StoryEditor
Svijetnova pravila

Obruč se steže: raste broj zaraženih i umrlih, i Šveđani, o čijem ležernom modelu svi pričaju, pooštravaju mjere

Piše M. G.
2. travnja 2020. - 08:15
Jonathan Nackstrand/AFP

U Švedskoj, zemlji, koja je do danas uvela daleko najmanje restrikcija stanovništvu uslijed globalne pošasti koronavirusa, socijaldemokratska vlada ipak je odlučila uputiti strože preporuke ponašanja.

Dok su najbliži susjedi ležernih Šveđana – Danci, Finci i Norvežani – prihvatili strategiju zatvaranja te ispraznili škole, urede i granice još prije par tjedana, kafići i restorani u Švedskoj i dalje su otvoreni. Rade osnovne škole i vrtići , a javni prijevoz još uvijek je u funkciji, dok je vlada tek krajem prošlog tjedna zabranila okupljanja više od 50 ljudi. Prije te odluke bila su dopuštena okupljanja do 500 osoba. 

Nakon što je prošlog tjedna više od 2000 švedskih liječnika, znanstvenika i profesora potpisalo peticiju pozivajući vladu da uvede strože mjere, sada i za Šveđane vrijede neka nova pravila.

Kako bi spriječili širenje zaraze nalaže im se ostajanje kod kuće ukoliko posumnjaju na simptome, pojačan oprez oko higijene ruku i držanje na udaljenosti. Osobe starije od 70 godina i one koje pripadaju drugim rizičnim skupinama trebaju ograničiti bliski fizički kontakt s drugima i u potpunosti izbjegavati javni prijevoz. Ujedno bi trebali izbjegavati kupovinu u ljekarnama i trgovinama prehrambenim proizvodima ili boravak na drugim mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi.

Agencija za javno zdravstvo upozorava kako su glavna rizična skupina ljudi visoke životne dobi koji imaju kronične bolesti poput visokog krvnog tlaka, dijabetesa, kardiovaskularne ili bolesti pluća. Iz Agencije su savjetovali sportske udruge, da, ako je moguće, održavaju treninge i druge aktivnosti na otvorenom, ali i da odgađaju utakmice, natjecanja i prvenstva, te ograničavaju broj gledatelja. Sugerira se i smanjenje broja putnika u javnom prijevozu kako bi se izbjegla zagušenja na linijama.

Poslodavci bi djelatnicima trebali osigurati rad na udaljenosti, a preporuka je i da njihovi zaposlenici rade od kuće i izbjegavaju nepotrebna putovanja. Trgovine i trgovački centri trebali bi ograničiti broj kupaca koji istovremeno borave u njihovu prostoru, te razviti alternativna rješenja za redove pred blagajnama ili naznačiti koliko klijenti trebaju biti međusobno udaljeni. 

#KORONAVIRUS#ŠVEDSKA

Izdvojeno

29. svibanj 2020 18:57