StoryEditor
SvijetDOLIJAO SILOVATELJ

Lažirao smrt da bi izbjegao progon u SAD-u zbog silovanja. Otkriven je u Škotskoj kad je obolio od COVID-a pa završio na respiratoru

Piše PSD
15. siječnja 2022. - 14:11

Muškarac s Rhode Islanda, za kojeg se vjeruje da je lažirao svoju smrt i pobjegao iz SAD-a kako bi izbjegao kazneni progon, uhićen je u Škotskoj nakon što je hospitaliziran zbog COVID-a 19.

Nicholas Alahverdian (34) otkriven je nakon što se jako razbolio  pa je stavljen na respirator u bolnici u Glasgowu.

Bjegunca kojeg je tražio Interpol sad čeka izruče SAD-u kako bi se suočio s optužbom za silovanje prvog stupnja u američkoj državi Utah 2008. godine. Alahverdian je te godine upoznao 21-godišnju djevojku na MySpaceu, dok je živio u gradu Oremu i zvao se Nicholas Rossi.

Žena je kasnije rekla kako je prekinula tu vezu, ali da joj je Alahverdian dugovao novac i obećao ga vratiti, ali ju je umjesto toga seksualno napastvovao u svom stanu. Prikupljeni DNK dokazi nisu analizirani sve do 2017., kada je država uložila napore da se riješe zaostali slučajevi silovanja. Ispalo je da su ti dokazi iz Utaha naposljetku podudaraju s onima iz slučaja drugog seksualnog napada, u Ohiju.

Istražitelji su saznali da je Nicholas Rossi u međuvremenu pobjegao iz zemlje kako bi izbjegao kazneni progon u Ohiju i pokušao navesti istražitelje da povjeruju kako je on preminuo. No, otkriveno je da Rossi živi pod lažnim imenom u Škotskoj.

Državna policija Rhode Islanda također je izjavila da je tražen i u toj državi, kao i u svom matičnom Ohiju, zbog optužbe da je ukrao kreditne kartice svog udomitelja i nagomilao više od 200.000 dolara dugova.

Alahverdian je godinama bio otvoreni kritičar Odjela za djecu, mlade i obitelj Rhode Islanda, svjedočeći o seksualnom i drugim oblicima zlostavljanja dok je bio u udomiteljstvu. Godine 2020. izjavio je lokalnim medijima da ima kasni stadij ne-Hodgkinova limfoma i da mu preostaje nekoliko tjedana života. Osmrtnica objavljena na internetu navodi da je umro 29. veljače 2020., ali policija Rhode Islanda, Alahverdianov bivši odvjetnik i bivša udomiteljska obitelj javno su izražavali sumnju da je on stvarno umro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2022 03:59