StoryEditorOCM
Svijetučio u zatvoru

Lider Hamasa iznenadio zatočene Izraelce u tunelima Gaze, pričao na hebrejskom bez naglaska: ‘Ovdje ste sigurni...‘

Piše Vijesti SD
28. studenog 2023. - 10:35

Šef Hamasa Yahya Sinwar razgovarao je s izraelskim taocima dok su držani pod zemljom u Gazi nakon njihove otmice 7. listopada i to na hebrejskom jeziku, javljaju izraelski mediji, a prenosi Klix.ba.

Sinwar, vođa Hamasa u Gazi, razgovarao je s taocima na hebrejskom gotovo bez naglaska u pokušaju da ih umiri nakon što su odvučeni u Gazu, izvijestio je kanal 12, pozivajući se na informacije nedavno oslobođenog taoca.

Sastanak je održan u tunelu, izvijestio je kanal, nedugo nakon napada 7. listopada u kojem je Hamas uzeo više od 240 talaca.

“Zdravo, ja sam Yahya Sinwar. Ovdje ste najzaštićeniji. Ništa vam se neće dogoditi”, rekao je Sinwar grupi, prema izvještaju.

Talac koji je bio prisutan ispričao je događaj porodici i također je izvijestio sigurnosne službenike koji su potvrdili priču, rekao je Channel 12.

Prema izvještaju bez izvora u Haaretzu u ponedjeljak, svi taoci koji su bili prisutni da čuju Sinwar bili su iz Nir Oza.

Sinwar je naučio hebrejski u izraelskom zatvoru nakon što je 1989. osuđen zbog otmice i ubojstva dvojice izraelskih vojnika te četvorice Palestinaca za koje je smatrao da rade s Izraelom. Dobio je četiri doživotne robije, ali je pušten 2011. godine kao dio dogovora o povratku zarobljenog izraelskog vojnika Gilada Shalita.

Prošle godine, Betty Lahat, bivša upraviteljica zatvora Hasharon i voditeljica Obavještajnog odjela Izraelske zatvorske službe, izjavila je za novine Maariv da je Sinwar koristio svoje vrijeme u zatvoru kako bi saznao što je više mogao o Izraelcima.

“On je vrlo inteligentna osoba koja je uložila u svoj intelektualni razvoj i dubinsko razumijevanje izraelskog društva”, rekla je, prenosi Klix.ba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. lipanj 2024 10:00