StoryEditorOCM
Svijetpotop kompanije

Od vlasnika broda koji je srušio most u Baltimoreu SAD traže 100 milijuna dolara, slijede tužbe obitelji poginulih

Piše vijesti sd
19. rujna 2024. - 18:45
Ministarstvo pravosuđa SAD-a u tužbi od 100 milijuna dolara   optužilo je vlasnika i upravitelja teretnog broda da nisu ispravno održavali električne i mehaničke sustave plovilaAfp

Ministarstvo pravosuđa SAD-a u tužbi od 100 milijuna dolara podnesenoj u srijedu optužilo je vlasnika i upravitelja teretnog broda koji se u ožujku zabio u most u Baltimoreu da nisu ispravno održavali električne i mehaničke sustave plovila.

Savezna vlada nastoji vratiti više od 100 milijuna dolara koje je potrošila na ponovno otvaranje luke u Baltimoreu i čišćenje ostataka mosta nakon što se brod Dali zabio u jedan od stupova, piše Forbes.

Tužba navodi da su tvrtke Grace Ocean Private Ltd. sa sjedištem u Singapuru, vlasnik broda Dali, i Synergy Marine Group, koji je upravljao brodom, propustile ispravno održavati plovilo prije nego što je izgubilo snagu i skrenulo s kursa te se zabilo u most, uzrokujući njegovo urušavanje, pri čemu je poginulo šest članova posade za održavanje mosta.

U tužbi se naglašava da se urušavanje moglo “posve izbjeći”, te se tvrdi da je do njega došlo zbog “nemarnih i krajnje neodgovornih odluka” koje su uključivale slanje “neispravnog broda da plovi ključnim plovnim putem te ignoriranje rizika po američke živote i infrastrukturu nacije.”

Nekoliko dana nakon nesreće, vlasnik i upravitelj broda zatražili su od saveznog suda da ograniči njihovu odgovornost na manje od 44 milijuna dolara. Savezna tužba podnesena je dan nakon što su obitelji ozlijeđenih ili poginulih izjavile da i one planiraju podnijeti tužbu.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 18:46