StoryEditorOCM
Svijetmirovne snage

Macron oštro upozorio Netanyahua: On ne smije zaboraviti da je Izrael stvoren odlukom Ujedinjenih naroda

Piše vijesti sd
16. listopada 2024. - 10:26

Francuski predsjednik Emmanuel Macron tijekom sastanka sa svojim ministrima u utorak upozorio je izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da "ne ignorira odluke Ujedinjenih naroda".

"Netanyahu ne smije zaboraviti da je njegova zemlja stvorena odlukom UN-a", naveo je Macron, pozivajući se na glasanje Opće skupštine UN-a 1947. godine kojim je prekinut britanski mandat nad Palestinom, piše Klix.ba.

Macron i Netanyahu razmjenjivali su kritike posljednjih dana zbog straha od eskalacije sukoba između Izraela i skupine Hezbollah.

Francuski predsjednik nedavno je pozvao na obustavu isporuka oružja Izraelu u intervjuu za francuski radio, što je izazvalo ljutit odgovor izraelskog premijera koji je izjavio da je Macrona "treba biti sramota".

image

 Benjamin Netanyahu naljutio se na Macrona kad je pozvao na obustavu isporuka oružja Izraelu

Charly Triballeau/Afp

Macronov poziv da se ne ignoriraju odluke UN-a odnosi se na situaciju u južnom Libanonu i izraelsku vatru na mirovne snage UN-a, što je u subotu osudilo 40 zemalja.

Pariz je pozvao izraelskog ambasadora u Francuskoj nakon incidenta u kojem su ranjena dva djelatnika UN-a u južnom Libanonu.

U ponedjeljak je francuski ministar oružanih snaga Sébastien Lecornu ponovio ova upozorenja Francuske, rekavši novinaru da je problem što Izrael ne poštuje rezolucije UN-a.

"To je bila rezolucija UN-a koja je stvorila Izrael, jedna od prvih", rekao je na francuskoj televiziji.

image

Francuski ministar oružanih snaga Sébastien Lecornu ponovio je upozorenja Francuske

Ludovic Marin/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. listopad 2024 10:29