StoryEditor
SvijetGodina zatvora

Ima li šanse za politički ‘comeback‘? Unatoč aferama i presudi, neki analitičari tvrde da za Sarkozyja trka još nije gotova, i to zahvaljujući Macronu

2. ožujka 2021. - 22:01
AFP

Ima li šanse za veliki politički comeback bivšeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja (66), unatoč aferama i nedavnoj presudi za koruptivne radnje, pitanje je o kojem sve glasnije šuškaju politički analitičari, ali i zainteresirana francuska javnost.

U politici, naglasimo odmah, ništa nije nemoguće. Sarkozyjevi politički prijatelji i saveznici sve do ovoga tjedna nadali su se kako za slavnog republikanca još uvijek ima šanse, no perje im je pokislo izricanjem presude u ponedjeljak, postalo je sve jasnije kako se njegova kandidatura na predsjedničkim izborima 2022. godine vjerojatno neće ostvariti. Unatoč optimizmu u redovima pristaša bivšega predsjednika, Sarkozy je početkom tjedna nepravomoćno osuđen na tri godine zatvora, od čega dvije uvjetno.

Prema tajno snimljenim razgovorima s njegovim odvjetnikom Thierry Herzogom, Sarkozy je sucu Gilbertu Azibertu nudio poziciju na sudu u Monaku u zamjenu za informacije iz istrage koja je otvorena oko financiranja Sarkozyjeve predsjedničke kampanje 2007. godine.

Trebao bi odslužiti jednu godinu zatvora, no, moguće je da će zatražiti odsluženje kod kuće s elektroničkom narukvicom.

Tijekom suđenja Sarkozy je neprestano negirao koruptivne radnje te je tvrdio da je žrtva pomno isplanirane kampanje kojom se željelo oblatiti njegov ugled.

- Nije postojao nikakav dogovor, niti u mojim mislima, niti u stvarnosti. Želim da se moje ime očisti od takvih optužbi. Odakle im pravo da me vuku po blatu šest godina? Ima li pravde? - smatra da su mu prekršena ljudska prava s obzirom na to da je policija tajno snimila čak 3700 njegovih privatnih razgovora.

Nesumnjivo, velika je ovo mrlja u Sarkozyjevom političkom životu, no mnogi političari smatraju kako će biti još preokreta, te kako politička trka za Nicolasa, unatoč presudama, još nije završena.

Predsjednik Francuske bio je od 2007. do 2012. godine, službeno se umirovio nakon što je izgubio izbore 2012., te u potpunosti propustio šansu za povratak 2017. godine. Posljednjih godina pisao je knjige, te davao povremene intervjue. No, iza scene ostao je važna politička figura koja konce vuče iz sjene.

- Ispao je iz političke igre, no ne i iz političkog života. Dapače, velike su šanse da vrati popularnost - nedavno je izjavio jedan od savjetnika Emmanuela Macrona koji jako dobro poznaje Sarkozyja.

Činjenica je i da republikanci nisu pronašli osobu koja bi ga mogla dostojno zamijeniti i utrti novi politički put. U prilog mu ide i trenutna situacija, Francuska se suočava s popriličnom ekonomskom nesigurnošću, a kako se mnogi ne slažu s Macronovim upravljanjem koronakrizom, otvara se put kojim bi na velika vrata mogao ući, predviđaju analitičari, baš politički lisac Sarkozy.

Sve je više izjava političara, francuskih načelnika i gradonačelnika koji smatraju kako samo Sarkozy ima snagu kojom bi mogao ujediniti političku scenu.

- Nicolas Sarkozy onaj je koji nas može ujediniti - sve češće se može čuti u javnosti.

Također, sve je više onih koji smatraju kako se bivši predsjednik s političkom scenom oprostio tek reda radi, te kako u njegovom slučaju vrijedi ona "nikada ne reci nikad".

Mnogi se pitaju kolike su mu uistinu šanse za povratak. Fotografije u sudnici još su uvijek presvježe u očima francuskog naroda, te očigledno vremena za čist i neokaljan povratak neće imati. Tome u prilog svakako ide i činjenica da mu idući mjesec počinje novo suđenje, oko predizborne kampanje 2012. godine. Njega i još 13-oro suradnika tereti se da su potrošili gotovo dvostruko veći iznos na kampanju od zakonom dopuštenog.

Sarkozy je drugi bivši francuski predsjednik koji je osuđen. Prvi je bio Jacques Chirac koji je 2011. dobio dvije godine uvjetno zbog pronevjere javnog novca dok je bio gradonačelnik Pariza.

Čak i ako se ne vrati u političku utrku, izvori kažu kako će upravo Sarkozy odabrati i odobriti novog republikanskog kandidata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2021 23:05