StoryEditorOCM
Svijetpanika među Rusima

Jesu li Ukrajinci napokon pronašli formulu za proboj?: ‘U rovovima je strahovit kaos živih i umirućih...‘

19. kolovoza 2023. - 09:03
ISW ocjenjuje kako nedavni ukrajinski napredak sugerira da Rusija doživljava ‘širu degradaciju‘ svoje vojske nakon gotovo 18 mjeseci rataDiego Herrera Carcedo/Anadolu Agency Via Afp

Ukrajinski borci isprobali su različite taktike u svojoj sporonapredujućoj protuofenzivi koju su pokrenuli početkom lipnja, međutim čini se da sada konačno otkrivaju vojnu formulu koja je učinkovitija od dosadašnjih. Uvelike je tome pridonijelo ubojito i u većini zemalja zabranjeno kasetno streljivo, za koje neki vojni analitičari smatraju da bi moglo biti ključno za završetak rata.

Ukrajinci su ovaj tjedan objavili snimke iz osvojenog mjesta Urožajne, gdje su klaster-bombama zasuli i masakrirali ruske trupe koje su panično bježale iz ključnog uporišta koje se nalazi na početku duge trase za Mariupolj. Učinkovitost streljiva pokazala se i tijekom nedavnih borbi oko Robotina u Zaporiškoj oblasti. Ruske snage su prikovale ukrajinski vod sve dok ukrajinsko topništvo nije pružilo zaštitu kazetnim streljivom, izazivajući teške gubitke u ruskim redovima i prisiljavajući ih na povlačenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2024 13:54