StoryEditorOCM
SvijetTEŠKE RIJEČI

Izraelski ministar obrane isprozivao Macrona, nazvao ga sramotom francuske nacije:‘ Nastavljamo s njima ili bez njih‘

Piše Vijesti SD
16. listopada 2024. - 22:48

Izraelski ministar oštro je kritizirao francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u srijedu, nazivajući ga sramotom nakon što su izraelske tvrtke bile isključene iz sudjelovanja na francuskoj izložbi oružja.

Ministar obrane Yoav Gallant nazvao je Macrona "sramotom francuske nacije i vrijednosti slobodnog svijeta" u izjavi na društvenim mrežama nakon što je francuska vlada odlučila zabraniti izraelskim kompanijama da nude svoje vojne proizvode na sajmu Euronaval u Parizu sljedećeg mjeseca prenosi Politico

- Odlučiti se na diskriminaciju izraelske obrambene industrije u Francuskoj drugi put ... pomaže neprijateljima Izraela tijekom rata - rekao je Gallant, osvrćući se na raniju odluku francuske vlade da isključi izraelske tvrtke s druge izložbe oružja u lipnju.

Optužio je Francusku za dosljedno provođenje neprijateljske politike prema židovskom narodu.

image

Yoav Gallant 

Tobias Schwarz/Afp

- Nastavit ćemo braniti našu naciju od neprijatelja na sedam različitih frontova i boriti se za našu budućnost: s Francuskom ili bez nje - rekao je Gallant.

Ove oštre primjedbe najnovija su eskalacija verbalnog sukoba između Macrona i izraelske vlade dok Izrael pojačava vojne napade u Libanonu i Gazi.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu uzvratio je Macronu u utorak nakon što je francuski vođa rekao da Netanyahu ne smije zaboraviti da je njegova zemlja stvorena odlukom UN-a tijekom zatvorenog sastanka kabineta.

- Podsjetnik predsjedniku Francuske: Nije odluka UN-a uspostavila Državu Izrael, nego pobjeda ostvarena u Ratu za neovisnost krvlju heroja, od kojih su mnogi preživjeli Holokaust, uključujući one iz Vichyjevog režima u Francuskoj - rekao je Netanyahu u izjavi.

Macron je više puta pozivao na prekid vatre u Gazi i ranije ovog mjeseca zahtijevao da zemlje prestanu isporučivati oružje koje koristi Izrael za napad na opkoljenu enklavu. Taj je poziv izazvao oštru osudu Netanyahua, koji je kritizirao zapadne vođe koje zagovaraju embargo oružja.

- Sramota za njih - rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. listopad 2024 22:49