StoryEditorOCM
SvijetČudom preživio

Nevjerojatno: muškarac (46) spašen nakon što je 67 dana proveo na ledenom moru. Nećak i brat nisu preživjeli

Piše L.V./JL
16. listopada 2024. - 23:23

Mihail Pičugin (46) iz Rusije spašen je nakon što je 67 dana plutao u malom čamcu na napuhavanje u Ohotskom moru. S nećakom Ilijom i bratom Sergejom išao je promatrati kitove, ali onda se motor čamca pokvario početkom kolovoza, prenosi The Guardian.

Kad se nisu vratili na kopno, hitne službe su ih pokušale locirati, ali bezuspješno. Njegov brat i nećak nisu preživjeli - tinejdžer je preminuo od hipotermije i gladi u rujnu, a Pičuginov brat se “počeo čudno ponašati” i u jednom trenutku pokušao skočiti iz čamca, piše Jutarnji.

Vezao je njihova tijela za čamac kako ih morska struja ne bi odnijela. Pichugina je ovaj tjedan uočio ribarski brod, oko tisuću kilometara od točke gdje su isplovili u kolovozu. Novinarima je iz bolničkog kreveta rekao da je preživio zahvaljujući Božjoj pomoći, ali smatra da nije imao izbora jer su ga kod kuće čekale majka i kćer.

image
Not Supplied/willwest News/profimedia/Not Supplied/willwest News/profimedia

Rekao je da se motor broda pokvario, a onda je puklo i jedno veslo. Telefon koji su imali bio je beskoristan jer nije bilo signala, ali su ga koristili za geolociranje sljedećih tjedan dana dok se baterija nije ispraznila. Pokušali su privući pozornost spasilaca s bakljama koje su imali, ali bezuspješno.

- Helikopter je proletio blizu, zatim još jedan nakon tri dana, ali bili su beskorisni - rekao je Pichugin.

image
Not Supplied/willwest News/profimedia/Not Supplied/willwest News/profimedia

Skupljali su kišnicu i pokušali ostati ugrijani. Imali su vreće za spavanje ispunjene devinom vunom, koja je bila mokra i nije se sušila, stoga je objasnio da su se uvlačili u vreće i pomicali u njima da im ne bude hladno. Pokušali su loviti ribu, ali također su imali manju zalihu rezanaca i graška.

Liječnici u bolnici rekli su da Pichugin pati od dehidracije i hipotermije, ali je u stabilnom stanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. listopad 2024 23:24