stdClass Object ( [id] => 1268695 [title] => Kineski mirovni plan unio pomutnju: Peking od Ukrajine traži kapitulaciju, a Macron ga hvali?! Ima tu i biznisa [alias] => kineski-mirovni-plan-unio-pomutnju-peking-od-ukrajine-trazi-kapitulaciju-a-macron-ga-hvali-ima-tu-i-biznisa [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kina je i na obljetnicu ruske agresije na Ukrajinu pokazala da ne namjerava odustati od svoje dosadašnje politike. Dokument u 12 točaka, okarakteriziran kao mirovni plan, ništa je drugo do voda na mlin Moskve i vladara Kremlja Vladimira Putina. Oko toga se slaže i David Lekaj, poslovni savjetnik za euroazijsku zonu i dobar poznavatelj prilika unutar Kine.

- Kina – kaže on - ponajprije želi spasiti Putina od poraza uoči proljetne ofenzive ukrajinske vojske. Predsjednici Xi Jinping i Vladimir Putin imaju izvrsne osobne odnose, a to je u autokracijama važnije od interesa države. Dođe li u Kremlju do promjene uloga, mijenja se i scenarij, što predstavlja rizik za kineski režim. U diplomaciji, kada se mijenjaju okolnosti, mijenjaju se i prioriteti, jer okolnosti i događanja vam mijenjaju planove.

Unosni poslovi

- Drugi razlog zašto je Kina lansirala ovu tzv. mirovnu inicijativu izgleda da leži u zahtjevu Rusije prema Kini za opskrbom većim količinama municije i sofisticiranim oružjem uoči ukrajinske ofenzive na proljeće. No to bi Kinu uvelo u režim sankcija od strane Zapada, koji je njezino unosno tržište. Zato su lansirali ovu inicijativu, bez konzultacija s Ukrajinom, smatrajući da im i odbijanje Ukrajine može odgovarati, jer im to eventualno može poslužiti kao alibi ako budu primorani opskrbiti Rusiju oružjem.

Naravno, najbolji ishod za Kinu bio bi prihvaćanje inicijative od obiju strana, jer bi time Putin ostvario ciljeve u Ukrajini i ostao na vlasti. To znači podjela Ukrajine za pregovaračkim stolom, pri čemu Kinezi ispadaju mirotvorci koji mogu računati na unosne poslove u obnovi na obje strane – ističe Lekaj.

Za inicijativu Pekinga kaže da je totalno nejasna, pisana dvosmislenim jezikom i pristrana, dok je po njemu od 12 točaka plana jedina pozitivna točka ona u kojoj se poziva na zabranu korištenja nuklearnog oružja u bilo kakvim okolnostima.

- Kineski mirovni sporazum se svodi na dva elementa; prvo, poziva se na sprječavanje “blokovske konfrontacije”. Kina zapravo kaže da Ukrajina ne bi trebala dobivati podršku Zapada, a time se rat svodi na bilateralni sukob. U takvom scenariju Rusija će puno lakše nadjačati manju i slabiju Ukrajinu.

---

image

Emmanuel Macron gleda kako se dodvoriti Kini jer je SAD s njom zaoštrio odnose

Christian Hartmann/Afp
---

I drugo, Kina nudi svoje usluge u obnovi Ukrajine. Njima je silno stalo da uhvate poveznicu za poslove koje bi izvodile kineske državne građevinske tvrtke. Već sada se procjenjuje da će se u obnovu Ukrajine uložiti između 600 i 700 milijardi eura – drži naš sugovornik.

Više od svega mnoge je iznenadio stav Francuske i njezina predsjednika Emmanuela Macrona spram plana Pekinga, ali i nekih zemalja tzv. nesvrstanog bloka.

’Euro-nesvrstani’

- Predsjednik Macron je objeručke pozdravio tzv. kinesku mirovnu inicijativu, znajući njezinu pozadinu i znajući da Kina nije konzultirala Ukrajinu prije sastavljanja inicijative, već samo Rusiju. Hvaliti inicijativu Kine, koja od Ukrajine de facto traži da potpiše kapitulaciju i ostane bez dijelova teritorija, nije u skladu s helsinškim postulatima na kojima počiva EU. Macron se zapravo želi distancirati od američkog pristupa u odnosima s Kinom, ali ovime čini štetu trećoj strani, odnosno Ukrajini.

Nesvrstane zemlje ili zemlje globalnog juga su sasvim druga priča. One ovaj rat u Ukrajini gledaju kroz sasvim drugu prizmu, odnosno kroz sukob Istoka i Zapada. Diplomacije zapadnih zemalja i Ukrajine ulažu znatne napore u komunikaciji s njima, jer je tamošnje stanovništvo podložno hibridnim aktivnostima i dezinformacijama Rusije, Kine i Irana – smatra Lekaj.

Sada se svi pitaju kakav će biti odgovor Amerike i njezine diplomacije.

---

image

David Lekaj

---

- Amerikanci su prije desetak dana na sigurnosnoj konferenciji u Münchenu preventivno djelovali tako što su NATO saveznicima prezentirali dokaze o kineskoj umiješanosti i namjerama za daljnji vojni suport režimu u Kremlju. Wang Yi, glavni savjetnik Xi Jinpinga za vanjsku politiku, na istoj sigurnosnoj konferenciji kao pripremu za lansiranje ove tzv. mirovne inicijative pokušao je javno predstaviti Kinu kao zagovornicu mira i održavati odnose s EU-om, dok u isto vrijeme tiho pomaže ruskim ratnim naporima.

”Euro-nesvrstani” svojom politikom neutralnosti faktički pomažu Rusiji. Vidjeli smo u Londonu da Jeremy Corbyn osuđuje način na koji se Velika Britanija postavila u sukobu u Ukrajini. On ne bi slao pomoć Ukrajini, da je premijer, zalagao bi se za pregovore. Nije znao reći kako bi to izgledalo, ali to je njegov pristup: pozivati na pregovore i gledati sa strane.

Sličnih primjera je puno u Europi, ali i SAD-u. Tamo je MAGA grupa unutar GOP-a potpuno na strani Putina. To je ono na što i Kina poziva u svojoj tzv. mirovnoj inicijativi.

Ponavljam, ako bi Ukrajina bila bez podrške Zapada, time bi se rat sveo na bilateralni sukob. Tada bi Rusiji bilo olakšano nadjačati manju i slabiju Ukrajinu – kaže Lekaj.

Pročitana knjiga

Ne daje puno šansi za uspjeh Pekinga u ovom najnovijem međunarodno-diplomatskom manevru, podsjećajući na to da su još na spomenutoj konferenciji u Münchenu shvatili da su pročitana knjiga i da neće imati potporu demokratskih država.

- To je i razlog što su na dan objave tzv. kineske mirovne inicijative iz svojih veleposlanstava u svim državama slali dopise vladama i medijima s propagandnim materijalima. Istovremeno je kineska Vlada održala konferenciju za medije na kojoj su iznesene salve optužbi na račun SAD-a i NATO-a kako bi se pojačao efekt inicijative.

No, čini se da Bidenova administracija koristi dvije vrlo učinkovite poluge u nadmetanju s autokratskim režimima: preventivno puštanje obavještajnih podataka u javnost i gospodarske sankcije. Rezultat toga je da danas gospodarstvo najveće države na svijetu, s najvećim prirodnim resursima na svijetu, čini manje od dva posto svjetskog BDP-a. Riječ je o Rusiji – poručuje Lekaj. 

---

David Lekaj: Kina želi izgurati Tursku

- Kina koristi momentum potresa u Turskoj kako bi se snažnije pozicionirala u euroazijskoj zoni. Turska je ekonomski, vojno i diplomatski glavi konkurent Kini na području Euroazije, ali je sada sve svoje resurse usmjerila na sanaciju područja pogođenog potresom.

U zoni potresa živjelo je siromašnije stanovništvo Turske, tako da će vlada morati uložiti puno napora i sredstava kako bi pomogla tamošnjem stanovništvu. Osim toga, Turska bi u lipnju trebala imati redovite izbore, što dodatno odmiče fokus vlade od ostalih aktivnosti.

Svega toga je Kina svjesna, pa se pored razloga o kojima sam govorio, nastoji pozicionirati kao oslonac zemljama u kojima se natječe s Turskom. Naime, turske građevinske tvrtke će iz inozemstva morati povući određene kapacitete u Tursku kako bi sudjelovale u obnovi zemlje.

Međutim, najvažnije od svega je da se turski angažman u mirovnom procesu u Ukrajini znatno smanjio, što Kina vidi kao priliku za sebe. Do sada se nitko bolje od Turske nije postavio u ulozi medijatora između Rusije i Ukrajine. Uspjeli su uspostaviti koridor za izvoz žita iz Ukrajine, izvukli su branitelje Azova, slali su vojne dronove, municiju i opremu Ukrajini... I aktivno pokrenuli razgovore od prvog dana uz koordinaciju UN-a – kaže David Lekaj.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => pozadina inicijative [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => pozadina inicijative 2 0 5829 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-02-27 11:07:29 [created_by] => 3234 [created_by_alias] => Zoran Šagolj [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-02-28 09:53:43 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-02-28 09:53:43 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Kineski mirovni plan unio pomutnju: Peking od Ukrajine traži kapitulaciju, a Macron ga hvali?! Ima tu i biznisa [metakey] => david lekaj, rat u Ukrajini [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/02\/27\/24368002.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/27\/24392846.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/27\/23887243.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Anton Novoderezhkin\/Afp","Christian Hartmann\/Afp",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Wang Yi i Vladimir Putin - kineski mirovni plan poma\u017ee ruskim ratnim naporima<\/p>","

Emmanuel Macron gleda kako se dodvoriti Kini jer je SAD s njom zao\u0161trio odnose<\/p>","

David Lekaj<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_24368002_1920.jpg":"1920x1080","k_24368002_1280.jpg":"1280x1280","k_24368002_1024.jpg":"1024x1024","k_24368002_640.jpg":"640x640","k_24368002_480.jpg":"480x480","k_24368002_340.jpg":"340x340","k_24368002_220.jpg":"220x220","o_24368002_1280.jpg":"1280x853","o_24368002_1024.jpg":"1024x682","o_24368002_640.jpg":"640x426","o_24368002_480.jpg":"480x320","o_24368002_340.jpg":"340x226","o_24368002_220.jpg":"220x146","h_24368002_1280.jpg":"1280x854","h_24368002_1024.jpg":"1024x683","h_24368002_640.jpg":"640x427","h_24368002_480.jpg":"480x320","h_24368002_340.jpg":"340x227","h_24368002_220.jpg":"220x147","pp_24368002_1280.jpg":"1280x1628","pp_24368002_1024.jpg":"1024x1303","pp_24368002_640.jpg":"640x814","pp_24368002_480.jpg":"480x611","pp_24368002_340.jpg":"340x432","pp_24368002_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1384","hd_24392846_1920.jpg":"1920x1080","k_24392846_1280.jpg":"1280x1280","k_24392846_1024.jpg":"1024x1024","k_24392846_640.jpg":"640x640","k_24392846_480.jpg":"480x480","k_24392846_340.jpg":"340x340","k_24392846_220.jpg":"220x220","o_24392846_1280.jpg":"1280x922","o_24392846_1024.jpg":"1024x738","o_24392846_640.jpg":"640x461","o_24392846_480.jpg":"480x346","o_24392846_340.jpg":"340x245","o_24392846_220.jpg":"220x158","h_24392846_1280.jpg":"1280x854","h_24392846_1024.jpg":"1024x683","h_24392846_640.jpg":"640x427","h_24392846_480.jpg":"480x320","h_24392846_340.jpg":"340x227","h_24392846_220.jpg":"220x147","pp_24392846_1280.jpg":"1280x1628","pp_24392846_1024.jpg":"1024x1303","pp_24392846_640.jpg":"640x814","pp_24392846_480.jpg":"480x611","pp_24392846_340.jpg":"340x432","pp_24392846_220.jpg":"220x280"},{"size0":"798x649","hd_23887243_1920.jpg":"1920x1080","k_23887243_1280.jpg":"1280x1280","k_23887243_1024.jpg":"1024x1024","k_23887243_640.jpg":"640x640","k_23887243_480.jpg":"480x480","k_23887243_340.jpg":"340x340","k_23887243_220.jpg":"220x220","o_23887243_1280.jpg":"1280x1041","o_23887243_1024.jpg":"1024x832","o_23887243_640.jpg":"640x520","o_23887243_480.jpg":"480x390","o_23887243_340.jpg":"340x276","o_23887243_220.jpg":"220x178","h_23887243_1280.jpg":"1280x854","h_23887243_1024.jpg":"1024x683","h_23887243_640.jpg":"640x427","h_23887243_480.jpg":"480x320","h_23887243_340.jpg":"340x227","h_23887243_220.jpg":"220x147","pp_23887243_1280.jpg":"1280x1628","pp_23887243_1024.jpg":"1024x1303","pp_23887243_640.jpg":"640x814","pp_23887243_480.jpg":"480x611","pp_23887243_340.jpg":"340x432","pp_23887243_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7505125 Threads: 1 Questions: 1605949186 Slow queries: 4766705 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110656578 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/kineski-mirovni-plan-unio-pomutnju-peking-od-ukrajine-trazi-kapitulaciju-a-macron-ga-hvali-ima-tu-i-biznisa-1268695 [printLink] => /vijesti/svijet/kineski-mirovni-plan-unio-pomutnju-peking-od-ukrajine-trazi-kapitulaciju-a-macron-ga-hvali-ima-tu-i-biznisa-1268695?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 606508 [name] => david lekaj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-04-19 14:26:20 [main_article_id] => 0 [alias] => david-lekaj [link] => /tag/david-lekaj ) [1] => stdClass Object ( [id] => 668435 [name] => rat u Ukrajini [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-24 08:39:02 [main_article_id] => 0 [alias] => rat-u-ukrajini [link] => /tag/rat-u-ukrajini ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => pozadina inicijative [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kineski mirovni plan unio pomutnju: Peking od Ukrajine traži kapitulaciju, a Macron ga hvali?! Ima tu i biznisa [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3234 [name] => Zoran Šagolj [username] => zoran-agolj [email] => zoran-agolj@sd.hr [password] => $2y$10$tIfZayMMEQBtDnjPtu1K6uwW0tR6aJ9YVMB9PK6eFFOzAczYbw98a [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/zoran-sagolj-3234 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1752 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/de7d173dbb6f36fbc651af48772e1806?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/27/24368002.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Anton Novoderezhkin/Afp [mainImageDesc] =>

Wang Yi i Vladimir Putin - kineski mirovni plan pomaže ruskim ratnim naporima

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/27/24368002.jpg [title] => Anton Novoderezhkin/Afp

Wang Yi i Vladimir Putin - kineski mirovni plan pomaže ruskim ratnim naporima

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/27/24392846.jpg [title] => Christian Hartmann/Afp

Emmanuel Macron gleda kako se dodvoriti Kini jer je SAD s njom zaoštrio odnose

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/27/23887243.jpg [title] =>

David Lekaj

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Kina je i na obljetnicu ruske agresije na Ukrajinu pokazala da ne namjerava odustati od svoje dosadašnje politike. Dokument u 12 točaka, okarakteriziran kao mirovni plan, ništa je drugo do voda na mlin Moskve i vladara Kremlja Vladimira Putina. Oko toga se slaže i David Lekaj, poslovni savjetnik za euroazijsku zonu i dobar poznavatelj prilika unutar Kine.

- Kina – kaže on - ponajprije želi spasiti Putina od poraza uoči proljetne ofenzive ukrajinske vojske. Predsjednici Xi Jinping i Vladimir Putin imaju izvrsne osobne odnose, a to je u autokracijama važnije od interesa države. Dođe li u Kremlju do promjene uloga, mijenja se i scenarij, što predstavlja rizik za kineski režim. U diplomaciji, kada se mijenjaju okolnosti, mijenjaju se i prioriteti, jer okolnosti i događanja vam mijenjaju planove.

Unosni poslovi

- Drugi razlog zašto je Kina lansirala ovu tzv. mirovnu inicijativu izgleda da leži u zahtjevu Rusije prema Kini za opskrbom većim količinama municije i sofisticiranim oružjem uoči ukrajinske ofenzive na proljeće. No to bi Kinu uvelo u režim sankcija od strane Zapada, koji je njezino unosno tržište. Zato su lansirali ovu inicijativu, bez konzultacija s Ukrajinom, smatrajući da im i odbijanje Ukrajine može odgovarati, jer im to eventualno može poslužiti kao alibi ako budu primorani opskrbiti Rusiju oružjem.

Naravno, najbolji ishod za Kinu bio bi prihvaćanje inicijative od obiju strana, jer bi time Putin ostvario ciljeve u Ukrajini i ostao na vlasti. To znači podjela Ukrajine za pregovaračkim stolom, pri čemu Kinezi ispadaju mirotvorci koji mogu računati na unosne poslove u obnovi na obje strane – ističe Lekaj.

Za inicijativu Pekinga kaže da je totalno nejasna, pisana dvosmislenim jezikom i pristrana, dok je po njemu od 12 točaka plana jedina pozitivna točka ona u kojoj se poziva na zabranu korištenja nuklearnog oružja u bilo kakvim okolnostima.

- Kineski mirovni sporazum se svodi na dva elementa; prvo, poziva se na sprječavanje “blokovske konfrontacije”. Kina zapravo kaže da Ukrajina ne bi trebala dobivati podršku Zapada, a time se rat svodi na bilateralni sukob. U takvom scenariju Rusija će puno lakše nadjačati manju i slabiju Ukrajinu.

---

image

Emmanuel Macron gleda kako se dodvoriti Kini jer je SAD s njom zaoštrio odnose

Christian Hartmann/Afp
---

I drugo, Kina nudi svoje usluge u obnovi Ukrajine. Njima je silno stalo da uhvate poveznicu za poslove koje bi izvodile kineske državne građevinske tvrtke. Već sada se procjenjuje da će se u obnovu Ukrajine uložiti između 600 i 700 milijardi eura – drži naš sugovornik.

Više od svega mnoge je iznenadio stav Francuske i njezina predsjednika Emmanuela Macrona spram plana Pekinga, ali i nekih zemalja tzv. nesvrstanog bloka.

’Euro-nesvrstani’

- Predsjednik Macron je objeručke pozdravio tzv. kinesku mirovnu inicijativu, znajući njezinu pozadinu i znajući da Kina nije konzultirala Ukrajinu prije sastavljanja inicijative, već samo Rusiju. Hvaliti inicijativu Kine, koja od Ukrajine de facto traži da potpiše kapitulaciju i ostane bez dijelova teritorija, nije u skladu s helsinškim postulatima na kojima počiva EU. Macron se zapravo želi distancirati od američkog pristupa u odnosima s Kinom, ali ovime čini štetu trećoj strani, odnosno Ukrajini.

Nesvrstane zemlje ili zemlje globalnog juga su sasvim druga priča. One ovaj rat u Ukrajini gledaju kroz sasvim drugu prizmu, odnosno kroz sukob Istoka i Zapada. Diplomacije zapadnih zemalja i Ukrajine ulažu znatne napore u komunikaciji s njima, jer je tamošnje stanovništvo podložno hibridnim aktivnostima i dezinformacijama Rusije, Kine i Irana – smatra Lekaj.

Sada se svi pitaju kakav će biti odgovor Amerike i njezine diplomacije.

---

image

David Lekaj

---

- Amerikanci su prije desetak dana na sigurnosnoj konferenciji u Münchenu preventivno djelovali tako što su NATO saveznicima prezentirali dokaze o kineskoj umiješanosti i namjerama za daljnji vojni suport režimu u Kremlju. Wang Yi, glavni savjetnik Xi Jinpinga za vanjsku politiku, na istoj sigurnosnoj konferenciji kao pripremu za lansiranje ove tzv. mirovne inicijative pokušao je javno predstaviti Kinu kao zagovornicu mira i održavati odnose s EU-om, dok u isto vrijeme tiho pomaže ruskim ratnim naporima.

”Euro-nesvrstani” svojom politikom neutralnosti faktički pomažu Rusiji. Vidjeli smo u Londonu da Jeremy Corbyn osuđuje način na koji se Velika Britanija postavila u sukobu u Ukrajini. On ne bi slao pomoć Ukrajini, da je premijer, zalagao bi se za pregovore. Nije znao reći kako bi to izgledalo, ali to je njegov pristup: pozivati na pregovore i gledati sa strane.

Sličnih primjera je puno u Europi, ali i SAD-u. Tamo je MAGA grupa unutar GOP-a potpuno na strani Putina. To je ono na što i Kina poziva u svojoj tzv. mirovnoj inicijativi.

Ponavljam, ako bi Ukrajina bila bez podrške Zapada, time bi se rat sveo na bilateralni sukob. Tada bi Rusiji bilo olakšano nadjačati manju i slabiju Ukrajinu – kaže Lekaj.

Pročitana knjiga

Ne daje puno šansi za uspjeh Pekinga u ovom najnovijem međunarodno-diplomatskom manevru, podsjećajući na to da su još na spomenutoj konferenciji u Münchenu shvatili da su pročitana knjiga i da neće imati potporu demokratskih država.

- To je i razlog što su na dan objave tzv. kineske mirovne inicijative iz svojih veleposlanstava u svim državama slali dopise vladama i medijima s propagandnim materijalima. Istovremeno je kineska Vlada održala konferenciju za medije na kojoj su iznesene salve optužbi na račun SAD-a i NATO-a kako bi se pojačao efekt inicijative.

No, čini se da Bidenova administracija koristi dvije vrlo učinkovite poluge u nadmetanju s autokratskim režimima: preventivno puštanje obavještajnih podataka u javnost i gospodarske sankcije. Rezultat toga je da danas gospodarstvo najveće države na svijetu, s najvećim prirodnim resursima na svijetu, čini manje od dva posto svjetskog BDP-a. Riječ je o Rusiji – poručuje Lekaj. 

---

David Lekaj: Kina želi izgurati Tursku

- Kina koristi momentum potresa u Turskoj kako bi se snažnije pozicionirala u euroazijskoj zoni. Turska je ekonomski, vojno i diplomatski glavi konkurent Kini na području Euroazije, ali je sada sve svoje resurse usmjerila na sanaciju područja pogođenog potresom.

U zoni potresa živjelo je siromašnije stanovništvo Turske, tako da će vlada morati uložiti puno napora i sredstava kako bi pomogla tamošnjem stanovništvu. Osim toga, Turska bi u lipnju trebala imati redovite izbore, što dodatno odmiče fokus vlade od ostalih aktivnosti.

Svega toga je Kina svjesna, pa se pored razloga o kojima sam govorio, nastoji pozicionirati kao oslonac zemljama u kojima se natječe s Turskom. Naime, turske građevinske tvrtke će iz inozemstva morati povući određene kapacitete u Tursku kako bi sudjelovale u obnovi zemlje.

Međutim, najvažnije od svega je da se turski angažman u mirovnom procesu u Ukrajini znatno smanjio, što Kina vidi kao priliku za sebe. Do sada se nitko bolje od Turske nije postavio u ulozi medijatora između Rusije i Ukrajine. Uspjeli su uspostaviti koridor za izvoz žita iz Ukrajine, izvukli su branitelje Azova, slali su vojne dronove, municiju i opremu Ukrajini... I aktivno pokrenuli razgovore od prvog dana uz koordinaciju UN-a – kaže David Lekaj.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Anton Novoderezhkin/Afp Christian Hartmann/Afp
Anton Novoderezhkin/Afp

Wang Yi i Vladimir Putin - kineski mirovni plan pomaže ruskim ratnim naporima

Christian Hartmann/Afp

Emmanuel Macron gleda kako se dodvoriti Kini jer je SAD s njom zaoštrio odnose


David Lekaj

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/kineski-mirovni-plan-unio-pomutnju-peking-od-ukrajine-trazi-kapitulaciju-a-macron-ga-hvali-ima-tu-i-biznisa-1268695 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0298d727be11a0d1082b3c6c7188370630a58d88 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kineski+mirovni+plan+unio+pomutnju%3A+Peking+od+Ukrajine+tra%C5%BEi+kapitulaciju%2C+a+Macron+ga+hvali%3F%21+Ima+tu+i+biznisa&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fkineski-mirovni-plan-unio-pomutnju-peking-od-ukrajine-trazi-kapitulaciju-a-macron-ga-hvali-ima-tu-i-biznisa-1268695 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fkineski-mirovni-plan-unio-pomutnju-peking-od-ukrajine-trazi-kapitulaciju-a-macron-ga-hvali-ima-tu-i-biznisa-1268695 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => pozadina inicijative [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Svijetpozadina inicijative

Kineski mirovni plan unio pomutnju: Peking od Ukrajine traži kapitulaciju, a Macron ga hvali?! Ima tu i biznisa

Piše Zoran Šagolj
28. veljače 2023. - 10:53

Kina je i na obljetnicu ruske agresije na Ukrajinu pokazala da ne namjerava odustati od svoje dosadašnje politike. Dokument u 12 točaka, okarakteriziran kao mirovni plan, ništa je drugo do voda na mlin Moskve i vladara Kremlja Vladimira Putina. Oko toga se slaže i David Lekaj, poslovni savjetnik za euroazijsku zonu i dobar poznavatelj prilika unutar Kine.

- Kina – kaže on - ponajprije želi spasiti Putina od poraza uoči proljetne ofenzive ukrajinske vojske. Predsjednici Xi Jinping i Vladimir Putin imaju izvrsne osobne odnose, a to je u autokracijama važnije od interesa države. Dođe li u Kremlju do promjene uloga, mijenja se i scenarij, što predstavlja rizik za kineski režim. U diplomaciji, kada se mijenjaju okolnosti, mijenjaju se i prioriteti, jer okolnosti i događanja...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 06:36