stdClass Object ( [id] => 1341043 [title] => Krvoproliće u Ukrajini još uvijek nije rat između Rusije i Zapada. To bi tek moglo uslijediti, evo i kad [alias] => krvoprolice-u-ukrajini-jos-uvijek-nije-rat-izmedu-rusije-i-zapada-to-bi-tek-moglo-uslijediti-evo-i-kad [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

NATO mora postati sposoban voditi veliki rat s Rusijom unutar pet do devet godina kako bi se spriječilo Moskvu da ugrabi priliku širenja otvorenog rata na Ukrajinu u veći sukob sa zapadnim vojnim savezom. Analitičari poznatog berlinskog think-tanka German Council on Foreign Relations (DGAP), Christian Mölling i Torben Schütz u svojoj analizi ocjenjuju kako je NATO u utrci s vremenom jer će, kad prestanu intenzivne borbe u Ukrajini, režimu u Moskvi trebati između šest i deset godina da potpuno obnovi svoje oružane snage.

"Unutar tog vremenskog okvira, Njemačka i NATO moraju omogućiti svojim oružanim snagama da odvrate i, ako je potrebno, bore se protiv Rusije. Tek tada će biti u poziciji smanjiti rizik od ponovnog izbijanja rata u Europi", navode analitičari.

"Ako Moskva uspije osposobiti svoje oružane snage nakon samo šest godina, NATO-u će ih biti sve teže sustići", ocjenjuju njemački stručnjaci.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegovi najviši dužnosnici u više su navrata invaziju na Ukrajinu okarakterizirali kao rat protiv Zapada, odnosno kao preventivni udar na vojni blok predvođen Amerikancima „koji želi potisnuti i raskomadati Rusiju”.

Iako se stalno zvecka i prijeti nuklearnim oružjem s ruske strane, dok NATO zemlje obučavaju i naoružavaju Ukrajince, rat se nije prelio u otvoreni sukob Rusije sa Zapadom, i zasad obje strane izgledaju predane hladnom, a ne ‘vrućem‘ ratu.

---

image
AFP
---

Autori smatraju kako bi NATO trebao "dobiti na vremenu" ako nastavi gurati ukrajinsku pobjedu i maksimalnu rusku vojnu degradaciju, istovremeno integrirajući Ukrajinu u EU-NATO obrambene strukture i industrije.

Pukovnik Hamish de Bretton-Gordon, stručnjak za kemijsko oružje u kolumni za britanski The Telegraph ocijenio je kako "mi na Zapadu moramo shvatiti da će događaji u Europi mnogo više oblikovati našu sudbinu od onih na istočnom Mediteranu" 

- Moramo pružiti sve što Ukrajini treba za pobjedu. U suprotnom, postoji stvarna mogućnost da oni izgube rat i da se na Europu spustiti tamni oblak kakav nismo vidjeli od 1939. - zaključio je. 

I on ukazuje kako se Rusija okreće prema totalnom ratu. "Njihovi vojni izdaci ove godine lako bi mogli prijeći 10 posto BDP-a. Kremlj je voljan žrtvovati svoje mladiće i baciti ih u stroj za mljevenje mesa u Donbasu, dok ukrajinski vojnici na fronti imaju prosječnu starost od više od 40 godina. Osim toga, Putin se ne mora bojati da će izgubiti izbore, za njega tu nema apsolutno nikakvog rizika. Ova potpuna predanost mogla bi preokrenuti ravnotežu - i Zelenski to jako dobro zna - ističe Hamish de Bretton-Gordon.

---

image
AFP
---

Rat u Ukrajini

Rusija do sada nije uspjela ostvariti svoje ciljeve u Ukrajini. Ono što je trebala biti munjevita operacija koja demonstrira nemilosrdnost i stratešku superiornost Moskve pokazala se ćorkom. Otvoreni rat donio je na stotine tisuća ruskih žrtava, izolirao Kremlj ekonomski i politički i potaknuo zapadne neprijatelje Moskve nakon desetljeća letargije.

Ruska vojska je ozbiljno ranjena, a svijet je vidio uživo kako zapravo izgleda ta opjevana "ruska vojna superiornost". Ali, analitičari DGAP-a upozoravaju kako ruskom medvjedu nisu ni izbliza odrezane kandže.

"Čak i nakon gotovo dvije godine borbe u Ukrajini, ruska ratna sposobnost je veća nego što trenutni dojam sugerira" ocijenili su.

"Ruske kopnene snage pretrpjele su najveće gubitke u ljudstvu i materijalu i one će biti najveći dio u rekonstituciji armije. Iako su zračne snage također izgubile kvalificirano osoblje, njegovi materijalni gubici opreme su relativno mali i iznose između 10 i 15 posto. U isto vrijeme, pokazali su svoju prilagodljivost - ističu Christian Mölling i Torben Schütz.

Ruska mornarica pretrpjela je iznimno teške gubitke u svojoj Crnomorskoj floti, ali Baltička, Pacifička i Sjeverna flota i dalje su spremne za upotrebu. Također su i strateške raketne snage, i kibernetičke i svemirske, ostale uglavnom netaknute. Vladimir Putin ne pokazuje znakove odustajanja od vojnog kockanja s Ukrajinom, a dva desetljeća njegove autoritarne vladavine ostavila su malo legitimne političke opozicije unutar ruskih granica. U međuvremenu, sankcije nisu uspjele urušiti rusko gospodarstvo.

"Rusija koristi prihode od izvoza nafte i plina kako bi transformirala svoju industriju oružja u ratnu industriju, navodi se u izvješću DGAP-a te konstatira kako su Rusi pojačali proizvodnju u nekim segmentima i zadržali najvažnije kadrove u proizvodnji. U isto vrijeme, ukazuju, uspjela je zaobići zapadne sankcije na komponente koje se smatraju ključnima za ratne akcije poput mikročipova ili kugličnih ležajeva i sirovina. Osim toga, Rusija uvozi oružje i streljiva iz savezničkih država poput Irana i Sjeverne Koreje.

---

image
AFP
---

Rusija se suočava s manje izazova od Zapada u pogledu otpornosti svog društva. Režim nasilno guši svaku pojavu civilnog društva, a spremnost zajednice da prihvati gubitak ljudskih života očito je velika, budući da je rat u Ukrajini Rusiju već koštao preko 250.000 mrtvih i ranjenih.

Ukrajinu i njezine zapadne partnere čeka dugi rat, a prema autorima izvješća GDAP-a, rad na pripremama za sljedeći trebao bi početi već sada.

"Vremenski raspored za provedbu ovih planova može se jasno utvrditi: definiran je vremenom koje će ruskim oružanim snagama trebati za njihovu rekonstrukciju, što znači šest do deset godina nakon završetka borbi visokog intenziteta u Ukrajini", napisali su autori.

Ocjenjuju kako NATO mora dovršiti vlastito repozicioniranje najmanje godinu dana prije nego što Rusija dosegne ratnu sposobnost. „To bi Kremlju pružilo priliku da na vrijeme prepozna da ruski prozor mogućnosti za uspješan napad na NATO nije otvoren. S obzirom na rusko vrijeme rekonstitucije, NATO mora postići ratnu sposobnost u roku od pet do devet godina kako bi mogao odvratiti Rusiju od ulaska u rat, komentiraju autori. Upozoravaju kako je brzina od ključne važnosti, sugerirajući da je uspostavljeno odvraćanje ključ ruskog strateškog razmišljanja. "Bilo kakve trupe ili sustavi koje zemlje NATO-a rasporede samo kratko vrijeme prije nego se postigne rekonstitucija Rusije neće utjecati na razmišljanja Rusije. Rusija bi podcijenila borbenu spremnost NATO-a i mogla bi doći u iskušenje da započne rat, kazuju.

---

image
AFP
---

NATO se mobilizirao kako bi se suočio s novom snažnom ruskom prijetnjom otkako su ruske trupe pokrenule invaziju na Ukrajinu u veljači 2022. Tenkovi donirani od strane NATO-a, kao i topništvo, odavno su u borbi protiv ruskih snaga. Finska se pridružila Savezu, dodajući preko 1300 kilometara granici NATO saveza s Rusijom, dok se Švedska također obvezala na pristupanje. Baltičko more - kroz koje mnoge od najvažnijih ruskih mornaričkih i trgovačkih flota izlaze u svijet - sada nalikuje "jezeru NATO-a".

Ali Sjevernoatlantski savez je također bio spor u pristajanju na slanje svog najnaprednijeg oružja u Ukrajinu i teško se bori da proširi svoju vojno-industrijsku bazu kako bi se natjecao s ruskim ratnim strojem. Posebno se proizvodnja topničkih granata pokazala kao potencijalna slabost Zapada jer savezničke nacije ne uspijevaju zadovoljiti nezasitnu potražnju Ukrajinaca za ovim oružjem.

Općenito, većina zemalja NATO-a još uvijek ne uspijeva ispuniti cilj dogovoren 2014., o trošenju dva posto BDP-a na svoje vojske u roku od 10 godina. Među onima koje se još uvijek bore za ispunjavanje praga su ključne nacije poput Njemačke, Francuske i Italije.

---

image
AFP
---

DGAP izvješće sugerira da je protuotrov dugoročno planiranje.

"Ako je pretpostavka da NATO još uvijek ima desetljeće dok ne mora biti u stanju odvratiti Rusiju, potreban napor postaje lakše probavljiv u političkom smislu, istaknuli su njemački stručnjaci.

Podsjećaju kako je teret javnih proračuna raspoređen na mandate nekoliko vlada. Izgradnja struktura snaga i nabava mogu se nastaviti prema planu. Industrija može održati svoje proizvodne planove. Zemlje NATO-a također bi imale više vremena za izgradnju svoje ukupne obrane.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => utrka s vremnom [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => utrka s vremnom 2 0 8001 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-11-21 11:55:01 [created_by] => 3094 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-11-22 10:27:15 [modified_by] => 3094 [publish_up] => 2023-11-22 07:08:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Krvoproliće u Ukrajini još uvijek nije rat između Rusije i Zapada. To bi tek moglo uslijediti, evo i kad page_title=Krvoproliće u Ukrajini još uvijek nije rat između Rusije i Zapada. To bi tek moglo uslijediti, evo i kad [metakey] => NATO, rusija, rat u Ukrajini , rat Rusije i Nato-a, naoružavanje, nuklearno oružje, vladimir putin, Amerika [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/11\/21\/26094485.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/21\/26094481.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/21\/26094482.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/21\/26094483.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/21\/26094484.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/21\/26094486.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/21\/26094495.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/21\/26094496.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ako Moskva uspije osposobiti svoje oru\u017eane snage nakon samo \u0161est godina, NATO-u \u0107e ih biti sve te\u017ee susti\u0107i, ocjenjuju njema\u010dki stru\u010dnjaci...<\/p>","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x752","hd_26094485_1920.jpg":"1920x1080","k_26094485_1280.jpg":"1280x1280","k_26094485_1024.jpg":"1024x1024","k_26094485_640.jpg":"640x640","k_26094485_480.jpg":"480x480","k_26094485_340.jpg":"340x340","k_26094485_220.jpg":"220x220","o_26094485_1280.jpg":"1280x940","o_26094485_1024.jpg":"1024x752","o_26094485_640.jpg":"640x470","o_26094485_480.jpg":"480x352","o_26094485_340.jpg":"340x249","o_26094485_220.jpg":"220x161","h_26094485_1280.jpg":"1280x854","h_26094485_1024.jpg":"1024x683","h_26094485_640.jpg":"640x427","h_26094485_480.jpg":"480x320","h_26094485_340.jpg":"340x227","h_26094485_220.jpg":"220x147","pp_26094485_1280.jpg":"1280x1628","pp_26094485_1024.jpg":"1024x1303","pp_26094485_640.jpg":"640x814","pp_26094485_480.jpg":"480x611","pp_26094485_340.jpg":"340x432","pp_26094485_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x683","hd_26094481_1920.jpg":"1920x1080","k_26094481_1280.jpg":"1280x1280","k_26094481_1024.jpg":"1024x1024","k_26094481_640.jpg":"640x640","k_26094481_480.jpg":"480x480","k_26094481_340.jpg":"340x340","k_26094481_220.jpg":"220x220","o_26094481_1280.jpg":"1280x853","o_26094481_1024.jpg":"1024x683","o_26094481_640.jpg":"640x426","o_26094481_480.jpg":"480x320","o_26094481_340.jpg":"340x226","o_26094481_220.jpg":"220x146","h_26094481_1280.jpg":"1280x854","h_26094481_1024.jpg":"1024x683","h_26094481_640.jpg":"640x427","h_26094481_480.jpg":"480x320","h_26094481_340.jpg":"340x227","h_26094481_220.jpg":"220x147","pp_26094481_1280.jpg":"1280x1628","pp_26094481_1024.jpg":"1024x1303","pp_26094481_640.jpg":"640x814","pp_26094481_480.jpg":"480x611","pp_26094481_340.jpg":"340x432","pp_26094481_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x720","hd_26094482_1920.jpg":"1920x1080","k_26094482_1280.jpg":"1280x1280","k_26094482_1024.jpg":"1024x1024","k_26094482_640.jpg":"640x640","k_26094482_480.jpg":"480x480","k_26094482_340.jpg":"340x340","k_26094482_220.jpg":"220x220","o_26094482_1280.jpg":"1280x900","o_26094482_1024.jpg":"1024x720","o_26094482_640.jpg":"640x450","o_26094482_480.jpg":"480x337","o_26094482_340.jpg":"340x239","o_26094482_220.jpg":"220x154","h_26094482_1280.jpg":"1280x854","h_26094482_1024.jpg":"1024x683","h_26094482_640.jpg":"640x427","h_26094482_480.jpg":"480x320","h_26094482_340.jpg":"340x227","h_26094482_220.jpg":"220x147","pp_26094482_1280.jpg":"1280x1628","pp_26094482_1024.jpg":"1024x1303","pp_26094482_640.jpg":"640x814","pp_26094482_480.jpg":"480x611","pp_26094482_340.jpg":"340x432","pp_26094482_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_26094483_1920.jpg":"1920x1080","k_26094483_1280.jpg":"1280x1280","k_26094483_1024.jpg":"1024x1024","k_26094483_640.jpg":"640x640","k_26094483_480.jpg":"480x480","k_26094483_340.jpg":"340x340","k_26094483_220.jpg":"220x220","o_26094483_1280.jpg":"1280x852","o_26094483_1024.jpg":"1024x682","o_26094483_640.jpg":"640x426","o_26094483_480.jpg":"480x319","o_26094483_340.jpg":"340x226","o_26094483_220.jpg":"220x146","h_26094483_1280.jpg":"1280x854","h_26094483_1024.jpg":"1024x683","h_26094483_640.jpg":"640x427","h_26094483_480.jpg":"480x320","h_26094483_340.jpg":"340x227","h_26094483_220.jpg":"220x147","pp_26094483_1280.jpg":"1280x1628","pp_26094483_1024.jpg":"1024x1303","pp_26094483_640.jpg":"640x814","pp_26094483_480.jpg":"480x611","pp_26094483_340.jpg":"340x432","pp_26094483_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x699","hd_26094484_1920.jpg":"1920x1080","k_26094484_1280.jpg":"1280x1280","k_26094484_1024.jpg":"1024x1024","k_26094484_640.jpg":"640x640","k_26094484_480.jpg":"480x480","k_26094484_340.jpg":"340x340","k_26094484_220.jpg":"220x220","o_26094484_1280.jpg":"1280x873","o_26094484_1024.jpg":"1024x699","o_26094484_640.jpg":"640x436","o_26094484_480.jpg":"480x327","o_26094484_340.jpg":"340x232","o_26094484_220.jpg":"220x150","h_26094484_1280.jpg":"1280x854","h_26094484_1024.jpg":"1024x683","h_26094484_640.jpg":"640x427","h_26094484_480.jpg":"480x320","h_26094484_340.jpg":"340x227","h_26094484_220.jpg":"220x147","pp_26094484_1280.jpg":"1280x1628","pp_26094484_1024.jpg":"1024x1303","pp_26094484_640.jpg":"640x814","pp_26094484_480.jpg":"480x611","pp_26094484_340.jpg":"340x432","pp_26094484_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x710","hd_26094486_1920.jpg":"1920x1080","k_26094486_1280.jpg":"1280x1280","k_26094486_1024.jpg":"1024x1024","k_26094486_640.jpg":"640x640","k_26094486_480.jpg":"480x480","k_26094486_340.jpg":"340x340","k_26094486_220.jpg":"220x220","o_26094486_1280.jpg":"1280x887","o_26094486_1024.jpg":"1024x710","o_26094486_640.jpg":"640x443","o_26094486_480.jpg":"480x332","o_26094486_340.jpg":"340x235","o_26094486_220.jpg":"220x152","h_26094486_1280.jpg":"1280x854","h_26094486_1024.jpg":"1024x683","h_26094486_640.jpg":"640x427","h_26094486_480.jpg":"480x320","h_26094486_340.jpg":"340x227","h_26094486_220.jpg":"220x147","pp_26094486_1280.jpg":"1280x1628","pp_26094486_1024.jpg":"1024x1303","pp_26094486_640.jpg":"640x814","pp_26094486_480.jpg":"480x611","pp_26094486_340.jpg":"340x432","pp_26094486_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_26094495_1920.jpg":"1920x1080","k_26094495_1280.jpg":"1280x1280","k_26094495_1024.jpg":"1024x1024","k_26094495_640.jpg":"640x640","k_26094495_480.jpg":"480x480","k_26094495_340.jpg":"340x340","k_26094495_220.jpg":"220x220","o_26094495_1280.jpg":"1280x852","o_26094495_1024.jpg":"1024x682","o_26094495_640.jpg":"640x426","o_26094495_480.jpg":"480x319","o_26094495_340.jpg":"340x226","o_26094495_220.jpg":"220x146","h_26094495_1280.jpg":"1280x854","h_26094495_1024.jpg":"1024x683","h_26094495_640.jpg":"640x427","h_26094495_480.jpg":"480x320","h_26094495_340.jpg":"340x227","h_26094495_220.jpg":"220x147","pp_26094495_1280.jpg":"1280x1628","pp_26094495_1024.jpg":"1024x1303","pp_26094495_640.jpg":"640x814","pp_26094495_480.jpg":"480x611","pp_26094495_340.jpg":"340x432","pp_26094495_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_26094496_1920.jpg":"1920x1080","k_26094496_1280.jpg":"1280x1280","k_26094496_1024.jpg":"1024x1024","k_26094496_640.jpg":"640x640","k_26094496_480.jpg":"480x480","k_26094496_340.jpg":"340x340","k_26094496_220.jpg":"220x220","o_26094496_1280.jpg":"1280x852","o_26094496_1024.jpg":"1024x682","o_26094496_640.jpg":"640x426","o_26094496_480.jpg":"480x319","o_26094496_340.jpg":"340x226","o_26094496_220.jpg":"220x146","h_26094496_1280.jpg":"1280x854","h_26094496_1024.jpg":"1024x683","h_26094496_640.jpg":"640x427","h_26094496_480.jpg":"480x320","h_26094496_340.jpg":"340x227","h_26094496_220.jpg":"220x147","pp_26094496_1280.jpg":"1280x1628","pp_26094496_1024.jpg":"1024x1303","pp_26094496_640.jpg":"640x814","pp_26094496_480.jpg":"480x611","pp_26094496_340.jpg":"340x432","pp_26094496_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14882703 Threads: 3 Questions: 3138903256 Slow queries: 6995865 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234750097 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/krvoprolice-u-ukrajini-jos-uvijek-nije-rat-izmedu-rusije-i-zapada-to-bi-tek-moglo-uslijediti-evo-i-kad-1341043 [printLink] => /vijesti/svijet/krvoprolice-u-ukrajini-jos-uvijek-nije-rat-izmedu-rusije-i-zapada-to-bi-tek-moglo-uslijediti-evo-i-kad-1341043?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418937 [name] => NATO [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nato [link] => /tag/nato ) [1] => stdClass Object ( [id] => 521548 [name] => Rusija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rusija [link] => /tag/rusija ) [2] => stdClass Object ( [id] => 668435 [name] => rat u Ukrajini [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-24 08:39:02 [main_article_id] => 0 [alias] => rat-u-ukrajini [link] => /tag/rat-u-ukrajini ) [3] => stdClass Object ( [id] => 737547 [name] => rat Rusije i Nato-a [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-21 14:34:24 [main_article_id] => 0 [alias] => rat-rusije-i-nato-a [link] => /tag/rat-rusije-i-nato-a ) [4] => stdClass Object ( [id] => 651153 [name] => naoružavanje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-29 13:07:17 [main_article_id] => 0 [alias] => naoruzavanje [link] => /tag/naoruzavanje ) [5] => stdClass Object ( [id] => 281746 [name] => nuklearno oružje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nuklearno-oruzje [link] => /tag/nuklearno-oruzje ) [6] => stdClass Object ( [id] => 407006 [name] => Vladimir Putin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vladimir-putin [link] => /tag/vladimir-putin ) [7] => stdClass Object ( [id] => 430577 [name] => Amerika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => amerika [link] => /tag/amerika ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => utrka s vremnom [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Krvoproliće u Ukrajini još uvijek nije rat između Rusije i Zapada. To bi tek moglo uslijediti, evo i kad [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3094 [name] => Anita Belak Krile [username] => anita-belak-krile [email] => anita-belak-krile@sd.hr [password] => $2y$10$KVHJW3ml.jdZHhC38KLd5uWANW2OuY2ANpgaDxdKzGn5u8Tp4DaES [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/anita-belak-krile-3094 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1612 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/012819b408326cbee3a1f4f865ffc8cd?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/21/26094485.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] =>

Ako Moskva uspije osposobiti svoje oružane snage nakon samo šest godina, NATO-u će ih biti sve teže sustići, ocjenjuju njemački stručnjaci...

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/21/26094485.jpg [title] =>

Ako Moskva uspije osposobiti svoje oružane snage nakon samo šest godina, NATO-u će ih biti sve teže sustići, ocjenjuju njemački stručnjaci...

AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/21/26094481.jpg [title] => AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/21/26094482.jpg [title] => AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/21/26094483.jpg [title] => AFP ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/21/26094484.jpg [title] => AFP ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/21/26094486.jpg [title] => AFP ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/21/26094495.jpg [title] => AFP ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/21/26094496.jpg [title] => AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

NATO mora postati sposoban voditi veliki rat s Rusijom unutar pet do devet godina kako bi se spriječilo Moskvu da ugrabi priliku širenja otvorenog rata na Ukrajinu u veći sukob sa zapadnim vojnim savezom. Analitičari poznatog berlinskog think-tanka German Council on Foreign Relations (DGAP), Christian Mölling i Torben Schütz u svojoj analizi ocjenjuju kako je NATO u utrci s vremenom jer će, kad prestanu intenzivne borbe u Ukrajini, režimu u Moskvi trebati između šest i deset godina da potpuno obnovi svoje oružane snage.

"Unutar tog vremenskog okvira, Njemačka i NATO moraju omogućiti svojim oružanim snagama da odvrate i, ako je potrebno, bore se protiv Rusije. Tek tada će biti u poziciji smanjiti rizik od ponovnog izbijanja rata u Europi", navode analitičari.

"Ako Moskva uspije osposobiti svoje oružane snage nakon samo šest godina, NATO-u će ih biti sve teže sustići", ocjenjuju njemački stručnjaci.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegovi najviši dužnosnici u više su navrata invaziju na Ukrajinu okarakterizirali kao rat protiv Zapada, odnosno kao preventivni udar na vojni blok predvođen Amerikancima „koji želi potisnuti i raskomadati Rusiju”.

Iako se stalno zvecka i prijeti nuklearnim oružjem s ruske strane, dok NATO zemlje obučavaju i naoružavaju Ukrajince, rat se nije prelio u otvoreni sukob Rusije sa Zapadom, i zasad obje strane izgledaju predane hladnom, a ne ‘vrućem‘ ratu.

---

image
AFP
---

Autori smatraju kako bi NATO trebao "dobiti na vremenu" ako nastavi gurati ukrajinsku pobjedu i maksimalnu rusku vojnu degradaciju, istovremeno integrirajući Ukrajinu u EU-NATO obrambene strukture i industrije.

Pukovnik Hamish de Bretton-Gordon, stručnjak za kemijsko oružje u kolumni za britanski The Telegraph ocijenio je kako "mi na Zapadu moramo shvatiti da će događaji u Europi mnogo više oblikovati našu sudbinu od onih na istočnom Mediteranu" 

- Moramo pružiti sve što Ukrajini treba za pobjedu. U suprotnom, postoji stvarna mogućnost da oni izgube rat i da se na Europu spustiti tamni oblak kakav nismo vidjeli od 1939. - zaključio je. 

I on ukazuje kako se Rusija okreće prema totalnom ratu. "Njihovi vojni izdaci ove godine lako bi mogli prijeći 10 posto BDP-a. Kremlj je voljan žrtvovati svoje mladiće i baciti ih u stroj za mljevenje mesa u Donbasu, dok ukrajinski vojnici na fronti imaju prosječnu starost od više od 40 godina. Osim toga, Putin se ne mora bojati da će izgubiti izbore, za njega tu nema apsolutno nikakvog rizika. Ova potpuna predanost mogla bi preokrenuti ravnotežu - i Zelenski to jako dobro zna - ističe Hamish de Bretton-Gordon.

---

image
AFP
---

Rat u Ukrajini

Rusija do sada nije uspjela ostvariti svoje ciljeve u Ukrajini. Ono što je trebala biti munjevita operacija koja demonstrira nemilosrdnost i stratešku superiornost Moskve pokazala se ćorkom. Otvoreni rat donio je na stotine tisuća ruskih žrtava, izolirao Kremlj ekonomski i politički i potaknuo zapadne neprijatelje Moskve nakon desetljeća letargije.

Ruska vojska je ozbiljno ranjena, a svijet je vidio uživo kako zapravo izgleda ta opjevana "ruska vojna superiornost". Ali, analitičari DGAP-a upozoravaju kako ruskom medvjedu nisu ni izbliza odrezane kandže.

"Čak i nakon gotovo dvije godine borbe u Ukrajini, ruska ratna sposobnost je veća nego što trenutni dojam sugerira" ocijenili su.

"Ruske kopnene snage pretrpjele su najveće gubitke u ljudstvu i materijalu i one će biti najveći dio u rekonstituciji armije. Iako su zračne snage također izgubile kvalificirano osoblje, njegovi materijalni gubici opreme su relativno mali i iznose između 10 i 15 posto. U isto vrijeme, pokazali su svoju prilagodljivost - ističu Christian Mölling i Torben Schütz.

Ruska mornarica pretrpjela je iznimno teške gubitke u svojoj Crnomorskoj floti, ali Baltička, Pacifička i Sjeverna flota i dalje su spremne za upotrebu. Također su i strateške raketne snage, i kibernetičke i svemirske, ostale uglavnom netaknute. Vladimir Putin ne pokazuje znakove odustajanja od vojnog kockanja s Ukrajinom, a dva desetljeća njegove autoritarne vladavine ostavila su malo legitimne političke opozicije unutar ruskih granica. U međuvremenu, sankcije nisu uspjele urušiti rusko gospodarstvo.

"Rusija koristi prihode od izvoza nafte i plina kako bi transformirala svoju industriju oružja u ratnu industriju, navodi se u izvješću DGAP-a te konstatira kako su Rusi pojačali proizvodnju u nekim segmentima i zadržali najvažnije kadrove u proizvodnji. U isto vrijeme, ukazuju, uspjela je zaobići zapadne sankcije na komponente koje se smatraju ključnima za ratne akcije poput mikročipova ili kugličnih ležajeva i sirovina. Osim toga, Rusija uvozi oružje i streljiva iz savezničkih država poput Irana i Sjeverne Koreje.

---

image
AFP
---

Rusija se suočava s manje izazova od Zapada u pogledu otpornosti svog društva. Režim nasilno guši svaku pojavu civilnog društva, a spremnost zajednice da prihvati gubitak ljudskih života očito je velika, budući da je rat u Ukrajini Rusiju već koštao preko 250.000 mrtvih i ranjenih.

Ukrajinu i njezine zapadne partnere čeka dugi rat, a prema autorima izvješća GDAP-a, rad na pripremama za sljedeći trebao bi početi već sada.

"Vremenski raspored za provedbu ovih planova može se jasno utvrditi: definiran je vremenom koje će ruskim oružanim snagama trebati za njihovu rekonstrukciju, što znači šest do deset godina nakon završetka borbi visokog intenziteta u Ukrajini", napisali su autori.

Ocjenjuju kako NATO mora dovršiti vlastito repozicioniranje najmanje godinu dana prije nego što Rusija dosegne ratnu sposobnost. „To bi Kremlju pružilo priliku da na vrijeme prepozna da ruski prozor mogućnosti za uspješan napad na NATO nije otvoren. S obzirom na rusko vrijeme rekonstitucije, NATO mora postići ratnu sposobnost u roku od pet do devet godina kako bi mogao odvratiti Rusiju od ulaska u rat, komentiraju autori. Upozoravaju kako je brzina od ključne važnosti, sugerirajući da je uspostavljeno odvraćanje ključ ruskog strateškog razmišljanja. "Bilo kakve trupe ili sustavi koje zemlje NATO-a rasporede samo kratko vrijeme prije nego se postigne rekonstitucija Rusije neće utjecati na razmišljanja Rusije. Rusija bi podcijenila borbenu spremnost NATO-a i mogla bi doći u iskušenje da započne rat, kazuju.

---

image
AFP
---

NATO se mobilizirao kako bi se suočio s novom snažnom ruskom prijetnjom otkako su ruske trupe pokrenule invaziju na Ukrajinu u veljači 2022. Tenkovi donirani od strane NATO-a, kao i topništvo, odavno su u borbi protiv ruskih snaga. Finska se pridružila Savezu, dodajući preko 1300 kilometara granici NATO saveza s Rusijom, dok se Švedska također obvezala na pristupanje. Baltičko more - kroz koje mnoge od najvažnijih ruskih mornaričkih i trgovačkih flota izlaze u svijet - sada nalikuje "jezeru NATO-a".

Ali Sjevernoatlantski savez je također bio spor u pristajanju na slanje svog najnaprednijeg oružja u Ukrajinu i teško se bori da proširi svoju vojno-industrijsku bazu kako bi se natjecao s ruskim ratnim strojem. Posebno se proizvodnja topničkih granata pokazala kao potencijalna slabost Zapada jer savezničke nacije ne uspijevaju zadovoljiti nezasitnu potražnju Ukrajinaca za ovim oružjem.

Općenito, većina zemalja NATO-a još uvijek ne uspijeva ispuniti cilj dogovoren 2014., o trošenju dva posto BDP-a na svoje vojske u roku od 10 godina. Među onima koje se još uvijek bore za ispunjavanje praga su ključne nacije poput Njemačke, Francuske i Italije.

---

image
AFP
---

DGAP izvješće sugerira da je protuotrov dugoročno planiranje.

"Ako je pretpostavka da NATO još uvijek ima desetljeće dok ne mora biti u stanju odvratiti Rusiju, potreban napor postaje lakše probavljiv u političkom smislu, istaknuli su njemački stručnjaci.

Podsjećaju kako je teret javnih proračuna raspoređen na mandate nekoliko vlada. Izgradnja struktura snaga i nabava mogu se nastaviti prema planu. Industrija može održati svoje proizvodne planove. Zemlje NATO-a također bi imale više vremena za izgradnju svoje ukupne obrane.

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP AFP AFP AFP AFP AFP AFP AFP
AFP

Ako Moskva uspije osposobiti svoje oružane snage nakon samo šest godina, NATO-u će ih biti sve teže sustići, ocjenjuju njemački stručnjaci...

AFP
AFP
AFP
AFP
AFP
AFP
AFP
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/krvoprolice-u-ukrajini-jos-uvijek-nije-rat-izmedu-rusije-i-zapada-to-bi-tek-moglo-uslijediti-evo-i-kad-1341043 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=3bd358bc1f7848ba1950930b7122b01994a972b5 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Krvoproli%C4%87e+u+Ukrajini+jo%C5%A1+uvijek+nije+rat+izme%C4%91u+Rusije+i+Zapada.+To+bi+tek+moglo+uslijediti%2C+evo+i+kad&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fkrvoprolice-u-ukrajini-jos-uvijek-nije-rat-izmedu-rusije-i-zapada-to-bi-tek-moglo-uslijediti-evo-i-kad-1341043 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fkrvoprolice-u-ukrajini-jos-uvijek-nije-rat-izmedu-rusije-i-zapada-to-bi-tek-moglo-uslijediti-evo-i-kad-1341043 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => utrka s vremnom [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Svijetutrka s vremnom

Krvoproliće u Ukrajini još uvijek nije rat između Rusije i Zapada. To bi tek moglo uslijediti, evo i kad

22. studenog 2023. - 08:08
Ako Moskva uspije osposobiti svoje oružane snage nakon samo šest godina, NATO-u će ih biti sve teže sustići, ocjenjuju njemački stručnjaci...AFP

NATO mora postati sposoban voditi veliki rat s Rusijom unutar pet do devet godina kako bi se spriječilo Moskvu da ugrabi priliku širenja otvorenog rata na Ukrajinu u veći sukob sa zapadnim vojnim savezom. Analitičari poznatog berlinskog think-tanka German Council on Foreign Relations (DGAP), Christian Mölling i Torben Schütz u svojoj analizi ocjenjuju kako je NATO u utrci s vremenom jer će, kad prestanu intenzivne borbe u Ukrajini, režimu u Moskvi trebati između šest i deset godina da potpuno obnovi svoje oružane snage.

"Unutar tog vremenskog okvira, Njemačka i NATO moraju omogućiti svojim oružanim snagama da odvrate i, ako je potrebno, bore se protiv Rusije. Tek tada će biti u poziciji smanjiti rizik od ponovnog izbijanja rata u Europi", navode analitičari.

"Ako Moskva u...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 17:15