432","pp_26233482_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26233429_1920.jpg":"1920x1080","k_26233429_1280.jpg":"1280x1280","k_26233429_1024.jpg":"1024x1024","k_26233429_640.jpg":"640x640","k_26233429_480.jpg":"480x480","k_26233429_340.jpg":"340x340","k_26233429_220.jpg":"220x220","o_26233429_1280.jpg":"1280x853","o_26233429_1024.jpg":"1024x682","o_26233429_640.jpg":"640x426","o_26233429_480.jpg":"480x320","o_26233429_340.jpg":"340x226","o_26233429_220.jpg":"220x146","h_26233429_1280.jpg":"1280x854","h_26233429_1024.jpg":"1024x683","h_26233429_640.jpg":"640x427","h_26233429_480.jpg":"480x320","h_26233429_340.jpg":"340x227","h_26233429_220.jpg":"220x147","pp_26233429_1280.jpg":"1280x1628","pp_26233429_1024.jpg":"1024x1303","pp_26233429_640.jpg":"640x814","pp_26233429_480.jpg":"480x611","pp_26233429_340.jpg":"340x432","pp_26233429_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26233396_1920.jpg":"1920x1080","k_26233396_1280.jpg":"1280x1280","k_26233396_1024.jpg":"1024x1024","k_26233396_640.jpg":"640x640","k_26233396_480.jpg":"480x480","k_26233396_340.jpg":"340x340","k_26233396_220.jpg":"220x220","o_26233396_1280.jpg":"1280x853","o_26233396_1024.jpg":"1024x682","o_26233396_640.jpg":"640x426","o_26233396_480.jpg":"480x320","o_26233396_340.jpg":"340x226","o_26233396_220.jpg":"220x146","h_26233396_1280.jpg":"1280x854","h_26233396_1024.jpg":"1024x683","h_26233396_640.jpg":"640x427","h_26233396_480.jpg":"480x320","h_26233396_340.jpg":"340x227","h_26233396_220.jpg":"220x147","pp_26233396_1280.jpg":"1280x1628","pp_26233396_1024.jpg":"1024x1303","pp_26233396_640.jpg":"640x814","pp_26233396_480.jpg":"480x611","pp_26233396_340.jpg":"340x432","pp_26233396_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26207951_1920.jpg":"1920x1080","k_26207951_1280.jpg":"1280x1280","k_26207951_1024.jpg":"1024x1024","k_26207951_640.jpg":"640x640","k_26207951_480.jpg":"480x480","k_26207951_340.jpg":"340x340","k_26207951_220.jpg":"220x220","o_26207951_1280.jpg":"1280x853","o_26207951_1024.jpg":"1024x682","o_26207951_640.jpg":"640x426","o_26207951_480.jpg":"480x320","o_26207951_340.jpg":"340x226","o_26207951_220.jpg":"220x146","h_26207951_1280.jpg":"1280x854","h_26207951_1024.jpg":"1024x683","h_26207951_640.jpg":"640x427","h_26207951_480.jpg":"480x320","h_26207951_340.jpg":"340x227","h_26207951_220.jpg":"220x147","pp_26207951_1280.jpg":"1280x1628","pp_26207951_1024.jpg":"1024x1303","pp_26207951_640.jpg":"640x814","pp_26207951_480.jpg":"480x611","pp_26207951_340.jpg":"340x432","pp_26207951_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25963837_1920.jpg":"1920x1080","k_25963837_1280.jpg":"1280x1280","k_25963837_1024.jpg":"1024x1024","k_25963837_640.jpg":"640x640","k_25963837_480.jpg":"480x480","k_25963837_340.jpg":"340x340","k_25963837_220.jpg":"220x220","o_25963837_1280.jpg":"1280x853","o_25963837_1024.jpg":"1024x682","o_25963837_640.jpg":"640x426","o_25963837_480.jpg":"480x320","o_25963837_340.jpg":"340x226","o_25963837_220.jpg":"220x146","h_25963837_1280.jpg":"1280x854","h_25963837_1024.jpg":"1024x683","h_25963837_640.jpg":"640x427","h_25963837_480.jpg":"480x320","h_25963837_340.jpg":"340x227","h_25963837_220.jpg":"220x147","pp_25963837_1280.jpg":"1280x1628","pp_25963837_1024.jpg":"1024x1303","pp_25963837_640.jpg":"640x814","pp_25963837_480.jpg":"480x611","pp_25963837_340.jpg":"340x432","pp_25963837_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x683","hd_25766494_1920.jpg":"1920x1080","k_25766494_1280.jpg":"1280x1280","k_25766494_1024.jpg":"1024x1024","k_25766494_640.jpg":"640x640","k_25766494_480.jpg":"480x480","k_25766494_340.jpg":"340x340","k_25766494_220.jpg":"220x220","o_25766494_1280.jpg":"1280x853","o_25766494_1024.jpg":"1024x683","o_25766494_640.jpg":"640x426","o_25766494_480.jpg":"480x320","o_25766494_340.jpg":"340x226","o_25766494_220.jpg":"220x146","h_25766494_1280.jpg":"1280x854","h_25766494_1024.jpg":"1024x683","h_25766494_640.jpg":"640x427","h_25766494_480.jpg":"480x320","h_25766494_340.jpg":"340x227","h_25766494_220.jpg":"220x147","pp_25766494_1280.jpg":"1280x1628","pp_25766494_1024.jpg":"1024x1303","pp_25766494_640.jpg":"640x814","pp_25766494_480.jpg":"480x611","pp_25766494_340.jpg":"340x432","pp_25766494_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4469676 Threads: 3 Questions: 144527443 Slow queries: 61654 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4306553 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/svijet/odluke-francuske-i-eu-bez-presedana-je-li-novim-pravilima-za-imigrante-europa-izgubila-svoju-dusu-i-europejstvo-1349556 [printLink] => /vijesti/svijet/odluke-francuske-i-eu-bez-presedana-je-li-novim-pravilima-za-imigrante-europa-izgubila-svoju-dusu-i-europejstvo-1349556?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 679227 [name] => Imigranti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => imigranti [link] => /tag/imigranti ) [1] => stdClass Object ( [id] => 672843 [name] => roberta metsola [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-04 19:15:24 [main_article_id] => 0 [alias] => roberta-metsola [link] => /tag/roberta-metsola ) [2] => stdClass Object ( [id] => 456530 [name] => Europski parlament [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => europski-parlament [link] => /tag/europski-parlament ) [3] => stdClass Object ( [id] => 174703 [name] => macron [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => macron [link] => /tag/macron ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NOVA POLITIKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Odluke Francuske i EU bez presedana - je li novim pravilima za imigrante Europa izgubila svoju dušu i europejstvo? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3107 [name] => Damir Pilić [username] => damir-pili [email] => damir-pili@sd.hr [password] => $2y$10$KrU/.ZEYdVjL4WRvqz720ueo0NRuLxdeba4TsMluTxBUClcQKLy7W [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-pilic-3107 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1625 [gender] => m [description] => [image] => 1625.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1625.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/22/26233482.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Afp [mainImageDesc] =>

Palestinac pomaže djevojci koja je bila u zgradi pogođenoj tijekom napada izraelske vojske

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/22/26233482.jpg [title] =>

Palestinac pomaže djevojci koja je bila u zgradi pogođenoj tijekom napada izraelske vojske

Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/22/26233429.jpg [title] => Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/22/26233396.jpg [title] =>

Armenci napuštaju Nagorno Karabah. Koliko će njih ostati u Armeniji? Koliko će ih produžiti dalje, na Zapad?

Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/22/26207951.jpg [title] =>

Podjela pomoći Palestincima u Rafahu. Nema sumnje da će nakon sukoba u Gazi mnogi krenuti preko mora, u Europu

Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/22/25963837.jpg [title] =>

Emmanuel Macron i Roberta Metsola - oboje su zauzeli stroži odnos spram imigranata

Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/22/25766494.jpg [title] =>

Angela Merkel (u društvu prijatelja Putina) - njezina politika otvorenih vrata dovela je do ovoga što se danas događa, zbog nespremnosti Zapada da integrira imigrante u svoje društvo

Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ovaj tjedan donio je tužne vijesti za sve nevoljnike koji bježe u Europu. U utorak je francuski parlament usvojio Macronov prijedlog Zakona o migrantima, a u srijedu je Europska unija postigla dogovor o "Paktu o migracijama i azilu".

Oba sporazuma, i onaj u Parizu i onaj u Bruxellesu, donose oštriju politiku prema migrantima i strože kriterije za azilante. Prema sporazumu u Bruxellesu – koji još treba amenovati Europski parlament i Vijeće – mediteranske zemlje, kao prve na udaru migranata, uvest će prema tražiteljima azila stroži postupak te će imati šire ovlasti za njihovo odbijanje i deportaciju. A zemlje kontinentalne Europe imaju izbor hoće li prihvatiti određene kvote migranata ili će uplaćivati dogovoreni iznos u zajednički fond EU-a, u visini od 20.000 eura za svaku osobu koju bi trebale primiti prema kvoti određenoj s obzirom na broj stanovnika zemlje.

Jedna od spornih točaka reforme predviđa "filtriranje" migranata koji dolaze i ubrzanu proceduru za one koji imaju statistički slabije šanse dobiti azil – kako bi ih se što brže vratilo u njihovu zemlju podrijetla ili tranzita – a to su državljani onih zemalja za koje je prosječna stopa priznanja statusa izbjeglice u zemljama EU-a manja od 20 posto.

Eurozastupnici Zelenih kritizirali su tu stavku dogovora, ukazujući na to da je takav "probir po nacionalnosti protivan Ženevskoj konvenciji, koja predviđa pojedinačno razmatranje" migrantskih slučajeva, dok je ljevica u EU parlamentu kritizirala čitav sporazum kao nedovoljno human.

Izbijanje desnici aduta iz ruku

Međutim, većina EU dužnosnika i parlamentaraca pozdravila je dogovor, a predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola čak je proglasila srijedu "povijesnim danom" za Europu:

– Pitanje migracija bilo je glavni motiv zbog kojeg su birači izašli na europarlamentarne izbore 2019. godine. Baš zato današnji kompromis smatram velikim uspjehom proeuropskog konstruktivnog centra uoči predstojeće izborne godine – rekla je Metsola, sugerirajući da je pitanje migracija ojačalo krajnje desne stranke u Europi, te da sporazum koji pooštrava migrantsku politiku izbija radikalnoj desnici iz ruku glavni predizborni adut.

---

image
Afp
---

Drugim riječima, ako smo dobro razumjeli šeficu EU parlamenta, radikalnu desnicu pobijedit ćemo tako što ćemo političke ideje radikalne desnice provesti mi sami, dovodeći te ideje u politički mainstream. Istom se interesantnom logikom vodio i centristički predsjednik Francuske Emmanuel Macron: kako bi zaustavio zamah svoje glavne oponentice, ikone francuske i europske radikalne desnice Marine Le Pen – kojoj antimigrantska retorika posljednjih mjeseci donosi ubrzani rast rejtinga – Macron je ksenofobne stavke iz njezina programa jednostavno uvrstio u svoj zakonski prijedlog.

Tako Macronov zakon znatno pooštrava kriterije za traženje azila u Francuskoj, te olakšava protjerivanje ilegalnih migranata. Osobito je sporno odgađanje pristupa migranata socijalnim beneficijama poput naknada ili smještaja – koje će odsad biti dostupne samo strancima koji u Francuskoj žive dulje od pet godina – kao i otežavanje djeci imigranata da postanu francuski državljani.

Kako navode analitičari, upravo te stavke već godinama stoje u programu stranke Nacionalno okupljanje (bivša Nacionalna fronta), koju vodi Marine Le Pen. Ideje radikalne francuske desničarke sada izlaze kroz usta predsjednika Francuske. Ne čudi stoga što je Le Pen bila vidno zadovoljna izglasanim zakonom.

– Ovo je ogromna ideološka pobjeda našeg pokreta – rekla je na konferenciji za novinare nakon glasanja.

Macronovo klizanje udesno

Sada se mnogo piše o tome kako je iniciranjem ovog zakona Macron pogazio svoje glavno predizborno obećanje francuskim građanima, a to je da glasanjem za njega biraju umjerenu i proeuropsku Francusku, jer on "nikad neće dopustiti da njegova zemlja otklizi udesno". Ispostavilo se da je upravo obrnuto: glas za Macrona iskazuje se kao glas za ideje Marine Le Pen.

Odnosno, ako ste francuski građanin koji želi da mu zemlja otklizi udesno, više nije nužno da glasate za Le Pen; dovoljno je da glas date Macronu. Ovim potezom francuski je predsjednik šokirao i zastupnike vlastite stranke, kao i vladajuće koalicije, od kojih su mnogi odbili glasati za njegov ksenofobni zakon. Stoga je Macronova inicijativa usvojena zahvaljujući glasovima konzervativaca i krajnje desnice, dok je dobar dio Macronovih zastupnika bio suzdržan ili se pridružio ljevici, koja je jedina glasala protiv ovakvog zakona.

---

image

Emmanuel Macron i Roberta Metsola - oboje su zauzeli stroži odnos spram imigranata

Afp
---

"Odurna pobjeda daje naslutiti da se stvara nova osovina političke suradnje", napisao je na društvenim mrežama vođa krajnje francuske ljevice Jean-Luc Mélenchon, aludirajući na Macronovo približavanje krajnjoj desnici. Slično kao u Parizu, i u Bruxellesu je krajnja ljevica bila jedina – uz Zelene – koja se usprotivila sporazumu o migracijama. Dok su visoki EU dužnosnici slavili "povijesni dan za EU", ljevica u Europskom parlamentu objavila je da je ovo "mračan dan za EU".

"Upravo dogovoreni pakt o migraciji i azilu označava smrt individualnog prava na azil u Europi. Ovo je najveći napad na prava azila i migracija od osnutka EU-a", poručili su europski ljevičari.

Tko je razorio Libiju?

Macron nije iznimka od trenda koji prijeti da će Europu pretvoriti u ksenofobnu tvrđavu za sve došljake. Radi se o tome da se europske partije centra ili desnog centra, kako bi se othrvale naletu radikalne desnice, sve više i same pomiču udesno – osobito u odnosu prema migrantima – čime se razlike između umjerene i radikalne desnice gube u korist ove potonje. Takve političke silnice gledamo i u najvažnijim europskim zemljama poput Francuske, Britanije i Njemačke, a udesno otklizavaju čak i višedesetljetni bastioni socijaldemokracije u Skandinaviji, poput Švedske i Finske.

Pritom se malo i neznatno piše o uzrocima i korijenima migrantskog problema, što je i razumljivo, jer bi i najpovršnija istraga vrlo brzo neke od glavnih krivaca našla upravo u europskim vladama koje su prije desetak godina, koristeći zaklon "arapskog proljeća", sudjelovale u američkom i NATO-ovu uništavanju zemalja sjeverne Afrike i Bliskog istoka, iz kojih su potom milijuni izbjeglica krenuli za Europu.

---

image

Angela Merkel (u društvu prijatelja Putina) - njezina politika otvorenih vrata dovela je do ovoga što se danas događa, zbog nespremnosti Zapada da integrira imigrante u svoje društvo

Afp
---

Recimo, kada danas Macron postrožava zakone o migrantima, slabo se spominje da je upravo Francuska, za vrijeme predsjednika Nicolasa Sarkozyja, sudjelovala u bombardiranju Libije i ubojstvu libijskog vođe Muammara Gaddafija, nakon čega se Libija raspala po plemenskim linijama, izgubivši dotadašnju moć da bude brana za afričke migrante koji žele u Europu. Kada je ta brana Gaddafijevim ubojstvom nestala, više nije bilo ničega između milijunskog vala afričkih izbjeglica i Europe. A sličnu krivnju europske vlade nose i za razaranje Sirije, što je dovelo do migrantskog vala i s Bliskog istoka.

Govoreći o sudbini današnjih i budućih afričkih, bliskoistočnih i drugih azijskih migranata koji žele na Stari kontinent, moramo podsjetiti i na notornu činjenicu kako migranti koji su u Europu banuli u velikom valu tijekom 2015. i 2016. godine nisu banuli s neba, nego su došli na poziv njemačke kancelarke Angele Merkel, u sklopu tadašnje politike "otvorenih vrata".

Pritom valja reći da Njemačka i druge europske zemlje nisu tada te migrante primile iz altruizma i humanizma, nego iz gole kapitalističke potrebe za novom i jeftinom radnom snagom. S obzirom na tu početnu sebičnost, jasno je da se Europa nije ni pobrinula da te migrante valjano integrira u svoja društva, što je rezultiralo problemima koji se sada rješavaju bešćutnim zakonima i dogovorima, čime Europa gubi svoje humanističke vrijednosti koje su je činile najprogresivnijim kontinentom. Ukratko, naš kontinent gubi svoju ključnu supstancu – europejstvo.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Afp Afp Afp Afp Afp Afp
Afp

Palestinac pomaže djevojci koja je bila u zgradi pogođenoj tijekom napada izraelske vojske

Afp
Afp

Armenci napuštaju Nagorno Karabah. Koliko će njih ostati u Armeniji? Koliko će ih produžiti dalje, na Zapad?

Afp

Podjela pomoći Palestincima u Rafahu. Nema sumnje da će nakon sukoba u Gazi mnogi krenuti preko mora, u Europu

Afp

Emmanuel Macron i Roberta Metsola - oboje su zauzeli stroži odnos spram imigranata

Afp

Angela Merkel (u društvu prijatelja Putina) - njezina politika otvorenih vrata dovela je do ovoga što se danas događa, zbog nespremnosti Zapada da integrira imigrante u svoje društvo

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/odluke-francuske-i-eu-bez-presedana-je-li-novim-pravilima-za-imigrante-europa-izgubila-svoju-dusu-i-europejstvo-1349556 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=7d886ebdaae55953d071ec2e3c66f8f8b0633aa8 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Odluke+Francuske+i+EU+bez+presedana+-+je+li+novim+pravilima+za+imigrante+Europa+izgubila+svoju+du%C5%A1u+i+europejstvo%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fodluke-francuske-i-eu-bez-presedana-je-li-novim-pravilima-za-imigrante-europa-izgubila-svoju-dusu-i-europejstvo-1349556 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fodluke-francuske-i-eu-bez-presedana-je-li-novim-pravilima-za-imigrante-europa-izgubila-svoju-dusu-i-europejstvo-1349556 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NOVA POLITIKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
SvijetNOVA POLITIKA

Odluke Francuske i EU bez presedana - je li novim pravilima za imigrante Europa izgubila svoju dušu i europejstvo?

Piše Damir Pilić
22. prosinca 2023. - 12:48

Ovaj tjedan donio je tužne vijesti za sve nevoljnike koji bježe u Europu. U utorak je francuski parlament usvojio Macronov prijedlog Zakona o migrantima, a u srijedu je Europska unija postigla dogovor o "Paktu o migracijama i azilu".

Oba sporazuma, i onaj u Parizu i onaj u Bruxellesu, donose oštriju politiku prema migrantima i strože kriterije za azilante. Prema sporazumu u Bruxellesu – koji još treba amenovati Europski parlament i Vijeće – mediteranske zemlje, kao prve na udaru migranata, uvest će prema tražiteljima azila stroži postupak te će imati šire ovlasti za njihovo odbijanje i deportaciju. A zemlje kontinentalne Europe imaju izbor hoće li prihvatiti određene kvote migranata ili će uplaćivati dogovoreni iznos u zajednički fond EU-a, u visini od 20.000 eura za svaku osobu koju b...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 22:02