StoryEditorOCM
Svijetnova ofenziva

Nakon zlokobnog ‘Z‘ povijest se ponavlja: Na ruskim vozilima osvanuli novi simboli, znakovito i gdje se grupiraju

Piše T.Š/JL
15. svibnja 2024. - 06:25

Rijetki su oni koji su zaboravili slovo ‘Z‘ ispisano na ruskim borbenim vozilima na početku invazije na Ukrajinu krajem veljače 2022. godine. Po zapadnim medijima raspredale su se razne teorije o značenju tog simbola, a on sam je postao i simbol ruske agresije uopće, koji su s oduševljenjem isticali podržavatelji osvajačkog, bezobzirnog i ničim izazvanog nasrtaja ruskog vožda Vladimira Putina na suverenu susjednu zemlju.

Sad se, pak, pojavio novi taktički simbol na ruskim tenkovima, oklopnim vozilima, kamionima i drugim vozilima koja sudjeluju u ofenzivi u ukrajinskoj regiji Harkiv, što ukazuje na značajno povećanje ruskih vojnih aktivnosti, barem prema OSINT Defenderu, platformi koja prikuplja podatke i analize iz otvorenih izvora. 

Ovaj ranije neuočeni simbol sastoji se od središnjeg dijagonalno postavljenog kvadrata s dvije ukrižene dijagonalne crte u obliku slova ‘X‘. Ova oznaka počela se pojavljivati na ruskoj opremi u posljednjih nekoliko dana.

OSINT Defender izvještava da bi novi simbol mogao biti povezan s novom ruskom ofenzivom na sjeveroistoku Ukrajine u blizini granice s Rusijom. Ruske oklopne jurišne skupine pokušavaju probiti ukrajinsku obranu, posebno oko Vovčanska, gdje su Rusi navodno primijećeni kako ulaze u taj pogranični grad.

U zonama sukoba, simboli poput ovih prvenstveno služe za identifikaciju prijateljskih i neprijateljskih snaga, što je jedan od načina da se izbjegne tzv. prijateljska vatra. Najistaknutija oznaka bila je upravo spomenuto slovo ‘Z‘.

"Oznake su ključne u borbi za razlikovanje prijateljskih od neprijateljskih vozila, posebno u sukobima poput onog u Ukrajini, gdje sukobljene strane mogu koristiti sličnu opremu", rekao je Michael Pursell, umirovljeni potpukovnik američkih marinaca koji sada predaje na Sveučilištu George Washington, kako prenosi Newsweek.

Ruska vojska uvela je simbole vojnih okruga na svoja oklopna vozila nešto prije početka invazije 2022. Prema Warspottingu, rusko-ukrajinskoj internetskoj stranici koja funkcionira kao baza podataka o sukobu koju vode dragovoljci, svakom ruskom vojnom okrugu, uključujući separatističke ruske oružane skupine u Donbasu, dodijeljeni su različiti znakovi.

Stranica je zabilježila više od 10 različitih simbola koje je koristila ruska vojska na bojnom polju, uključujući bijelo slovo ‘Z‘, a bilo je i slučajeva da su neka ruska vozila imala oznake okruga kojima ne pripadaju.

Ruska ofenziva u Harkivu

"Mogu se izvršiti prilagodbe oznaka kako bi se poboljšala jasnoća i učinkovitost, što uključuje razmatranje vidljivosti dronova. No, u ovom slučaju, čini se da implementacija nikada nije bila provedena posebno pedantno", rekao je Pursell.

Dok Ukrajina čeka prijeko potreban priljev američke vojne pomoći, ruske snage pokrenule su novu ofenzivu u regiji Harkiv, dok Kijev šalje dodatne resurse na sjeveroistočnu granicu. Prema ukrajinskim dužnosnicima, Moskva je ostvarila "taktički značajne dobitke" u područjima te sjeveroistočne regije, gdje ukrajinske snage nemaju jaku obranu.

Grad Harkiv, drugi po veličini ukrajinski grad, tjednima je bio pod upornim ruskim bombardiranjem. Njegovo zauzimanje bio bi golem napredak za Rusiju, iako nije jasno namjerava li Moskva doista pokrenuti opći napad na tu regiju ili ima druge namjere, poput rastezanja ukrajinske obrane i udara na drugim točkama linije fronte.

image
Maxim Shemetov/Afp
 
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2024 13:53