StoryEditor
SvijetŠokirao naciju

Japan zgrožen ponašanjem zaraženog koronavirusom: Kada je doznao da je bolestan, umjesto izolacije otišao u barove: ‘Idem širiti virus!‘

Piše Jutarnji.hr
7. ožujka 2020. - 19:42
AFP

Umjesto da ode u izolaciju, jedan je Japanac zaražen koronavirusom počeo obilaziti lokalne barove, nadajući se da će proširiti opasnu bolest. Vijest je šokirala Japan, a vlasti su se ispričale zbog propusta.

Kako javlja Independent, a prenosi Jutarnji list, muškarac nije pokazivao simptome virusa, ali je preventivno testiran jer su njegovi roditelji bili zaraženi. Test je otkrio da ipak ima koronavirus COVID-19. Rečeno mu je da ode kući i tamo ostane dok se ne pronađu odgovarajući uvjeti za njegovu hospitalizaciju.

Muškarac nije poslušao zdravstvene vlasti već je počeo obilaziti kafiće u japanskom obalnom gradu Gamagoriju. Jednom članu obitelji rekao je: 'Idem širiti virus'.

Najprije je uzeo taksi do jednog kafića, a kasnije se pješice zaputio i u drugi. Popio je nekoliko pića i dobro se najeo, a u napadu iskrenosti jednom je gostu priznao da ima koronavirus. Zabrinuti građanin tada je na tu činjenicu upozorio osoblje kafića, koje je smjesta pozvalo epidemiologe.

Ubrzo se pojavila policija u zaštitnim odijelima, no muškarca, navodno u kasnijim 50-im godinama života, više nije bilo na mjestu događaja. Sutradan je ustanovljeno da je ipak završio u karanteni, no stvorio je velike probleme kafićima u koje je išao. Osoblje je poslano na medicinska testiranja, a sav je prostor temeljito dezinficiran.

- Ne ide mi u glavu. Ne mogu riječima izraziti ljutnju koju osjećam zbog toga što je učinio - rekao je jedan zaposlenik kafića novinarima, javlja Independent.

Zbog svega se ispričao i gradonačelnik Toshiaki Suzuki.

- Žalosno je da se taj čovjek nije pridržavao uputa i otišao kući - rekao je.

U Japanu je više od tisuću potvrđenih slučajeva zaraze, kazuju posljednje informacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2021 07:35