StoryEditorOCM
Svijetatak na ušteđevinu

Gastarbajteri, korisnici njemačkih mirovina u strahu: Na njih su se okomili internet prevaranti, evo kako operiraju

Piše Vijesti sd
7. kolovoza 2023. - 11:13

Napisi o internetskim prijevarama ili njihovim pokušajima gotovo su svakodnevni. Sada su se na meti našli korisnici njemačkih mirovina, među kojima je i dio hrvatskih građana.

"Prerušeni u djelatnike mirovinskog osiguranja, prevaranti pokušavaju doći do osobnih podataka ili čak bankovnih podataka osiguranika", stoji u upozorenju Njemačkog mirovinskog osiguranja. Umirovljenici su primili neočekivane telefonske pozive, pisma koja su izgledala stvarno ili čak nenajavljene kućne posjete, navode njemački mediji, prenosi Fenix-magazin.

Zbog toga su trenutno sve češći sumnjivi pozivi u kojima se od kupaca traži da daju svoju e-mail adresu. Naknadno će se prema tvrdnjama prevaranata "odvjetničkom uredu prebaciti nekoliko tisuća eura", upozorava Deutsche Rentenversicherung Bund (DRV) u priopćenju.

Novac pogođenih u pravilu trebao bi biti prebačen na račun u stranoj banci. Kako bi stvorili pritisak, prevaranti se služe posebnim trikom.

prijete smanjenjem mirovina

"Postoje prijetnje smanjenjem mirovina, ulaskom u Schufu ili drugim sankcijama ako se transfer ne izvrši. Deutsche Rentenversicherung Bund naglašava kako se ne radi o pozivima njihovih zaposlenika ili osoba od koje su to naručili.

Stoga se pogođeni hitno upozoravaju da ne udovoljavaju zahtjevima prevaranata. Novac se ni pod kojim okolnostima ne smije uplaćivati na račune u zemlji ili u inozemstvu.

image

Internet prevaranti pokušavaju doći do osobnih podataka ili čak bankovnih podataka osiguranika (ilustracija)

Afp

"Telefonske ili digitalne ponude za prodaju lijekova ili medicinskih pomagala ne dolaze iz Njemačkog mirovinskog osiguranja", stoji u priopćenju.

Nova prijevara posebno pogađa starije ljude. Drugim riječima, posebno je pogođen onaj dio stanovništva koji trenutno teško pati zbog povećanja troškova života.

upute za zaštitu

Kako bi se umirovljenici zaštitili od prevaranata, Njemačko mirovinsko osiguranje je izdalo brošuru "Čuvajte se trikova".

Ondje između ostalog stoji: "Njemačko mirovinsko osiguranje od vas nikada neće tražiti uplatu novca putem telefona. To se uvijek radi u pisanom obliku."

Općenito, preporučljivo je tražiti osobni kontakt s DRV-om o osjetljivim pitanjima. Pogođeni se mogu obratiti jednoj od lokalnih policijskih postaja kao glavnoj točki za kontakt, naveli su njemački mediji, prenosi Fenix-magazin.

image

Njemačka policija stoji na dispoziciji umirovljenicima (ilustracija)

Thomas Kienzle/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 03:23