stdClass Object ( [id] => 1272188 [title] => Dok je SAD jednostrano napuštao nuklearne sporazume kao ‘gestu prijateljstva‘, bilo je ‘koga briga što Rusija misli‘ [alias] => dok-je-sad-jednostrano-napustao-nuklearne-sporazume-kao-gestu-prijateljstva-bilo-je-koga-briga-sto-rusija-misli [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Posljednji dan veljače je ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao zakon kojim se do daljnjega suspendira sudjelovanje Rusije u sporazumu o ograničenju i kontroli nuklearnog oružja Novi START; posljednjem preostalom ugovoru koji ograničava nuklearne arsenale dviju najvećih svjetskih vojnih sila. Zbog ovoga, u narednom periodu neće biti redovnih međunarodnih pregleda ruskih nuklearnih snaga.

Kremlj kaže da će nastaviti poštovati ograničenja na nuklearnim bojevim glavama i upozoriti SAD na sve planove testiranja interkontinentalnih balističkih projektila. Ali kad Novi START istekne u veljači 2026., upozorava Daryl Kimball iz Udruge za kontrolu naoružanja, sada je "puno vjerojatnije" da "neće biti sporazuma koji ograničava američke i ruske strateške nuklearne arsenale po prvi put od 1972."

Prošlog mjeseca Washington je ustvrdio da Moskva krši sporazum blokirajući američke inspekcije postrojenja za nuklearno oružje u Rusiji. Ruska vlada zauzvrat upućuje da su američke sankcije spriječile ruske inspekcije lokacija u SAD-u, ali i da je njihov rival izbjegao ograničenja bojevih glava, namjerno ih pogrešno kategorizirajući.

Američki državni tajnik Antony Blinken je osudio Putinovu objavu kao "duboko nesretnu i neodgovornu", dok je šef NATO-a Jens Stoltenberg kazao da ona znači da je "cijela arhitektura kontrole naoružanja demontirana". Ipak, da je postojala stvarna želja da se spasi ova globalna "arhitektura kontrole", vjerojatno SAD i NATO ne bi aktivno radili na njenoj demontaži puno prije ruske invazije na Ukrajinu.

---

---

Inicijalni napad Zapada na kontrolu naoružanja započeo je pod Georgeom W. Bushom 2001., kada je John Bolton, kao podtajnik za kontrolu naoružanja, povukao SAD iz Ugovora o protubalističkim projektilima. Potpisan 1972., ovaj sporazum je, ograničavanjem strateške obrane, destimulirao razvoj ofenzivnog nuklearnog oružja i postavio temelje za postizanje Novog START-a. Bolton je, još prije stupanja na poziciju, ovaj ugovor ismijavao kao "Crkvu kontrole naoružanja".

Bush, koji je tada pokušavao odobrovoljiti Putina komplimentom da mu je "zavirio u dušu” te ga opisavši kao "neposrednog i pouzdanog", predstavio je ovo povlačenje protuzračnog naoružanja kao "gestu prijateljstva", koja "zatvara poglavlje hladnoratovske antipatije". “To je komad papira koji je kodificirao odnos koji više ne postoji. To je kodificiralo odnos pun mržnje. A sada imamo prijateljski odnos,” objasnio je Bush.

---

---

Rusi su tada zauzeli nešto drugačiji stav, upozoravajući da bi gašenje ovog pakta ugrozilo “cijeli okvir međunarodne sigurnosti”. Uskoro, ti strahovi su se potvrdili kada su izgrađene nove raketne baze u Rumunjskoj i Poljskoj. Otad, Zapad neumorno tvrdi da ta infrastruktura služi isključivo u obrambene svrhe, kao presretač raketa iz Irana ili Sjeverne Koreje. Pritom, ne pridodaje se naročita važnost tome da Iran - nenuklearna sila - nema kapacitet koji može pogoditi Europu, a da bi Sjeverna Koreja, bilo kakvim pokušajem toga, aranžirala vlastito trenutačno uništenje. Nedvojbeno, pravi cilj ovih stanica je etablirati prijetnju udara na Rusiju.

“Nakon raspoređivanja tih elemenata proturaketne obrane, morat ćemo razmisliti o tome kako se možemo obraniti od prijetnji sigurnosti Ruske Federacije”, upozorio je Putin još 2016., nakon što je američka “proturaketna obrana” u Rumunjskoj stavljena u funkciju.

---

---

I poljska i rumunjska baza opremljene su lanserima projektila Aegis MK 41, koji su dizajnirani za onesposobljavanje nadolazećih raketa. Ali ovi topovi se također lako mogu prenamijeniti, koristeći projektile Tomahawk. Kao što je New York Times primijetio nekoliko dana prije ruske invazije na Ukrajinu 2022., "neovisni stručnjaci" složili su se s ruskim mišljenjem da ovi lanseri "mogu ispaljivati ne samo obrambene presretače, već i ofenzivne projektile." Poljski lokalitet, dodao je Times, nalazi se "samo oko 100 milja od ruskog teritorija i jedva 800 milja od same Moskve".

William Perry, američki ministar obrane u Clintonovoj administraciji, doživio je širenje ovog "obrambenog" sustava kao veliku provokaciju. “Racionalizirali smo (sustav) kao obranu od iranskog nuklearnog projektila. Oni ga nemaju, ali to je drugi problem. Rusi su rekli: ‘Čekaj malo, ovo slabi naše odvraćanje.‘ O ovoj temi se nije raspravljalo na temelju njenih okolnosti. Bilo je samo ‘koga briga što Rusija misli‘”, opisao je Perry 2016.

---

---

Malo prije nego se spomenuti Bolton vratio u Bijelu kuću, kao Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost, nastavio je tamo gdje je stao pod Bushem. “Sljedeći korak u bilateralnom odnosu s Rusijom je da ova administracija poništi Novi ugovor START. To bi bio signal Vladimiru Putinu”, poželio je 2017. Dvije godine nakon, Bolton je progurao povlačenje SAD-a iz sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa iz doba Hladnog rata, koji je eliminirao cijelu klasu oružja masovnog uništenja. U svojim memoarima, Bolton se prisjetio da je Moskva na ovo odgovorila obustavom svih novih pregovora o kontroli naoružanja, što je on pozdravio kao "neočekivanu sporednu korist".

U pokušaju da očuva neke od zaštitnih mjera dokinutog ugovora, Putin je ponudio moratorij na raspoređivanje projektila srednjeg dometa u Europi. Njegov prijedlog brzo su odbili i Bijela kuća i NATO. Kako bi naglasio svoj prijezir prema ruskim prijedlozima, SAD je ubrzo testirao nove projektile; ne samo jednom, već dvaput. Nakon dodatnog isprobavanja protubalističkih projektila 2020., Carnegiejeva zaklada za međunarodni mir izdala je upozorenje da su Sjedinjene Države “možda povećale rizik od nuklearnog rata”.

---

---

Malo prije nego mu je Trump dao otkaz u rujnu 2019., Bolton je navodno izvršio pritisak na predsjednika da se povuče iz Sporazuma o otvorenom nebu, koji potiče suradnju i transparentnost, dopuštajući nadzorne letove iznad teritorija svojih potpisnika. Washington se i službeno povukao iz ovog pakta u studenom 2020. Ovakvo ponašanje američke strane je isprovociralo opetovane osude od strane Putina, koji je optužio Trumpa da nadzire "slom međunarodnog poretka kontrole naoružanja i (početak) utrke u naoružanju". 

---

image
Logan Cyrus/Afp
---

Rusija je, u prosincu 2021., predstavila nacrte ugovora pred SAD-om i NATO-om, a uključivali su detaljne prijedloge za rješavanje razlika u kontroli naoružanja između dviju strana. Iako su SAD izrazile spremnost da razgovaraju o nekim zabrinutostima Rusije, i Bidenova administracija i NATO odbacili su mogućnost obvezujućeg sporazuma o glavnim pitanjima.

Štoviše, 27. listopada 2022. su otišli korak dalje, objavivši "Recenziju nuklearnog položaja", koja podrazumijeva da politika "bez prve uporabe" ili "isključive namjene" donosi "neprihvatljivu razinu rizika" za SAD. Zato će Pentagon upotrijebiti nuklearno oružje samo u “ekstremnim okolnostima”, za obranu njegovih ili savezničkih vitalnih interesa. Stoga, “ostaje uzak raspon nepredviđenih situacija" pri kojima će uporaba atomskih bombi imati "strateški učinak".

Što sve može značiti "ekstremne okolnosti", "vitalni interes" i "strateški učinak"? Pa, realno, mnogo toga; od ozbiljne prijetnje nacionalnoj sigurnosti do iznenadne pojave gospodarskog rivala. Pogotovo jer, u ovom spisu, pod definiciju nacionalnih interesa spada i “gospodarski prosperitet”. Znači li to da će se razmatrati bacanje nuklearne na Peking, ako se predviđa da će kineski BDP premašiti onaj američki do kraja desetljeća?

---

---

Objavu ovog dokumenta brzo su osudili stručnjaci za kontrolu naoružanja. “Recenzija nuklearnog položaja Bidenove administracije je, u srži, zastrašujući dokument. Ne samo da drži svijet na putu sve većeg nuklearnog rizika, već na mnoge načine povećava taj rizik", ustvrdila je Unija zabrinutih znanstvenika.

Podržava li Rusija istu politiku? Ne. Ruska nuklearna doktrina izričito isključuje prvu upotrebu nuklearnog oružja. Rusija će koristiti nuklearno oružje samo kao odmazdu i samo u slučaju da se nacija suoči s "egzistencijalnom prijetnjom". Drugim riječima, Rusija će koristiti nuklearno oružje samo kao posljednje sredstvo. A to, očito, brine ruskog predsjednika.

"Ako potencijalni protivnik vjeruje da je moguće upotrijebiti teoriju preventivnog udara...to nas navodi na razmišljanje o prijetnji koju nam takve ideje...predstavljaju. Ako (neka zemlja) ne upotrijebi (nuklearke) prva, ni pod kojim okolnostima, to znači da ih neće upotrijebiti ni druga, jer će mogućnost (njihovog) korištenja, u slučaju nuklearnog udara na naš teritorij, biti oštro ograničena”, podjelio je Putin svoje strahove.

---

---

Zbilja, kako obraniti svoju zemlju kada je nuklearno naoružana velesila odlučila da ste prepreka koju mora ukloniti za postizanje svojih geopolitičkih ambicija? Kako odbiti mega-genocidni napad kada vaš neprijatelj svim srcem vjeruje da je nuklearni rat jedini način na koji može sačuvati svoju dominantnu poziciju u globalnom poretku? To je zagonetka koju Putin tek mora riješiti, a nije nemoguće da odgovor bude sadržan u logici: Ako obrana vlastite sigurnosti zahtijeva da se uključimo u nepromišljeno i destabilizirajuće ponašanje, onda bi to možda trebali i učiniti.

Svakako, do deeskalacije ove dinamike civilizacijske ugroze neće doći dok rat u Ukrajini eskalira. Stoga, bilo bi mudro što prije prionuti svim raspoloživim diplomatskim rješenjima. Takvo posljednje je, na godišnjicu invazije, ponudila Kina. Prijedlog se sastoji od 12 točaka i, iako će ga većina prozapadnih glasova požuriti osuditi kao "listu želja" - što savršeno reflektira cinizam i dekadenciju tog svjetonazora - riječ je o prilično načelnom i kompaktnom materijalu.

---

image
Noel Celis/Afp
---

Konkretno, ističu se četiri točke, to su: 1) Poštovati suverenitet svih zemalja (op.a. vjerojatno znači da se Rusija povuče van ukrajinskih granica) 2) Napustiti mentalitet hladnog rata (op.a. vjerojatno znači da se Ukrajina ne smije koristiti kao zapadni proxy protiv Rusije; što bi moglo podrazumijevati odustanak Kijeva od NATO-a) 3) Prekiniti paljbu i zaustaviti borbu 10) Zaustaviti jednostrane sankcije.

Očekivano, zapadni lideri nisu oduševljeni s ovim sugestijama. Joe Biden je "primijetio": "Putin tome aplaudira, pa kako bi to moglo biti dobro? Nisam vidio ništa u planu što bi ukazivalo da postoji nešto što bi bilo korisno bilo kome osim Rusiji". S druge strane, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov niti aplaudira, niti misli da je isto korisno za Rusiju. "U ovom trenutku, ne vidimo premise da ovo pitanje krene mirnim putem", zaključio je. 

---

---

Iako Europa i Amerika konstantno poručuju Kinezima da pojačaju pritisak na Putina, u svrhu mira, kada Peking to učini - nacrtom plana - to se automatski odbacuje. Tako je Ursula von der Leyen izjavila kako će EU proučiti kineski dokument, ali "u pozadini toga što je Kina, prije invazije, zauzela stranu, potpisavši neograničeno prijateljstvo s Ruskom Federacijom" (što je, očito, zabranjeno). I američki predsjednik - najizdašniji sponzor ukrajinske vojske - dijeli ovo razmišljanje, slabo definiranim stavom kako "ideja da će Kina pregovarati o ishodu rata ... jednostavno nije racionalna".

Blinken je upozorio da je ključno onemogućiti bilo kakvo privremeno ili bezuvjetno primirje u borbama, jer će Rusi to iskoristiti za "odmor, ponovno naoružavanje i ponovno pokretanje". Dodatno, istaknuo je da Kina "razmatra slanje smrtonosne pomoći" Rusiji, a na novinarsko pitanje koji su dokazi za to, državni tajnik je kazao: "Kina se javno predstavlja kao zemlja koja poziva na mir u Ukrajini ... ali privatno pruža nesmrtonosnu pomoć (Rusiji) ... informacije koje će brzo izaći ukazuju na to da ozbiljno razmišljaju o pružanju smrtonosne pomoći...".

Do današnjeg dana, takve informacije nisu izašle - osim nejasnih izjava zapadnih dužnosnika. Dapače, John Kirby, koordinator za strateško komuniciranje (!) pri Vijeću za nacionalnu sigurnost je rekao da Bijela kuća "zapravo ne zna" koliko je Kina ozbiljna u vezi s mogućim slanjem oružja Rusiji. Dodao je da "SAD vjeruje da Kina to nije skinula sa stola", ali također "nije vidio nikakve dokaze" za svoje optužbe.

---

---

I sami Volodimir Zelenski je obilježio godišnjicu ruske invazije odbijanjem bilo kakvih pregovora s Kremljom. “Nema se o čemu razgovarati ni s kime razgovarati tamo”, bio je jasan ukrajinski predsjednik. Ova poruka je došla samo dva tjedna nakon što su ga francuski i njemački kolege pozvali, na sastanku u Parizu, da "počne razmatrati mirovne pregovore s Moskvom". Ali kao što je jedan njegov savjetnik objasnio, Zelenski je sada "mirniji sam sa sobom" i stoga nema potrebe razmišljati o mogućnosti mira sa svojim susjedom. "On jasno razumije što Ukrajina treba učiniti. Nema dvosmislenosti: nema mira s Rusijom i Ukrajina se mora naoružati do zuba", javio je savjetnik. 

Ovakav stav ukrajinski vođa ima već dvije godine, barem prema vođi političke frakcije Zelenskog u parlamentu, Davida Arakhamije. “Do početka 2021. Zelenski je vjerovao da pregovori neće uspjeti i da će Ukrajina morati ponovno preuzeti regije Donjecka i Luganska ‘bilo političkim ili vojnim putem‘". Kao rezultat toga, "Kremlj se povukao" (iz razgovora).

---

---

A još u listopadu 2019., dok je poduzimao korake za provedbu sporazuma iz Minska i bio suočen s prosvjedima krajnje desnice, kao i neprijateljstvom SAD-a, Zelenski je uvjeravao Ukrajince da je on “predsjednik mira” i da mi je “okončanje ovog rata od najveće važnosti”. “Ja, predsjednik, nisam spreman žrtvovati svoj narod. I zato biram diplomaciju”, poručio je tad. 

Tužna istina je da je kineski prijedlog o Ukrajini a priori maknut sa stola jer poziva na "prekid neprijateljstava", nakon čega slijedi "nastavljanje mirovnih razgovora". A, kao što smo dosad - od pustog ponavljanja - mogli naučiti, takvi pozivi se sada doživljavaju kao izopačena izraslina na nečijem moralnom aparatu. Sukladno, od onih koji su na strani "dobra", očekuje se da pozovu na nastavak neprijateljstava i da se s gnušanjem odreknu bilo čega što iole liči na diplomaciju.

Kada je redatelj Oliver Stone, snimajući dokumentarac Razgovori s Putinom, izrazio jaku želju da ruski predsjednik pogleda legendarni "Dr. Strangelove ili: Kako sam naučio prestati brinuti i zavoljeti bombu", Putin je viđeno sažeo ovako: "Postoje određene stvari u ovom filmu koje nas doista tjeraju na razmišljanje. Moderni sustavi oružja postali su sofisticiraniji, složeniji. Ali ta ideja o oružju za odmazdu i nemogućnost kontrole takvih oružanih sustava još uvijek vrijedi.” Nije se puno promijenilo od 1964. i Kubrickovog klasika, priznaje Rus. Danas, preostaje nam se nadati da se Putin - i njegov zapadni pandani - živo sjećaju kako film završava; bez puno života.

---

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Sad je svih briga [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Sad je svih briga 2 0 14671 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-03-03 12:08:15 [created_by] => 3268 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-03-12 21:50:34 [modified_by] => 3268 [publish_up] => 2023-03-12 21:37:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2385 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Dok je SAD jednostrano napuštao nuklearne sporazume kao 'gestu prijateljstva', bilo je 'koga briga što Rusija misli' [metakey] => rusija, Ukrajina, rat, putin, zelenski, nuklearno oružje, sporazum , START, blinken, biden, Kina, pregovori, strangelove, bolton, bush, trump, NATO, prijedlog, nacrt, doktrina [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/03\/03\/24432774.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/03\/24433906.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/03\/24435479.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Robyn BECK\/AFP Alexander Zemlianichenko\/POOL\/AFP Dr. Strangelove\/ AFP","Logan Cyrus\/Afp","Noel Celis\/Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x669","hd_24432774_1920.jpg":"1920x1080","k_24432774_1280.jpg":"1280x1280","k_24432774_1024.jpg":"1024x1024","k_24432774_640.jpg":"640x640","k_24432774_480.jpg":"480x480","k_24432774_340.jpg":"340x340","k_24432774_220.jpg":"220x220","o_24432774_1280.jpg":"1280x836","o_24432774_1024.jpg":"1024x669","o_24432774_640.jpg":"640x418","o_24432774_480.jpg":"480x313","o_24432774_340.jpg":"340x222","o_24432774_220.jpg":"220x143","h_24432774_1280.jpg":"1280x854","h_24432774_1024.jpg":"1024x683","h_24432774_640.jpg":"640x427","h_24432774_480.jpg":"480x320","h_24432774_340.jpg":"340x227","h_24432774_220.jpg":"220x147","pp_24432774_1280.jpg":"1280x1628","pp_24432774_1024.jpg":"1024x1303","pp_24432774_640.jpg":"640x814","pp_24432774_480.jpg":"480x611","pp_24432774_340.jpg":"340x432","pp_24432774_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_24433906_1920.jpg":"1920x1080","k_24433906_1280.jpg":"1280x1280","k_24433906_1024.jpg":"1024x1024","k_24433906_640.jpg":"640x640","k_24433906_480.jpg":"480x480","k_24433906_340.jpg":"340x340","k_24433906_220.jpg":"220x220","o_24433906_1280.jpg":"1280x852","o_24433906_1024.jpg":"1024x682","o_24433906_640.jpg":"640x426","o_24433906_480.jpg":"480x319","o_24433906_340.jpg":"340x226","o_24433906_220.jpg":"220x146","h_24433906_1280.jpg":"1280x854","h_24433906_1024.jpg":"1024x683","h_24433906_640.jpg":"640x427","h_24433906_480.jpg":"480x320","h_24433906_340.jpg":"340x227","h_24433906_220.jpg":"220x147","pp_24433906_1280.jpg":"1280x1628","pp_24433906_1024.jpg":"1024x1303","pp_24433906_640.jpg":"640x814","pp_24433906_480.jpg":"480x611","pp_24433906_340.jpg":"340x432","pp_24433906_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_24435479_1920.jpg":"1920x1080","k_24435479_1280.jpg":"1280x1280","k_24435479_1024.jpg":"1024x1024","k_24435479_640.jpg":"640x640","k_24435479_480.jpg":"480x480","k_24435479_340.jpg":"340x340","k_24435479_220.jpg":"220x220","o_24435479_1280.jpg":"1280x852","o_24435479_1024.jpg":"1024x682","o_24435479_640.jpg":"640x426","o_24435479_480.jpg":"480x319","o_24435479_340.jpg":"340x226","o_24435479_220.jpg":"220x146","h_24435479_1280.jpg":"1280x854","h_24435479_1024.jpg":"1024x683","h_24435479_640.jpg":"640x427","h_24435479_480.jpg":"480x320","h_24435479_340.jpg":"340x227","h_24435479_220.jpg":"220x147","pp_24435479_1280.jpg":"1280x1628","pp_24435479_1024.jpg":"1024x1303","pp_24435479_640.jpg":"640x814","pp_24435479_480.jpg":"480x611","pp_24435479_340.jpg":"340x432","pp_24435479_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8238071 Threads: 3 Questions: 1698333908 Slow queries: 5067968 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112850189 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/dok-je-sad-jednostrano-napustao-nuklearne-sporazume-kao-gestu-prijateljstva-bilo-je-koga-briga-sto-rusija-misli-1272188 [printLink] => /vijesti/svijet/dok-je-sad-jednostrano-napustao-nuklearne-sporazume-kao-gestu-prijateljstva-bilo-je-koga-briga-sto-rusija-misli-1272188?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 521548 [name] => Rusija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rusija [link] => /tag/rusija ) [1] => stdClass Object ( [id] => 439881 [name] => Ukrajina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ukrajina [link] => /tag/ukrajina ) [2] => stdClass Object ( [id] => 344269 [name] => rat [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rat [link] => /tag/rat ) [3] => stdClass Object ( [id] => 303396 [name] => putin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => putin [link] => /tag/putin ) [4] => stdClass Object ( [id] => 667217 [name] => zelenski [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-14 22:12:09 [main_article_id] => 0 [alias] => zelenski [link] => /tag/zelenski ) [5] => stdClass Object ( [id] => 281746 [name] => nuklearno oružje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nuklearno-oruzje [link] => /tag/nuklearno-oruzje ) [6] => stdClass Object ( [id] => 348930 [name] => sporazum [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sporazum [link] => /tag/sporazum ) [7] => stdClass Object ( [id] => 437093 [name] => START [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => start [link] => /tag/start ) [8] => stdClass Object ( [id] => 685888 [name] => blinken [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-07-28 07:53:48 [main_article_id] => 0 [alias] => blinken [link] => /tag/blinken ) [9] => stdClass Object ( [id] => 617858 [name] => biden [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-09-16 10:48:58 [main_article_id] => 0 [alias] => biden [link] => /tag/biden ) [10] => stdClass Object ( [id] => 311792 [name] => Kina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kina [link] => /tag/kina ) [11] => stdClass Object ( [id] => 492617 [name] => pregovori [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pregovori [link] => /tag/pregovori ) [12] => stdClass Object ( [id] => 708075 [name] => strangelove [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-03-04 10:37:26 [main_article_id] => 0 [alias] => strangelove [link] => /tag/strangelove ) [13] => stdClass Object ( [id] => 708076 [name] => bolton [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-03-04 10:37:26 [main_article_id] => 0 [alias] => bolton [link] => /tag/bolton ) [14] => stdClass Object ( [id] => 16212 [name] => bush [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bush [link] => /tag/bush ) [15] => stdClass Object ( [id] => 318974 [name] => trump [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => trump [link] => /tag/trump ) [16] => stdClass Object ( [id] => 418937 [name] => NATO [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nato [link] => /tag/nato ) [17] => stdClass Object ( [id] => 708077 [name] => prijedlog [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-03-04 10:37:27 [main_article_id] => 0 [alias] => prijedlog-0 [link] => /tag/prijedlog-0 ) [18] => stdClass Object ( [id] => 708078 [name] => nacrt [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-03-04 10:37:27 [main_article_id] => 0 [alias] => nacrt [link] => /tag/nacrt ) [19] => stdClass Object ( [id] => 708079 [name] => doktrina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-03-04 10:37:27 [main_article_id] => 0 [alias] => doktrina [link] => /tag/doktrina ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Sad je svih briga [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dok je SAD jednostrano napuštao nuklearne sporazume kao ‘gestu prijateljstva‘, bilo je ‘koga briga što Rusija misli‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3268 [name] => Marin Prvan [username] => marin.prvan [email] => marin.prvan@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$GWP8zzSH5rRjqEKZ6l0whejihuAKy0ZdB67mN/zV1/QEkeFRrDAri [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marin-prvan-3268 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1782 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/12c390f42fccf3621d7c6741bc019c02?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/03/24432774.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Robyn BECK/AFP Alexander Zemlianichenko/POOL/AFP Dr. Strangelove/ AFP [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/03/24432774.jpg [title] => Robyn BECK/AFP Alexander Zemlianichenko/POOL/AFP Dr. Strangelove/ AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/03/24433906.jpg [title] => Logan Cyrus/Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/03/24435479.jpg [title] => Noel Celis/Afp ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Posljednji dan veljače je ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao zakon kojim se do daljnjega suspendira sudjelovanje Rusije u sporazumu o ograničenju i kontroli nuklearnog oružja Novi START; posljednjem preostalom ugovoru koji ograničava nuklearne arsenale dviju najvećih svjetskih vojnih sila. Zbog ovoga, u narednom periodu neće biti redovnih međunarodnih pregleda ruskih nuklearnih snaga.

Kremlj kaže da će nastaviti poštovati ograničenja na nuklearnim bojevim glavama i upozoriti SAD na sve planove testiranja interkontinentalnih balističkih projektila. Ali kad Novi START istekne u veljači 2026., upozorava Daryl Kimball iz Udruge za kontrolu naoružanja, sada je "puno vjerojatnije" da "neće biti sporazuma koji ograničava američke i ruske strateške nuklearne arsenale po prvi put od 1972."

Prošlog mjeseca Washington je ustvrdio da Moskva krši sporazum blokirajući američke inspekcije postrojenja za nuklearno oružje u Rusiji. Ruska vlada zauzvrat upućuje da su američke sankcije spriječile ruske inspekcije lokacija u SAD-u, ali i da je njihov rival izbjegao ograničenja bojevih glava, namjerno ih pogrešno kategorizirajući.

Američki državni tajnik Antony Blinken je osudio Putinovu objavu kao "duboko nesretnu i neodgovornu", dok je šef NATO-a Jens Stoltenberg kazao da ona znači da je "cijela arhitektura kontrole naoružanja demontirana". Ipak, da je postojala stvarna želja da se spasi ova globalna "arhitektura kontrole", vjerojatno SAD i NATO ne bi aktivno radili na njenoj demontaži puno prije ruske invazije na Ukrajinu.

---

---

Inicijalni napad Zapada na kontrolu naoružanja započeo je pod Georgeom W. Bushom 2001., kada je John Bolton, kao podtajnik za kontrolu naoružanja, povukao SAD iz Ugovora o protubalističkim projektilima. Potpisan 1972., ovaj sporazum je, ograničavanjem strateške obrane, destimulirao razvoj ofenzivnog nuklearnog oružja i postavio temelje za postizanje Novog START-a. Bolton je, još prije stupanja na poziciju, ovaj ugovor ismijavao kao "Crkvu kontrole naoružanja".

Bush, koji je tada pokušavao odobrovoljiti Putina komplimentom da mu je "zavirio u dušu” te ga opisavši kao "neposrednog i pouzdanog", predstavio je ovo povlačenje protuzračnog naoružanja kao "gestu prijateljstva", koja "zatvara poglavlje hladnoratovske antipatije". “To je komad papira koji je kodificirao odnos koji više ne postoji. To je kodificiralo odnos pun mržnje. A sada imamo prijateljski odnos,” objasnio je Bush.

---

---

Rusi su tada zauzeli nešto drugačiji stav, upozoravajući da bi gašenje ovog pakta ugrozilo “cijeli okvir međunarodne sigurnosti”. Uskoro, ti strahovi su se potvrdili kada su izgrađene nove raketne baze u Rumunjskoj i Poljskoj. Otad, Zapad neumorno tvrdi da ta infrastruktura služi isključivo u obrambene svrhe, kao presretač raketa iz Irana ili Sjeverne Koreje. Pritom, ne pridodaje se naročita važnost tome da Iran - nenuklearna sila - nema kapacitet koji može pogoditi Europu, a da bi Sjeverna Koreja, bilo kakvim pokušajem toga, aranžirala vlastito trenutačno uništenje. Nedvojbeno, pravi cilj ovih stanica je etablirati prijetnju udara na Rusiju.

“Nakon raspoređivanja tih elemenata proturaketne obrane, morat ćemo razmisliti o tome kako se možemo obraniti od prijetnji sigurnosti Ruske Federacije”, upozorio je Putin još 2016., nakon što je američka “proturaketna obrana” u Rumunjskoj stavljena u funkciju.

---

---

I poljska i rumunjska baza opremljene su lanserima projektila Aegis MK 41, koji su dizajnirani za onesposobljavanje nadolazećih raketa. Ali ovi topovi se također lako mogu prenamijeniti, koristeći projektile Tomahawk. Kao što je New York Times primijetio nekoliko dana prije ruske invazije na Ukrajinu 2022., "neovisni stručnjaci" složili su se s ruskim mišljenjem da ovi lanseri "mogu ispaljivati ne samo obrambene presretače, već i ofenzivne projektile." Poljski lokalitet, dodao je Times, nalazi se "samo oko 100 milja od ruskog teritorija i jedva 800 milja od same Moskve".

William Perry, američki ministar obrane u Clintonovoj administraciji, doživio je širenje ovog "obrambenog" sustava kao veliku provokaciju. “Racionalizirali smo (sustav) kao obranu od iranskog nuklearnog projektila. Oni ga nemaju, ali to je drugi problem. Rusi su rekli: ‘Čekaj malo, ovo slabi naše odvraćanje.‘ O ovoj temi se nije raspravljalo na temelju njenih okolnosti. Bilo je samo ‘koga briga što Rusija misli‘”, opisao je Perry 2016.

---

---

Malo prije nego se spomenuti Bolton vratio u Bijelu kuću, kao Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost, nastavio je tamo gdje je stao pod Bushem. “Sljedeći korak u bilateralnom odnosu s Rusijom je da ova administracija poništi Novi ugovor START. To bi bio signal Vladimiru Putinu”, poželio je 2017. Dvije godine nakon, Bolton je progurao povlačenje SAD-a iz sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa iz doba Hladnog rata, koji je eliminirao cijelu klasu oružja masovnog uništenja. U svojim memoarima, Bolton se prisjetio da je Moskva na ovo odgovorila obustavom svih novih pregovora o kontroli naoružanja, što je on pozdravio kao "neočekivanu sporednu korist".

U pokušaju da očuva neke od zaštitnih mjera dokinutog ugovora, Putin je ponudio moratorij na raspoređivanje projektila srednjeg dometa u Europi. Njegov prijedlog brzo su odbili i Bijela kuća i NATO. Kako bi naglasio svoj prijezir prema ruskim prijedlozima, SAD je ubrzo testirao nove projektile; ne samo jednom, već dvaput. Nakon dodatnog isprobavanja protubalističkih projektila 2020., Carnegiejeva zaklada za međunarodni mir izdala je upozorenje da su Sjedinjene Države “možda povećale rizik od nuklearnog rata”.

---

---

Malo prije nego mu je Trump dao otkaz u rujnu 2019., Bolton je navodno izvršio pritisak na predsjednika da se povuče iz Sporazuma o otvorenom nebu, koji potiče suradnju i transparentnost, dopuštajući nadzorne letove iznad teritorija svojih potpisnika. Washington se i službeno povukao iz ovog pakta u studenom 2020. Ovakvo ponašanje američke strane je isprovociralo opetovane osude od strane Putina, koji je optužio Trumpa da nadzire "slom međunarodnog poretka kontrole naoružanja i (početak) utrke u naoružanju". 

---

image
Logan Cyrus/Afp
---

Rusija je, u prosincu 2021., predstavila nacrte ugovora pred SAD-om i NATO-om, a uključivali su detaljne prijedloge za rješavanje razlika u kontroli naoružanja između dviju strana. Iako su SAD izrazile spremnost da razgovaraju o nekim zabrinutostima Rusije, i Bidenova administracija i NATO odbacili su mogućnost obvezujućeg sporazuma o glavnim pitanjima.

Štoviše, 27. listopada 2022. su otišli korak dalje, objavivši "Recenziju nuklearnog položaja", koja podrazumijeva da politika "bez prve uporabe" ili "isključive namjene" donosi "neprihvatljivu razinu rizika" za SAD. Zato će Pentagon upotrijebiti nuklearno oružje samo u “ekstremnim okolnostima”, za obranu njegovih ili savezničkih vitalnih interesa. Stoga, “ostaje uzak raspon nepredviđenih situacija" pri kojima će uporaba atomskih bombi imati "strateški učinak".

Što sve može značiti "ekstremne okolnosti", "vitalni interes" i "strateški učinak"? Pa, realno, mnogo toga; od ozbiljne prijetnje nacionalnoj sigurnosti do iznenadne pojave gospodarskog rivala. Pogotovo jer, u ovom spisu, pod definiciju nacionalnih interesa spada i “gospodarski prosperitet”. Znači li to da će se razmatrati bacanje nuklearne na Peking, ako se predviđa da će kineski BDP premašiti onaj američki do kraja desetljeća?

---

---

Objavu ovog dokumenta brzo su osudili stručnjaci za kontrolu naoružanja. “Recenzija nuklearnog položaja Bidenove administracije je, u srži, zastrašujući dokument. Ne samo da drži svijet na putu sve većeg nuklearnog rizika, već na mnoge načine povećava taj rizik", ustvrdila je Unija zabrinutih znanstvenika.

Podržava li Rusija istu politiku? Ne. Ruska nuklearna doktrina izričito isključuje prvu upotrebu nuklearnog oružja. Rusija će koristiti nuklearno oružje samo kao odmazdu i samo u slučaju da se nacija suoči s "egzistencijalnom prijetnjom". Drugim riječima, Rusija će koristiti nuklearno oružje samo kao posljednje sredstvo. A to, očito, brine ruskog predsjednika.

"Ako potencijalni protivnik vjeruje da je moguće upotrijebiti teoriju preventivnog udara...to nas navodi na razmišljanje o prijetnji koju nam takve ideje...predstavljaju. Ako (neka zemlja) ne upotrijebi (nuklearke) prva, ni pod kojim okolnostima, to znači da ih neće upotrijebiti ni druga, jer će mogućnost (njihovog) korištenja, u slučaju nuklearnog udara na naš teritorij, biti oštro ograničena”, podjelio je Putin svoje strahove.

---

---

Zbilja, kako obraniti svoju zemlju kada je nuklearno naoružana velesila odlučila da ste prepreka koju mora ukloniti za postizanje svojih geopolitičkih ambicija? Kako odbiti mega-genocidni napad kada vaš neprijatelj svim srcem vjeruje da je nuklearni rat jedini način na koji može sačuvati svoju dominantnu poziciju u globalnom poretku? To je zagonetka koju Putin tek mora riješiti, a nije nemoguće da odgovor bude sadržan u logici: Ako obrana vlastite sigurnosti zahtijeva da se uključimo u nepromišljeno i destabilizirajuće ponašanje, onda bi to možda trebali i učiniti.

Svakako, do deeskalacije ove dinamike civilizacijske ugroze neće doći dok rat u Ukrajini eskalira. Stoga, bilo bi mudro što prije prionuti svim raspoloživim diplomatskim rješenjima. Takvo posljednje je, na godišnjicu invazije, ponudila Kina. Prijedlog se sastoji od 12 točaka i, iako će ga većina prozapadnih glasova požuriti osuditi kao "listu želja" - što savršeno reflektira cinizam i dekadenciju tog svjetonazora - riječ je o prilično načelnom i kompaktnom materijalu.

---

image
Noel Celis/Afp
---

Konkretno, ističu se četiri točke, to su: 1) Poštovati suverenitet svih zemalja (op.a. vjerojatno znači da se Rusija povuče van ukrajinskih granica) 2) Napustiti mentalitet hladnog rata (op.a. vjerojatno znači da se Ukrajina ne smije koristiti kao zapadni proxy protiv Rusije; što bi moglo podrazumijevati odustanak Kijeva od NATO-a) 3) Prekiniti paljbu i zaustaviti borbu 10) Zaustaviti jednostrane sankcije.

Očekivano, zapadni lideri nisu oduševljeni s ovim sugestijama. Joe Biden je "primijetio": "Putin tome aplaudira, pa kako bi to moglo biti dobro? Nisam vidio ništa u planu što bi ukazivalo da postoji nešto što bi bilo korisno bilo kome osim Rusiji". S druge strane, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov niti aplaudira, niti misli da je isto korisno za Rusiju. "U ovom trenutku, ne vidimo premise da ovo pitanje krene mirnim putem", zaključio je. 

---

---

Iako Europa i Amerika konstantno poručuju Kinezima da pojačaju pritisak na Putina, u svrhu mira, kada Peking to učini - nacrtom plana - to se automatski odbacuje. Tako je Ursula von der Leyen izjavila kako će EU proučiti kineski dokument, ali "u pozadini toga što je Kina, prije invazije, zauzela stranu, potpisavši neograničeno prijateljstvo s Ruskom Federacijom" (što je, očito, zabranjeno). I američki predsjednik - najizdašniji sponzor ukrajinske vojske - dijeli ovo razmišljanje, slabo definiranim stavom kako "ideja da će Kina pregovarati o ishodu rata ... jednostavno nije racionalna".

Blinken je upozorio da je ključno onemogućiti bilo kakvo privremeno ili bezuvjetno primirje u borbama, jer će Rusi to iskoristiti za "odmor, ponovno naoružavanje i ponovno pokretanje". Dodatno, istaknuo je da Kina "razmatra slanje smrtonosne pomoći" Rusiji, a na novinarsko pitanje koji su dokazi za to, državni tajnik je kazao: "Kina se javno predstavlja kao zemlja koja poziva na mir u Ukrajini ... ali privatno pruža nesmrtonosnu pomoć (Rusiji) ... informacije koje će brzo izaći ukazuju na to da ozbiljno razmišljaju o pružanju smrtonosne pomoći...".

Do današnjeg dana, takve informacije nisu izašle - osim nejasnih izjava zapadnih dužnosnika. Dapače, John Kirby, koordinator za strateško komuniciranje (!) pri Vijeću za nacionalnu sigurnost je rekao da Bijela kuća "zapravo ne zna" koliko je Kina ozbiljna u vezi s mogućim slanjem oružja Rusiji. Dodao je da "SAD vjeruje da Kina to nije skinula sa stola", ali također "nije vidio nikakve dokaze" za svoje optužbe.

---

---

I sami Volodimir Zelenski je obilježio godišnjicu ruske invazije odbijanjem bilo kakvih pregovora s Kremljom. “Nema se o čemu razgovarati ni s kime razgovarati tamo”, bio je jasan ukrajinski predsjednik. Ova poruka je došla samo dva tjedna nakon što su ga francuski i njemački kolege pozvali, na sastanku u Parizu, da "počne razmatrati mirovne pregovore s Moskvom". Ali kao što je jedan njegov savjetnik objasnio, Zelenski je sada "mirniji sam sa sobom" i stoga nema potrebe razmišljati o mogućnosti mira sa svojim susjedom. "On jasno razumije što Ukrajina treba učiniti. Nema dvosmislenosti: nema mira s Rusijom i Ukrajina se mora naoružati do zuba", javio je savjetnik. 

Ovakav stav ukrajinski vođa ima već dvije godine, barem prema vođi političke frakcije Zelenskog u parlamentu, Davida Arakhamije. “Do početka 2021. Zelenski je vjerovao da pregovori neće uspjeti i da će Ukrajina morati ponovno preuzeti regije Donjecka i Luganska ‘bilo političkim ili vojnim putem‘". Kao rezultat toga, "Kremlj se povukao" (iz razgovora).

---

---

A još u listopadu 2019., dok je poduzimao korake za provedbu sporazuma iz Minska i bio suočen s prosvjedima krajnje desnice, kao i neprijateljstvom SAD-a, Zelenski je uvjeravao Ukrajince da je on “predsjednik mira” i da mi je “okončanje ovog rata od najveće važnosti”. “Ja, predsjednik, nisam spreman žrtvovati svoj narod. I zato biram diplomaciju”, poručio je tad. 

Tužna istina je da je kineski prijedlog o Ukrajini a priori maknut sa stola jer poziva na "prekid neprijateljstava", nakon čega slijedi "nastavljanje mirovnih razgovora". A, kao što smo dosad - od pustog ponavljanja - mogli naučiti, takvi pozivi se sada doživljavaju kao izopačena izraslina na nečijem moralnom aparatu. Sukladno, od onih koji su na strani "dobra", očekuje se da pozovu na nastavak neprijateljstava i da se s gnušanjem odreknu bilo čega što iole liči na diplomaciju.

Kada je redatelj Oliver Stone, snimajući dokumentarac Razgovori s Putinom, izrazio jaku želju da ruski predsjednik pogleda legendarni "Dr. Strangelove ili: Kako sam naučio prestati brinuti i zavoljeti bombu", Putin je viđeno sažeo ovako: "Postoje određene stvari u ovom filmu koje nas doista tjeraju na razmišljanje. Moderni sustavi oružja postali su sofisticiraniji, složeniji. Ali ta ideja o oružju za odmazdu i nemogućnost kontrole takvih oružanih sustava još uvijek vrijedi.” Nije se puno promijenilo od 1964. i Kubrickovog klasika, priznaje Rus. Danas, preostaje nam se nadati da se Putin - i njegov zapadni pandani - živo sjećaju kako film završava; bez puno života.

---

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Robyn BECK/AFP Alexander Zemlianichenko/POOL/AFP Dr. Strangelove/ AFP Logan Cyrus/Afp Noel Celis/Afp
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/dok-je-sad-jednostrano-napustao-nuklearne-sporazume-kao-gestu-prijateljstva-bilo-je-koga-briga-sto-rusija-misli-1272188 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=517aa8ce8ea44ea0404c03281b75d780d4a9e1e8 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dok+je+SAD+jednostrano+napu%C5%A1tao+nuklearne+sporazume+kao+%E2%80%98gestu+prijateljstva%E2%80%98%2C+bilo+je+%E2%80%98koga+briga+%C5%A1to+Rusija+misli%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fdok-je-sad-jednostrano-napustao-nuklearne-sporazume-kao-gestu-prijateljstva-bilo-je-koga-briga-sto-rusija-misli-1272188 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fdok-je-sad-jednostrano-napustao-nuklearne-sporazume-kao-gestu-prijateljstva-bilo-je-koga-briga-sto-rusija-misli-1272188 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Sad je svih briga [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SvijetSad je svih briga

Dok je SAD jednostrano napuštao nuklearne sporazume kao ‘gestu prijateljstva‘, bilo je ‘koga briga što Rusija misli‘

12. ožujka 2023. - 22:37

Posljednji dan veljače je ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao zakon kojim se do daljnjega suspendira sudjelovanje Rusije u sporazumu o ograničenju i kontroli nuklearnog oružja Novi START; posljednjem preostalom ugovoru koji ograničava nuklearne arsenale dviju najvećih svjetskih vojnih sila. Zbog ovoga, u narednom periodu neće biti redovnih međunarodnih pregleda ruskih nuklearnih snaga.

Kremlj kaže da će nastaviti poštovati ograničenja na nuklearnim bojevim glavama i upozoriti SAD na sve planove testiranja interkontinentalnih balističkih projektila. Ali kad Novi START istekne u veljači 2026., upozorava Daryl Kimball iz Udruge za kontrolu naoružanja, sada je "puno vjerojatnije" da "neće biti sporazuma koji ograničava američke i ruske strateške nuklearne...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 18:11