stdClass Object ( [id] => 161257 [title] => NAJNOVIJE Ubojica iz Toulousea je mrtav! Tri policajca ranjena (FOTO/VIDEO) [alias] => najnovije-ubojica-iz-toulousea-je-mrtav-tri-policajca-ranjena-foto-video [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

NAJNOVIJE

Mohamed Merah, osumnjičeni ubojica sedam osoba u području francuskoga grada Toulousea, skočio je kroz prozor u četvrtak pod kišom metaka pošto je policija upala u stan u kojem je naoružan i opkoljen proveo 32 sata.

"U trenutku kada je policija u kupaonu gurnula sondu s kamerom, ubojica je izletio iz kupaonice silovito pucajući", rekao je ministar unutarnjih poslova Claude Gueant.

"Na kraju je Mohamed Merah iskočio kroz prozor s oružjem u rukama i nastavio pucati. Na tlu je nađen mrtav", rekao je Gueant novinarima.

Osumnjičeni 24-godišnji Francuz alžirskog podrijetla Merah je bio 32 sata zabarikaridan u svome stanu u zgradu koju je opkolila policija i s njime pregovarala o predaji. Njegovo se stajalište međutim zaoštrilo u srijedu navečer i pregovore je prekinuo.

"Unatoč svim naporima tijekom noći da ponovno uspostavimo kontakt s njime radijskom vezom, kontakta nije bilo", rekao je ministar. Navodno je rekao da želi u "umrijeti s oružjem u rukama".

Svoju akciju taj mladić koji je boravio u Pakistanu i Afganinstanu, a u Francuskoj ga je pratila obavještajna služba, opravdavao je željom za osvetom za smrt palestinske djece i za sudjelovanje francuske vojske u sukobu u Afganistanu.

Gueant je ranije rekao policiji kako se nada da će uloviti živog Meraha koji je pregovaračima, dok je s njima razgovarao, priznao da je ubio trojicu vojnika kao i troje židovske djece. Specijalci su ušli u peterokatnicu u predgrađu Toulousea, a u akciji su dvojica ranjena, rekao je ministar.

Izgledi predsjednika Nicolasa Sarkozyja za predsjedničke izbore u travnju, koji su već slabi u odnosu na kandidata socijalista, vjerojatno će se pogoršati zbog načina vođenja ove krize. Sarkozy je u govoru Francuzima obećao da će pravda biti zadovoljena i pozvao je ljude neka ne podliježu napasti da počine odmazdu.

U četvrtak rano ujutro prve ankete provedene od ubojstava u židovskoj školi u Toulouseu pokazale su da bi Sarkozy tijesno pobijedio socijalista Francoisa Hollandea u prvome izbornom krugu, ali bi u drugome Hollande imao osam posto prednosti.

Merah je rekao da žali jedino za tim što nije počinio više ubojstava, prenose mediji


RANIJE JUTROS

Policija više nema kontakt Mohamedom Merahom, osumnjičenikom za serijska ubojstva koji se zabarikadirao u zgradi u Toulouseu, rekao je u četvrtak francuski ministar unutarnjih poslova Claude Gueant.

"Nije bilo pokreta tijekom noći. Nadamo se da je još živ", rekao je Gueant. "Unatoč cjelonoćnim naporima da s njim ponovo uspostavimo kontakt, bilo glasom bilo radio vezom, nismo uspjeli", dodao je on.

Oko 300 policajaca opkolilo je petokatnicu u predgrađu Toulousea u kojoj se nalazi Merah. On je tijekom srijede najavljivao da će se predati policiji ali je od toga odustao. Policija ga je pokušala zastrašiti eksplozijama u noći na četvrtak ali on se nije predao.

Mohamed Merah je ranije u razgovoru s policijom preuzeo odgovornost za tri napada koja je počinio između 11. i 19. ožujka u Toulouseu i Montaubanu u kojima je ubio sedam osoba: prvo trojicu vojnika i, nakon nekoliko dana, troje djece i profesora židovske škole.

'Predajem se do kraja večeri'

Mohamed Merah, osumnjičen za ubojstva sedam ljudi u Francuskoj, policiji je poručio kako se namjerava predati "krajem večeri" u srijedu i priznao odgovornost za tri napada u kojima je djelovao "samostalno", izjavio je pariški državni tužitelj Francois Mollins na konferenciji za novinare.

Javna rasvjeta je ugašena oko 21.00 sat u četvrti Toulousea gdje se zabarikadirao Mohamed Merah, osumnjičenik za serijska ubojstva koji tvrdi da je član Al Kaide.
Nešto ranije francuski ministar unutarnjih poslova Claude Gueant je rekao: "Tvrdi da će se uskoro predati, svakako je to htio učiniti do mraka i nadamo se da će se uskoro stvarno predati. O uvjetima njegove predaje još se pregovara".

Četvrt je odjednom potonula u mrak u naselju Belle Paule, ali su novinari izdaleka mogli vidjeti da je pročelje zgrade u kojoj se ukopao Merah osvijetljena, ali ne klasičnom javnom rasvjetom.

Kako navodi dobroobaviješten izvor, nešto ranije je propao pokušaj pregovaranja s Merahom preko njemu bliske osobe.


Francuski tužitelj Francois Molins potvrdio je za novinare da je policija pokušala nekoliko napada na Merahovu poziciju, no da su napadi bili odbijeni, prenosi AFP. Dvojica policajaca ranjeni su u napadima, jedan u koljeno, a drugi je pogođen u pancirnu košulju. Prema Molinsu, Merah je za danas planirao napad na jednog vojnika i dvojicu policajaca.

Le Figaro je pustio snimku ubojice na internetu.

JL



Dezinformacije tijekom dana


Osumnjičenik za ubojstvo sedam osoba, među kojima i troje djece u židovskoj školi, uhićen je u srijedu nakon gotovo 12-satne policijske operacije u Toulouseu, objavili su francuski televizijski kanali i-Tele i BFM TV.

Televizije su se pozvale na policijske izvore, ali nisu iznijele pojedinosti, piše Reuters i dodaje da je zasad nemoguće dobiti potvrdu te informacije.

Francuski ministar unutarnjih poslova Claude Gueant opovrgnuo je vijest o uhićenju osumnjičenika za ubojstvo sedam osoba u području Toulousea na jugu Francuske koju su objavila dva televizijska kanala.

"Claude Gueant odbacuje vijest o uhićenju glavnog osumnjičenika", rekao je glasnogovornik MUP-a za Reuters.

Agencija AFP prenosi da je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy rano poslije podne došao blizu vojarne Perignon u Toulouseu, nedaleko od zgrade gdje se ukopao osumnjičeni Mohamed Merah.

Prema programu Sarkozy je trebao obići bolnicu Rangueil gdje se liječe padobranac i dijete iz židovske škole, oboje žrtve napadača na skuteru, a pretpostavlja se da je to Merah.

Sarkozy bi trebao u Montaubanu nazočiti komemoraciji za trojicu vojnika ubijenih 11. i 15. ožujka, za koje se pretpostavlja da su žrtve osumnjičenog 24-godišnjeg Meraha, Francuza alžirskog podrijetla.

Sarkozy bi se trebao poslije podne obratiti naciji.

Eksploziv kod brata

Francuska policija pronašla je eksploziv u automobilu jednog od braće Mohameda Meraha, osumnjičenog za ubojstva u Toulouseu i Montaubanu, doznaje se iz policijskih izvora. Automobil pripada bratu osumnjičenoga, koji je priveden u srijedu ujutro kao i ostali članovi obitelji i koji je angažirani džihadist. O kakvom je eksplozivu riječ nije poznato.


Životni put Mohameda Meraha - od delinkventa do džihadista

Mohamed Merah, osumjničen za hladnokrvno ubojstvo sedam osoba, 23-godišnji je Francuz alžirskog podrijetla koji se iz maloljetničkog delinkventa pretvorio u radikalnog islamista nakon boravaka u Pakistanu i Afganistanu.

U trenucima dok je u policijskom okruženju, najtraženiji čovjek u Francuskoj se u komunikaciji s pripadnicima elitnih postrojbi predstavio kao "mudžahedin" koji pripada ekstremističkoj mreži al-Kaidi, rekao je francuski ministar unutarnjih poslova Claude Gueant.

Pregovaračima je objasnio da je napadom na židovsku školu žalio "osvetiti smrt palestinske djece", dok je ubojstvo trojice padobranaca objasnio protivljenjem sudjelovanju francuske vojske u intervencijama u svijetu.

Nakon što ga je Francuska, a i svijet, poimala kao osobu koja, odjevena u crno, s kacigom na glavi, kruži motorom i ubija vojnike i židovsku djecu, na vidjelo izlaze prvi elementi njegove biografije.

Rođen 10. listopada 1988. u Toulouseu, živio je s majkom koja kaže da nije imala "nikakvog utjecaja" na njega i bratom, odanim sljedbenikom salafizma, stroge škole sunitskog islama, u čijem je automobilu pronađen eksploziv. Po tvrdnjama poznanika iz četvrti u kojoj je odrastao, ubojica krhke tjelesne krađe, visok tek 1,70 m, po profesiji je autolimar.

Njegov nekadašnji odvjetnik Christian Etelin otkrio je da je nakon 2004. ili 2005. Meraha branio od optužbi za manje prekršaje, poglavito u maljoljetničkoj dobi. Ministar unutarnjih poslova tvrdi da je "zakon prekršio nekoliko puta, katkad uz nasilje", a policijski izvori govore o točno 18 zabilježenih prekršaja.

Etelin ga je posljednji put branio 24. veljače zbog "stare stvari", vožnje bez vozačke dozvole, za što je osuđen na jednomjesečnu kaznu zatvora.

Odvjetnik ga je opisaom kao "pristojnu i uljudnu" odobu, dodavši kako mu je teško zamisliti da bi takav čovjek mogao počiniti "potpuno bešćutna" djela.

Unatoč delinkventnom ponašanju, prije svega krađama, "uvijek se doimao pristojnom i uglađenom osobom, nimalo nalik nekome tko je sklon fanatizmu", rekao je Etelin.
Iz osobnosti tog čovjeka "nije se mogao steći dojam da se može radikalizirati i počiniti potpuno bešćutna djela", dodao je.

Njegova radikalizacija "proistekla je iz salafističke ideologije, a čini se da se učvrstila tijekom dvaju putovanja, u Afganistan i Pakistan", ustvrdio je Gueant.

Francusko ministarstvo obrane obznanilo je da se Merah dvaput pokušao prijaviti u vojsku, oba puta neuspješno. Prvo je 2008. želio ući u kopnene snage, čak je prošao i testove, ali je odbijen zbog prijašnjih problema sa zakonom.

Dvije godine poslije želio je pristupiti Legiji stranaca, ali je odustao i prije testiranja.

Pobjegao iz zatvora u Afganistanu, pratile ga tajne službe

Osumnjičeni terorist iz Toulousea pobjegao je iz zatvora u Afganistanu i pratile su ga francuske obavještajne službe, prenose mediji u srijedu, a kanal France 24 primio je noću poziv osobe koja je preuzela odgovornost za pokolj u Toulouseu i umorstva vojnika u Monataubanu te najavila nove napade.

Mohamed Merah (24), bio je uhićen 19. prosinca 2007., u pokrajini Kandahar na jugu Afganistana te osuđen na trogodišnju kaznu zatvora zbog postavljanja bombi, no pobjegao je nekoliko mjeseci poslije uz pomoć talibana, rekao je ravnatelj zatvora Gulam Faruk u Kandaharu za agenciju Reuters.

Novu informaciju o Merahu, Francuzu alžirskog podrijetla, iznio je ministar unutarnjih poslova Claude Gueant novinarima u Toulouseu.

"Nekoliko godina Meraha su pratili obavještajci iz DCRI" (unutarnje obavještajne službe), no nikada nijedan element nije upućivao da priprema zločinačku akciju", rekao je ministar. Dodao je da je osim dva boravka u Afganistanu, Merah bio i u Pakistanu.

Osumnjičen za sedam ubojstava: trojice vojnika, jednog učitelja i troje djece, Merah je opkoljen u zgradi u Toulouseu koja je evakuirana, prekinuo je pregovore s policijom i očekuje se da će se predati.

Agencija AFP prenosi kako je novinarka francuskog kanala France 24 primila noću poziv mirne i staložene osobe koja je preuzela odgovornost za ubojstva u Montaubaunu i Toulouseu.

Novinarka Ebba Kalondo, pomoćnica redakcije za Afriku rekla je da je vrlo elokventan muškarac naveo niz pojedinosti o oružju i broju metaka korištenima u napadu i da je njegova dojava ozbiljno shvaćena.

"Rekao je da je sve činio kako bi se osvetio zakonu protiv nošenja vela u Francuskoj, zbog sudjelovanja Francuske u ratu u Afganistanu te kako bi prosvjedovao protiv stanja u Palestini", rekla je Kalondo.

Pozivatelj "uopće nije bio uzbuđen", već "vrlo, vrlo miran, uvjeren i vrlo pristojan. Neprestance je ponavljao da je to tek početak i da će biti novih napada", kazala je.

Također je rekao "ili ću u zatvor uzdignute glave ili u smrt sa smješkom na usnama".

(h)
foto: afp

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2012-03-21 14:47:49 [created_by] => 29 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2012-03-22 13:06:06 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2012-03-22 11:50:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 7385 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/images\/2012\/03\/22\/sport\/merahaaa_474849S1_thumb.jpg","\/Archive\/Images\/2012\/03\/21\/Zupanija\/ubojica\/Untitled-10.jpg","\/Archive\/Images\/2012\/03\/21\/Zupanija\/ubojica\/Untitled-3.jpg","\/Archive\/Images\/2012\/03\/21\/Zupanija\/ubojica\/Untitled-5.jpg","\/Archive\/Images\/2012\/03\/21\/Zupanija\/ubojica\/Untitled-6.jpg","\/Archive\/Images\/2012\/03\/21\/Zupanija\/ubojica\/Untitled-7.jpg","\/Archive\/Images\/2012\/03\/21\/Zupanija\/ubojica\/Untitled-8.jpg","\/Archive\/Images\/2012\/03\/21\/Zupanija\/ubojica\/Untitled-9.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"321x274"},{"size0":"700x462"},{"size0":"700x481"},{"size0":"700x465"},{"size0":"700x462"},{"size0":"700x453"},{"size0":"700x464"},{"size0":"700x451"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8038139 Threads: 2 Questions: 1666347789 Slow queries: 4958270 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112148239 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/svijet/najnovije-ubojica-iz-toulousea-je-mrtav-tri-policajca-ranjena-foto-video-161257 [printLink] => /vijesti/svijet/najnovije-ubojica-iz-toulousea-je-mrtav-tri-policajca-ranjena-foto-video-161257?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 148111 [name] => toulouse [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => toulouse [link] => /tag/toulouse ) [1] => stdClass Object ( [id] => 158938 [name] => MohamedMerah [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mohamedmerah [link] => /tag/mohamedmerah ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => NAJNOVIJE Ubojica iz Toulousea je mrtav! Tri policajca ranjena (FOTO/VIDEO) [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-08-39-36-29 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/03/22/sport/merahaaa_474849S1_thumb.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/03/22/sport/merahaaa_474849S1_thumb.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2012/03/21/Zupanija/ubojica/Untitled-10.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2012/03/21/Zupanija/ubojica/Untitled-3.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2012/03/21/Zupanija/ubojica/Untitled-5.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2012/03/21/Zupanija/ubojica/Untitled-6.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2012/03/21/Zupanija/ubojica/Untitled-7.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2012/03/21/Zupanija/ubojica/Untitled-8.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2012/03/21/Zupanija/ubojica/Untitled-9.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

NAJNOVIJE

Mohamed Merah, osumnjičeni ubojica sedam osoba u području francuskoga grada Toulousea, skočio je kroz prozor u četvrtak pod kišom metaka pošto je policija upala u stan u kojem je naoružan i opkoljen proveo 32 sata.

"U trenutku kada je policija u kupaonu gurnula sondu s kamerom, ubojica je izletio iz kupaonice silovito pucajući", rekao je ministar unutarnjih poslova Claude Gueant.

"Na kraju je Mohamed Merah iskočio kroz prozor s oružjem u rukama i nastavio pucati. Na tlu je nađen mrtav", rekao je Gueant novinarima.

Osumnjičeni 24-godišnji Francuz alžirskog podrijetla Merah je bio 32 sata zabarikaridan u svome stanu u zgradu koju je opkolila policija i s njime pregovarala o predaji. Njegovo se stajalište međutim zaoštrilo u srijedu navečer i pregovore je prekinuo.

"Unatoč svim naporima tijekom noći da ponovno uspostavimo kontakt s njime radijskom vezom, kontakta nije bilo", rekao je ministar. Navodno je rekao da želi u "umrijeti s oružjem u rukama".

Svoju akciju taj mladić koji je boravio u Pakistanu i Afganinstanu, a u Francuskoj ga je pratila obavještajna služba, opravdavao je željom za osvetom za smrt palestinske djece i za sudjelovanje francuske vojske u sukobu u Afganistanu.

Gueant je ranije rekao policiji kako se nada da će uloviti živog Meraha koji je pregovaračima, dok je s njima razgovarao, priznao da je ubio trojicu vojnika kao i troje židovske djece. Specijalci su ušli u peterokatnicu u predgrađu Toulousea, a u akciji su dvojica ranjena, rekao je ministar.

Izgledi predsjednika Nicolasa Sarkozyja za predsjedničke izbore u travnju, koji su već slabi u odnosu na kandidata socijalista, vjerojatno će se pogoršati zbog načina vođenja ove krize. Sarkozy je u govoru Francuzima obećao da će pravda biti zadovoljena i pozvao je ljude neka ne podliježu napasti da počine odmazdu.

U četvrtak rano ujutro prve ankete provedene od ubojstava u židovskoj školi u Toulouseu pokazale su da bi Sarkozy tijesno pobijedio socijalista Francoisa Hollandea u prvome izbornom krugu, ali bi u drugome Hollande imao osam posto prednosti.

Merah je rekao da žali jedino za tim što nije počinio više ubojstava, prenose mediji


RANIJE JUTROS

Policija više nema kontakt Mohamedom Merahom, osumnjičenikom za serijska ubojstva koji se zabarikadirao u zgradi u Toulouseu, rekao je u četvrtak francuski ministar unutarnjih poslova Claude Gueant.

"Nije bilo pokreta tijekom noći. Nadamo se da je još živ", rekao je Gueant. "Unatoč cjelonoćnim naporima da s njim ponovo uspostavimo kontakt, bilo glasom bilo radio vezom, nismo uspjeli", dodao je on.

Oko 300 policajaca opkolilo je petokatnicu u predgrađu Toulousea u kojoj se nalazi Merah. On je tijekom srijede najavljivao da će se predati policiji ali je od toga odustao. Policija ga je pokušala zastrašiti eksplozijama u noći na četvrtak ali on se nije predao.

Mohamed Merah je ranije u razgovoru s policijom preuzeo odgovornost za tri napada koja je počinio između 11. i 19. ožujka u Toulouseu i Montaubanu u kojima je ubio sedam osoba: prvo trojicu vojnika i, nakon nekoliko dana, troje djece i profesora židovske škole.

'Predajem se do kraja večeri'

Mohamed Merah, osumnjičen za ubojstva sedam ljudi u Francuskoj, policiji je poručio kako se namjerava predati "krajem večeri" u srijedu i priznao odgovornost za tri napada u kojima je djelovao "samostalno", izjavio je pariški državni tužitelj Francois Mollins na konferenciji za novinare.

Javna rasvjeta je ugašena oko 21.00 sat u četvrti Toulousea gdje se zabarikadirao Mohamed Merah, osumnjičenik za serijska ubojstva koji tvrdi da je član Al Kaide.
Nešto ranije francuski ministar unutarnjih poslova Claude Gueant je rekao: "Tvrdi da će se uskoro predati, svakako je to htio učiniti do mraka i nadamo se da će se uskoro stvarno predati. O uvjetima njegove predaje još se pregovara".

Četvrt je odjednom potonula u mrak u naselju Belle Paule, ali su novinari izdaleka mogli vidjeti da je pročelje zgrade u kojoj se ukopao Merah osvijetljena, ali ne klasičnom javnom rasvjetom.

Kako navodi dobroobaviješten izvor, nešto ranije je propao pokušaj pregovaranja s Merahom preko njemu bliske osobe.


Francuski tužitelj Francois Molins potvrdio je za novinare da je policija pokušala nekoliko napada na Merahovu poziciju, no da su napadi bili odbijeni, prenosi AFP. Dvojica policajaca ranjeni su u napadima, jedan u koljeno, a drugi je pogođen u pancirnu košulju. Prema Molinsu, Merah je za danas planirao napad na jednog vojnika i dvojicu policajaca.

Le Figaro je pustio snimku ubojice na internetu.

JL



Dezinformacije tijekom dana


Osumnjičenik za ubojstvo sedam osoba, među kojima i troje djece u židovskoj školi, uhićen je u srijedu nakon gotovo 12-satne policijske operacije u Toulouseu, objavili su francuski televizijski kanali i-Tele i BFM TV.

Televizije su se pozvale na policijske izvore, ali nisu iznijele pojedinosti, piše Reuters i dodaje da je zasad nemoguće dobiti potvrdu te informacije.

Francuski ministar unutarnjih poslova Claude Gueant opovrgnuo je vijest o uhićenju osumnjičenika za ubojstvo sedam osoba u području Toulousea na jugu Francuske koju su objavila dva televizijska kanala.

"Claude Gueant odbacuje vijest o uhićenju glavnog osumnjičenika", rekao je glasnogovornik MUP-a za Reuters.

Agencija AFP prenosi da je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy rano poslije podne došao blizu vojarne Perignon u Toulouseu, nedaleko od zgrade gdje se ukopao osumnjičeni Mohamed Merah.

Prema programu Sarkozy je trebao obići bolnicu Rangueil gdje se liječe padobranac i dijete iz židovske škole, oboje žrtve napadača na skuteru, a pretpostavlja se da je to Merah.

Sarkozy bi trebao u Montaubanu nazočiti komemoraciji za trojicu vojnika ubijenih 11. i 15. ožujka, za koje se pretpostavlja da su žrtve osumnjičenog 24-godišnjeg Meraha, Francuza alžirskog podrijetla.

Sarkozy bi se trebao poslije podne obratiti naciji.

Eksploziv kod brata

Francuska policija pronašla je eksploziv u automobilu jednog od braće Mohameda Meraha, osumnjičenog za ubojstva u Toulouseu i Montaubanu, doznaje se iz policijskih izvora. Automobil pripada bratu osumnjičenoga, koji je priveden u srijedu ujutro kao i ostali članovi obitelji i koji je angažirani džihadist. O kakvom je eksplozivu riječ nije poznato.


Životni put Mohameda Meraha - od delinkventa do džihadista

Mohamed Merah, osumjničen za hladnokrvno ubojstvo sedam osoba, 23-godišnji je Francuz alžirskog podrijetla koji se iz maloljetničkog delinkventa pretvorio u radikalnog islamista nakon boravaka u Pakistanu i Afganistanu.

U trenucima dok je u policijskom okruženju, najtraženiji čovjek u Francuskoj se u komunikaciji s pripadnicima elitnih postrojbi predstavio kao "mudžahedin" koji pripada ekstremističkoj mreži al-Kaidi, rekao je francuski ministar unutarnjih poslova Claude Gueant.

Pregovaračima je objasnio da je napadom na židovsku školu žalio "osvetiti smrt palestinske djece", dok je ubojstvo trojice padobranaca objasnio protivljenjem sudjelovanju francuske vojske u intervencijama u svijetu.

Nakon što ga je Francuska, a i svijet, poimala kao osobu koja, odjevena u crno, s kacigom na glavi, kruži motorom i ubija vojnike i židovsku djecu, na vidjelo izlaze prvi elementi njegove biografije.

Rođen 10. listopada 1988. u Toulouseu, živio je s majkom koja kaže da nije imala "nikakvog utjecaja" na njega i bratom, odanim sljedbenikom salafizma, stroge škole sunitskog islama, u čijem je automobilu pronađen eksploziv. Po tvrdnjama poznanika iz četvrti u kojoj je odrastao, ubojica krhke tjelesne krađe, visok tek 1,70 m, po profesiji je autolimar.

Njegov nekadašnji odvjetnik Christian Etelin otkrio je da je nakon 2004. ili 2005. Meraha branio od optužbi za manje prekršaje, poglavito u maljoljetničkoj dobi. Ministar unutarnjih poslova tvrdi da je "zakon prekršio nekoliko puta, katkad uz nasilje", a policijski izvori govore o točno 18 zabilježenih prekršaja.

Etelin ga je posljednji put branio 24. veljače zbog "stare stvari", vožnje bez vozačke dozvole, za što je osuđen na jednomjesečnu kaznu zatvora.

Odvjetnik ga je opisaom kao "pristojnu i uljudnu" odobu, dodavši kako mu je teško zamisliti da bi takav čovjek mogao počiniti "potpuno bešćutna" djela.

Unatoč delinkventnom ponašanju, prije svega krađama, "uvijek se doimao pristojnom i uglađenom osobom, nimalo nalik nekome tko je sklon fanatizmu", rekao je Etelin.
Iz osobnosti tog čovjeka "nije se mogao steći dojam da se može radikalizirati i počiniti potpuno bešćutna djela", dodao je.

Njegova radikalizacija "proistekla je iz salafističke ideologije, a čini se da se učvrstila tijekom dvaju putovanja, u Afganistan i Pakistan", ustvrdio je Gueant.

Francusko ministarstvo obrane obznanilo je da se Merah dvaput pokušao prijaviti u vojsku, oba puta neuspješno. Prvo je 2008. želio ući u kopnene snage, čak je prošao i testove, ali je odbijen zbog prijašnjih problema sa zakonom.

Dvije godine poslije želio je pristupiti Legiji stranaca, ali je odustao i prije testiranja.

Pobjegao iz zatvora u Afganistanu, pratile ga tajne službe

Osumnjičeni terorist iz Toulousea pobjegao je iz zatvora u Afganistanu i pratile su ga francuske obavještajne službe, prenose mediji u srijedu, a kanal France 24 primio je noću poziv osobe koja je preuzela odgovornost za pokolj u Toulouseu i umorstva vojnika u Monataubanu te najavila nove napade.

Mohamed Merah (24), bio je uhićen 19. prosinca 2007., u pokrajini Kandahar na jugu Afganistana te osuđen na trogodišnju kaznu zatvora zbog postavljanja bombi, no pobjegao je nekoliko mjeseci poslije uz pomoć talibana, rekao je ravnatelj zatvora Gulam Faruk u Kandaharu za agenciju Reuters.

Novu informaciju o Merahu, Francuzu alžirskog podrijetla, iznio je ministar unutarnjih poslova Claude Gueant novinarima u Toulouseu.

"Nekoliko godina Meraha su pratili obavještajci iz DCRI" (unutarnje obavještajne službe), no nikada nijedan element nije upućivao da priprema zločinačku akciju", rekao je ministar. Dodao je da je osim dva boravka u Afganistanu, Merah bio i u Pakistanu.

Osumnjičen za sedam ubojstava: trojice vojnika, jednog učitelja i troje djece, Merah je opkoljen u zgradi u Toulouseu koja je evakuirana, prekinuo je pregovore s policijom i očekuje se da će se predati.

Agencija AFP prenosi kako je novinarka francuskog kanala France 24 primila noću poziv mirne i staložene osobe koja je preuzela odgovornost za ubojstva u Montaubaunu i Toulouseu.

Novinarka Ebba Kalondo, pomoćnica redakcije za Afriku rekla je da je vrlo elokventan muškarac naveo niz pojedinosti o oružju i broju metaka korištenima u napadu i da je njegova dojava ozbiljno shvaćena.

"Rekao je da je sve činio kako bi se osvetio zakonu protiv nošenja vela u Francuskoj, zbog sudjelovanja Francuske u ratu u Afganistanu te kako bi prosvjedovao protiv stanja u Palestini", rekla je Kalondo.

Pozivatelj "uopće nije bio uzbuđen", već "vrlo, vrlo miran, uvjeren i vrlo pristojan. Neprestance je ponavljao da je to tek početak i da će biti novih napada", kazala je.

Također je rekao "ili ću u zatvor uzdignute glave ili u smrt sa smješkom na usnama".

(h)
foto: afp

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>








[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/najnovije-ubojica-iz-toulousea-je-mrtav-tri-policajca-ranjena-foto-video-161257 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=fe5ba21a376fc6301ad289764a4b3e13b4764821 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=NAJNOVIJE+Ubojica+iz+Toulousea+je+mrtav%21+Tri+policajca+ranjena+%28FOTO%2FVIDEO%29&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fnajnovije-ubojica-iz-toulousea-je-mrtav-tri-policajca-ranjena-foto-video-161257 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fnajnovije-ubojica-iz-toulousea-je-mrtav-tri-policajca-ranjena-foto-video-161257 )
Array ( [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM

NAJNOVIJE Ubojica iz Toulousea je mrtav! Tri policajca ranjena (FOTO/VIDEO)

Piše PSD.
22. ožujka 2012. - 12:50

NAJNOVIJE

Mohamed Merah, osumnjičeni ubojica sedam osoba u području francuskoga grada Toulousea, skočio je kroz prozor u četvrtak pod kišom metaka pošto je policija upala u stan u kojem je naoružan i opkoljen proveo 32 sata.

"U trenutku kada je policija u kupaonu gurnula sondu s kamerom, ubojica je izletio iz kupaonice silovito pucajući", rekao je ministar unutarnjih poslova Claude Gueant.

"Na kraju je Mohamed Merah iskočio kroz prozor s oružjem u rukama i nastavio pucati. Na tlu je nađen mrtav", rekao je Gueant novinarima.

Osumnjičeni 24-godišnji Francuz alžirskog podrijetla Merah je bio 32 sata zabarikaridan u svome stanu u zgradu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 10:39