StoryEditor
Svijetvirus hara

Koronavirus odnijet će turizmu desetke milijardi dolara: posljedice globalne epidemije već se osjećaju, evo gdje se otkazuje najviše rezervacija

3. veljače 2020. - 15:54
Andreas Solaro/AFP

Koronavirus poharao je i turističko tržište svijeta gotovo podjednako u zemljama u koje stižu kineski turisti kao i u zemljama iz kojih se najviše putuje u Kinu.

Jer, Kina je najveće svjetsko turističko tržište koje je od početka tisućljeća do 2018. naglo naraslo s 4,5 na 150 milijuna turista. Kina je ujedno i najveći svjetski turistički potrošač s ukupno 277 milijardi USD ili 16 posto ukupne svjetske turističke potrošnje, prema podacima Svjetske turističke organizacije UNWTO.

Iako službenih podataka nema jer nitko ne može predvidjeti koliko će trajati epidemija, svjetski turistički analitičari procjenjuju da će samo od polovice siječnja do polovice veljače turistički promet u Kinu i iz nje biti prepolovljen, a to znači milijune turista manje u međunarodnom prometu.

Hrvatska bez većih gubitaka

Iako je još prerano za sagledavanje ekonomskih šteta zbog svega toga, može se samo povući paralela s epidemijom SARS-a koja je stajala globalno gospodarstvo između 30 i 50 milijardi dolara. Kini je tada trebalo 16 mjeseci da se vrati na razinu prije krize.

I sve se to događa u godini koja je bila planirana kao rekordna u broju putovanja Kineza u inozemstvo jer se očekivalo da će se u 2020. godini udvostručiti broj Kineza s putovnicama.

Nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila koronavirus globalnom zdravstvenom prijetnjom, Američki State Department savjetuje svojim građanima da ne putuju u Kinu, a isto su učinile i Velika Britanija i Kanada.

Zrakoplovne tvrtke United, American, Delta, British Airways, KLM, Air Canada i Lufthansa, obustavile su letove u mnoge kineske gradove, dok su druge, poput Cathay Pacific, smanjile broj letova.

U petak je SAD objavio da privremeno zabranjuje ulazak stranim državljanima koji su posjetili Kinu u posljednjih 14 dana.

Najveći broj otkazanih rezervacija i putovanja u Kinu i iz Kine imaju Tajland, Južna Koreja, Japan, Indonezija, Singapur i SAD. Od europskih zemalja, Kineza je najviše u Italiji i Rusiji, ali i u Velikoj Britaniji i Njemačkoj.

U ovo doba godine ipak nešto manje putuju u Europu, pa će i gubici biti manji, ali još uvijek milijunski. Samo Milano je izvijestio kako očekuje oko 100 milijuna eura gubitaka u trgovini i turizmu u veljači zbog prepolovljenog broja Kineza koji ostavljaju ogromne novce u luksuznim trgovinama toga grada, a ove godine ih nema.

Kada je Hrvatska u pitanju, tako velikih gubitaka nema jer jednostavno u ovo doba godine nas posjećuje najmanje Kineza.

- Zimi imamo tek poneku manju grupu tjedno iz Kine i za sada sve funkcionira normalno, nema otkazivanja. Nadamo se da će virus biti suzbijen do početka ožujka ili travnja i da će se turistički promet nastaviti normalno prema Hrvatskoj iz Kine. U ovo doba godine u Hrvatskoj je puno više Korejaca i građana Tajvana, dok je Kineza najmanje - kaže Tomislav Fain, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija UHPA. 

Izdvojeno

14. srpanj 2020 19:49