StoryEditor
Svijetstrah od virusa

Hrvat s kruzera ‘Diamond Princess‘ vraća se doma: Japanci su potvrdili da je zdrav, ali još dva tjedna boravit će u ‘kućnoj karanteni‘

20. veljače 2020. - 12:45

Hrvatski državljanin, starije životne dobi koji je bio putnik na kruzeru 'Diamond Princess', koji se nalazi u karanteni japanske luke Yokohama, a na kojemu je više od 540 zaraženih koronavirusom, danas poslijepodne bi trebao sletjeti u zračnu luku Maribor.

Nakon što Hrvat koji je bio putnik na kruzeru dodirne slovensko tlo, bit će, prema neslužbenim, ali pouzdanim informacijama predan hrvatskim vlastima te će biti odvezen u Hrvatsku.

Budući da se radi o čovjeku koji ima potvrdu od japanskih zdravstvenih službi da je u potpunosti zdrav i da je prošao 14-to dnevnu karantenu, tijekom koje nije bio u kontaktu s ostalim članovima posade i putnicima kruzera, koji su se zarazili, on će ići kući, odnosno neće biti u Hrvatskoj stavljen u karantenu.

U Hrvatskoj će biti stavljen u aktivni zdravstveni nadzor koji će trajati 14 dana, tijekom čega će, svakog dana u dva navrata biti kontaktiran iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), kako bi se što kvalitetnije pratilo njegovo zdravstveno stanje. Ako ni nakon 14 dana boravka u "kućnoj karanteni" Hrvat ne bude imao simptome zaraze koronavirusom moći će se nastaviti kretati bez ikakvog ograničenja.

Ukoliko, ipak dobije simptome koji bi mogli upućivati na zarazu koronavirusom nadležne službe će poduzeti sve potrebne zdravstvene mjere.

Preostalih petero hrvatskih državljana s 'Diamond Princessa' koji su članovi posade dobrovoljno su ostali na brodu, nisu zaraženi koronavirusom i dobrog su općeg zdravstvenog stanja

Izdvojeno

13. srpanj 2020 02:58