stdClass Object ( [id] => 1314025 [title] => Mnogi opet zazivaju ‘Željeznu lady, što je uopće postigla njena toliko hvaljena politika? Huligane pripitomila nije... [alias] => mnogi-opet-zazivaju-zeljeznu-lady-sto-je-uopce-postigla-njena-toliko-hvaljena-politika-huligane-pripitomila-nije [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kad god se dogodi žešće navijačko nasilje – poput ovog u Ateni, gdje je u sukobu sa zagrebačkim BBB smrtno stradao jedan navijač grčkog AEK-a – dio javnosti zaziva „Željeznu lady”, pokojnu britansku premijerku Margaret Thatcher.

Jer ona je, navodno, svojim rigoroznim zakonom o navijačima davno riješila problem nogometnih huligana u Britaniji, tako da samo treba prepisati i početi primjenjivati taj njezin zakon, pa će i u Hrvatskoj nestati navijačkog nasilja.

Podsjetimo, taj zakon Thatcher je donijela nakon što su u svibnju 1985., uoči finala Kupa europskih prvaka (današnja Liga prvaka) između Liverpoola i Juventusa na stadionu Heysel u Bruxellesu, navijači Liverpoola na tribinama izazvali stampedo u kojem je poginulo 39 navijača Juventusa.

Taj je zakon – koji je u Britaniji i danas na snazi – s pravom nazvan rigoroznim: čak i za relativno benigne i nenasilne navijačke prekršaje, poput ulijetanja u teren za vrijeme utakmice, predviđene su višegodišnje zatvorske i goleme novčane kazne.

No to je samo najpoznatiji dio zakona koji se veže uz Margaret Thatcher. Paralelno s tim, usvojen je i čitav niz drugih mjera koje su britanskoj policiji i tamošnjim sudovima olakšali borbu protiv nogometnih huligana na stadionima.

Navijači kao IRA

Prvo, želeći promijeniti socijalni sastav publike na stadionima – od bijesne i nasilju sklone radničke klase prema mirnijim pripadnicima viših društvenih slojeva – Englezi su znatno povećali cijenu ulaznica, tako da su mnogim tamošnjim radnicima one postale preskupe i nedostupne.

(Ovu mjera imala je smisla i učinka jer su tih godina u engleske klubove počele stizati strane nogometne zvijezde koje su podigle kvalitet nogometa, što je privuklo bogatije gledatelje koji su mogli priuštiti skupe karte. Kad bi se ta mjera uvela u Hrvatskoj, s ovako mizernim kvalitetom nogometa, naši stadioni više ne bi bili poluprazni, nego prazni, osim možda Poljuda).

Drugo, ulaznice su se na engleskim stadionima počele prodavati na ime i prezime, a sjedala na stadionu su numerirana: sjediš tamo gdje ti piše na ulaznici.

Treće, policija je uvela kontrolne punktove na stadionima, gdje kamerama i video-nadzorom kontrolira kako se ponaša svaki pojedinac, te na temelju toga već sutradan može pokrenuti postupak protiv njega.

Četvrto, policija je uspostavila sistem TV-kamera koje kontroliraju sve punktove za koje se zna da se navijači na njima okupljaju.

Svim tim mjerama, uz visoke zatvorske kazne za prekršitelje, engleska policija je od vremena Margaret Thatcher uspjela postići sveobuhvatan nadzor zbivanja na stadionima, kako je to na jednoj javnoj tribini prije 20-ak godina ustvrdio naš pokojni sociolog i pionir istraživanja navijačke subkulture, dr. Srđan Vrcan:

„Policija se u Engleskoj prema navijačima odnosi onako kako se odnosila prema Irskoj republikanskoj armiji (IRA) dok je ova bila teroristička organizacija: uspostavila je kompletnu kontrolu nad tim ponašanjem”, ocijenio je tada dr. Vrcan.

Stadioni su sigurni, ali...

I što je postigla ta toliko hvaljena politika Margaret Thatcher? I što su postigli refleksi te politike u drugim europskim zemljama, uključujući Hrvatsku?

Ponešto je ta politika zaista uspjela postići. Prije svega, u Velikoj Britaniji nasilja na stadionima više nema: tamo već godinama komotno možete doći na utakmicu s malom djecom, uživajući u ljepoti vrhunskog nogometa bez straha od huliganskih ispada.

Ali to ne znači da ste sigurni na putu do stadiona ili od stadiona do kuće, niti da ste od nogometnih huligana zaštićeni u dane prije ili poslije utakmica. O tome se radi.

Dogmu o efikasnosti Thatcheričina pristupa nogometnim huliganima prvi su načeli britanski sociolozi, koji su empirijski dokazali da rigorozni zakoni o huliganima nisu smanjili količinu nasilja vezanu uz nogometne utakmice, nego su samo uspjeli maknuti to nasilje sa stadiona i premjestiti ga na druga mjesta: ulice, kafiće, pubove, trgove, autoceste, benzinske pumpe...

Pokazalo se, naime, da su nogometni huligani vražja čeljad. Suočeni s otežanim uvjetima za izvođenje nasilja na samim stadionima, huligani su reorganizirali svoj navijački ritual, te su nasilje – kao sastavni dio tog rituala – počeli isporučivati daleko od stadiona, čak i u dane kad nema utakmica.

Uostalom, i ovi tragični neredi u Ateni to pokazuju. Smrtonosno nasilje se dogodilo u okolici AEK-ova stadiona, ali puna 24 sata prije utakmice.

---

image

Nisu huligani (samo) nečista savjest nogometa, nego su i izdanak i ogledalo društva koje počiva na nasilju i nejednakosti

AFP
---

Huligani u hotelima

Ako je Margaret Thatcher i dobila bitku na samom stadionu za vrijeme odigravanja nogometne utakmice, huligani su reagirali prostornim i vremenskim širenjem fronta, „rastegnuvši” tako policiju daleko preko granica stadiona i same utakmice.

Recimo, u prosincu 2010. navijači Dinama su napali i zapalili autobus s navijačima grčkog PAOK-a kilometrima daleko od stadiona u Maksimiru, čitav dan prije utakmice njihovih klubova. Nedugo prije toga navijači Hajduka su u St. Peterburgu napadnuti na hotelskoj recepciji, večer uoči utakmice protiv Zenita, kao što su navijači Anderlechta u Splitu napadnuti na plaži Bačvice, noć uoči utakmice protiv Hajduka.

Nisu se, dakle, engleski i drugi europski nogometni huligani pripitomili i odrekli nasilja, već su samo dislocirali poprišta i arene sukoba. Margaret Thatcher je dobila stadionsku bitku, ali nije dobila rat.

Izvještaji europskih policija pritom svjedoče o visokom stupnju organiziranosti navijačkih skupina, koje u dogovaranju međusobnih sukoba već godinama koriste sva suvremena sredstva komunikacije, nastojeći izbjeći policijski nadzor.

U navijačkom je svijetu poznat primjer navijača nizozemskih nogometnih klubova Ajax (Amsterdam) i Feyenord (Rotterdam), koji su još krajem prošlog stoljeća svoje međusobne tučnjave počeli dogovarati telefonom i internetom, kako bi bili sigurni da ih policija neće ometati i razdvajati. Pritom su ti dogovori vrlo precizni: određuju se datum i mjesto tučnjave, broj navijača s obje strane, vrsta „opreme” (štapovi, letve, „bokseri” itd.).

Trend rastuće brutalnosti

Prvi smrtni slučaj u takvim dogovorenim navijačkim sukobima zabilježen je još 1997. godine, kada su pripadnici dviju navedenih grupa putem interneta „aranžirali” međusobnu tučnjavu na napuštenom zemljištu pored mjesta Beverwijk, uz autocestu Amsterdam-Rotterdam, u kojoj je sudjelovalo više od stotinu navijača oba kluba, opremljenih bejzbol-palicama i noževima (takvi su „uvjeti” prethodno dogovoreni), i u kojoj je jedan navijač poginuo, a još desetak ih je ozlijeđeno.

Ono što se također razabire iz izvještaja europskih policija, a vidljivo je i iz crnih kronika dnevnih listova, jest trend rastuće brutalnosti: svaka nova navijačka generacija u pravilu je surovija od prethodne, otprilike kako su i europska društva u socijalnom smislu sve surovija.

Naprosto, policijska represija po uzoru na Margaret Thatcher može promijeniti pojavne oblike navijačkog nasilja, ali ona to nasilje ne može iskorijeniti jer ne udara na njegove uzroke, koji su višestruki.

Europske zemlje na razne se načine bore protiv nogometnog huliganizma, ali uglavnom se sve svodi na „Thatcheričin model”, sa svim njegovim prednostima i ograničenjima. Neke zemlje, poput Italije, čak razmišljaju o tome da navijačke skupine zakonski izjednače s organiziranim kriminalnim skupinama.

Kako god, očito je da represija i policijske mjere same po sebi ne mogu riješiti problem navijačkog huliganizma. Sve ukazuje na to da će taj problem još dugo opterećivati europski nogomet i europska društva, kao tamno naličje blještavila Lige prvaka i globalnog kapitala koji stoji iza tog blještavila. Nisu huligani (samo) nečista savjest nogometa, nego su i izdanak i ogledalo društva koje počiva na nasilju i nejednakosti.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => navijačko nasilje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => navijačko nasilje 0 7630 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-08-11 07:12:32 [created_by] => 3112 [created_by_alias] => Damir Pilić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-08-11 08:38:51 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-08-11 08:38:51 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Mnogi opet zazivaju 'Željeznu lady, što je uopće postigla njena toliko hvaljena politika? Huligane pripitomila nije... [metakey] => huligani, navijači, navijačko nasilje, margaret thatcher [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/08\/11\/25421131.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/11\/25411302.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP, Shutterstock","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ako je Margaret Thatcher i dobila bitku na samom stadionu za vrijeme odigravanja nogometne utakmice, huligani su reagirali prostornim i vremenskim \u0161irenjem fronta<\/p>","

Nisu huligani (samo) ne\u010dista savjest nogometa, nego su i izdanak i ogledalo dru\u0161tva koje po\u010diva na nasilju i nejednakosti<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25421131_1920.jpg":"1920x1080","k_25421131_1280.jpg":"1280x1280","k_25421131_1024.jpg":"1024x1024","k_25421131_640.jpg":"640x640","k_25421131_480.jpg":"480x480","k_25421131_340.jpg":"340x340","k_25421131_220.jpg":"220x220","o_25421131_1280.jpg":"1280x853","o_25421131_1024.jpg":"1024x682","o_25421131_640.jpg":"640x426","o_25421131_480.jpg":"480x320","o_25421131_340.jpg":"340x226","o_25421131_220.jpg":"220x146","h_25421131_1280.jpg":"1280x854","h_25421131_1024.jpg":"1024x683","h_25421131_640.jpg":"640x427","h_25421131_480.jpg":"480x320","h_25421131_340.jpg":"340x227","h_25421131_220.jpg":"220x147","pp_25421131_1280.jpg":"1280x1628","pp_25421131_1024.jpg":"1024x1303","pp_25421131_640.jpg":"640x814","pp_25421131_480.jpg":"480x611","pp_25421131_340.jpg":"340x432","pp_25421131_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25411302_1920.jpg":"1920x1080","k_25411302_1280.jpg":"1280x1280","k_25411302_1024.jpg":"1024x1024","k_25411302_640.jpg":"640x640","k_25411302_480.jpg":"480x480","k_25411302_340.jpg":"340x340","k_25411302_220.jpg":"220x220","o_25411302_1280.jpg":"1280x853","o_25411302_1024.jpg":"1024x682","o_25411302_640.jpg":"640x426","o_25411302_480.jpg":"480x320","o_25411302_340.jpg":"340x226","o_25411302_220.jpg":"220x146","h_25411302_1280.jpg":"1280x854","h_25411302_1024.jpg":"1024x683","h_25411302_640.jpg":"640x427","h_25411302_480.jpg":"480x320","h_25411302_340.jpg":"340x227","h_25411302_220.jpg":"220x147","pp_25411302_1280.jpg":"1280x1628","pp_25411302_1024.jpg":"1024x1303","pp_25411302_640.jpg":"640x814","pp_25411302_480.jpg":"480x611","pp_25411302_340.jpg":"340x432","pp_25411302_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8038779 Threads: 5 Questions: 1666468126 Slow queries: 4958685 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112150993 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/mnogi-opet-zazivaju-zeljeznu-lady-sto-je-uopce-postigla-njena-toliko-hvaljena-politika-huligane-pripitomila-nije-1314025 [printLink] => /vijesti/svijet/mnogi-opet-zazivaju-zeljeznu-lady-sto-je-uopce-postigla-njena-toliko-hvaljena-politika-huligane-pripitomila-nije-1314025?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 440286 [name] => huligani [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => huligani [link] => /tag/huligani ) [1] => stdClass Object ( [id] => 394826 [name] => navijači [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => navijaci [link] => /tag/navijaci ) [2] => stdClass Object ( [id] => 311176 [name] => navijačko nasilje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => navijacko-nasilje [link] => /tag/navijacko-nasilje ) [3] => stdClass Object ( [id] => 673280 [name] => margaret thatcher [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-07 15:39:19 [main_article_id] => 0 [alias] => margaret-thatcher [link] => /tag/margaret-thatcher ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => navijačko nasilje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Mnogi opet zazivaju ‘Željeznu lady, što je uopće postigla njena toliko hvaljena politika? Huligane pripitomila nije... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3112 [name] => Divna Zenić Rak [username] => divna-zeni-rak [email] => divna-zeni-rak@sd.hr [password] => $2y$10$tqT1tH/eC1RIr51RXJHmQeV1OtaJQrcAlkttNeawB7Um36D1oksm. [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/divna-zenic-rak-3112 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1630 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/522fee2df7069fbc7967f5925ac37dd8?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/11/25421131.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP, Shutterstock [mainImageDesc] =>

Ako je Margaret Thatcher i dobila bitku na samom stadionu za vrijeme odigravanja nogometne utakmice, huligani su reagirali prostornim i vremenskim širenjem fronta

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/11/25421131.jpg [title] => AFP, Shutterstock

Ako je Margaret Thatcher i dobila bitku na samom stadionu za vrijeme odigravanja nogometne utakmice, huligani su reagirali prostornim i vremenskim širenjem fronta

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/11/25411302.jpg [title] => AFP

Nisu huligani (samo) nečista savjest nogometa, nego su i izdanak i ogledalo društva koje počiva na nasilju i nejednakosti

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Kad god se dogodi žešće navijačko nasilje – poput ovog u Ateni, gdje je u sukobu sa zagrebačkim BBB smrtno stradao jedan navijač grčkog AEK-a – dio javnosti zaziva „Željeznu lady”, pokojnu britansku premijerku Margaret Thatcher.

Jer ona je, navodno, svojim rigoroznim zakonom o navijačima davno riješila problem nogometnih huligana u Britaniji, tako da samo treba prepisati i početi primjenjivati taj njezin zakon, pa će i u Hrvatskoj nestati navijačkog nasilja.

Podsjetimo, taj zakon Thatcher je donijela nakon što su u svibnju 1985., uoči finala Kupa europskih prvaka (današnja Liga prvaka) između Liverpoola i Juventusa na stadionu Heysel u Bruxellesu, navijači Liverpoola na tribinama izazvali stampedo u kojem je poginulo 39 navijača Juventusa.

Taj je zakon – koji je u Britaniji i danas na snazi – s pravom nazvan rigoroznim: čak i za relativno benigne i nenasilne navijačke prekršaje, poput ulijetanja u teren za vrijeme utakmice, predviđene su višegodišnje zatvorske i goleme novčane kazne.

No to je samo najpoznatiji dio zakona koji se veže uz Margaret Thatcher. Paralelno s tim, usvojen je i čitav niz drugih mjera koje su britanskoj policiji i tamošnjim sudovima olakšali borbu protiv nogometnih huligana na stadionima.

Navijači kao IRA

Prvo, želeći promijeniti socijalni sastav publike na stadionima – od bijesne i nasilju sklone radničke klase prema mirnijim pripadnicima viših društvenih slojeva – Englezi su znatno povećali cijenu ulaznica, tako da su mnogim tamošnjim radnicima one postale preskupe i nedostupne.

(Ovu mjera imala je smisla i učinka jer su tih godina u engleske klubove počele stizati strane nogometne zvijezde koje su podigle kvalitet nogometa, što je privuklo bogatije gledatelje koji su mogli priuštiti skupe karte. Kad bi se ta mjera uvela u Hrvatskoj, s ovako mizernim kvalitetom nogometa, naši stadioni više ne bi bili poluprazni, nego prazni, osim možda Poljuda).

Drugo, ulaznice su se na engleskim stadionima počele prodavati na ime i prezime, a sjedala na stadionu su numerirana: sjediš tamo gdje ti piše na ulaznici.

Treće, policija je uvela kontrolne punktove na stadionima, gdje kamerama i video-nadzorom kontrolira kako se ponaša svaki pojedinac, te na temelju toga već sutradan može pokrenuti postupak protiv njega.

Četvrto, policija je uspostavila sistem TV-kamera koje kontroliraju sve punktove za koje se zna da se navijači na njima okupljaju.

Svim tim mjerama, uz visoke zatvorske kazne za prekršitelje, engleska policija je od vremena Margaret Thatcher uspjela postići sveobuhvatan nadzor zbivanja na stadionima, kako je to na jednoj javnoj tribini prije 20-ak godina ustvrdio naš pokojni sociolog i pionir istraživanja navijačke subkulture, dr. Srđan Vrcan:

„Policija se u Engleskoj prema navijačima odnosi onako kako se odnosila prema Irskoj republikanskoj armiji (IRA) dok je ova bila teroristička organizacija: uspostavila je kompletnu kontrolu nad tim ponašanjem”, ocijenio je tada dr. Vrcan.

Stadioni su sigurni, ali...

I što je postigla ta toliko hvaljena politika Margaret Thatcher? I što su postigli refleksi te politike u drugim europskim zemljama, uključujući Hrvatsku?

Ponešto je ta politika zaista uspjela postići. Prije svega, u Velikoj Britaniji nasilja na stadionima više nema: tamo već godinama komotno možete doći na utakmicu s malom djecom, uživajući u ljepoti vrhunskog nogometa bez straha od huliganskih ispada.

Ali to ne znači da ste sigurni na putu do stadiona ili od stadiona do kuće, niti da ste od nogometnih huligana zaštićeni u dane prije ili poslije utakmica. O tome se radi.

Dogmu o efikasnosti Thatcheričina pristupa nogometnim huliganima prvi su načeli britanski sociolozi, koji su empirijski dokazali da rigorozni zakoni o huliganima nisu smanjili količinu nasilja vezanu uz nogometne utakmice, nego su samo uspjeli maknuti to nasilje sa stadiona i premjestiti ga na druga mjesta: ulice, kafiće, pubove, trgove, autoceste, benzinske pumpe...

Pokazalo se, naime, da su nogometni huligani vražja čeljad. Suočeni s otežanim uvjetima za izvođenje nasilja na samim stadionima, huligani su reorganizirali svoj navijački ritual, te su nasilje – kao sastavni dio tog rituala – počeli isporučivati daleko od stadiona, čak i u dane kad nema utakmica.

Uostalom, i ovi tragični neredi u Ateni to pokazuju. Smrtonosno nasilje se dogodilo u okolici AEK-ova stadiona, ali puna 24 sata prije utakmice.

---

image

Nisu huligani (samo) nečista savjest nogometa, nego su i izdanak i ogledalo društva koje počiva na nasilju i nejednakosti

AFP
---

Huligani u hotelima

Ako je Margaret Thatcher i dobila bitku na samom stadionu za vrijeme odigravanja nogometne utakmice, huligani su reagirali prostornim i vremenskim širenjem fronta, „rastegnuvši” tako policiju daleko preko granica stadiona i same utakmice.

Recimo, u prosincu 2010. navijači Dinama su napali i zapalili autobus s navijačima grčkog PAOK-a kilometrima daleko od stadiona u Maksimiru, čitav dan prije utakmice njihovih klubova. Nedugo prije toga navijači Hajduka su u St. Peterburgu napadnuti na hotelskoj recepciji, večer uoči utakmice protiv Zenita, kao što su navijači Anderlechta u Splitu napadnuti na plaži Bačvice, noć uoči utakmice protiv Hajduka.

Nisu se, dakle, engleski i drugi europski nogometni huligani pripitomili i odrekli nasilja, već su samo dislocirali poprišta i arene sukoba. Margaret Thatcher je dobila stadionsku bitku, ali nije dobila rat.

Izvještaji europskih policija pritom svjedoče o visokom stupnju organiziranosti navijačkih skupina, koje u dogovaranju međusobnih sukoba već godinama koriste sva suvremena sredstva komunikacije, nastojeći izbjeći policijski nadzor.

U navijačkom je svijetu poznat primjer navijača nizozemskih nogometnih klubova Ajax (Amsterdam) i Feyenord (Rotterdam), koji su još krajem prošlog stoljeća svoje međusobne tučnjave počeli dogovarati telefonom i internetom, kako bi bili sigurni da ih policija neće ometati i razdvajati. Pritom su ti dogovori vrlo precizni: određuju se datum i mjesto tučnjave, broj navijača s obje strane, vrsta „opreme” (štapovi, letve, „bokseri” itd.).

Trend rastuće brutalnosti

Prvi smrtni slučaj u takvim dogovorenim navijačkim sukobima zabilježen je još 1997. godine, kada su pripadnici dviju navedenih grupa putem interneta „aranžirali” međusobnu tučnjavu na napuštenom zemljištu pored mjesta Beverwijk, uz autocestu Amsterdam-Rotterdam, u kojoj je sudjelovalo više od stotinu navijača oba kluba, opremljenih bejzbol-palicama i noževima (takvi su „uvjeti” prethodno dogovoreni), i u kojoj je jedan navijač poginuo, a još desetak ih je ozlijeđeno.

Ono što se također razabire iz izvještaja europskih policija, a vidljivo je i iz crnih kronika dnevnih listova, jest trend rastuće brutalnosti: svaka nova navijačka generacija u pravilu je surovija od prethodne, otprilike kako su i europska društva u socijalnom smislu sve surovija.

Naprosto, policijska represija po uzoru na Margaret Thatcher može promijeniti pojavne oblike navijačkog nasilja, ali ona to nasilje ne može iskorijeniti jer ne udara na njegove uzroke, koji su višestruki.

Europske zemlje na razne se načine bore protiv nogometnog huliganizma, ali uglavnom se sve svodi na „Thatcheričin model”, sa svim njegovim prednostima i ograničenjima. Neke zemlje, poput Italije, čak razmišljaju o tome da navijačke skupine zakonski izjednače s organiziranim kriminalnim skupinama.

Kako god, očito je da represija i policijske mjere same po sebi ne mogu riješiti problem navijačkog huliganizma. Sve ukazuje na to da će taj problem još dugo opterećivati europski nogomet i europska društva, kao tamno naličje blještavila Lige prvaka i globalnog kapitala koji stoji iza tog blještavila. Nisu huligani (samo) nečista savjest nogometa, nego su i izdanak i ogledalo društva koje počiva na nasilju i nejednakosti.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP, Shutterstock AFP
AFP, Shutterstock

Ako je Margaret Thatcher i dobila bitku na samom stadionu za vrijeme odigravanja nogometne utakmice, huligani su reagirali prostornim i vremenskim širenjem fronta

AFP

Nisu huligani (samo) nečista savjest nogometa, nego su i izdanak i ogledalo društva koje počiva na nasilju i nejednakosti

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/mnogi-opet-zazivaju-zeljeznu-lady-sto-je-uopce-postigla-njena-toliko-hvaljena-politika-huligane-pripitomila-nije-1314025 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=3fb8d3cb8c8f1638fd3cbb45abb31b7046921091 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Mnogi+opet+zazivaju+%E2%80%98%C5%BDeljeznu+lady%2C+%C5%A1to+je+uop%C4%87e+postigla+njena+toliko+hvaljena+politika%3F+Huligane+pripitomila+nije...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fmnogi-opet-zazivaju-zeljeznu-lady-sto-je-uopce-postigla-njena-toliko-hvaljena-politika-huligane-pripitomila-nije-1314025 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fmnogi-opet-zazivaju-zeljeznu-lady-sto-je-uopce-postigla-njena-toliko-hvaljena-politika-huligane-pripitomila-nije-1314025 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => navijačko nasilje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Svijetnavijačko nasilje

Mnogi opet zazivaju ‘Željeznu lady, što je uopće postigla njena toliko hvaljena politika? Huligane pripitomila nije...

Piše Damir Pilić
11. kolovoza 2023. - 10:38
Ako je Margaret Thatcher i dobila bitku na samom stadionu za vrijeme odigravanja nogometne utakmice, huligani su reagirali prostornim i vremenskim širenjem frontaAFP, Shutterstock

Kad god se dogodi žešće navijačko nasilje – poput ovog u Ateni, gdje je u sukobu sa zagrebačkim BBB smrtno stradao jedan navijač grčkog AEK-a – dio javnosti zaziva „Željeznu lady”, pokojnu britansku premijerku Margaret Thatcher.

Jer ona je, navodno, svojim rigoroznim zakonom o navijačima davno riješila problem nogometnih huligana u Britaniji, tako da samo treba prepisati i početi primjenjivati taj njezin zakon, pa će i u Hrvatskoj nestati navijačkog nasilja.

Podsjetimo, taj zakon Thatcher je donijela nakon što su u svibnju 1985., uoči finala Kupa europskih prvaka (današnja Liga prvaka) između Liverpoola i Juventusa na stadionu Heysel u Bruxellesu, navijači Liverpoola na tribinama izazvali stampedo u kojem je poginulo 39 navijača Juventusa.

Taj je zakon – koji...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 10:50