StoryEditor
Svijetu dva grada

Nezabilježen slučaj: u Njemačkoj 2000 ljudi primilo cjepivo kojemu je istekao rok trajanja, stručnjaci objašnjavaju jesu li u opasnosti

Piše M.P.
14. siječnja 2022. - 09:22

U dva njemačka grada nedavno je dvije tisuće osoba cijepljena cjepivom kojemu je istekao rok trajanja. U Centru za cijepljenje u Ingolstadtu početkom siječnja dane su doze cjepiva BioNTech kojem je upravo istekao rok trajanja, a isto se dogodilo i u Ebersbergu. Vlasti Gornje Bavarske su objavile kako je 4. i 5. siječnja slučajno primijenjeno cjepivo kojem je dan ranije istekao rok trajanja, objavio je portal Fenix.

Cjepivom je cijepljena 201 osoba, a uz sličan incident u Centru za cijepljenje Ebersberg, ovo je jedini slučaj u Gornjoj Bavarskoj gdje je dano cjepivo čiji je rok upotrebe bio neznatno prekoračen. Prema podacima Ministarstva zdravstva to su trenutačno jedini poznati slučajevi diljem Bavarske, a cijepljeni spornim cjepivom spomenutih dana bit će kontaktirani.

U liječničkom vodstvu Centra naglasili su da su cijepljenja bezopasna za zdravlje. Dosadašnja iskustva upućuju na to da unatoč kratkotrajnom isteku cjepiva postoji zaštita od cijepljenja. Za provjeru oboljelima se nudi besplatna krvna pretraga za određivanje antitijela, a po potrebi će se ponovno cijepiti – priopćili su iz nadležnog centra za cijepljenje, piše Fenix.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2022 08:00