StoryEditorOCM
Svijetnedavno rodila

Majka male bebe nestala nakon napada Hamasa, suprug očajan: ‘Ne jedem i ne spavam, potpuno sam bespomoćan‘

Piše Vijesti Sd
15. listopada 2023. - 12:02

Prošle nedjelje ujutro 32-godišnja Celine Ben David Nagar trebala se spremati za svoj prvi dan na poslu nakon šest mjeseci na porodiljskom dopustu. Umjesto posla, ako je i dalje živa, sad se nalazi negdje unutar Gaze, u rukama Hamasa, a njezina obitelj proživljava noćnu moru koja sada traje već tjedan dana.

BBC piše kako je Celine u subotu rano ujutro s dvije prijateljice krenula na glazbeni festival Nova u južni Izrael, ali su krenule natrag čule fijuk raketa. Pronašle su put do javnog skloništa u blizini Sderota. Odatle je Celine točno u sedam sati i 11 minuta poslala svoju posljednju poruku Idu, svom suprugu i ocu njihove kćerkice Ellie.

"Vojnici dolaze. Bože, bila je pogreška doći ovamo", napisala je Celine.

Ido je u subotu pojurio prema spomenutom skloništu, ali mu vojska nije dopustila da prođe. U nedjelju ujutro pronašao je Celinein auto, pun rupa od metaka. Kasnije tog dana, Ido je pronašao jednog preživjelog koji mu je rekao da su militanti Hamasa bacili granate u sklonište, ubivši Celineine prijatelje. Ali Celine je preživjela, rekao je stranac.

U sljedećih šest dana, to je bilo sve za što se Ido mogao uhvatiti. Jedino što zna je da njezino tijelo nije pronađeno. "Ne spavam i ne jedem i u nekakvoj sam ludoj neizvjesnosti. Potpuno si bespomoćan", rekao je u telefonskom intervjuu za BBC iz svog doma u blizini Tel Aviva.

Ido je briznuo u plač dok je pokušavao opisati svoju suprugu, administrativnu pomoćnicu u odvjetničkom uredu, koja je odrasla u Francuskoj i francusko-izraelska je državljanka.

"Ona je nevjerojatna žena, osoba koja je okružena prijateljima i ljubavlju. Ona je i sjajna majka. Imamo šestomjesečnu bebu. Ovo joj je trebala biti posljednja zabava prije nego što se vrati na posao. Dogovorili smo se da ću doći po nju u ponoć, ali nije došla kući", ispričao je očajni Ido.

image
screenshot X

Zajednica se okupila oko njega, prijatelji i rodbina donose hranu i mlijeko kako bi nahranili Ellie, koju je Celine dojila, te pomažu u brizi za obitelj. Ido stalno visi u WhatsApp grupi s rođacima drugih talaca, gdje dijele informacije o njima.

Malo se zna o lokaciji ili stanju oko 150 talaca za koje se vjeruje da su odvedeni u Gazu. Zarobljeni su u gradovima duž granice Izraela i Gaze, kao i u vojnim bazama na tom području, a među njima ima djece i beba, starijih osoba i osoba s invaliditetom. Hamas tvrdi da je sakrio taoce na "sigurnim mjestima i tunelima", ali je zaprijetio da će ih ubiti ako Izrael bez upozorenja bombardira domove civila.

Za Idu i stotine drugih bliskih rođaka to je noćna mora iz koje se ne mogu probuditi: "Pokušavam se boriti protiv toga na svaki način koji mi pada na pamet, pokušavam biti optimističan i razmišljam pozitivno. Želim vjerovati da je živa tamo u Gazi i možda se brine o djeci koja su oteta s njom. Nadam se da zna da se borimo za nju i da govori sebi da će se vratiti kući, veli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 07:57