StoryEditorOCM
Svijetzapeli pregovori

Ništa od prekida vatre: Novi sukobi Izraela i Hamasa u Gazi, međunarodni posrednici rade na razmjeni taoca

Piše hina
26. veljače 2024. - 06:13

Izraelski vojnici i palestinski naoružani napadači sukobili su se tijekom vikenda u pojasu Gaze, dok međunarodni posrednici nastoje ubrzati razgovore o prekidu vatre ne bi li se oslobodili Hamasovi taoci te palestinski zatvorenici za vrijeme Ramazana   

Dogovor o prekidu vatre nije se činio izglednim, s obzirom na najave Izraelaca o proširenju dometa svojih operacija kako bi uništili Hamas, dok je islamistička organizacija ostala pri svojim zahtjevima o momentalnom prekidu petomjesečnog rata. 

Stanovnici Gaze kazali su da su izraelske snage granatirale više područja spomenute enklave, a za to su vrijeme tenkovi ušli u Beit Lahiju. Vojnici i naoružani napadači vodili su bitke na sjeveru grada Gaze.

Najmanje 86 Palestinaca ubijeno je u izraelskim napadima u zadnja dva dana, prema tvrdnjama medicinskog osoblja. S druge strane, izraelska vojska priopćila je da su dva vojnika poginula u sukobu na jugu Gaze te da su njezini pripadnici ubili i zatočili skupinu palestinskih naoružanih napadača.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u subotu je sazvao sastanak ratnog kabineta na kojem su ih čelne osobe u obavještajnoj službi izvijestile o ishodu razgovora s katarskim, egipatskim i američkim posrednicima u Parizu, o mogućem drugom po redu prekidu vatre u Gazi.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost u Bijeloj kuća Jake Sullivan rekao je za CNN da su pregovarači SAD-a, Egipta, Katara i Izraela postigli načelni dogovor o osnovnim elementima sporazuma o puštanju taoca u zatočeništvu Hamasa.

Spomenuti dogovor još uvijek nije zapečaćen, dodao je Sullivan, jer se još očekuju neizravni razgovori između Hamasa s jedne strane te Katara i Egipta s druge.

Netanyahu je za CBS izjavio da još nije sigurno hoće li razgovori u Parizu uistinu rezultirati konačnim sporazumom o puštanju taoca. Nije htio govoriti o detaljima, ali je zato naglasio da Hamasovi zahtjevi moraju biti razumni.

‘‘Oni kao da žive na drugom planetu. Ali ako se spuste na Zemlju i vrate u realnost, onda ćemo imati dogovor o taocima. Nadam se takvom ishodu‘‘, rekao je izraelski premijer.

Visoki dužnosnik Hamasa Sami Abu Zuhri odgovorio je da Netanyahuovi komentari bacaju sumnju na spremnost Izraela da se postigne dogovor.

"Netanyahovi komentari pokazuju da ga nije briga za uspješno okončanje pregovora‘‘, kazao je Reutersu Abu Zuhri, optuživši pritom izraelskog premijera da želi "nastaviti pregovore pod bombardiranjem i krvoprolićem Palestinaca".

Egipatski sigurnosni izvori navode da će više prilika za razgovore biti ovaj tjedan u Dohi, nakon čega slijedi još jedna runda u Kairu.

Prvi prekid vatre između dviju sukobljenih strana nastupio je u studenom prošle godine, tijekom kojeg je oslobođena gotovo polovica od 253 osobe koje je Hamas zatočio nakon napada 7.listopada. Izrael je oslobodio malo manje od 400 palestinskih zatvorenika i dozvolio dolazak većem broju humanitarnih konvoja

Izraelski mediji, pozivajući se na neimenovane dužnosnike, tvrde da se razmatra puštanje oko trećine od 130 preostalih zatvorenika tijekom šestotjednog primirja koje bi obuhvatilo razdoblje muslimanskog blagdana Ramazana. No, takvi navodi nisu službeno potvrđeni si s jedne strane.  

Palestinski dužnosnici poručili su da Hamas inzistira na prekidu izraelske ofenzive i povlačenju izraelske vojske ne bi li se postigao dogovor. No, izraelska strana objavila je da namjerava krenuti prema jednom od posljednjih gradova u kojima Hamas ima netaknute snage.

"Radimo na oslobađanju naših otetih, ali isto tako i na eliminaciji Hamasovih bataljuna i Rafahu", poručio je Netanyahu na Facebooku, referirajući se na grad na krajnjem jugu Gaze, u blizini granice sa Egiptom.

Ovog će tjedna, dodao je premijer, izraelski kabinet odobriti vojne planova za Rafah koji uključuju evakuaciju više od milijun raseljenih palestinskih civila koji su ondje potražili zaklon i čija sudbina brine svjetske sile. 

Spomenute je planove vojni vrh u nedjelju predstavio Netanyahuovom užem ratnom kabinetu, koji je također odobrio i plan za ulazak humanitarnih konvoja u Gazu, priopćili su iz ureda izraelskog premijera. 

Oko 30 tisuća Palestinaca ubijeno je od početak rata,  procjenjuju zdravstveni radnici u Gazi, dok je Hamas u napadu 7. listopada 2023.godine ubio 1200 ljudi u Izraelu. Osim njih, Izrael je izgubio 241 vojnika u borbama koje su uslijedile neposredno nakon napada.  

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 04:32