StoryEditorOCM
Svijetosuđeni predator

FBI agenti pokušali zaštiti silovatelja Larrija Nassara? U američkom Senatu se istražuju propusti u istrazi o doktoru koji je seksualno zlostavljao više od tri stotine gimnastičarki

Piše PSD
16. rujna 2021. - 15:26

Četiri vrhunske američke gimnastičarke svjedočile su pred pravnim odborom Senata o seksualnom uznemiravanju protiv bivšeg doktora američke reprezentacije Larrija Nassara, prenosi BBC.

Simone Biles i Ali Raisman pojavile su se u Senatu, gdje je bio i direktor FBI-ja Christopher Wray.

Odbor ispituje propuste i odlaganja u istrazi protiv Nassara, budući da je otkriveno nekoliko grešaka, ali i pokušaja prikrivanja dokaza. 

Uprkos ozbiljnim optužbama protiv Nassara, ured FBI-ja u Indianapolisu je odgovorio sporo, navodi se u izvještaju od 119 stranica koji je izradio glavni inspektor američkog Ministarstva pravde.

Dvoje službenika agencije lagalo je u razgovoru s inspektorima kako bi prikrili greške kojih su bili svjesni, piše u izvještaju.

Cilj istrage odbora za pravna pitanja u Senatu je utvrditi što je dovelo do neuspjeha u istrazi kako bi se „spriječile slične tragedije u budućnosti", poručio je predsjednik odbora, senator Dick Durbin.

image
Saul Loeb/AFP

Nassar služi kaznu doživotnog zatvora.

- Krivim Larrija Nassara, ali i cijeli sustav koji je omogućio da do napada dođe - rekla je Biles, gimnastičarka s rekordnim brojem olimpijskih zlatnih medalja.

- Ako dopustite predatoru da naudi djeci, posljedice će brzo stići i bit će ozbiljne - naglasila je.

Ističe da je osjetila "olakšanje" kad je napokon podijelila priču, koju više nije mogla držati za sebe.

Pred Senatom su svjedočile i gimnastičarke McKayla Maroney i Maggie Nichols.

Nichols je prva među žrtvama razgovarala sa službenicima FBI-ja i prva koja je prijavila nasilje nad američkim gimnastičarkama.

image
Saul Loeb/AFP

Nassar se tereti za seksualno zlostavljanje više od 330 žena u ženskoj gimnastičkoj reprezentaciji i na Sveučilištu Michigan State.

Nassar je sedam godina seksualno napastvovao zlatnu olimpijku iz Londona McKaylu Maroney, a prvi put kad je imala samo 13 godina.

- Činilo se da sam dobijala 'tretman' kad god bi taj čovjek imao priliku za to - napisala je ona na Twitteru 2017. godine, prenosi BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. ožujak 2023 08:03