StoryEditorOCM
Svijetraste napetost

Iran priznao da je izveo smrtonosni napad na nuklearnu silu: ‘Gađali smo teroriste‘

Piše A. Vl./JL
17. siječnja 2024. - 21:13

Iran je priznao da je u utorak izveo napad projektilima i dronovima na zapadni Pakistan.

Dužnosnici u Islamabadu su rekli da je dvoje djece poginuo, a troje ozlijeđeno prilikom napada u Baludžistanu, piše BBC.

Iranski ministar vanjskih poslova rekao je da je cilj operacije bila militantna skupina Jaish al-Adli, koju je opisao kao "iransku terorističku skupinu" u Pakistanu.

Zbog toga je pakistanska vlada opozvala svog veleposlanika u Iranu i spriječila povratak teheranskog izaslanika, prenosi Jutarnji list.

Napad u Baludžistanu dogodio se nakon što je Iran ovog tjedna napao ciljeve u Iraku i Siriji. Islamabad je rekao da je napad bio ilegalan i upozorio na ‘ozbiljne posljedice‘.

image
Fabrice Coffrini/Afp

Iranski šef diplomacije Hossein Amir-Abdollahian rekao je pak, govoreći u Davosu, da nitko od pakistanskih državljana nije bio meta, samo pripadnici Jaish al-Adla.

- Gađali smo samo iranske teroriste na tlu Pakistana, rekao je Amir-Abdollahian.

Dodao je da je razgovarao sa svojim pakistanskim kolegom i ‘uvjerio ga da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Pakistana i Iraka". Najnoviji zračni napad dogodio se u vrijeme rastućih napetosti na Bliskom istoku.

Teheran tvrdi da se ne želi uključiti u širi sukob, no skupine iz tzv. ‘Osovine otpora‘, koje uključuju militante hutiste u Jemenu, Hezbollah u Libanonu i razne skupine u Siriji i Iraku, izvode napade na Izrael i njegove saveznike kako bi pokazale solidarnost s Palestincima.

Podsjetimo, SAD i Velika Britanija pokrenule su zračne napade na hutiste nakon nekoliko incidenata gađanja komercijalnih brodova u Crvenom moru s položaja u Jemenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 08:27