StoryEditorOCM
SvijetMUČAN SLUČAJ

‘Dječak je vrištao‘: Skupina muškaraca otela djecu dok su s ocem gledala vatromet, je li ih poslala bogata nasljednica?

Piše S.Ž./JL
7. siječnja 2024. - 22:35

Nastavlja se izuzetno teško razdoblje za djecu bogate njemačke nasljednice Christine Block i njezinog bivšeg supruga Stephana Hensela.

Nakon što su u petak poslijepodne uzeta od majke iz Njemačke i odvedena ocu u Dansku, otac ih je u subotu u pratnji policije predao dječjem domu gdje će biti smještena do daljnjega, piše Fenix-magazin.de, a prenosi Jutarnji.

Njemački Bild opisuje kako je u petak izgledao trenutak kad su odvjetnici došli na majčinu adresu kako bi uzeli djecu.

– Maleni Theodore (10) se grčevito držao za majku, plakao, molio i očajnički vrištao: Hoću ostati s mamom…, piše Bild.

Od njegovog plača nije bilo koristi. Theodor Block (10) i njegova sestra Klara (13) morali su se vratiti u Dansku. Povratak ocu koji ih nije vratio majci, nasljednici Christini Block (48), prije više od 860 dana, koji im nije dopustio da vide baku i djeda, i koji im nije dopustio da dođu na bakin pogreb, te koji ih je sakrio od njemačkih vlasti.

No, u subotu je došlo do joj jednog preokreta. Oko 12.40 Klaru i Theodora, zajedno s najstarijom sestrom Johannom (17), otac je u pratnji policije odveo u dječji dom. Ustanova nudi, između ostalog, posebne programe za djecu s traumatičnim iskustvima koja se nalaze u posebno stresnim obiteljskim situacijama ili su doživjela zlostavljanje.

Kako prenosi njemački RTL, djeca će “zasad biti tamo smještena”, to još nije potvrđeno, a nejasno je i odnosi li se to na sve troje, ili samo na mlađu djecu koja su izravno pogođena sporom oko skrbništva.

Jedno je sigurno: sve četvero djece bivšeg bračnog para godinama je pod velikim stresom zbog obiteljske svađe! Također i Greta (15), koja živi s majkom u Hamburgu bez braće i sestara.

Brata i sestre nije vidjela više od dvije godine. Sada su Teodor i Klara bili s njom gotovo četiri dana i opet otišli, a ona i majka su ostale same. Novinari Bilda nazvali su kuću u kojoj živi Christina te, kako pišu, svjedočili njezinom plaču i očaju.

Christina Block i Stephan Hensel imaju četvero: Johannu (17), Gretu i Klaru te sina Theodora. Najstarija kći Johanna i sin Henselove nove danske partnerice žive s Henselom i njegovom novom partnericom. No, i nova partnerica vodi spor s biološkim ocem svog sina u Danskoj, piše Fenix-magazin.de.

Podsjetimo, djeca Christine Block, bogate nasljednice njemačkog lanca restorana Block House, oteta su dok su bila s ocem na dočeku Nove godine.

Prema pisanju njemačkog lista Bild, Klara (13) i Theodor (10) gledali su vatromet u restoranu Caféodora u Gråstenu u Danskoj sa svojim ocem Stephanom Henselom kada su oteli u ponedjeljak nešto poslije ponoći po lokalnom vremenu.

Danska policija je rekla da je skupina muškaraca oborila Hensela na tlo prije nego što su ga napali i pobjegli s mjesta događaja s dvoje djece u dva unajmljena automobila s njemačkim registarskim oznakama.

Nedugo nakon otmice, oglasila se i sama Christine i kazala kako su djeca s njom u Njemačkoj, u što su se ubrzo uvjerili i istražitelji. Naime, Christina Block i njezin bivši suprug Stephan Hensel godinama se svađaju oko toga kod koga će živjeti njihovo dvoje djece od četvero djece.

Obiteljski senat Višeg zemaljskog suda u Hamburgu brzo je odlučio i naredio da majka Christina Block mora predati djecu. Nasljednica “Block Housea” Christina Block i njezin bivši suprug Stephan Hensel godinama se svađaju oko toga gdje će im živjeti dvoje djece. Odvjetnik kojeg je angažirao Hensel vratio je djecu iste večeri u Dansku.

Sud je rekao da bi povratak djece ocu trenutno najbolje odgovarao najboljem interesu djece. Uzeto je u obzir da su djeca s ocem živjela gotovo dvije i pol godine te da su “istrgnuta iz tamošnje sredine pod izuzetno stresnim okolnostima”.

Biološki otac nove Henselove partnerice tvrdi da mu Hensel i njegova partnerica nisu sina vratili s ljetovanja. Otac dječaka, koji je želio ostati anoniman, tvrdi da su mu sina namjerno uzeli.

Pravna situacija oko dvoje Henselove djece je nejasna. Hamburški viši regionalni sud odlučio je u listopadu 2021. da je Christina privremeno dobila isključivo pravo boravka za Klaru i Theodora. Ali ništa se nije dogodilo.

Kako je to moguće? Obrazloženje zvuči apsurdno: Danska je jedina zemlja EU-a koja nije usvojila relevantnu EU regulativu i stoga se kao jedina zemlja EU-a ne mora pridržavati sudskih presuda iz Njemačke.

Nasuprot tome, Njemačka mora poštovati danski pravosudni sustav. Kad je majka, u svom očaju, očito otmicom pokušala vratiti djecu, danski sud dodijelio je skrbništvo ocu. Viši regionalni sud (OLG) u Hamburgu je promptno reagirao i ubrzanim postupkom uzeo djecu iz majčine kuće. Iako je sam OLG presudio u korist majke.

Podsjetimo, nakon rastave 2014. Christina Block i Stephan Hensel podijelili su skrbništvo nad djecom Klarom i Theodorom. Međutim, kada je otac zadržao djecu u svom domu u Danskoj u ljeto 2021. nakon vikenda odmora u Danskoj, Christina Block je progovorila o otmici i prijavila sve Višem zemaljskom sudu u Hamburgu. Dobila je na sudu, ali ipak, njezin bivši suprug nije dopustio djeci povratak u Njemačku. Umjesto toga, tvrdio je da njih dvoje više ne žele živjeti s majkom.

U presudi iz veljače 2023., danski sud je na kraju odbio vratiti djecu u Njemačku. Christina Block je dobila pravo na posjete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 23:48