StoryEditorOCM
SvijetOPERACIJA RAFAH

Kreće invazija na grad u kojem se skriva 1,5 milijuna Palestinaca! Netanyahu je pokreće unatoč protivljenju SAD-a

Piše Antonija Handabaka/JL
9. veljače 2024. - 16:07

Samo koji sat nakon razgovora Anthonyja Blinkena i Benjamina Netanyahua u Jeruzalemu Izrael je započeo napad na Rafah, grad u Gazi smješten blizu granice s Egiptom i prepun palestinskih izbjeglica iz razorenih dijelova tog palestinskog teritorija.

Odluka Izraela da unatoč javnom američkom protivljenju napadne grad koji se smatra posljednjim kakvim-takvim utočištem palestinskih civila u Gazi zategnut će odnose između Washingtona i ultradesne izraelske vlade na čelu s konzervativnim premijerom Netanyahuom - piše Jutarnji list.

Humanitarne agencije i UN osudile su najnovije izraelske napade. António Guterres, glavni tajnik UN-a, još u srijedu je rekao da će izraelska akcija "pojačati noćnu moru s neizrecivim regionalnim posljedicama".

image

Djeca u razorenim domovima u Gazi

AFP

Udari na Rafah počeli su nakon što je u srijedu izraelski premijer odbio Hamasov prijedlog za primirje koje su dogovarale strane sile, uključujući Sjedinjene Države. Netanyahu je plan opisao kao "sumanut". Izraelski premijer sazvao je, što nije uobičajena diplomatska praksa, vlastitu konferenciju za medije i na njoj kritizirao prijedlog za koji se Washington nadao da bi mogao biti svjetlo na kraju tunela opasne i krvave bliskoistočne krize. I Blinken se novinarima obratio sam, rekavši da je u Hamasovu prijedlogu bilo elemenata koji su za Izrael nedopustivi, ali i "dovoljno prostora za postizanje dogovora".

"Na kraju Blinkenova petog posjeta u četiri mjeseca čini se jasnim da su odnosi između američke administracije i Netanyahua napeti, piše New York Times. "Pitanje je koliko konflikt još treba trajati prije dogovora o okončanju. Izgleda da je jedan od problema značajan politički pritisak na unutarnjem planu", piše dalje američki dnevnik, dodajući da je Blinken izraelskoj vladi pokušao objasniti da SAD nudi značajne poticaje za sklapanje mira.

image

Američki državni tajnik Antony Blinken napušta aerodrom Ben Gurion

AFP
image

Izvor: Planet Labs PBC. Satelitske snimke Rafaha od 15. listopada 2023. i 14. siječnja 2024.

AFP

Među njima su pomoć u obnovi Gaze i mogućnost službenih diplomatskih odnosa između Izraela i Saudijske Arabije ako Izrael pristane na proces koji bi vodio ka palestinskoj državi i uključivao palestinsku upravu u Gazi. Međutim, odluka Benjamina Netanyahua da na prvo mjesto stavi "domaću publiku" mogla bi staviti na kušnju strpljenje arapskih vođa koji gledaju gomilanje palestinskih civilnih žrtava u Gazi, zaključuje američki list. Alternativa je "spirala nasilja, uništenja i očaja".

Reuters je jučer javio da se gotovo polovica stanovništva Gaze nalazi u Rafahu. Riječ je oko 1,5 milijuna stanovnika, napisao je BBC, a preživljavaju na humanitarnoj pomoći nakon nekoliko mjeseci brutalnog rata.

U utorak jsu Izraelci rekli da se IDF priprema za operaciju u Rafahu i da je pobjeda Izraela "udaljena tek koji mjesec". Amerika je potom poručila da bi napad na Rafah bez "pomnog prethodnog planiranja" bio "katastrofalan". Američke izjave u kojima Izrael upozoravaju da to ne čini ako ne osigura da se minimiziraju ljudske žrtve počele su pljuštati pokazujući da je vlada u Washingtonu pod pritiskom i gubi strpljenje s Izraelom. U komentarima se čulo kako je neuobičajeno da se SAD tako upliće u najavljivanu izraelsku "novu fazu operacije" za uništenje Hamasa.

Međutim, izraelska se vlada, očito, nije složila, a svi ovotjedni premijerovi istupi pokazuju da u odlukama, u prvom redu, ima na umu domaću publiku i da se ne obazire previše na glavnog saveznika od kojeg svake godine dobije nekoliko milijardi dolara vrijednu vojnu pomoć. Ona godišnje iznosi oko 3,8 milijardi dolara. U četvrtak je Joe Biden rekao da je "Izrael pretjerao", slijedom izjave glasnogovornika Vijeća za nacionalnu sigurnost Johna Kirbyja da "Amerika takve udare ne bi podržala ako izraelska vojska ne bi posebno uzela u obzir zaštitu nevinih života".

Iz Gaze su javili kako je u udarima tijekom prvog dijela dana poginulo najmanje 15 osoba, od čega osam u Rafahu. Salem El-Rajes, novinar koji živi u kampu za raseljene u Rafahu, rekao je da su u napadu pobijena i djeca. U zračnom udaru pogođena je obližnja kuća, a El-Rajes tvrdi da su "tijela žrtava letjela s trećeg kata".

image

Prizor iz Rafaha

AFP

Većina raseljenih osoba u Rafahu živi u teškim uvjetima u šatorima. Na BBC-jevo pitanje kamo bi izbjeglice u Rafahu trebale otići ako Izrael pokrene operaciju, zamjenik glasnogovornika State Departmenta Vedant Patel odgovorio je da je "riječ o legitimnom pitanju na koje bi Izrael trebao dati odgovor".

Strani mediji javljaju kako je Izrael pojačao udare na Rafah nakon prvih granatiranja u četvrtak. Stanovništvo strahuje od kopnene invazije. A jedina je alternativa ostanku u Rafahu bijeg prema sjeveru kroz područje koje je na stalnom izraelskom udaru.

Netanyahu naredio evakuaciju Rafaha

U međuvremenu, kako prenose svjetski mediji, izraelski premijer Benjamin Netanyahu naredio je vojsci da pripreme plan evakuacije Rafaha uoči očekivane invazije na grad u južnoj Gazi. Prema riječima Izraelaca, taj grad je posljednja utvrda Hamasa u Pojasu Gaze, a problem je da je u ovim trenucima oko 1,5 milijuna ljudi svoj privremeni dom pronašlo u tom gradu - piše Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 23:00