StoryEditor
Svijeti rusi imaju podršku

Glasnogovornik Kremlja poručio: Sankcije nametnute Rusiji vratit će se Zapadu kao bumerang

Piše PSD
14. lipnja 2022. - 18:30

U intervjuu za 'Tass' objavljenom u utorak, glasnogovornik Kremlja ​Dmitrij Peskov rekao je da su mjere koje su izolirale rusku ekonomiju od svjetskog financijskog sustava bile teške, ali sugerira da one jednostavno guraju Rusiju ka "prijateljskim" zemljama, prenosi Klix.ba.

- Situacija nije laka, prije se može opisati kao teška u smislu ovog ekonomskog rata bez presedana - rekao je Peskov uoči Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu na kojem će se Putin obratiti javnosti u petak.

- Ali postoji pozitivna strana, ova situacija gura nas i naše prijateljske zemlje da tražimo nove načine interakcije i nove mehanizme za financijska poravnanja - dodao je.

Ubrzo nakon početka Putinove invazije 24. veljače, ruska ekonomija bila je pogođena sankcijama koje su uvele Europska unija, SAD i njihovi saveznici kako bi omeli Moskvu u financiranju njezina ratnog stroja.

Institut za međunarodne financije (IIF), grupa za bankarski lobi, priopćila je prošlog tjedna da će se ruska ekonomija smanjiti za 15 posto ove godine i tri posto sljedeće godine. Opala je proizvodnja u industrijama od avijacije do automobilske. U svibnju je broj prodanih automobila u Rusiji pao za 83 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Međutim, Rusija je imala koristi od rasta cijena nafte i plina te je došlo do oporavka njezine valute, rublje.

S obzirom na to da je Europska unija najavila da će smanjiti kupovinu ruske energije, Bloomberg je u ponedjeljak izvijestio da polovina ruske nafte koja se transportira brodom sada ide prema Aziji, uglavnom prema Kini i Indiji, koje se nisu pridružile uvođenju sankcija Moskvi.

Peskov je rekao da postoji zaokret od Europe i SAD-a i da postoje "novi centri moći na istoku", koji uključuju "Kinu, Indiju, Indoneziju, Filipine i mnoge, mnoge druge zemlje" i Latinsku Ameriku.

Rekao je da su tokom pandemije koronavirusa "političari u mnogim zemljama napravili ogroman broj grešaka" koje su "otežane ekonomskim ratom koji je pokrenut protiv Rusije".

"Rusija je prevelika zemlja da se rat protiv nje ne bi vratio da ih proganja kao bumerang", rekao je on.

"Sad vidimo kako sva ta ograničenja, sankcije koje su uvedene, pogađaju cijene energenata, hrane i tako dalje", rekao je on, misleći na visoku inflaciju u SAD-u i Europi.

Na kraju je zaključio da je izbacivanje Rusije iz međunarodnog života "apsolutno uzaludna i suštinski nemoguća stvar", prenosi Klix.ba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2022 05:09